Οι συγγραφείς πιστεύουν;

Να καταθέσω και γω μιαν απόψη σ'αυτό το μακροσκελέστατο νήμα ,μιας και τώρα το ανακάλυψα.Εγώ προσωπικά δηλώνω άθεος και πολλές φορές μου κάνει εντύπωση η αντιδραση των ένθεων σ'αυτην μου την επιλογή.Πολύ απλα απορρίπτω μόλις έναν περισσότερο θεό απ'όσους έχουν απορρίψει ήδη αυτοί...Όπως και να χει η άποψη λαμπρών λογοτεχνών είναι ενδιαφέρουσα σ'αυτό το ζήτημα από όποια οπτική κι αν το βλέπουν.Εξάλλου οι συγγράφεις αφού δρούν σαν ανατόμοι της πραγματικότητας(και της φαντασίας) δεν θα μπορούσαν να μένουν αμέτοχοι σε μια τόσο μεγάλη αναζήτηση.Δεν πιστεύω όμως ότι κανείς απ'αυτούς βλέπει το θεό μέσα από το πρίσμα που επιβάλλουν οι όποιες θρησκείες .Σε τέτοια περίπτωση φυσικό είναι να τους απορρίπτω γιατί δε μιλάμε πλέον για λογοτεχνία αλλά για πατερικά κείμενα ή όπως αλλιώς τα βαφτίζουν...
 
Ο νηματοθέτης είναι σπουδαίος συγγραφέας, όμως οι γνώμες είναι γνώμες.
Και στο κάτω κάτω, τι είναι το συγγραφικό σινάφι; τα χρυσά μπρόκολα; όλοι ονειρεύονται, λίγοι το εξασκούν.
Για την ιστορία: εγώ δηλώνω γαύρος και λέω πως η αρχαιότερη πίστη είναι η αθεΐα.
Αυτά. Πάω για ύπνο.
 
Προσωπικά είμαι άθεη, ανέκαθεν υπήρξα -και δε θεωρώ τη συγκεκριμένη στάση ως επιλογή, μα κατάσταση. Είτε νιώθεις χαρούμενος, είτε δε νιώθεις, είτε περνάς καλά, είτε δεν περνάς, είτε πιστεύεις, είτε όχι. Δεν το ελέγχεις, σου συμβαίνει απλώς- είναι σύνηθες βέβαια να επανεξετάζει κανείς τις απόψεις του, μα αυτό είναι διαφορετικό.
Τα πιστεύω μου όσο αφορά στην ύπαρξη του Θεού εκφράζει απόλυτα η 'Επουράνια Τσαγιέρα' του Ράσελ, σύμφωνα με τον οποίο:

«Αν έλεγα ότι μεταξύ Γης και Άρη υπάρχει μία πορσελάνινη τσαγιέρα σε ελλειπτική τροχιά γύρω απο τον ήλιο, κανείς δεν θα μπορούσε να διαψεύσει τον ισχυρισμό μου, αρκεί να πρόσθετα ότι η τσαγιέρα είναι τόσο μικρή που δεν θα μπορούσαν να την ανιχνεύσουν ούτε τα πιό ισχυρά τηλεσκόπιά μας.

Όμως, αν στη συνέχεια έλεγα ότι, αφού ο ισχυρισμός μου δεν μπορεί να διαψευστεί, θα ήταν ασυγχώρητη απρέπεια να τον αμφισβητούμε με την λογική μας, τότε οι περισσότεροι δικαίως θα θεωρούσαν ότι έλεγα ανοησίες.

Αν όμως η ύπαρξη μιας τέτοιας επουράνιας τσαγιέρας αναφερόταν σε πανάρχαια βιβλία, και διδασκόταν ως ιερή αλήθεια κάθε Κυριακή, και ενσταλαζόταν στα μυαλά μικρών παιδιών σε όλα τα σχολεία, τότε ακόμα και ο παραμικρός δισταγμός, θα ήταν τέτοιο δείγμα εκκεντρικότητας, που σε φωτισμένους καιρούς θα απέφερε στον αμφισβητία το επίζηλο προνόμιο της ψυχιατρικής φροντίδας, ενώ σε πιο πρώιμη περίοδο την Ιερά Εξέταση.»


Εν κατακλείδι: το βάρος της απόδειξης φέρει εκείνος που κάνει τον ισχυρισμό κι όχι εκείνος που επιδιώκει να τον καταρρίψει.

