Μ' αρέσει… Δεν μ' αρέσει…

Μου αρεσουν πολύ τα στραγάλια. Εκεινα τα λευκούτσικα-ασπρούτσικα; που ειναι σχεδόν τέλειες σφαιριτσες; κι όταν ειναι φρέσκα, ειναι πολύ αφράτα; Ε αυτά.
Και τα αποξηραμένα σύκα, ενω γενικά δεν τρώω σύκα. Και τα αποξηραμενα βερύκοκα. Και εκεινες οι φραουλες χωρις ζαχαρη. Κι οι φετες μήλου. Και οι φετες νεκταρινι. Και οι φετες αχλάδι. Και οι φέτες μάνγκο. Οι φετες παπαγια, όχι. Και η φέτα.

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
τα αποξηραμένα φρούτα, θεωρητικά, μου αρέσουν κι εμένα αλλά τα αποφεύγω. Για κάποιον λόγο πιστεύω πως τους ρίχνουν καί πολλή ζάχαρη κι ίσως κι άλλα παράξενα συντηρητικά. Ίσως ο @Νικόλας Δε Κιντ μπορεί να διαφωτίσει

Ναι αλλα γινεται διακριση σε εκεινα που περιεχουν κι εκεινα που δεν περιεχουν ζαχαρη. Και στη γευση ακομη, διαφερουν. Και στην οψη.

Στα αποξηραμένα φρούτα συνήθως δεν βάζουν ζάχαρη γιατί πολύ απλά περιέχουν τα φυσικά τους σάκχαρα που λόγω της αφυδάτωσης συμπυκνώνονται κάνουν τον αποξηραμένο καρπό πολύ πιο γλυκό (από τον νωπό που περιέχει την ίδια ποσότητα σακχάρων αλλά ποοολύ νερό) και δρουν και ως φυσικό συντηρητικό.
Όσο δεν υπάρχει ελεύθερο νερό (αυτό που επιστημονικά ονομάζεται υψηλή ενεργότητα νερού) διαθέσιμο στο τρόφιμο, το τρόφιμο μπορεί να συντηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί δεν ευνοείται η ανάπτυξη βακτηρίων που θα αλλοιώσουν το τρόφιμο. Τώρα για κάποια που δεν έχουν κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά που είναι επιθυμητά, μπορεί να προσθέσουν κάποιες ουσίες για συγκεκριμένο σκοπό (επιτρεπόμενες). Π.χ. τα σύκα καμιά φορά τα κάνουν λεύκανση.
Σε κάποια, όπως λέει η @Έλλη Μ προσθέτουν ζάχαρη αλλά σε αυτή την περίπτωση και σημαίνεται το τρόφιμο - και διαφέρουν, όπως σωστά είπε.

Βασικα, @ΚρίτωνΓ , απ το στομα μου τα πηρες🤦
Και για να προσθεσω αλλη μια επιστημονικη λεπτομερεια, εκεινα τα χωρις ζαχαρη, τα βλεπεις τι καημενακια μοιαζουν. Και ζαρωμενα.

τα αποξηραμένα φρούτα, θεωρητικά, μου αρέσουν κι εμένα αλλά τα αποφεύγω. Για κάποιον λόγο πιστεύω πως τους ρίχνουν καί πολλή ζάχαρη κι ίσως κι άλλα παράξενα συντηρητικά. Ίσως ο @Νικόλας Δε Κιντ μπορεί να διαφωτίσει
Έχεις δίκιο.
Κυρίως τα συσκευασμένα που υπάρχουν στα ΣΜ έχουν εκτός από ζάχαρη και συντηρητικά όπως σορβικά και θειώδη.
Παρ' όλο που όπως είπε ο Κρίτων η water activity είναι χαμηλή, εντούτοις υπάρχει ακόμα νερό και έτσι το προϊόν είναι μικροβιολογικά ασταθές. Οπότε, ακόμα και οι σταφίδες έχουν συντηρητικά. Χωρίς αυτά θα υπήρχε μεγάλος κίνδυνος ανάπτυξης μούχλας ή άλλων μικροοργανισμών.

