Ο Πλανήτης με Τραμπ στο τιμόνι της υπερδύναμης

Ευτυχώς επανήλθε η εκπομπή του Kimmel. Οχι για την ίδια εκπομπή όπως είπε και ο ίδιος αλλά "για το δικαίωμα να υπάρχει". Περίμενα ότι κάτι θα σχολιαζοταν εδώ για την διακοπή της εκπομπής του που έγινε για πολιτικούς λόγους. Περίμενα διάφορες γελοιότητες από τον Τραμπ αλλά όχι τόση μεγάλη "γκαφα" για να μην πω κάτι άλλο. Κάτι που διάβασα πριν αρκετό καιρό και το θυμάμαι ακόμα είναι από το βιβλίο του Cipolla οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας, παραφραζοντας, ότι δεν πρέπει ποτέ να υποτιμούμε έναν ηλιθιο και την σοβαρότητα των πιθανών λαθών του. Δεν ειμαι από τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν την λέξη ηλιθιος για να σχολιάσουν τον οποιοδήποτε ή να θεωρώ τους άλλους ανόητους, και λόγω αρχών και ανασφάλειας για να είμαι ειλικρινής.

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Γιατί, ποιος του αφαιρούσε "το δικαίωμα να υπάρχει"; Δεν υπάρχει ζωή όταν φύγεις από την δουλειά σου;

Πρόσεξε την ειρωνεία της υπόθεσης και υποκρισία του Jimmy Kimmel.

Όταν το Fox News απέλυσε κάποτε τον Tucker Carlson, ο Jimmy Kimmel είχε βγει με περισσή χαρά να ειρωνευτεί και να σαρκαστεί. Ο ίδιος ήταν τότε πολύ χαρούμενος που ένας άνθρωπος της οθόνης απολύθηκε γι' αυτά που έλεγε.

Παρεμπιπτόντως, ο Tucker Carlson αφότου απολύθηκε πήγε και πήρε συνέντευξη από τον Πούτιν(!) και συνεχίζει να είναι ενεργός καθώς σήμερα έχεις τα μέσα να ακουστείς, εάν έχεις κάτι να πεις ή εάν σε θέλει ο κόσμος. Το να σε απολύσουν από την δουλειά δεν σου αφαιρούν "το δικαίωμα να υπάρχεις". Εάν λες ψευδή πράγματα (όπως έκανε ο Kimmel στην περίπτωση του Charlie Kirk) σχολιάζοντας την επικαιρότητα, ο εργοδότης σου έχει κάθε λόγο να επιληφθεί κατά πώς κρίνει σκόπιμο.

Επιπρόσθετα στην ειρωνεία πως ο Jimmy Kimmel καταχάρηκε για την απόλυση του Carlson, να βάλουμε πως το "cancel culture" (που πήγε να τον πιάσει αλλά δεν...) είναι κατεξοχήν διαμάντι των εκεί liberals, δηλ. του χώρου στον οποίον ανήκει ο Jimmy Kimmel. Ίσως γι' αυτό και δεν υπήρξε αποτελεσματικό.

Έχει λίγο γούστο όταν εμείς, ο λαουτζίκος, που πάμε από δουλειά σε δουλειά, συμπονούμε εάν απολυθεί για μία ημέρα, για τα μάτια, κάποιος ενταλμένος ζάμπλουτος ($50.000.000+ net worth ο Jimmy Kimmel).

Αυτό που έγινε είναι πως Carlson δεν ξαναπροσλήφθηκε, ο Charlie Kirk είναι κάτω από το χώμα, κι ο Jimmy Kimmel είναι κανονικότατα πίσω στην εκπομπή του η οποία έχει συρρικνωθεί εδώ και καιρό γύρω από τον Trump και το MAGA.

Ο Jimmy Kimmel μια χαρά "υπάρχει" (και θα υπήρχε, αν άλλαζε δουλειά). Ο Charlie Kirk δεν υπάρχει.

