Μουσική επένδυση (soundtrack) αναγνώσεων.

Αζαθοθ

Κοινωνός
Δε γνωρίζω πόσοι θεωρούν την μουσική αναπόσπαστο κομμάτι της ανάγνωσης βιβλίων.

Προσωπικά, ίσως η πολύβουη καθημερινότητά μου σε μια μητρόπολη του κόσμου ή αυτήν καθαυτήν η αγάπη μου για την μουσική ή η αναγκαιότητα μιας αυστηρά εσωτερικής συγκέντρωσης ή η βούληση δημιουργίας ενός ακόμα σημείου αναφοράς -μνήμης- σε ένα αγαπημένο βιβλίο, έχει ως αποτέλεσμα οι νότες να είναι συνυφασμένες με το γύρισμα των σελίδων, να αποτελούν θέμεθλα ενός λογοτεχνικού ταξιδιού.

Χωρίς να δηλώνω σίγουρος για την ήδη ύπαρξη παρόμοιου/σχετικού νήματος, παραθέτω εδώ κάποια μουσικά άλμπουμ χωρίς στίχο -οι λέξεις υπό το ύψος των ματιών καλύπτουν το κενό της απουσίας του- για αυτούς που συμπνέουν με τα άνωθεν συναισθήματα ή που απλά επιθυμούν να μοιραστούν την εμπειρία:

Hania Rani - Esja [Preview]
Hauschka - A Different Forest [Preview]
Dirk Maassen - Sol [Preview]
Dirk Maassen - Zenith [Preview]
Ólafur Arnalds - Found Songs [Preview]
Fabrizio Paterlini - Autumn Stories [Preview]
Peter Broderick - Docile [Preview]
Nils Frahm - The Bells [Preview]
Ludovico Einaudi - Le Onde [Preview]

Στην εποχή των πολυπληθών streaming πλατφόρμων και των ποικίλων δυνατοτήτων για «κατέβασμα», η εύρεση τους δε θα αποτελέσει ιδιαίτερη πρόκληση. Σταδιακά επιφυλάσσομαι να προσθέσω περισσότερα στη λίστα (ίσως και κάποια πιο σκοτεινά και ηλεκτρικά από τα προγραφόμενα).
 
Last edited:

Νιλς

Κοινωνός
Ωωωω είσαι πολύ καλός!
Θέλω να δηλώσω εδώ, στο εξαιρετικά πρωτότυπο νήμα σου, ότι στα νιάτα μου, ήμουν ο μοναδικός από την παρέα μου που αγόραζε σάουντρακς ταινιών. Αγαπούσα παθολογικά τον Χανς ζιμμερ.
Αναλογικά σκεπτόμενος, πράγματι, θα έπρεπε να υπάρχουν και κομμάτια για ανάγνωση. Προφανώς χωρίς λόγια. Πολύ καλή η ιδέα σου @Αζαθοθ
 

Αζαθοθ

Κοινωνός
@Νιλς κάποιο συγκεκριμένο άλμπουμ (ή κάποιο που έδεσε ιδανικά στην ανάμνηση ενός βιβλίου) του Zimmer;

Ειρήσθω εν παρόδω, καλοδεχούμενη κάθε πρόταση μουσικής συνοδείας· δε γνωρίζεις ποτέ τη στιγμή που θα βρεθεί το (μουσικό στην προκειμένη) νήμα εκείνο -ευδιάκριτο ή μη- που θα σε οδηγήσει σε μία ακόμα ξεχωριστή αναγνωστική εμπειρία.
 
Last edited:

Νιλς

Κοινωνός
Ο Ζιμμερ που ακόμα και σήμερα κάνει συναυλίες έχει συνθέσει κάτι σάουντρακς που τα ακούω συνέχεια. Πχ: για το crimson tide ή τον βράχο (η αγαπημένη μου ταινία) που τα ακούω συνέχεια.
Το ost του Βράχου λχ το άκουγα διαβάζοντας τον Υπερίωνα και είχε απογειωθεί το πραμα. Εγώ πιο πολύ είμαι της επικ μουσικής σε κάτι τέτοια.
Να προτείνω όμως και το ost (ειδικά το theme) του leftovers? Τρομερή σειρά, ασύλληπτη μουσική.
 

