Νήμα για εφήμερα μηνύματα (που όμως θα μείνουν για πάντα στην καρδιά μας)

@Αδριανός Ζωγράφος, για να καταλάβω τη λογική σου, θα ήθελες να μου πεις πως και με ποιόν τρόπο ο Πρωθυπουργός παρέκαμψε τη δικαιοσύνη; Πότε έβγαλε κάποιο πόρισμα ή μίλησε για τελεσίδικες αποφάσεις;
Προφανώς, λέγοντας γελοίος, εννοείς ανίκανος, μιας και εγώ προσωπικά δε βλέπω κάποιον να γελοιοποιείται. Ούτε καν τον Τσίπρα θα έλεγα γελοίο. Ανίκανο θα τον έλεγα, αμοραλιστή, καιροσκόπο ναι, αλλά γελοίο όχι.

Σχετικά με το επώνυμο που αναφέρεις. Εγώ θα έλεγα μάλλον πίσω τον πηγαίνει παρά μπροστά.
Ο πατέρας του μετά βίας κατάφερε να κυβερνήσει 2,5 χρόνια και να αντιπολιτευθεί στον άκρατο λαϊκισμό του τότε ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Κυριάκος ήδη κυβερνάει 2 τετραετίας και πάει και για τρίτη αν δε συμβεί κάτι συγκλονιστικό.

Από την άλλη καλά κάνεις και αναφέρεις τις παθογένειες του Ελληνικού Κράτους, που υπάρχουν από τη σύσταση του, και να σου πω την αλήθεια συμφωνώ, αλλά αυτό δεν αποτελεί επιχείρημα για το αν μια κυβέρνηση είναι ικανή η όχι. Το να ζητάμε να διορθωθούν παθογένειες αιώνων ενώ ουσιαστικά και μεις οι ίδιοι δεν πιστεύουμε σε αλλαγές, είναι το λιγότερο κωμικοτραγικό. Δες τι έγινε με τον αντικαπνιστικό νόμο ή με τα παραθυράκια του ΑΣΕΠ.

Σχετικά με τις εξαγωγές.
Η Ελλάδα ποτέ δεν είχε πρόβλημα. Μάλιστα τον τελευταίο χρόνο υπήρχε και αύξηση κοντά στο 10%. Το πρόβλημα είναι οι εισαγωγές, μιας και ο παραγωγικός ιστός της χώρας βρίσκεται σε ύφεση. Οπότε το εμπορικό ισοζύγιο είναι ένα θέμα. Ναι, μεν εξάγουμε, αλλά ουσιαστικά εξαρτόμαστε από άλλες χώρες παραγωγής για να μπορέσουμε να εξαγάγουμε.

Τέλος, να σου πω πως δεν μπορεί αν γίνει κουβέντα με αφοριστικά συνθήματα τύπου "όλοι είναι γελοίοι". Ο ένας αναιρεί τα πάντα, οπότε ο άλλος συνομιλητής φαίνεται πως υπερασπίζεται κυβερνήσεις και πρόσωπα. Πες αν θέλεις ποιον θεωρείς εσύ "μη γελοίο" ή ποιον θεωρούσες και να συζητήσουμε πάνω σε αυτή τη βάση.

Από την άλλη καλά κάνεις και αναφέρεις τις παθογένειες του Ελληνικού Κράτους, που υπάρχουν από τη σύσταση του, και να σου πω την αλήθεια συμφωνώ, αλλά αυτό δεν αποτελεί επιχείρημα για το αν μια κυβέρνηση είναι ικανή η όχι. Το να ζητάμε να διορθωθούν παθογένειες αιώνων ενώ ουσιαστικά και μεις οι ίδιοι δεν πιστεύουμε σε αλλαγές, είναι το λιγότερο κωμικοτραγικό. Δες τι έγινε με τον αντικαπνιστικό νόμο ή με τα παραθυράκια του ΑΣΕΠ.
Επί τούτου, προσυπογράφοντας αυτά που λέει ο @Νικόλας Δε Κιντ, να πω ότι Υπουργός που παραιτήθηκε (δήθεν από ευθιξία :μουάχαχα:) μετά το δυστύχημα των Τεμπών βγήκε στο καπάκι (ελάχιστους μήνες μετά και με συντρηπτικά ποσοστά κιόλας) και παραμένει βουλευτής . Υποθέτω πως δεν τον ψηφίσαν απλά συγγενείς και φίλοι. Για να ψαχτούμε λίγο και οι Έλληνες πολίτες μήπως φταίμε που μας κυβερνούν "γελοίοι, ανίκανοι και διεφθαρμένοι" ενώ εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε καθόλου τίποτε από αυτά.