Last edited:
Εννοούσα το δικαίωμα να υπάρχει μια εκπομπή σαν την δική του όπου επιτρέπονται τα πολιτικά σχόλια, όχι ο ίδιος. Δεν τον απέλυσε ο εργοδότης του για αυτά που έλεγε, του επέτρεπαν πλήρη ελευθερία λογου, αλλά επειδή απειλήθηκαν. Αυτά τα είπαν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, οχι εγώ ή οποιεσδήποτε ειδήσεις. Για τον Tucker Carlson και το επεισόδιο που περιγράφεις δεν γνωρίζω καθώς από το λίγο που έχω δει δεν με ενδιαφέρει η προσωπικότητα του για να τον παρακολουθήσω. Εμείς ο "λαουτζικος", όπως είπα παραπάνω, δεν θιχτηκαμε επειδή απολύθηκε ένας πλούσιος, αλλά για τους λόγους που απολύθηκε, είναι ξεκάθαρο. Χαίρομαι που υπάρχουν άνθρωποι που αντιδράνε υπερασπιζοντας την ελευθερία τους και των άλλων. Δεν μπορώ να καταλάβω πραγματικά γιατί δείχνεις συμπάθεια, έτσι φαίνεται σε μένα τουλάχιστον σε μια συγκεκριμένη παράταξη. Δεν ειμαι πολιτικοποιημενη ως προς μια συγκεκριμένη ομάδα και ιδεολογία για αυτό δεν υπερασπιζομαι με αυτά που λέω καμία παράταξη ούτε με ενδιαφέρει ποιον υποστηρίζει ο Κιμμελ. Βασικά δεν θυμαμαι να έχω παρακολουθήσει πάνω από 2 εκπομπές του. Αυτό που με αφορά είναι το δικαίωμα στην ελευθερία λόγου.

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Τον Kimmel τον παρακολουθούσα πολύ, παλιότερα.

Βασικά δεν θυμαμαι να έχω παρακολουθήσει πάνω από 2 εκπομπές του. Αυτό που με αφορά είναι το δικαίωμα στην ελευθερία λόγου.
Αυτό ακριβώς με ενδιαφέρει κι εμένα κι ακριβώς επί αυτού το σχόλιό μου. Ελευθερία λόγου υπάρχει. Δεν χάνεται εάν σε απολύσουν επειδή είπες κάτι άστοχο ή ψευδές. Μπορείς να συνεχίσεις να μιλάς, όπως έκανε ο Τάκερ. Να προσληφθείς στο κανάλι 2 ή να κάνεις δική σου εκπομπή. Δεν χάνεις "το δικαίωμά σου να υπάρχεις".

Όταν σε σκοτώσουν για αυτά που λες, όπως σκοτώσαν τον Charlie Kirk, τότε κάτι χάνεται πραγματικά και δίπλα σε αυτό και το δικαίωμά σου να υπάρχεις. Ο Τσάρλι Κερκ έπαψε να υπάρχει, όχι ο Κίμελ.

Όσο για τον Kimmel, υπογράμμισα την ειρωνεία στο ότι ο ίδιος χαιρόταν για το ότι κάποιος απολύθηκε για αυτά που έλεγε. Όμως νομίζω πως επαναλαμβάνομαι. Τα έγραψα αρκετά ευσύνοπτα πιο πάνω.

Όσο για τις παρατάξεις, έχουν την σημασία τους γιατί εκφράζουν μια πολιτική και ηθική αντίληψη και είναι υποκείμενες σε κριτική. Τώρα εάν ένα φόρουμ για τα βιβλία είναι ο σωστός χώρος για πολιτική άποψη, αυτό είναι ένα θέμα. Κάθε μέρα μου γίνεται και πιο προφανές πως δεν είναι. Η πολιτική είναι συζήτηση που δημιουργεί αντιπάθειες. Αυτό που έχω καταλάβει είναι πως οι άνθρωποι ψάχνουμε πρωτίστως για ανθρώπους που συμφωνούν μαζί μας .

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Στην εποχη του Ιντερνετ ρε παιδια δεν υπαρχει θεμα ελευθεριας λογου και λογοκρισια πλεον. Δεν πα να απολυσουν τον Τακερ ή τον Κιμελ απο παντου; Ο οποιοσδηποτε μπορει να γινει youtuber/podcaster. Θα πεις αλλο κοινο το καθενα (αν με μπλοκαρεις απο την τηλεοραση πιθανοτατ ανα μην εχει προσβαση καποιος ηλικιωμενος στο λογο μου)

Άσχετα με το αν συμφωνώ ή διαφωνώ με τις απόψεις σου, έχω πάντα την πρόθεση να σε καταλάβω. Κυρίως επειδή συνήθως όσα γράφεις εδώ δεν είναι απόψεις που διατυπωνονται από την πλειονότητα, αλλά πολλές φορές αντίθετες. Στο θέμα με τις αμβλώσεις μπορούσα να καταλάβω την θέση σου, αλλά σε αυτό και γενικά την πολιτική Τραμπ, δυσκολεύομαι. Επίσης πάντα σκέφτομαι ότι μπορεί (καλα ειναι πολύ πιθανό) να ξέρεις περισσότερα, αλλά κάποιες φορές τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Σε αυτό το θέμα δεν έχω να πω κάτι άλλο. Η μόνη μου αντίρρηση ήταν ο λόγος πίσω από την απόλυση.