Αζαθοθ

Κοινωνός
Όντας, τη στιγμή που πληκτρολογούνται αυτές οι λέξεις, μέλος μιας μεθυστικής συνανάγνωσης -ακόμα δεν είναι αργά για νέους συμμετέχοντες, με σαράβαλες καρδίες ή μη :p- προβαίνω, ευκαιρίας δοθείσης, σε μια μικρή ενημέρωση περιεχομένου, με ένα μικρό μέρος των ηχοχρωμάτων που με συνοδεύουν στην πορεία της.

Ανεξαρτήτως -σχεδόν :p- της τωρινής διάθεσης, λόγω του βιβλίου του Lowry, και για την αποφυγή ενός επιτακτικού μοτίβου στη μελωδία αυτού του νήματος, ακολουθεί μια λίστα μουσικών άλμπουμ πιο σκοτεινής και ηλεκτρικής αρμονίας, καθώς και πιο ασταθούς ρυθμού , σε σχέση με αυτών της αρχικής ανάρτησης. Άλλωστε, το πλέγμα αποστάσεων στην μουσική θα παραμένει νυν και αεί αχανές.

Godspeed You! Black Emperor - F♯ A♯ ∞ [Preview]
Godspeed You! Black Emperor - Lift Your Skinny Fists Like Antennas to Heaven [Preview]
God Is an Astronaut - All Is Violent, All Is Bright [Preview]
Mono - Hymn to the Immortal Wind [Preview]
Stars of the Lid - The Tired Sounds of Stars of the Lid [Preview]
Stars of the Lid - And Their Refinement of the Decline [Preview]
Yndi Halda - Enjoy Eternal Bliss [Preview]
We Stood Like Kings - USA 1982 [Preview]
Balmorhea - All Is Wild, All Is Silent [Preview]
Old Solar - SEE [Preview]

Εν αναμονή μελλοντικών ανανεώσεων, καλή (;) απόλαυση και καλές αναγνώσεις!
 
Last edited:

Αζαθοθ

Κοινωνός
@Νικόλας Δε Κιντ Σκέφτηκα να ποιήσω ήθος και να το «φέρω» σιγά-σιγά, δειλά και ταπεινά σε post-rock μονοπάτια -μη με θεωρήσουν εξαρχής «περίεργο». 145
 
Last edited:
Οι God is an Astronaut ήταν οι αγαπημένοι μου!

Θυμάμαι παλιά που έλεγαν ότι αν η μπάντα δεν έχει για όνομα μια ολόκληρη παράγραφο δεν είναι post-rock!:))))

@Φαροφύλακας , εγώ είχα δει πριν χρόνια σε συναυλία τους Archive και θυμάμαι είχα εντυπωσιαστεί! Μου είχε κάνει εντύπωση που είχαν τα πάντα ηχογραφημένα κι αυτοί έπαιζαν από πάνω.
 

Αζαθοθ

Κοινωνός
Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν σε αυτήν τη δυστοπία, 28.10. θα τους δω (τους GIAA) ζωντανά για τέταρτη φορά..

Post-rock και βινύλιο αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια μιας σχέσης ρομαντικής.
Από τα πρώτα βήματα μου στον ποστ -γενικά- ήχο με τους Sigur Ros και τους Talk Talk μέχρι τη σήμερον ημέρα, έχω λησμονήσει τον λόγο ύπαρξης του cd.
 
Last edited:

Νιλς

Κοινωνός
Ωραίος
Εμείς οι παλιοί παίζουμε και με οργκαν ντονορ και galleon και τιεστο.
 

Αζαθοθ

Κοινωνός
Νομίζω πως βαδίζει σε synthwave/darkwave/retrowave μονοπάτια.

Μπορείς να τσεκάρεις τους NightStop (προτεινόμενο άλμπουμ για την πρώτη προσέγγιση: Streetwalker), τους Bourgeoisie (προτεινόμενο άλμπουμ για την πρώτη προσέγγιση: Space Tapes & Vice), τους Mega Drive (προτεινόμενο άλμπουμ για την πρώτη προσέγγιση: Hardwired ή 198XAD).
Έχω κι άλλα ονόματα κατά νου, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν εκπέμπω στο ίδιο μήκος κύματος της αναζήτησής σου, ώστε να επεκτείνω τις αναφορές μου.

Κάποιες λίστες στο spotify ίσως αντιπροσωπεύουν την ατμόσφαιρα που αποζητάς: παραδείγματος χάριν.