Πηγή: η Βικιπαίδεια
 
Μια που μιλάμε για τη σχέση συγγραφέων με το θέμα πίστη, παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα από κείμενο του Αντονέν Αρτώ:

[...] Γιατί το σώμα δεν έχει ποτέ ανάγκη να του προσδιορίσουμε τι έκανε. Χωρίς τις καθημερινές λειτουργίες του σώματος, δεν θα γεννιόταν ποτέ καμιά σκέψη και δεν είναι από το σώμα που γεννιέται, αλλά ενάντιά του, με την ευκαιρία μιας κίνησης δικής του, της οποίας η σκέψη, δηλαδή η σκιά, θέλησε να ζήσει από μόνη της, υπό την επήρεια των λεγόμενων πνευμάτων. Αυτών των εξόριστων αερικών που ήθελαν να αποκτήσουν υπόσταση χωρίς όμως να κοπιάσουν για να την κερδίσουν. Όταν κάποιος δεν έχει σώμα και είναι ένα τίποτα, όταν δεν έχει ακόμα αναπνεύσει, απαιτείται φοβερή θέληση για να καταφέρει να κατασκευάσει ένα τέτοιο σώμα και να κατακτήσει μ’ αυτό τη δυνατότητα να αναπνέει καθολικά. Και αυτό δεν είναι θέμα σκέψης, αλλά μιας τρομερής φρίκης την οποία πρέπει να υπερπηδήσει. Σ’ αυτό το σημείο είναι που ψόφησε ο μεγάλος αγύρτης, ο απατεώνας, ο μέγας γ*μημένος από την πλημμύρα των καθαρών ουσιών, που ως αρχή και ουσία και χωρίς σώμα για να τους αντισταθεί, δεν είναι παρά η τρύπα του αιώνιου περάσματος κάθε σκέψης ή υπόθεσης για ύπαρξη, ο Θεός, πνεύμα καθαρό, σκιά και δυνητικότητα. [...]

Όποιος ενδιαφέρεται να διαβάσει και το υπόλοιπο, εδώ.
 
Εν κατακλείδι: το βάρος της απόδειξης φέρει εκείνος που κάνει τον ισχυρισμό κι όχι εκείνος που επιδιώκει να τον καταρρίψει.
To πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν ακόμα αναπάντητα βασικά ερωτήματα. Και όσο υπάρχουν αυτά τα ερωτήματα, δεν μπορεί να βγει από την εξίσωση ο θεός, τουλάχιστον να το δεχτεί συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που έχουν μεγαλώσει σε κάποια θρησκεία.
Με τη λογική δηλαδή που θα έλεγες σε κάποιον να σου αποδείξει ότι υπάρχει θεός, θα μπορούσε να σε βάλει να αποδείξεις ότι έγινε το Big Bang. Ή τι υπήρχε πριν από αυτό. Τι θα του έλεγες; Εδώ οι επιστήμονες δε συμφωνούν μεταξύ τους. Κβαντική φυσική; Θεωρία των χορδών; Εδώ όχι μόνο δε συμφωνούν, ούτε καταλαβαίνονται μεταξύ τους καλά - καλά.
Προσωπικά ούτε εγώ πιστεύω στο θεό, αλλά από την άλλη καταλαβαίνω την ανάγκη των ανθρώπων να πιστεύουν κάπου ή τη δυσκολία τους να σταματήσουν να το κάνουν. Ακόμα και οι επιστήμονες δέχονται τις θεραπευτικές ιδιότητες της προσευχής... Αν δεν προσπαθήσει κάποιος να μου χώσει τα πιστεύω του στο λαρύγγι ή να μου κάνει τη ζωή (ή των άλλων) δύσκολη, μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει.
Και για να μην τελείως εκτός, παραθέτω και ένα βίντεο του Neil deGrasse Tyson που στο μεγαλύτερο βαθμό περιγράφει και τα δικά μου πιστεύω.
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Να επισημανουμε μονο οτι αυτο το νημα αφορα τους συγγραφεις και οχι παραθεση των προσωπικων μας πιστευω :)
 
Εδώ οι επιστήμονες δε συμφωνούν μεταξύ τους. Κβαντική φυσική; Θεωρία των χορδών; Εδώ όχι μόνο δε συμφωνούν, ούτε καταλαβαίνονται μεταξύ τους καλά - καλά.

Η επιστήμη έτσι ακριβώς λειτουργεί.
Η έρευνα θα φέρει διαφωνίες θα ανοίξει καινούργιους ορίζοντες... Αυτή είναι η διαφορά της με το δόγμα.

Το ότι δεν καταλαβαίνει ο ένας επιστήμονας τον άλλον είναι τελείως αυθαίρετο συμπέρασμα...
 
Ίσως δεν το έθεσα σωστά λέγοντας ότι δεν καταλάβαίνει ο ένας τον άλλο. Εννοώ ότι για κάποιες αναπόδεικτες θεωρίες, δεν υπάρχει πάντα η ίδια ερμηνεία ή ακόμα και αποδοχή τους από όλον τον επιστημονικό κόσμο.

Θα πρότεινα πάντως να συνεχίσουμε τη συζήτηση σε ένα νέο νήμα, ώστε να κρατήσουμε αυτό εδώ όσο γίνεται πιο καθαρό.
 