Πεθαίνοντας από ανία
Η ανάγκη του να ανήκουμε θα έλεγα (που φυσικά δεν αντικρούει τον θάνατο από ανία, που ίσως η συντριπτική πλειοψηφία τον προτιμά από "τη ζωή στη μοναξιά")

Η μόνη μου αντίρρηση ήταν ο λόγος πίσω από την απόλυση.
Το γεγονός το διάβασα αυτές τις μέρες, κάποια άλλα γεγονότα τα διαβάζω από εδώ και με αφορμή την κουβέντα σας, κάνω συμπληρωματικά κάποιες σκέψεις:

Το ότι ήταν πλούσιος και δεν είχε πρόβλημα βιοπορισμού, δεν αναιρεί το γεγονός ότι ασκήθηκε κυβερνητική επιρροή για την απόλυσή του.

Το ότι σε παρελθόντα χρόνο είχε χαρεί όταν συνάδελφός του έπαθε ότι αυτός τώρα, δεν αναιρεί το γεγονός ότι ασκήθηκε κυβερνητική επιρροή για την απόλυσή του.

Το ότι σύμφωνα με τον αξειακό μου κώδικα δεν έπρεπε να δολοφονηθεί ο Kirk, δεν αναιρεί το γεγονός το να μιλάμε για την απόλυσή του.

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση Τραμπ ισορροπεί εκεί πάνω στα εσκαμμένα όσον αφορά τον τύπο, και για τα αμερικανικά στάνταρντ. Να θυμηθούμε π.χ. όταν ο Λευκός Οίκος θέλησε να αποκλείσει το Assosiated Press από την αίθουσα τύπου, γιατί δεν χρησιμοποιούσε το νέο όνομα "Κόλπος της Αμερικής". Μεγάλη μεριδα των μέσων τον πολέμησαν λάβρα, παρατεταμένα, και συχνά με χτυπήματα κάτω από την ζώνη, και τους τα είχε κρατημένα. Είναι σημάδια της μεγάλης πόλωσης και τοξικότητας της νέας εποχής. Για την ώρα πάντως, πιστεύω πως δεν έχουν υπερβεί ακόμη τα εσκαμμένα, αν και σε στιγμές ισορροπούν εκεί πάνω τους, κι η αλήθεια είναι πως το πολίτευμα των ΗΠΑ μάλλον έχει τις περισσότερες ασφαλιστικές δικλείδες από κάθε άλλο για την προάσπιση της Δημοκρατίας.

Όμως και πάλι, αυτό για το οποίο ο κόσμος λυπάται τον Κίμελ τελικώς δεν συνέβη (κι αναρωτιέσαι αν δεν ήταν ελιγμός για τα μάτια). Ο ίδιος χαιρόταν και σάρκαζε όταν συνέβη αυτό το ίδιο σε άλλον (ο οποίος ποτέ δεν γύρισε... εκείνον όταν τον απέλυσαν το εννοούσαν) και επιπλέον "το δικαίωμά του να υπάρχει" απλά δεν στέκει ως έκφραση, για τους λόγους που σημείωσε ο Αντέρωτας. Είναι όλα σημαντικά σημεία στην συζήτηση και γι'αυτό τα σημείωσα. Από εκεί και πέρα ο καθένας τα αξιολογεί όπως θέλει. :)

Όσο για το σχόλιό μου για τα βιοποριστικά του Κίμελ ήταν στο ότι εμείς, που το να μας απολύσουν είναι πάντα στο πρόγραμμα, και συμβαίνει, και πάμε από δουλειά σε δουλειά, για τους όποιους λόγους, "δίκαιους ή άδικους", για τον εαυτό μας το θεωρούμε φυσιολογικό (no-one bats an eye*). Εάν ο Κίμελ, που κολυμπάει στον παρά και εξυπηρετεί ατζέντα, απολυθεί (και σε 6 μήνες είναι σε άλλο κανάλι με τον ίδιο μισθό), (everybody looses their minds*) το αναγάγουμε σε κάποιο "δικαίωμα ύπαρξης" που χάθηκε κι εξοργιζόμαστε, το οποίο έχει γούστο στα μάτια μου. Το οποίο είναι ακόμη πιο γουστόζικο εάν σκεφτείς πως τίποτα δεν έγινε από αυτά και διόλου απίθανο να ήταν και ελιγμός.