-Real love, real friends, real body parts..-
 

Αζαθοθ

Κοινωνός
«Μόνο δύο πράγματα υπάρχουν: η αγάπη με τα ωραία κορίτσια, με όλους τους τρόπους, και η μουσική της Νέας Ορλεάνης ή του Ντιουκ Έλλινγκτον. Όλα τ’ άλλα θα έπρεπε να εξαφανιστούν, γιατί όλα τ’ άλλα είναι άσχημα, και οι λίγες σελίδες που ακολουθούν ως απόδειξη, βασίζονται στο γεγονός ότι η ιστορία είναι εξ ολοκλήρου αληθινή, γιατί τη φαντάστηκα απ’ άκρη σ’ άκρη.»

Κάπως έτσι θα κυλούσε αναγνωστικά ένα ακόμη τέλος μιας ακόμη εβδομάδας.
Θα συνοδευόταν από ένα εύρος μουσικών τοπίων, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των οποίων θα αποτελούσε μια αυξομείωση εντάσεων και διαθέσεων, με περιοδικό ή μη περιοδικό ρυθμό.
Αν επιχειρούσα να τα αποτυπώσω σε μορφή λίστας, η λίστα αυτή θα έμοιαζε κάπως ως εξής:

Max Richter - The Blue Notebooks [Preview]
Luigi Rubino - Il Soffio E La Voce [Preview]
Balmorhea - River Arms [Preview]
Ólafur Arnalds - Eulogy for Evolution [Preview]
Sigur Rós - ( ) [Preview]
Esmerine - Dalmak [Preview] *(@Φαροφύλακας λαμβάνοντας υπ' όψιν τα σχόλια πάνω στην post-rock, καθώς και την «ανατολίτικη» αύρα κάποιων αναρτήσεων σου στο Ράδιο Φάρος, είμαι της άποψης πως το συγκεκριμένο άλμπουμ συνταιριάζει με τα ακούσματά σου)
Godspeed You! Black Emperor - Slow Riot for New Zero Kanada [Preview]
Mono & World’s End Girlfriend - Palmless Prayer / Mass Murder Refrain [Preview]
Wang Wen 惘闻 - Invincible City [Preview]
Explosions in the Sky - The Earth Is Not a Cold Dead Place [Preview]

Καλές ακροάσεις και αναγνώσεις, μέχρι να ξανανταμώσουμε.
 
Last edited:

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Esmerine - Dalmak [Preview] *(@Φαροφύλακας λαμβάνοντας υπ' όψιν τα σχόλια πάνω στην post-rock, καθώς και την «ανατολίτικη» αύρα κάποιων αναρτήσεων σου στο Ράδιο Φάρος, είμαι της άποψης πως το συγκεκριμένο άλμπουμ συνταιριάζει με τα ακούσματά σου)
Όντως, @Αζαθοθ πολύ της αρεσκείας μου :πάνω:
 

Αζαθοθ

Κοινωνός
Ιούλιος. Οι αναγνώσεις του Ιουλίου. Η μουσική αυτών των αναγνώσεων. Ο ρυθμός της μουσικής που οφείλει να εναρμονίζεται με μια θάλασσα -λάδι την αποκαλούν στην τέλεια μπουνάτσα της- που αναμένει καρτερικά τους ταξιδευτές ενός ακόμη καλοκαιριού. Το καλοκαίρι με τις προσδοκίες αναμνήσεων, τις πέτρες για «ψαράκια», τη νύχτα που ξεχνιέται στα ραντεβού της, τα βιβλία πάνω στις ψάθες να απορροφούν αχόρταγα την αρμύρα που θα κουβαλήσουν για το υπόλοιπο του βίου τους στις σελίδες τους.

Με την προαναφερόμενη ρυθμική αρμονία ως κριτήριο, ακολουθούν τοπία που θα συνοδεύσουν τις αναγνώσεις του Ιουλίου, αναγνώσεις παραλίας ή μη, μιας και -για μερικούς- η συνάντηση με μία θάλασσα απέχει ακόμα χρονικά από τη στιγμή που γράφονται αυτές οι λέξεις.

Clint Mansell - The Fountain [Preview]
Philip Glass - Glassworks [Preview]
Steve Gibbs - Adrift [Preview]
Moon Ate the Dark - Moon Ate the Dark [Preview]
Hidden Orchestra - Archipelago [Preview]
Mono - Walking Cloud and Deep Red Sky, Flag Fluttered and the Sun Shined [Preview] *(για τις καλοκαιρινές μας καταιγίδες)

Ραντεβού τον επόμενο μήνα. Καλές αναγνώσεις και καλές θάλασσες.

252
.
 
Last edited:
Top