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Εμένα δεν μου αρέσει αυτή η απαξίωση της πολιτικής η οποία καταλήγει να είναι και απαξίωση της Δημοκρατίας.

Κι εγώ, παρότι έχω διάφορους πρωθυπουργούς ως καλύτερους ή χειρότερους, δεν θα χαρακτήριζα κανέναν ως "γελοίο". Μάλιστα, πιστεύω πως σε όλους αξίζει ένας σεβασμός, αφού διετέλεσαν πρωθυπουργοί της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Πριν πάρα πολλά χρόνια είχα εκφράσει κάποια παρόμοια απαξίωση και θυμάμαι πως η μητέρα μου, που ήταν πιο οξυδερκής τότε, από τώρα, στα γεράματά της, μου είχε πει κάτι απλό, σωστό, που μου έμεινε. Πως η πρόοδος που γνώρισε η χώρα δεν έπεσε από τον ουρανό αλλά προφανώς έγινε διαχρονικά από μια σειρά πολιτικών αποφάσεων.

Ο Τσίπρας, μιας και αναφέρθηκε, που σε εμένα φαντάζει σαν ο χειρότερος που πέρασε από την θέση, κατ' εμέ έκανε πράγματα που μπορείς να τα χαρακτηρίσεις γελοία (όπως τα άκαιρα εγκαίνια του μετρό, την ανέγερση του μνημείου πεσόντων που... δεν σκοτώθηκαν ποτέ, ή την επίσκεψή του στην κηδεία ενός δικτάτορα κ.α.) όμως δεν θα ήθελα να τον πω τον ίδιο γελοίο και μόνο από σεβασμό προς την θέση.

Να πω επίσης, πως η θέση που με συγκινεί πραγματικά είναι αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας και στην καρδιά μου υπάρχει εκεί ως ο πιο αγαπητός ο Κωστής Στεφανόπουλος.

@Αδριανός Ζωγράφος, για να καταλάβω τη λογική σου, θα ήθελες να μου πεις πως και με ποιόν τρόπο ο Πρωθυπουργός παρέκαμψε τη δικαιοσύνη; Πότε έβγαλε κάποιο πόρισμα ή μίλησε για τελεσίδικες αποφάσεις;
Προφανώς, λέγοντας γελοίος, εννοείς ανίκανος, μιας και εγώ προσωπικά δε βλέπω κάποιον να γελοιοποιείται. Ούτε καν τον Τσίπρα θα έλεγα γελοίο. Ανίκανο θα τον έλεγα, αμοραλιστή, καιροσκόπο ναι, αλλά γελοίο όχι.

Σχετικά με το επώνυμο που αναφέρεις. Εγώ θα έλεγα μάλλον πίσω τον πηγαίνει παρά μπροστά.
Ο πατέρας του μετά βίας κατάφερε να κυβερνήσει 2,5 χρόνια και να αντιπολιτευθεί στον άκρατο λαϊκισμό του τότε ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Κυριάκος ήδη κυβερνάει 2 τετραετίας και πάει και για τρίτη αν δε συμβεί κάτι συγκλονιστικό.

Σχετικά με τις εξαγωγές.
Η Ελλάδα ποτέ δεν είχε πρόβλημα. Μάλιστα τον τελευταίο χρόνο υπήρχε και αύξηση κοντά στο 10%. Το πρόβλημα είναι οι εισαγωγές, μιας και ο παραγωγικός ιστός της χώρας βρίσκεται σε ύφεση. Οπότε το εμπορικό ισοζύγιο είναι ένα θέμα. Ναι, μεν εξάγουμε, αλλά ουσιαστικά εξαρτόμαστε από άλλες χώρες παραγωγής για να μπορέσουμε να εξαγάγουμε.