Επίσης, έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσεις πως με την δήθεν τελικά απόλυση του Κίμελ η κουβέντα έφυγε από τον αδικοχαμένο Τσάρλι Κερκ, και μιλάμε για το πόσο κρίμα είναι ο Κίμελ (που αν το καλοσκεφτείς, δεν είναι και τόσο κρίμα).

*αναφορά στο γνωστό meme με τον joker, βέβαια :))))

Last edited:

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Επίσης, έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσεις πως με την δήθεν τελικά απόλυση του Κίμελ η κουβέντα έφυγε από τον αδικοχαμένο Τσάρλι Κερκ, και μιλάμε για το πόσο κρίμα είναι ο Κίμελ (που αν το καλοσκεφτείς, δεν είναι και τόσο κρίμα).
Εχει διαφορετικη απαξια το καθενα στο θυμικο μας. Ναι ο Κερκ δολοφονηθηκε απο καποιον τρελο/φανατικο/εξτρεμιστη/εγκληματια για να τον σιωπησει και να τον εξολοθρευσει. Θλιβερο αλλα ειναι μεσα στα κατανοητα πλαισια της λογικης μας, οποτε οκ, παμε παρακατω.

Μετα εχουμε μια κυβερνηση/θεσμο να ανταποκρινεται μη θεσμικα/φασιστικα, να θιγει το ιερο δικαιωμα της ελευθεριας του λογου και να απολυει καποιον παρουσιαστη. Αυτο κανει μικροτερο μεν, αλλα πιο εντονο "τζιζ".

Μπροστα σε καποιον ληστη που σκοτωσε το θυμα του, και εναν αστυνομικο που κλωτσησε ενα γατακι, νιωθουμε διαφορετικα πραγματα, με διαφορετικη ενταση το καθενα. Το πρωτο ειναι πιο τραγικο, αλλα το περιμεναμε (αυτος ειναι ο "ρολος" του ληστη). Ο ρολος του αστυνομικου δεν ειναι ομως αυτος, οποτε στεκομαστε πιο πολυ σε αυτον.

• Όσον αφορά για τα χτυπήματα κάτω από την ζώνη και για την υπόθεση του ελιγμού, θα περιμένω να δω ανακοινώσεις από τα πρόσωπα που θίγονται για να αξιολογήσω. Αυτή είναι προσωπική πρακτική που την χρησιμοποιώ γενικότερα. Από εκεί και πέρα, αν είναι προσωπική σου τοποθέτηση τα παραπάνω, έχεις δικαίωμα να έχεις όποια θέλεις (για το τα είχε κρατημένα, δεν θα ήθελα να σκέφτομαι ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, παίρνει αποφάσεις με αυτόν τον τρόπο).
Για το δικαίωμα να υπάρχει:
  • Όσον αφορά τον Κίμελ, δεν συμφωνώ ότι υπάρχει και το ίντερνετ και ότι την τηλεόραση την βλέπουν μόνο παπούδια. Εκεί ειδικά παίζονται πολλά εκατομμύρια, οπότε έχει το δικάιωμά του να υπάρχει και να λέει αυτά που θέλει (και να λέει και αυτά που πληρώνεται να λέει, ο Κίμελ και ο κάθε Κίμελ της κάθε παράταξης). Όσον αφορά τον Carlson, που την περίπτωσή του την έμαθα από εδώ, δεν προσλήφθηκε ξανά γιατί είχε φάει αγωγή για μετάδοση ψευδών ειδήσεων και το κανάλι του πλήρωσε εκατομμύρια για αυτό, τουλάχιστον αυτό διαβάζω στην wikipedia.
  • Όσον αφορά την δολοφονία του Κερκ, με ποιο τρόπο σιωπούμε; Εδώ στον μικρόκοσμό μας, δεν ανοίχτηκε νήμα για αυτό; Σε αυτό το νήμα δεν έτυχε να μιλήσει ένα μέλος για την απόλυση του Κίμελ; Ο δολοφόνος, ευτυχώς, δεν πιάστηκε; Προσωπικά δεν βλέπω ούτε το τζιζ, ούτε το πάμε παρακάτω του αγαπητού Αντέρωτα.
  • Για τον βιοπορισμό του Κίμελ: έχουμε γράψει αρκετές φορές επάνω ότι αναφερόμαστε μόνο στο γεγονός της κυβερνητικής επιρροής για την απόλυση, δηλαδή για την πρακτική που χρησιμοποιήθηκε. Το αν ο Κίμελ είχε πρόβλημα διαβίωσης ή όχι είναι το αποτέλεσμα της πρακτικής που ασκήθηκε. Το έχει γούστο για τα μάτια σου έχει να κάνει με τον τρόπο που βλέπεις εσύ τα πράγματα, αλλά όχι με τον τρόπο που τα βλέπουμε εμείς.
Οπότε, ναι, σε κάτι που συμφωνούμε απόλυτα είναι ότι