Όσο για την ζάχαρη, υπάρχει λόγος που την χρησιμοποιούν.
Η επιπλέον ζάχαρη κάνει infusion με τα φυσικά ζάχαρα του προϊόντος οπότε υπάρχει ομοιομορφία στην γεύση και την υφή.
Αν στηρίζονταν μόνο στα φυσικά ζάχαρα τότε θα υπήρχε ανομοιομορφία και πολλές φορές η γεύση θα ήταν διαφορετική από το αναμενόμενο.
Συν τοις άλλοις η ζάχαρη λειτουργεί και σαν φυσικό συντηρητικό.

Θυμάμαι πως πριν αρκετά χρόναι υπήρχαν κάποιοι συνεταιρισμοί οι οποίοι παρήγαγαν αποξηραμένα φρούτα χωρίς συντηρητικά και ζάχαρη αλλά το τελικό προιόν είχε χαμηλή διάρκεια ζωής και οργανοληπτικά ήταν ανομοιόμορφο.

Habemus papam? Δεν καταλαβα.
Τελικα τα χωρις ζαχαρη, εχουν ή οχι ζαχαρη; Δεν μιλω για τα συσκευασμενα, τα χυμα.

Θα πας να αγοράσεις τα ίδια, θα μου τα στείλεις και θα σου βγάλω των πίνακα διαθρεπτικών να είσαι σίγουρη!
:σαςευχαριστώ:
Σιγα μην τα φαω, παω στη Βιοιατρικη και σου στειλω μετα καμπύλη σακχαρου.
Με συγκινείς όμως.

Μηπως μπορεις να μου στειλεις καλύτερα μια μεθοδο ανασυστασης των ηδη αποξηραμένων καρπών;

(ρε τι πάθαμε, απο το στραγάλι ξεκινησε η κουβεντα, με βλέπω με ραβδους αναδευσης και ογκομετρικές φιάλες.
Δεν μου στελνεις και στραγαλια; )

Μου αρέσει που ξεκινάω την κάθε μου μέρα πλέον με τον δίσκο Curtains των Tindersticks. Σηματοδοτεί την νέα μου επαγγελματική αρχή με τον καλύτερο τρόπο, και σβήνει οτι κακό μου άφησε η προηγούμενη δουλειά. Είναι μια ζεστή ηχητική κουβέρτα (και φυσικά νέο κόλλημα καθώς είχα ακούσει διάσπαρτα κομμάτια τους απο εδώ κι απο κεί). Αχάμ !

Μου αρέσει που ξεκινάω την κάθε μου μέρα πλέον με τον δίσκο Curtains των Tindersticks.
Ειναι ο αγαπημένος μου!!
Μου τον ειχαν υποδειξει να τον αγοράσω, όταν ημουν φοιτητρια και μετά μου καναν δωρο τη συναυλία τους στη Θεσσαλονικη.
Απο τότε τον ακουω σταθερα

Μου αρεσει να μαθαινω για ανθρωπους που νοιαζομαι πολυ οτι μαζευουν το θαρρος και παιρνουν σημαντικες και αγχωτικες αποφασεις για το μελλον τους, αποφασεις που δεν ειναι ευκολο να λαβει κανεις, χωρις να αγχωθει, να μεινει άυπνος, να συνυπολογισει την οικογένειά του, αλλα παρολ αυτα να εχει τη δυναμη να τις αντιμετωπισει, αφου τις νιωθει σωστες. Και να εχει ανθρωπους γυρω του να τον στηριζουν σε αυτες. Δηλαδη, συγκινουμαι. Και το θαυμαζω.

Τετριμμένο αλλά θα το πω. Δεν μ'αρέσει καθόλου και με εξοργίζει τα μάλα που αυτή τη στιγμή σε γνωστό site αγοραπωλησίας βιβλίων υπάρχουν εννέα αντίτυπα της Οργής του King (από τις εκδόσεις Κέδρος) με τη φθηνότερη να στοιχίζει 150€. Πως δικαιολογείται η σπανιότητα και κατ'επέκταση η τόσο υψηλή τιμή όταν υπάρχουν 9 αντίτυπα διαθέσιμα;