Τέλος, να σου πω πως δεν μπορεί αν γίνει κουβέντα με αφοριστικά συνθήματα τύπου "όλοι είναι γελοίοι". Ο ένας αναιρεί τα πάντα, οπότε ο άλλος συνομιλητής φαίνεται πως υπερασπίζεται κυβερνήσεις και πρόσωπα. Πες αν θέλεις ποιον θεωρείς εσύ "μη γελοίο" ή ποιον θεωρούσες και να συζητήσουμε πάνω σε αυτή τη βάση.
Ας α πάρουμε με τη σειρά:

Οι πρόεδροι και οι αντιπρόεδροι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Του Άρειου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας διορίζονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ύστερα από υπόδειξη του Υπουργικού Συμβουλίου. Δηλαδή του Πρωθυπουργού.
Δεν θα παραθέσω ονόματα, μόνο χρονιές από το 2020 νέου διορισμού Προέδρων.
ΣτΕ: 2020/2020/2021/2022
Άρειος Πάγος:2020/2021/2023
Ελεγκ. Συν:2023
Φυσικά και όλα τα μέλη διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση μετά από κάθε συνταξιοδότηση. Και επειδή δεν είναι τελείως σίγουροι για αυτούς που διορίζουν, θέσπισαν και το νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Άρα όταν ο Πρωθυπουργός μιλάει και προκαταβάλει τα αποτελέσματα μια δικαστικής έρευνας σε εξέλιξη, ναι για μένα αυτό είναι παράκαμψη και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.
Να αναφέρω εδώ πως Γαλλία και Ιταλία έχουν παρόμοια συστήματα δικαιοσύνης, όμως σε Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία, Σουηδία και Αγγλία έχουν αποτελεσματικότερα συστήματα. Αν θες τα συζητάμε.

Για το γελοίο προφανώς έχουμε διαφορετική άποψη.

Επειδή στο τέλος με ρωτάς ποιους δε θεωρώ γελοίους, απαντώ, από τη μεταπολίτευση και μετά:
Κωνσταντίνος Καραμανλής, Γεώργιος Ράλλης, Ανδρέας Παπανδρέου, Τζαννής Τζαννετάκης, Ξενοφών Ζολώτας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Κωνσταντίνος Σημίτης. Εννοείται ότι δεν αναφέρομαι στους υπηρεσιακούς Πρωθυπουργούς.

Εξαγωγές.
Η εξαγωγές είναι ο ένας παράγοντας του εμπορικού ελλείμματος. Ο άλλος είναι οι εισαγωγές. Δηλαδή αν εξάγεις 5 και εισάγεις 6, και τον επόμενο χρόνο 6 & 8 αντίστοιχα, ναι έχεις αύξηση των εξαγωγών αλλά και αύξηση του ποσοστού του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου. Δυστυχώς και της χώρας μας αυτό αυξάνεται.

Ένα πρόχειρο παράδειγμα.

Τι πιστεύω προσωπικά;
Ότι μέσα στην κρίση χάσαμε την τελευταία ευκαιρία σαν έθνος να απαλλαγούμε από τις γνωστές παθογένειες, ενώ κανείς μα κανείς δεν κάνει κάτι για το μεγαλύτερο για μένα πρόβλημα, το δημογραφικό, και δεν το λέω σαν Εθνικό κίνδυνο συρρίκνωσης αλλά σαν επερχόμενο οικονομικό πρόβλημα.

Last edited:
Για το γελοίο προφανώς έχουμε διαφορετική άποψη.
Προφανώς, διότι για μένα το κριντζ και η γελοιότητα ΕΔΩ χτυπάνε κόκκινο.

Άρα όταν ο Πρωθυπουργός μιλάει και προκαταβάλει τα αποτελέσματα μια δικαστικής έρευνας σε εξέλιξη, ναι για μένα αυτό είναι παράκαμψη και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.
Γιατί να το κάνει αυτό;

Δε θα διαφωνήσω για την τελευταία του περίοδο με τη Δήμητρα, αλλά συνολικά δεν θα τον χαρακτήριζα γελοίο. Άλλο αν πιστεύω πως είναι υπεύθυνος για πολλές από τις παθογένειες που προανέφερα.
Για το ερώτημα σου, δεν μπορώ να σου απαντήσω. Θα ξαναπώ όμως όταν ο πρωθυπουργός αποφασίζει να προκαταβάλει λίγες μέρες μετά το ατύχημα το πόρισμα κάποιας επιστημονικής ομάδας για το τι δεν κουβαλούσε το τραίνο, πόρισμα που αν δεν κάνω λάθος δεν έχει ακόμα δοθεί, πως περιμένεις να μην το κάνει ο απλός κόσμος;