ο καθένας τα αξιολογεί όπως θέλει. :)
:)

• Όσον αφορά για τα χτυπήματα κάτω από την ζώνη και για την υπόθεση του ελιγμού, θα περιμένω να δω ανακοινώσεις από τα πρόσωπα που θίγονται για να αξιολογήσω. Αυτή είναι προσωπική πρακτική που την χρησιμοποιώ γενικότερα.
Πεταλούδα και εγω αυτό περίμενα. Να ακούσω τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Με την επιστροφή της εκπομπής του Κιμμελ (λέω εκπομπής και όχι απλώς επιστροφή του Κιμμελ) έγιναν δηλώσεις και από τον ίδιο και από τον υπεύθυνο του καναλιού. Αφού τους άκουσα έκανα την ανάρτηση. Όσο για τους ελιγμούς που αναφέρει ο Φαροφύλακας δεν νομίζω ότι ισχύει σε αυτήν την περίπτωση καθώς με τις προκλητικες δηλώσεις του ο Τραμπ έδειξε ότι ήταν ικανοποιημένος από την απόλυση. Θα μπορούσε να μην σχολιάσει, αλλα ίσως κάτι ήθελε να υπονοησει. Δικές μου σκέψεις βέβαια, την αλήθεια την ξέρουν μόνο οι ίδιοι.

• Από εκεί και πέρα, αν είναι προσωπική σου τοποθέτηση τα παραπάνω, έχεις δικαίωμα να έχεις όποια θέλεις (για το τα είχε κρατημένα, δεν θα ήθελα να σκέφτομαι ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, παίρνει αποφάσεις με αυτόν τον τρόπο
Έως τώρα πάντως δεν έχω ακούσει κάποιο σοβαρό λογικό επιχείρημα από εκείνον. Χρησιμοποιεί φράσεις του τύπου θα πάρω αυτό, μου αξίζει το ταδε κλπ. Επίσης, χθες παρακολούθησα λίγο κάποιες δηλώσεις του Κερκ. Σε μένα φάνηκε πως ήταν ο κλασικός τύπος, γεμάτος αυτοπεποίθηση και σιγουριά όπου πχ στις 100 απόψεις του ή μια είχε λογική βάση, οι υπόλοιπες κάπως αυθαίρετες. Αλλά όταν εκπέμπεις τέτοια σιγουριά αρκεί και μια ορθή δήλωση για να αποκτήσει κάποιος ακόλουθους. Βέβαια είναι αυτονόητο ότι η δολοφονία του είναι κατακριτέα το λιγότερο. Είχε δικαίωμα να εκφέρει τις απόψεις του, όπως όλοι μας. Όπως έχω αναφέρει δεν παρακολουθώ τα πολιτικά επειδή δεν υπάρχει κάτι που να αξίζει να υποστηρίξω σε πολιτικό πάντα επίπεδο. Αλλά με την εκλογή του Τραμπ ένιωσα πως κάποιος πρέπει να μας κάνει πλάκα, δεν το χωρούσε ο νους. Τόσο πολύ φοβήθηκαν οι Αμερικανοί τους ανθρώπους που ένιωθαν διαφορετικά για το φύλο με το οποίο γεννήθηκαν και δεν μπορούσαν να τους παραχωρησουν λίγο χώρο και δικαιώματα. Αλλά βλέπουμε που οδηγεί ο φόβος.

