Ο Μορφέας στο Netflix

Μέχρι τα τέλη του 2021 θα προβληθεί στο Netflix ο Μορφέας του Νιλ Γκέιμαν.
Πρόκειται για την τηλεοπτική μεταφορά του κόμικ του Γκέιμαν με πρωταγωνιστή το Όνειρο.
Στα τέλη της δεκαετίας του 80 ο Γκέιμαν ξεκίνησε να γράφει ένα κόμικ, βασισμένος σε ένα όχι και τόσο γνωστό ήρωα της DC comics, τον Sandman. Στην δική του εκδοχή όμως ο Sandman δεν ήταν ένας κοινός θνητός που πολεμάει το έγκλημα αλλά το Όνειρο, ο Μορφέας, που ανήκει στο πάνθεον των Αιώνιων. Τα μεγαλύτερα του αδέρφια είναι το Πεπρωμένο, ο Θάνατος και τα μικρότερα η Απελπισία, η Επιθυμία, ο Όλεθρος και το Ντελίριο.
Τα κόμικ αφορούν τις διάφορες περιπέτειες που έχει ο Μορφέας και μέσα από τις σελίδες παιρνάνε ιστορικές και μυθολογικές μορφές όπως ο Θορ, ο Όντιν (ο Γκέιμαν λατρεύει την σκανδιναυική μυθολογία), ο Μπάτμαν (όλα εκτυλίσσονται στο σύμπαν της DC comics), ο Ροβεσπιέρος και ο Σαίξπηρ.
Τα κόμικ είχαν γνωρίσει μεγάλη επιτυχία και για μεγάλο διάστημα συζητιόταν η μεταφορά στον κινηματογράφο. Επειδή το ύφος των κόμικ είναι ιδιαίτερο πολλοί θεωρούσαν αδύνατο να μεταφερθούν στην οθόνη, πολλά πράγματα θα χάνονταν. Για παράδειγμα το μπαλονάκι όταν μιλάει ο Μορφέας είναι σε μαύρο φόντο με λευκά γράμματα ενώ όταν μιλαει το Ντελίριο το μπαλονάκι αλλάζει χρώμα ανάλογα με την διάθεση της-


Επίσης υπάρχουν σκηνές που είναι δύσκολο να αποδοθούν οπτικά, πχ σε ένα σημείο μια γυναίκα ονειρεύεταί ότι έχει ερωτευτεί μια πρόταση...

Ύστερα από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες να μεταφερθεί στον κινηματογράφο, μάλιστα κάποτε είχε ενδιαφερθεί και ο Joseph Gordon Levitt, εν τέλει θα γίνει τηλεοπτική σειρά. Ήδη έχουν μεταφερθεί στην μικρή οθόνη βιβλία του Γκέιμαν όπως το American Gods, Good Omens και το Lucifer (το οποίο εν μέρει ήταν βασισμένο στον Μορφέρ) ενώ πολύ παλιά ο Γκέιμαν είχε γράψει το σενάριο για την σειρά Neverwhere.

Οι βασικοί ηθοποιοί έχουν ήδη ανακοινωθεί, τα γυρίσματα ξεκινάνε, αυτό που ελπίζω είναι να μην ξεφύγουν πολύ από το αρχικό κείμενο και να μην βασιστούν πολύ στα ειδικά εφέ..

Μέχρι στιγμής αυτό που φαίνεται στην μετά Game of Thrones εποχή είναι ότι οι παραγωγοί προτιμούν να επενδύουν στην τηλεόραση αντί για τον κινηματογράφο.
 

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Τον Sandman τον διάβασα και αυτόν, στον καιρό του. Πολύ καλό κόμιξ, πράγματι.

Τώρα για την μεταφορά του Νέτφλιξ, εκφράζονται επιφυλάξεις, που ως έναν βαθμό συμμερίζομαι. Αυτές της ανόητης πολιτικής ορθότητας. Κι έτσι, π.χ. η χλωμή θεά του θανάτου θα είναι, από όσο καταλαβαίνω, αφροαμερικανική.


Δηλ. ρε παιδί μου, είναι σαν να κάνεις ξανθό τον Sandman. Μα ο Sadman είναι τελείως Syd Barrett εμφάνιση. Είναι κάτι που τον χαρακτηρίζει. Όπως το λευκό δέρμα στην Death.

Βέβαια, μετά από σειρές εποχής σαν το Bridgerton, όπου πραγματικά λες τι διάολο αναπαριστούν, τι να περιμέναμε για ένα κόμιξ.

Είναι όλη αυτή η κουλτούρα της εποχής (που μια μέρα, δεν μπορεί, θα περάσει) που δίνει πραγματικά αστεία σάτυρα όπως αυτήν, όπου αν γυριστεί ταινία για τον George Floyd, ας περιμένουμε τον Ryan Gosling στον ρόλο, μιας και είμαστε τυφλοί στο χρώμα του δέρματος μιας κι έτσι λύνεται ο ρατσιμός (not).
Το ορθό κερασάκι στην πολιτική τούρτα, η άλλη τάση της εποχής, που επίσης λύνει θέματα διακρίσεων (not), και στην αφίσα όλοι έρχονται με τα "prepositions" τους:Για δες, τις γυναίκες τις λέμε she/her και τους άντρες he/him. Τι μαθαίνει κανείς. Και το γράφουνε όλοι επειδή ένας θέλει να θυμάσαι και να χρησιμοποιείς αταίριαστες αντωνυμίες για την πάρτη του.
 
