Το κόμμα πριν το
και ονομάζεται
σειριακό κόμμα, και εχει περιπου ιδιους κανονες και σε αλλες γλωσσες (πατα το λινκ να δεις το άρθρο στη Wikipedia αν σε ενδιαφερει μια πιο εμπεριστατωμενη αναλυση με παραδείγματα, αλλα όσον αφορά τη γραμματική των Αγγλικών).
Στην επίσημη γραμματική (εκθέσεις, διατριβές) από όσο ξερω δεν (πρέπει να) μπαινει, γιατί το
και συνηθως αντικαθιστά το κόμμα.
Είναι όμως απο τους κανόνες που εγώ πιστεύω στην πράξη μπορούν να αγνοηθούν. Ένας άλλος πχ κανόνας είναι οτι μια πρόταση δεν πρέπει να αρχίζει απο
και, αλλά αυτό είναι κάτι που συμβαίνει συχνά. Και πάμε παρακάτω
)
Εδώ μου έρχεται στο μυαλό το κλασικό ρητό
πίστευε και μη ερεύνα. Η φράση έχει δύο πιθανές ερμηνείες, αναλόγως πού θα βάλουμε παύση στη φωνή:
πίστευε, και μη ερεύνα; ή
πίστευε και μη, ερεύνα (που είναι παράφραση). Αυτό είναι ένα παράδειγμα οπου για σαφήνεια, στην ομιλία βάζουμε παύση στη φωνή, οπότε κατα τη γνώμη μου μπορεί να μπει το κόμμα.
Κάποιος πιο σχολαστικός θα πει οτι θα υπήρχαν πιο σωστοί τρόποι να λυθεί η αμφισημία, χωρίς να καταφύγουμε στο "λάθος" του σειριακού κόμματος, όπως η απαλειφή του
και:
πίστευε, μη ερεύνα, μια φράση και σαφής και "σωστή".
Στα αυτιά μου όμως το
και μετά την παύση ακούγεται φυσικότατο, οπότε δεν θα κάνω τη χάρη του σχολαστικού να ασχοληθώ παραπάνω
Οσον αφορά παρενθέσεις και εισαγωγικά, στο Ελληνικό σύστημα η στίξη μπαίνει πάντα έξω ), αλλά στα Άμερικάνικα Αγγλικά συμβαίνει το αντίθετο ,). Προσωπικά θεωρώ κάπως παράλογο το Αμερικάνικο σύστημα.