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
@Πεταλούδα ο Κάρλσον Τάκερ δεν είναι ξεκάθαρο γιατί απολύθηκε. Νομίζω πως ο πραγματικός λόγος ήταν πως γινόταν όλο και πιο ανεξέλεγκτος. Όλο και πιο εύκολο να ξεφύγει από την γραμμή που έβαζε το κανάλι. Προσωπική εκτίμηση, βέβαια. Τον παρακολούθησα κι αυτόν αρκετά, όπως και τον Κίμελ. Ίσως έχετε καταλάβει πως διαχρονικά παρακολουθώ πολύ περισσότερη αμερικανική τηλεόραση από ότι ελληνική. :))))

Για τον Τραμπ αναφέρθηκα σε χτυπήματα κάτω απ' την ζώνη διαχρονικά. Πριν κι απ' την πρώτη θητεία του. Χτύπημα κάτω από την ζώνη ήταν π.χ. όταν τα mainstream media τον κατηγορούσαν πως βγήκε επειδή συνωμότησε με την Ρωσία, μια ιστορία που τράβηξε κάμποσο, αμαυρώνοντας αβάσιμα, τελικά, την εικόνα του. Πολλά και διάφορα μέσα στα χρόνια. Ε, και από ότι φαίνεται, τα παίρνει πιο συναισθηματικά από ότι θα έπρεπε.

@Εστελλ Αυτό το ότι με τον Τραμπ μας κάνουν πλάκα, υπήρξε επίσης ένα αφήγημα καί των mainstream media και ο κόσμος, τουλάχιστον εκεί, τελικώς δεν το συμμερίστηκε. Ήταν καλύτερος ο μην λειτουργικός Μπάιντεν με το gender ideology; Τέλος πάντων, διαφορετικές οι εκτιμήσεις καταλληλότητας και ο λόγος πάντα στην Δημοκρατία. Εμείς είμαστε παρατηρητές με διαφορετικές αναγνώσεις.

Αυτό όμως που νομίζω πως δεν το βλέπεις σε όλο το μεγαλείο του είναι το gender ideology. Δεν είναι απλά αυτό που λες. Είναι κάτι πολύ πιο ισχυρό και ιιικό και ζημιογόνο. Τα έχω γράψει κάπου αλλού, τώρα να μην επαναληφθώ.

Και ήδη έχω αρχίσει να νιώθω και μια κόπωση με αυτές τις αντιπαραθέσεις (μεγάλωσα! :)))) )

Επίσης, νομίζω πως είναι κάπως απλοϊκή η θεώρηση πως ο Τραμπ βγήκε από φόβο για το ότι κάποιοι φοβήθηκαν για ανθρώπους που νιώθουν διαφορετικά για το φύλο τους. Το γιατί βγήκε ο Τραμπ ξανά και ξανά είναι σύνθετο και πολύ ενδιαφέρον κι ένας σημαντικός λόγος τουλάχιστον στην δεύτερη θητεία είναι μάλλον πως απλά ήταν καλύτερος από το αντίπαλο.... δέος (δέος ο Μπάιντεν που έχανε τα λόγια και την σκέψη του; ή η Καμάλα που επίσης δεν έβγαζες πολλή άκρη τι έλεγε... )

Πολύ κρίμα που δεν ζούμε κοντά να τα πούμε όλα αυτά εύκολα over coffee. :αγκαλιά:

@Φαροφύλακας, θεωρείς φυσιολογικές όλες τις δοσοληψίες που έχει ο Τραμπ εκμεταλλευόμενος τη θέση του; Ποιος άλλος πρόεδρος θα ήταν στο απυρόβλητο έχοντας πλουτίσει κατά τόσα δις από τότε που ορκίστηκε;
Ή θεωρείς φυσιολογικό να στέλνει ο πρόεδρος το στρατό να αστυνομεύει πόλεις (συμπτωματικά μόνο Δημοκρατικών κυβερνητών) για ψύλλου πήδημα;
Για ποιον άλλον πρόεδρο τα ΜΜΕ θα έκαναν τα στραβά μάτια για το γεγονός ότι κατηγορείται ως παιδόφιλος και συστηματικά αποφεύγει να βγάλει στη φόρα όλα τα αρχεία που αφορούν το θέμα, αντί να βροντοφωνάξει, να, δείτε, είμαι καθαρός;

Μην αναφέρω καν τα ακατάληπτα παραληρήματα στους λόγους που βγάζει.

