Νυχτερινό διάβασμα

Μια ερώτηση στην οποία ψάχνω απάντηση, είναι με ποιο τρόπο να διαβάζω αποτελεσματικά στο σκοτάδι.

Προσωπικά
1. έχω ένα λαμπάκι σαν σελιδοδείκτη, το οποίο είναι αρκετά αποτελεσματικό στη δουλειά του και εύκολο να το χρησιμοποιείς-μεταφερεις παντού.

2. Διαβάζω στον ηλεκτρονικό αναγνώστη που έχει εσωτερικό λαμπάκι. Μιας και δεν έχω πρόβλημα να διαβάζω ταυτόχρονα βιβλία, φροντίζω να διαβάζω κάποιο εκεί ώστε να μπορώ να διαβάζω με αυτό τον τρόπο το βράδυ πριν τον ύπνο. Στην ίδια κατηγορία βάζω και το κινητό, τις λίγες φορές που διαβάζω σε αυτό.

3. Λαμπάκι ποδηλατου. Ναι, στο κρεβάτι έχω προσαρμόσει και χρησιμοποιώ ένα κόκκινο λαμπάκι ποδηλατου. Χρώμα καθόλου ενοχλητικό, φτηνό να μην έχει μεγάλη ένταση. Κάνει πολύ καλή δουλειά χωρίς να ενοχλεί τους λοιπούς που βρίσκονται στο βεληνεκές του φωτός.

Εσείς;;; πως τα καταφέρνετε;;

Η λύση στο πρόβλημα του νυχτερινού διαβάσματος είναι το φωτάκι ανάγνωσης. Ίσως το δεύτερο πιο σημαντικό αξεσουάρ βιβλίου για εμένα, μετά τους σελιδοδείκτες. Εδώ και χρόνια έχω ένα φωτάκι ανάγνωσης και μπορώ να διαβάζω άνετα μέσα στο σκοτάδι. Σκοπεύω τώρα να πάρω ένα καινούργιο της Moleskine, που είναι επαναφορτιζόμενο και έχει κάποια χρήσιμα χαρακτηριστικά όπως ρύθμιση φωτισμού και περιστροφή 360 μοίρες.

Στο υπνοδωμάτιο διαβάζω μόνο από κινητό και τάμπλετ. Παλιότερα, όταν διάβαζα κανονικά βιβλία, είχα βολευτεί το λαμπάκι-μανταλάκι, και νομίζω τετοια πουλούσε ο Ελευθερουδάκης, εκεί τα είχα δει πρώτη φορά. Το πρόβλημα όμως με το νυχτερινό διάβασμα (τις φορές που δεν εχω κάνει τη νύχτα μέρα), είναι πως θα με πάρει ο ύπνος και θα πέσουν οι συσκευές στη μούρη μου, συνήθως πάνω στο φρύδι μου, λες και το έχω βάλει σημάδι οπότε μέχρι να καταλάβω τι έγινε (ΆΟΥ!-γιατί;-ποιος;-ο σκύλος γιατί δεν γαυγιζει;) εχω χάσει κάποιες ωρες απο την ζωή μου και μερικά εγκεφαλικά κύτταρα.

Στο υπνοδωμάτιο διαβάζω μόνο από κινητό και τάμπλετ. Παλιότερα, όταν διάβαζα κανονικά βιβλία, είχα βολευτεί το λαμπάκι-μανταλάκι, και νομίζω τετοια πουλούσε ο Ελευθερουδάκης, εκεί τα είχα δει πρώτη φορά. Το πρόβλημα όμως με το νυχτερινό διάβασμα (τις φορές που δεν εχω κάνει τη νύχτα μέρα), είναι πως θα με πάρει ο ύπνος και θα πέσουν οι συσκευές στη μούρη μου, συνήθως πάνω στο φρύδι μου, λες και το έχω βάλει σημάδι οπότε μέχρι να καταλάβω τι έγινε (ΆΟΥ!-γιατί;-ποιος;-ο σκύλος γιατί δεν γαυγιζει;) εχω χάσει κάποιες ωρες απο την ζωή μου και μερικά εγκεφαλικά κύτταρα.
Συμβουλευτικά να αναφέρω ότι είναι κακή συνήθεια να κάνεις χρήση τεχνολογικών συσκευών όταν πας να πέσεις για ύπνο. Το μπλε φως από τις οθόνες επηρεάζει αρνητικά τις ορμόνες του μυαλού(μελατονίνη) με αποτέλεσμα να έχεις έναν κακό ύπνο. Είχα και εγώ αυτή την κακή συνήθεια- γενικά έκανα υπερβολική χρήση της τεχνολογίας- μέχρι που διάβασα ένα αφυπνιστικό βιβλίο για την αρνητική επίδραση της τεχνολογίας στην ζώη μας. Από τότε άλλαξα κάποιες συνήθειες και μια από αυτές ήταν να μην χρησιμοποιώ συσκευές 40-60 λεπτά πριν πέσω για ύπνο. Η διαφορά φάνηκε από την πρώτη μέρα, όταν ξύπνησα και αισθανόμουν πιο "φρέσκος" σε σχέση με πριν. Η καλύτερη λύση είναι να διαβάζεις λογοτεχνία από κανονικά βιβλία όπου χαλαρώνουν το μυαλό και μειώνουν το άγχος.

Πλέον στα κινητά έχει επιλογή όταν διαβάζεις να αφαιρεί τα χρώματα αυτά που δημιουργούν αυτό το πρόβλημα ή ακόμα καλύτερα να γίνεται ασπρόμαυρη η οθόνη. Όσο για το ηλεκτρονικό βιβλίο θα διαφωνήσω, το φως του είναι σαν να χρησιμοποιείς φωτάκι να διαβάζεις

Πλέον στα κινητά έχει επιλογή όταν διαβάζεις να αφαιρεί τα χρώματα αυτά που δημιουργούν αυτό το πρόβλημα ή ακόμα καλύτερα να γίνεται ασπρόμαυρη η οθόνη. Όσο για το ηλεκτρονικό βιβλίο θα διαφωνήσω, το φως του είναι σαν να χρησιμοποιείς φωτάκι να διαβάζεις
Αυτό που λες ισχύει. Μπορείς να ρυθμίσεις τα φίλτρα να μην βγάζουν τόσο έντονο μπλε φως και να έχεις τον φωτισμό πολύ χαμηλά. Σίγουρα θα είναι καλύτερη εμπειρία, αλλά και πάλι δεν μπλοκάρει τελείως το μπλε φως και τα θέματα που σου δημιουργεί για τον ύπνο. Εγώ κατάλαβα ουσιώδη διαφορά όταν έκοψα τελείως την συνήθεια να έχω το κινητό/τάμπλετ στο κρεβάτι. Επίσης, τα ψηφιακά βιβλία βγάζουν μπλε φως που δεν έχει σχέση με το κόκκινο φως από τα φωτάκια ανάγνωσης ή τα φωτιστικά γραφείου. Δεν είναι το ίδιο πράγμα με το να διαβάζεις από οθόνη και να διαβάζεις με ένα απλό φωτάκι ένα κανονικό βιβλίο.