Last edited:
@Φαροφύλακας
αφού έχεις διαβάσει τα κόμικ, θα ήθελα την γνώμη σου,

Όπως ανέφερα αρχικά για τον ρόλο του Μορφέα ήθελαν τον Λέβιτ-που θεωρώ ότι θα ταίριαζε.
Τελικά πήραν τον Tom SturridgeΕγώ φανταζόμουνα κάποιον σε στυλ Tom Hiddlestone και στον ρόλο του Εωσφόρου την Tilda Swinton ή τον David Bowie (ο οποίος ήταν η πηγή έμπνευσης για τον Εωσφόρο του Μορφέα)Επίσης ανυπομονώ να δω την τελική εμφάνιση του Μορφέα, ειδικά τα μάτια. ο Γκέιμαν είχε ανεβάσει στο τουίτερ παλιά μια φωτογραφία μιας τυφλής κουκουβάγιας και είπε ότι έτσι ακριβώς είναι τα μάτια τουEν τέλει ο ρόλος του Εωσφόρου δόθηκε στην Γκουέντολιν Κρίστι, για να δούμε..Όσο για το κάστινγκ, θα δούμε το τελικό αποτέλεσμα πώς θα είναι. Ο Γκέιμαν είχε πει παλιά ότι έψαχνε κάποιον που να είναι τόσο αφοσιωμένος στο κόμικ όσο ο Πήτερ Τζάκσον στο έργο του Τόλκιν. Από την άλλη η εμφάνιση του Μορφέα ως Αιώνιου, ήταν υποκειμενική και άλλαζε ανάλογα με το ποιός τον έβλεπε, όταν τον ονειρεύτηκε μια γάτα πχ έμοιαζε με γάτα.

Ειλικρινά, επειδή μου αρέσουν πολύ τα κόμικ ελπίζω να μην απογοητεύσει το αποτέλεσμα.

(χρειάστηκε να γκουγκλάρω για να δω ποιός είναι ο Σιντ Μπάρετ:ντροπή:)
 

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Δεν ξέρω τι να σου πω, @Ασάρα

Γενικώς, δεν έχω καμία προσδοκία, οπότε μπορεί και να ξαφνιαστώ ευχάριστα, και μακάρι.

Πιο πολύ αναρωτιέμαι κατά πόσο θα μπορέσουν να αποδώσουν όλην την ονειρική διάσταση.

Για Μορφέας, αναμφισβήτητα θα ταίριαζε ο Σιντ Μπάρετ, κι αναρωτιέμαι κατά πόσο δεν ενυπήρχε στην αποτύπωση της μορφής του Μορφέα του κόμιξ. Δες τον. Αδιάφορος για όλα γύρω (lsd), με το βλέμμα ήδη να κοιτάζει μέσα σε κάποια άλλη διάσταση. (κι άκου)Για θάνατο θα ήθελα μια ντελικάτη, με λευκό δέρμα σε αντίθεση με τα κατάμαυρα μαλλιά, όπως στο κόμιξ. Κάποια άγνωστη, κατά προτιμηση, όπως και στους άλλους ρόλους. Γενικά προτιμώ στους ρόλους ηθοποιούς που μου είναι άγνωστοι. Διότι με τους γνωστούς, ξεκινώ ήδη να βλέπω κάποιον που υποκρίνεται, έστω άψογα, ενώ με τα μη γνώριμα πρόσωπα μού είναι πιο εύκολο να αφεθώ στην απάτη.
 
Καταλαβαίνω το σκεπτικό σου και όντως ο Μπάρετ πρέπει να ήταν έμπνευση για την εμφάνιση του Μορφέα. Και σίγουρα άγνωστοι ηθοποιοί, που δεν έχουν ταυτιστεί με κάποιον ρόλο, είναι προτιμότερο να υποδηθούν γνωστούς χαρακτήρες.
Το θέμα είναι ότι τα κόμικ δεν ήταν και τόσο δημοφιλή με όσους δεν ασχολούνται με τα κόμικ και ότι αν και πρωτοκυκλοφόρησαν την δεκαετία του 90 είχαν επιρροές από την μουσική σκηνή και όχι μόνο των δεκαετιών του 70 και του 80.

Δεν αποκλείεται να είναι μια μεταφορά αντίστοιχη με την σειρά Preacher. Αν και τα κόμικ εκτυλλίσσονται την δεκαετία του 90 η σειρά αφορούσε την σύγχρονη εποχή.

Και το δικό μου θέμα είναι η ονειρική διάσταση, και ειλικρινά εύχομαι να μην το παρακάνουν με τα cgi.

Και το βιβλιοφιλικό σχόλιο:
Ανυπομονώ να δω τον Στίβεν Φράι στον ρόλο του Γκιλμπερτ, ο οποίος εμφανισιακά παρέπεμπε στον συγγραφέα Τζ. Κ. ΤσέστερτονΌσο για τον Corinthian περιμένω να κάνουν κάτι απλό και όχι υπερβολικό, ο χαρακτήρας είναι εφιαλτικός από μόνος του, δεν χρειάζεται να το τονίσουν.
 
Top