Πώς εγγράφονται όλα όσα παρατηρούμε στο πλαίσιο μιας λειτουργικής δημοκρατίας;

Ο Τραμπ πάντως δεν είναι καινούριο φαινόμενο στις δημοκρατίες (γιατί αν μιλήσουμε για μή δημοκρατικά καθεστώτα εκεί έχουμε άλλες φάσεις). Ο φθηνός λαϊκισμός του οποίου αποτελεί τέλεια έκφραση το εν λόγω υποκείμενο / πλανητάρχης, παίζει πάρα πολύ σε περιόδους κρίσεων θεσμών και αξιών (πρωτίστως - και οικονομικών δευτερευόντως). Σε αυτές τις περιπτώσεις / περιόδους ένας τύπος που χαϊδεύει αφτιά και τάζει λαγούς με πετραχείλια κάνει θράυση σε έναν αμόρφωτο / απελπισμένο /απαίδευτο λαό.
Και υπάρχει από όλα τα πολιτικά ρεύματα (Αριστερός και Δεξίος) και είναι άκρως ζημιογόνος.
Ως Έλληνοι εμείς είμαστε αν όχι από τους πρώτους τουλάχιστον από τους κύριους διδάξαντες. Και για να μη μιλήσω για πρόσφατη ιστορία και θεωρηθώ ότι πολιτικολογώ, θα πάω να αναφέρω Κωλέτη και Δεληγιάννη (από σύχρονη ιστορία).

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
@Καστάλια δεν θα καθίσω εγώ τώρα να υπερασπιστώ τον Τραμπ, που όντως έχει κουσούρια αλλά και κακές πρακτικές. Αυτό που λέω είναι πως εξαρχής παρουσιάστηκε σαν το απόλυτο κακό, πράγμα που δεν συμμερίζομαι. Είναι ιδιαίτερος (διάβαζε γραφικός), λαϊκιστής, τα παίρνει όλα πιο προσωπικά από ό,τι ίσως θα έπρεπε, κάνει τα στραβά του και ενίοτε και τα πολύ στραβά του, κι από εκεί και πέρα, στις ΗΠΑ άρχισε να μαζεύεται το κακό του gender ideology και οι πολιτικές του αποφάσεις (π.χ. για τους δασμούς κτλ) θα κριθούν ιστορικά. Και για να δούμε κι αν φέρει και την ειρήνη στην Μέση Ανατολή. Για την ώρα έχει καταφέρει μια πολύ σημαντική αρχική συμφωνία. Έχω μεγάλη επιφύλαξη για αυτόν τον πραγματικά άλυτο γρίφο, αλλά τουλάχιστον πασχίζει για την ειρήνη και νομίζω πως το βασικότερο από τα κίνητρά του (μέσα σε όλα τα άλλα) είναι το προσωπικό γόητρο και ένα μεράκι να πάρει το Νόμπελ Ειρήνης. Μακάρι οι να φτάσουν οι πρόεδροι των κρατών να συναγωνίζονται ποιος θα πρωτοπάρει το νόμπελ Ειρήνης. Να έχουν αυτό το μεράκι. Για να δούμε.

Βλέπω καθημερινά τον Μιχάλη Ιγνατίου, ο οποίος και σοβαρός δημοσιογράφος είναι, καί μέσα στα πράγματα είναι (δηλ. μέσα στον Λευκό Οίκο) καί συχνά ψέγει και τα κακά του Τραμπ, όπως για το ότι προσπαθεί να σιγάσει, όσο γίνεται, τον αντίθετο τύπο, να του δίνει συχνά και δίκιο "έχει δίκιο εδώ ο πρόεδρος που..."

Δεν νομίζω πως ο Τραμπ είναι το απόλυτο κακό όπως τον περιέγραφαν οι αντίπαλοί του με αιχμή του δόρατος τότε τους αστέρες του Χόλιγουντ. Να δούμε, βέβαια πώς θα τον κρίνει η ιστορία. Επίσης, οι Δημοκρατικοί κατέβασαν στις εκλογές τον... κανένα. Ο Μπάιντεν (που ήταν τόσο δυναμικός άνθρωπος στα νιάτα του), μετά βίας σταύρωνε πρόταση που έβγαζε νόημα. Τον παρατηρούσα, όταν τον ρωτούσαν κάτι, άρχιζε πάντα να λέει αληθινά ασυναρτησίες, και το καταλάβαινε κι ο ίδιος, και τότε έλεγε "listen..." και άρχιζε να λέει κάτι άλλο, από την αρχή, το οποίο ήταν ψιλοάσχετο, όμως πιο απλό και του έβγαινε ευκολότερα. Ήταν τόσο για κλάματα, τόσο φανερά βυθισμένος σε άνοια, που τον απέσυραν εν μέσω προχωρημένων εκλογών!

