Με ιδιαίτερη χαρά ανακάλυψα το συγκεκριμένο νήμα, καθώς είναι ένα θέμα που με απασχολεί από καιρό!
Οφείλουν λοιπόν οι συγγραφείς να μιλούν; Διάβασα πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις στο νήμα. Θα ταχθώ κι εγώ με αυτούς που λένε ότι οι συγγραφείς πρέπει να μιλούν μέσα από τα έργα τους. Το ίδιο ισχύει και για κάθε μορφή τέχνης: μια φωτογραφία, ένα πίνακας ζωγραφικής, μια μελωδία, ένα τραγούδι, ένα μυθιστόρημα, όλα αυτά έχουν τέτοια δύναμη, που μπορούν να συγκινήσουν τον καθένα.
Ασφαλώς αυτό δε σημαίνει ότι απαγορεύεται να εκφραστούν και με διαφορετικούς τρόπους κάποια στιγμή, πχ με κάποια συνέντευξη. Στη σημερινή εποχή νομίζω όμως ότι έχει χαθεί το μέτρο. Βλέπω σύγχρονους συγγραφείς (οι οποίοι δεν έχουν καν την υπομονή να περιμένουν να δουν αν η εργογραφία τους αντέξει στο χρόνο, αλλά αρκούνται στις πωλήσεις, που πολλές φορές εξασφαλίζονται από το καλό marketing του εκδοτικού τους οίκου) να εξελίσσονται σε τηλεαστέρες/ραδιοφωνικούς παραγωγούς/πρόσωπα της showbiz κλπ. Η υψηλή κουλτούρα έχει γίνει συνώνυμο του life-style. Και πολύ φοβούμαι ότι όλο αυτό θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην παιδεία των νέων ανθρώπων...
Έπεσα πρόσφατα τυχαία στο προφίλ ενός σύγχρονου συγγραφέα (δεν έχει και τόσο σημασία ποιος είναι) στο facebook και διάβασα το εξής μήνυμά του: "Αυτή η Τζουλιέτα, το αμάξι, που θέλει να την γα..........., βγαίνει και σε φρυγανιέρα;" Θα μου πείτε χιούμορ κάνει ο άνθρωπος. Μια ανάγνωση και άλλων όμως μηνυμάτων με έπεισε ότι η φρασεολογία αυτή είναι σύνηθες φαινόμενο...
Ε λοιπόν όχι, δε θέλω τέτοιους λογοτέχνες. Θέλω λογοτέχνες-ανώτερους ανθρώπους, θέλω αυτή η ανωτερότητά τους να περνάει στα βιβλία τους και στη συνέχεια στον αναγνώστη. Με τέτοιους λογοτέχνες θα ξέρω ότι είτε μιλούν μέσα από τα βιβλία τους, είτε μέσα από την δημόσια παρουσία τους, θα έχουν κάτι άξιο να πουν. Ίσως τώρα που το σκέφτομαι, αυτός να είναι και ένας λόγος που έχει γεμίσει ο κόσμος συγγραφείς: το επίπεδο έπεσε πολύ... Υπάρχουν φυσικά και πολλές φωτεινές εξαιρέσεις, το φως τους όμως δυσκολεύεται να φτάσει σε εμάς μέσα από το πυκνό σκοτάδι της εποχής μας...
Μακάρι να είμαι λάθος.