Νίκος Καζαντζάκης : "Ταξιδεύοντας - Αγγλία"

Τίτλος: Ταξιδεύοντας - Αγγλία
Συγγραφέας: Νίκος Καζαντζάκης
Εκδόσεις: Καζαντζάκη
Έτος έκδοσης: 2000
Έτος πρώτης έκδοσης: 1940
Σελίδες: 284


Ο Καζαντζάκης βρέθηκε στην Αγγλία στις παραμονές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, έπειτα από πρόσκληση του Βρετανικού Συμβουλίου.

Εκεί ο Καζαντζάκης μένει στο Λονδίνο, όπου γίνεται τακτικός επισκέπτης του Βρετανικού Μουσείου και περιδιαβαίνει τους δρόμους του Σίτυ. Συνεχίζει το ταξίδι του στις βιομηχανικές πόλεις του Βορρά, Μάντσεστερ, Λίβερπουλ και Σέφηλντ, επισκέπτεται τη Μεσαιωνική Μητρόπολη του Πήτερμπορω, το Ήτον και καταλήγει στη γενέθλια γη του Σέξπηρ, το Στράτφορντ.

Η διεισδυτική ματιά του Καζαντζάκη ξεφεύγει από τα κλισέ που συνήθως αποδίδονται σε λαούς και τόπους, και δυεισδύει με οξυδέρκεια στην κουλτούρα των Άγγλων. Ο σχολιασμός του είναι στο μεγαλύτερο μέρος του θετικός προς τους οικοδεσπότες του΄ κυρίως στο επίμετρο (που συμπληρώθηκε στο βιβλίο μετά τα γεγονότα της Κύπρου) γίνεται πιο δεικτικός απένταντι στην αγγλική πολιτική.

Ο Καζαντζάκης βρέθηκε στην Αγγλία σε μία περίοδο όπου μεγάλες αλλαγές είχαν ήδη δρομολογηθεί, στις παραμονές του μεγάλου Πολέμου, ο οποίος έμελε να φέρει ακόμα μεγαλύτερες αλλαγές' η σταδιακή κατάπτωση της Αυτοκρατορίας, η άνοδος της εργατικής τάξης. Στο διάστημα της παραμονής του περιηγείται στους δρόμους της πρωτεύουσας, στο χωριό του Σέξπηρ, στις 'μουντζαλωμένες' πολιτείες του Βορρά.

Συγκρίνοντας την Αγγλία της εποχής εκείνης με εκείνη που εγώ βίωσα σπουδάζοντας και εργαζόμενος εκεί, θα έλεγα ότι οι πιο έντονες αλλαγές είναι η αποβιομηχάνιση του Βορρά, οι σχετικά καλύτερες συνθήκες διαβίωσης της πάλαι ποτέ εργατικής τάξης (οι οποίες όμως εξακολουθούν να είναι μίζερες) και η πολυπολιτισμικότητα της σύγχρονης βρετανικής κοινωνίας. Παρά τις μεγάλες αυτές - και άλλες - αλλαγές, η ουσία της αγγλικής κουλτούρας δεν φαίνεται να έχει αλλάξει δραματικά.

Εν κατακλείδι, ένα βιβλίο που συγκινεί με την οξυδερκή παρατηρητικότητα του συγγραφέα.
 
Last edited by a moderator:
Πολύ καλό ταξιδιωτικό βιβλίο από τον Καζαντζάκη. Το καλύτερό του από τα ταξιδιωτικά που έχει γράψει για εμένα.
 
Top