κάποιες αναπόδεικτες θεωρίες,
Τι εννοείς αναπόδεικτες θεωρίες;; Όλες οι θεωρίες μελετούνται συνεχώς και εξελίσσονται...:)

Οι επιστημονικές θεωρίες δεν είναι θεωρήματα που αποδεικνύονται ούτε αξιώματα!

Τέλος, ένα νήμα με θέμα την απόδειξη ή όχι του Θεού ή επιστήμη vs θρησκεία γενικά νομίζω πως δεν οδηγεί πουθενά...
Στο λέω από εμπειρία! :))))
 
Να επισημανουμε μονο οτι αυτο το νημα αφορα τους συγγραφεις και οχι παραθεση των προσωπικων μας πιστευω :)
Μα ο δημιουργός του νήματος ξεκινά ρωτώντας: "ποια είναι η σχέση σας με τη θρησκεία;"
-Το επισημαίνω χωρίς διάθεση ειρωνείας εννοείται, απλώς αναρωτιέμαι αν εγώ δεν κατάλαβα κάτι σωστά:)
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Αυτος που ξεκινησε το νημα ειναι συγγραφεας και, οταν εκανε την ερωτηση, φανταζομαι απευθυνοταν σε αλλους συγγραφεις που διαβαζουν αυτο το νημα.

Αλλα ναι, πολλοι πεσαμε στην παγιδα οτι προκειται για συζητηση περι των φιλοσοφικων μας πεποιθησεων (αλλωστε οπως βλεπω, ημουν ο πρωτος που απαντησα, χωρις να ειμαι συγγραφεας :)))) ) με αποτελεσμα η συζητηση να παρεκτραπει. Γι' αυτο ακριβως επαναλαμβανω την επισημανση, οτι, οπως λεει ο τιτλος, αφορα τους συγγραφεις. :)
 
Αυτος που ξεκινησε το νημα ειναι συγγραφεας
Δεν θα μπορούσα να το ξέρω, βέβαια.. Όμως εντάξει, λογικό:)
Αν κάποιο μέλος ανοίξει νέο νήμα επί του θέματος θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε εκεί τη -ή να προσθέσουμε κάτι στη- συζήτηση, αν κι όπως είπε ήδη ο Νικόλας, δε ξερω κατά πόσο κάτι τέτοιο θα είχε νόημα.
Σε ένα θέμα τόσο μεγάλο, οι απόψεις πάντα θα διίστανται - για την ακρίβεια το πιο πιθανό είναι να απέχουν έτη φωτός.:)
 

Ίζι

Κυρά των Σκιών
οι απόψεις πάντα θα διίστανται - για την ακρίβεια το πιο πιθανό είναι να απέχουν έτη φωτός.:)
Χμ ναι, φυσικά. Απ' την άλλη έχω παρατηρήσει ότι στη λέσχη υπάρχει δυσανάλογα μεγάλος αριθμος άθεων/αγνωστικιστών, σε σύγκριση με ό,τι συναντάμε απέξω ας πούμε, και ίσως είχε ενδιαφέρον να κάναμε μια δημοσκόπηση (έστω ανώνυμη). Αυτή τη στιγμή, χωρίς να διαβάσω το νήμα μού έρχονται στο νου τουλάχιστον 7 μέλη με δεδηλωμένη αθεϊα.:χμ:
 
Ίζι, πολύ καλή η ιδέα για τη δημοσκόπηση. Έχουν πάντα ενδιαφέρον οι στατιστικές τάσεις.:)
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Οντως δε θα χρησιμευε σε κατι αυτη η συζητηση η οποια εχει ξαναγινει, και με αιματηρες απωλειες. Αλλωστε τα μισα φορουμ εχουν τετοιες συζητησεις και δε θα προσφεραμε εμεις κατι καινουργιο στη συλλογικη διανοηση του κυβερνοχωρου :ρ

BTW εχει δικιο η Ιζι για τις αναλογιες και θα συμφωνουσα για μια ανωνυμη δημοσκοπηση :))
 

Κουακέρος

Ευγενής Δαγεροτύπης
Χμ ναι, φυσικά. Απ' την άλλη έχω παρατηρήσει ότι στη λέσχη υπάρχει δυσανάλογα μεγάλος αριθμος άθεων/αγνωστικιστών, σε σύγκριση με ό,τι συναντάμε απέξω ας πούμε, και ίσως είχε ενδιαφέρον να κάναμε μια δημοσκόπηση (έστω ανώνυμη). Αυτή τη στιγμή, χωρίς να διαβάσω το νήμα μού έρχονται στο νου τουλάχιστον 7 μέλη με δεδηλωμένη αθεϊα.:χμ:
Πρόσθεσε κι εμένα!
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Εάν θέλετε μπορώ να συντάξω μια δημοσκόπηση για το προφίλ των μελών (ηλικία, φύλο, σπουδές, θρησκευτικές πεποιθήσεις κτλ.) Πώς το βλέπετε;
 
Top