Last edited:

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
κι επειδή είχα αναφέρει:
Μεγάλη μεριδα των μέσων τον πολέμησαν λάβρα, παρατεταμένα, και συχνά με χτυπήματα κάτω από την ζώνη, και τους τα είχε κρατημένα.
κι είχα ερωτηθεί εδώ σχετικά, τι εννοώ με το "χτυπήματα κάτω απ' την ζώνη", κι είχα δώσει τότε κι ένα παράδειγμα, και να που ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να ερμηνεύσει καλύτερα αυτά που έλεγα. Φαντάζομαι πως όλοι θα είδατε την είδηση για το BBC που κατακρίθηκε για μια πραγματικά κατάπτυστη μονταζιέρα όπου κολλήσαν δύο αποσπάσματα του Τραμπ μαζί (από την ίδια ομιλία, παρμένη από διαφορετικά σημεία) ώστε να μοιάζει πως καλούσε τον κόσμο να κάνει ντου στο Καπιτώλιο. Εδώ μια νηφάλια επεξήγηση: Revealed: How an edited Trump speech exposed BBC bias

Τα μέσα μαζική ενημέρωσης μαζί με αυτό που προκύπτει στις ΗΠΑ ως "αριστερά" (και είναι) μέσα στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος, φτιάξαν ένα αφήγημα πως ο Τραμπ είναι ναζί, φασίστας κτλ. Αυτό έγινε πριν βγει την πρώτη φορά. Κι ο κόσμος τον είδε στην πρώτη του θητεία, με όλη του την ιδιοτροπία, πως δεν ήταν έτσι, και τον ξανάβγαλε.

Είναι όπως τώρα που βγαίνουν στους δρόμους και φωνάζουν πως "δεν θέλουν βασιλιά" λες και δεν τον ψήφισε ο λαός μία φορά κι έπειτα άλλη μία και πως δεν θα έχει την ευκαιρία να ψηφίσει και πάλι (για άλλους πια) σε τρία χρόνια. Ένας πιο νηφάλιος παρατηρητής βλέπει απλά ανθρώπους πορωμένους που λένε πράγματα που δεν στέκουν και μάλλον δεν κατανοούν αυτό που υποτίθεται πως υπερασπίζονται: την Δημοκρατία. Στην Δημοκρατία μπορεί να βγει κάποιος που σου αρέσει και συμφωνείς με τις πολιτικές του, και μπορεί να βγει κάποιους που δεν σου αρέσει καθόλου, και διαφωνείς ριζικά με τις πολιτικές του.

Όσον αφορά το BBC υπάρχει εδώ και καιρό μια δυσανασχέτηση για το ύφος του. Το βλέπεις σκόρπια εδώ κι εκεί, όπως π.χ. την δυσανασχέτηση του Jeremy Clarkson εδώ, ή την γνωστή συνέντευξη του Elon Musk με τον James Clayton.

Φαίνεται πως υπήρξε μια συστηματική επίθεση συνοδευόμενη από λάσπη και χτυπήματα κάτω από την ζώνη από κανάλια ενημέρωσης, τα οποία πατώντας πάνω στην ιδιαίτερη, αιρετική περσόνα και ρητορική του, πολώσανε μια μεγάλη μερίδα του κόσμου και την κάναν να χτυπιέται και να ωρύεται διότι ο Τραμπ είναι "ναζί" στην πρώτη θητεία και "βασιλιάς" στην δεύτερη. Και πέρασε ευρύτερα αυτό. Αυτός βέβαια, θα πρέπει τώρα να σπεύσει να προλάβει να φέρει τις καταστροφές που φοβάται αυτή η μερίδα κόσμου γιατί η θητεία του σιγά σιγά θα πάρει να τελειώνει. Θα έχει το χιούμορ του να καταφέρει να σταματήσει και καναν πόλεμο. Που του πιστώνω πως πασχίζει αληθινά για δάυτο.

Και μια άλλη παράμετρος. Ασχέτως εάν ο Τραμπ είναι καλός ή κακός για την Αμερική, για εμάς θα έπρεπε να είναι μπροστά το τί είναι για την χώρα μας. Ειδικά σε μια εποχή που η Ευρώπη έχει χάσει τον μπούσουλά της και όπως λένε συχνά σε εκπομπές της νηφάλιας Ναυτεμπορικής (και συμφωνώ) "διοικείται από νάνους". Να θυμίσω πως επί πρώτης θητείας Τραμπ πετάξανε (με έναν καταπληκτικό ελληνικό λομπισμό τότε) την Τουρκία εκτός προγράμματος των F35 και επί δεύτερης θητείας Τραμπ επιλέγη η πατρίδα μας να γίνει ενεργειακός κόμβος στον στρατηγικό σχεδιασμό των ΗΠΑ.

Last edited: