Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ : "Ο Μαιτρ κι η Μαργαρίτα"

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης


Τίτλος: Ο Μαιτρ κι η Μαργαρίτα
Πρωτότυπος τίτλος: Мaстер и Маргарита
Συγγραφέας: Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ (Михаил Афанасьевич Булгаков)
Μετάφραση: Νότα Κυριακοπούλου
Εκδόσεις: Γράμματα
Έτος: 1991
Πρώτη Έκδοση: 1967
ISBN: 960-329-190-0


Πρόκειται για μια ιδιαίτερη και πλούσια σε φαντασία ιστορία.

Ο Σατανάς επισκέπτεται την Μόσχα τού 1930, συνοδευόμενος από μια παράξενη κομπανία: έναν γάτο, έναν γελωτοποιό, έναν φονιά και μια γυμνή γυναίκα. Κατά την επίσκεψή τους αυτή προκαλούν μεγάλη αίσθηση στην πόλη καθώς φροντίζουν για ένα σωρό ακρότητες, φάρσες, φόνους και λοιπές καταστροφές. Παράλληλα βλέπουμε τον έρωτα ενός παράνομου ζευγαριού, τού Μαιτρ και τής Μαργαρίτας, και το συναπάντημά τους με τον Διάβολο. Σε μια τρίτη παράλληλη ιστορία, πάλι, πρωταγωνιστεί ο Πόντιος Πιλάτος μέσα από μια διαφορετική κι αναπάντεχη εξιστόρηση τής σταύρωσης τού Χριστού.

Ο Μπουλγκάκοφ ξεκίνησε να γράφει το έργο το 1928 αλλά έκαψε το πρώτο χειρόγραφο δυο χρόνια αργότερα. Έπειτα ξανάρχισε και, απ’ όσο καταλαβαίνω, συνέχισε να ασχολείται μαζί του μέχρι τον θάνατό του, το 1940. Ένα ελάχιστο μέρος τού έργου δημοσιεύτηκε σε ένα μοσχοβίτικο περιοδικό το 1966 και 1967, αλλά γνώρισε την λογοκρισία και τελικά κυκλοφόρησε σε παράνομες κόπιες χέρι-χέρι, όπως συνηθιζόταν τότε στην απολυταρχική ΕΣΣΔ.

Έτσι όταν μέσα στο έργο συναντάμε ένα καμένο χειρόγραφο και τον συγγραφέα που το έχει κρατημένο στο μυαλό του, συμπεραίνουμε πως μάλλον πρόκειται για την προσωπική του εμπειρία. Επίσης, η απαξίωση για τους συγγραφείς τής σειράς και τον σύλλογό τους ίσως έχει να κάνει κι αυτή με προσωπική πικρία κι εμπειρίες.

Εντύπωση μού έκανε η μεγάλη παρουσία γυμνών γυναικών ανάμεσα σε ντυμένους άντρες.
Μετά την παράσταση τού Βόλαντ βλέπουμε γυναίκες να τρέχουν να κρυφτούν ντροπιασμένες, μοναχά με τα εσώρουχα, στον χορό τού Σατανά όλες οι γυναίκες είναι τελείως γυμνές ενώ οι άντρες ντυμένοι, η Μαργαρίτα καθώς κι υπηρέτριά της είναι στο μεγαλύτερο μέρος τής ιστορίας θεόγυμνες και το ίδιο είναι κι η Έλλα, η συνοδός τού Σατανά.
Δεν ξέρω κατά πόσο θα πρέπει να το αποδώσουμε κι αυτό σε κάποια προσωπική προτίμηση τού Μπουλγκάκοφ, πάντως έδωσε, όσο να πεις, μια βιτσιόζικη, σεξουαλική νότα στην ιστορία.
;)

Επίσης ενδιαφέρον είναι πως ο Σατανάς κι η παρέα του γενικά αφήνουν μια καλή εντύπωση. Είναι κεφάτοι, χωρατατζήδες, συνεπής στον λόγο τους, πραγματοποιούν ευχές και σμίγουν χαμένους εραστές.

Η γλώσσα είναι πολύ ευχάριστη κι η απίθανη, υπερφυσική ιστορία, ενισχυμένη με το πηγαίο χιούμορ τού συγγραφέα, γλιστράει όμορφα.
Η σκηνή όπου ο Ρίμσκη αρχίζει να υποπτεύεται πως ο φίλος του Βαριενούχα, με τον οποίο συζητά στο μισοσκόταδο, είναι νεκρός, με έκανε να ανατριχιάσω και μού θύμισε Πόε.
Βλέπω πως το έργο γυρίστηκε ήδη μια φορά ταινία το 1994 καθώς και σειρά 10 επεισοδίων το 2005, καί τα δύο ρώσικες παραγωγές. Θα δω αν μπορέσω να τα βρω γιατί έχω πραγματικά την περιέργεια.

Η συγκεκριμένη μετάφραση τής Νότας Κυριακοπούλου καλή, στρωτή και λαϊκή (χάιλαϊτς: φορατζής για φοροεισπράκτορας και ψωμάς για αρτοποιός) και μπράβο για τους θηλυκούς τύπους εισπρακτόρισσα και καντινιέρισσα. Μάλλον όμως δεν παίζει σκάκι γιατί εκεί λέμε εγκαταλείπω και όχι αποσύρομαι (ή τουλάχιστον το αποσύρομαι εγώ δεν το έχω ακούσει ποτέ σε αυτήν την χρήση).

Κλασικά άσχετο εξώφυλλο από τα Γράμματα.
 
Last edited by a moderator:
Πραγματικά με ενθουσίασε, δε μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου (είχα καιρό να αισθανθώ έτσι για βιβλίο)Το δε τέλος, συγκλονιστικό...
Ειδικά στα δύο τελευταία κεφάλαια έκλαιγα σχεδόν όχι μόνο γιατί με συγκίνησε η κατάληξη του ζευγαριού αλλά και για το τέλος στην ιστορία του Πόντιου Πιλάτου..
 
Το διαβασα την ανοιξη και σε δυο μερες το τελειωσα.Το βιβλιο το ειχα παρει απο εφημεριδα που το εδινε.Και μενα μου αρεσε πολυ
 
Ανακάλυψα στο youtube την τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου στη ρώσικη τηλεόραση, η παραγωγή είναι πρόσφατη, του 2005. Είναι πολύ αξιολογη προσπάθεια και πιστή στο πνεύμα του συγγραφέα.
Η σειρά έχει 10 επεισόδια, εδώ βρίσκεται το πρώτο μέρος του πρώτου επεισοδίου.
 
Πηρα κι εγω το συγκεκριμενο βιβλιο, σε τιμη προσφορας απο την Πρωτοπορια (5 ευρω). Απο σημερα το εχω στα χερια μου. Τωρα να δουμε ποτε θα το διαβασω. Δεδομενου ομως της αγαπης μου για τη ρωσικη πεζογραφια δεν πιστευω να μεινει για πολυ καιρο αδιαβαστο στα ραφια της βιβλιοθηκης μου. Συντομα θα'ρθει κι η σειρα του.
 
Εκπληκτικό βιβλίο...Έχουν περάσει χρόνια από τότε που το διάβασα.
Οι φιγούρες των πρωταγωνιστών τόσο ευφάνταστες, που όταν το διάβαζα, αναρωτιόμουν τι έπαιρνε ο Μπουλγκάκοφ όταν το έγραφε :)))
 
Το βρήκα σήμερα από τις εκδόσεις Θεμέλιο, η έκδοση σαφώς ανώτερη από αυτή των Γραμμάτων. Έτσι δεν αντιστάθηκα και το αγόρασα, μένει να το διαβάσω ξανά για να δω αν και η μετάφραση είναι εξίσου καλή. Είναι από τα αγαπημένα μου βιβλία, τι να κάνω!:)))

 
Last edited:
Η δική μου γνώμη για το βιβλίο είναι λιγάκι συγκεχυμένη.. Ενώ ξεκίνησε με τις καλυτερες προοπτικές, έπιανα τον εαυτό μου να κουράζεται σε κάποια σημεία και αυτό μάλλον οφείλεται στα πολλά (και διάφορα!) ονόματα των πρωταγωνιστών που με έκαναν να χάνω συχνά-πυκνά τον ειρμό μου και να ξαναγυρίζω πίσω για να θυμηθώ ποιό χαϊδευτικό ανήκει σε ποιόν. Αυτό, βέβαια, είναι κύριο χαρακτηριστικό της ρώσικης λογοτεχνίας και δεν με ξένισε σαν φαινόμενο, απλά μου στέρησε λιγάκι από την απόλαυση του βιβλίου. Φταίει μάλλον και το γεγονός πως δεν το διάβαζα συστηματικά, αλλά αποσπασματικά μέσα στον χρόνο που του αφιέρωσα.

Από κει και πέρα, αν το δει κανείς σε επίπεδο ικανότητας του συγγραφέα να πλάθει φανταστικές ιστορίες και πραγματικά, σε πολλές φάσεις, αστείες, νομίζω ότι έχουμε να κάνουμε με ένα μυαλό που διαθέτει αστείρευτη φαντασία και πολύ χιούμορ. Ο Σατανάς και η ακολουθία του μόνο θετικές εντυπώσεις μου άφησαν και τους απόλαυσα σε όλες τις μικρές και μεγάλες τους στιγμές (ίσως να αντιπάθησα λιγάκι τον γάτο Μπεγκεμότ, αλλά και αυτός είχα τα highlights του)! :))))

Οι δύο εραστές , όπως και ο πέμπτος Επίτροπος της Ιουδαίας, λαμβάνουν αυτό που τους αξίζει και όλη η υπόλοιπη Μόσχα μένει να αναρωτιέται τί μπορεί να είχε συμβεί και ξαφνικά ο μισός της πληθυσμός τρελάθηκε. Μέσα στο απολυταρχικό καθεστώς στο οποίο γράφτηκε πάντως, είναι δικαιολογημένο το γεγονός ότι το βιβλίο λογοκρίθηκε και απαγορεύτηκε, καθώς περιγράφονται καταστάσεις που, αν συνέβαιναν πραγματικά σε οποιοδήποτε μέρος της γης, πόσο μάλλον στην Ρωσία της εποχής εκείνης, θα έσπερναν τουλάχιστον τον πανικό και την έκπληξη. :))))

Σε γενικές γραμμές ένα καλό βιβλίο.
 
Πραγματικα πολυ καλο,το απολαυσα απο την αρχη μεχρι το τελος.Αν και αντιγραφει τον Φαουστ,κρατησε ακομα και το ονομα(Μαργαριτα),αλλα αν και πηρε κομματια δεν θα το αποκαλουσα κλοπη γιατι καταφερε να το κανει μοναδικο.
Εξαιρετικο:γιούπι:
 
Ενθουσιάστηκα αρκετά με το συγκεκριμένο έργο...
Ιδιαίτερα με τον μάυρο γάτο, τον Μπεγκεμότ!
Μου έρχονται εικόνες στο μυαλό με τις κινήσεις που κάνει και με αυτά που λέει
και πεθαίνω στα γέλια...έχει πλάκα αυτός ο γάτος :))
 
Κι εμένα μού άρεσε πολύ το βιβλίο! Το διάβασα πρόσφατα μέσω της έκδοσης του βήματος για τα λογοκριμένα.
Πρόκειται πράγματι για ένα ευφάνταστο βιβλίο. Θυμίζει έντονα παραμύθι (σε πιο σκοτεινή έκδοχή) με όλα αυτά τα περίεργα πλάσματα που συναντά κανείς στις σελίδες του :))))

Εντύπωση μού έκανε η μεγάλη παρουσία γυμνών γυναικών ανάμεσα σε ντυμένους άντρες.
Κι εμένα μού έκανε εντύπωση αυτό. Διαβάζοντας το μάλιστα μού ήρθε έντονα η αντίστοιχη σκηνή από τα ''Μάτια ερμητικά κλειστά''
 

Σαώρη

Θεραπεύτρια Μαγικών Πλασμάτων
Το βιβλίο από τις εκδόσεις γράμματα βρίσκεται στις προσφορές (08/02-14/02) της πρωτοπορίας με 2,90.
Το αναφέρω για όποιον ενδιαφέρεται.
 
Μαρεσε και εμενα αρκετα καθως δεν μπορουσα να το αφησω απο τα χερια μου.Ωστοσο το μονο μου προβλημα ηταν οτι δε μπορεσα να το αποκοδικοποιησω τουλαχιστον οχι σε απολυτο βαθμο.Αν το παρεις απλα σαν παραμυθι αν και διεστραμμενο και σκοτεινο η αληθεια ειναι οτι σε παρασυρει.
 

Φιλιπ

Δαγεροτύπης
Το είχε ξαναβάλει σε προσφορα η Πρωτοπορία παλαιότερα και το είχα πάρει.μου άρεσε πολύ ! καλό είναι να μην το χάσετε.είναι τσάμπα για τόσο κλασικό βιβλίο!
 
Το αγόρασα σήμερα τελικά, ήταν όντως ευκαιρία. Κλασσικό βιβλίο, θα το διαβάσω σύντομα!!!

Ένας λόγος που μου έχει τραβήξει την προσοχή, είναι η τεράστια αποδοχή που έχει στους κόλπους της ροκ μουσικής, ιδίως στους Μικ Τζάγκερ και Κιθ Ρίτσαρντς. Παρακάτω το ιστορικό τραγούδι των Rolling Stones εμπνευσμένο από το έργο!!!


[video=youtube;e5AIisWNvM4]https://www.youtube.com/watch?v=e5AIisWNvM4[/video]


Ιδού και οι στίχοι


http://genius.com/The-rolling-stones-sympathy-for-the-devil-lyrics
 
Το διάβασα κι εγώ χάρη στην πρόταση της Ιωάννας Μος στο 'Διάβασε το αγαπημένο μου βιβλίο'.

Εχει πολλά επίπεδα ανάγνωσης και ερμηνείας και δικαίως θεωρείται ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα του 20ου αιώνα. Είτε το δεις σαν πολιτική σάτιρα είτε σαν σκοτεινό παραμύθι είτε σαν μαύρη κωμωδία, είναι από τα βιβλία που χαράζονται στην μνήμη σου. Κάποιοι υποστηρίζουν και ότι στηλιτεύει την αυξανόμενη αντιθρησκευτική προπαγάνδα της Σοβιετικής Ενωσης, ερμηνεία που μου φαίνεται ότι έχει βάση. Οπως και να' χει, καθόλου περίεργο που δεν γλίτωσε ούτε αυτό από την λογοκρισία.

Το μόνο αρνητικό για μένα ήταν ότι κάπου με κούρασαν οι πολλές περιγραφές και τα πολλά γεγονότα. Μου έμοιαζαν με μπερδεμένο συνοθύλευμα και κάπου χάθηκε το ενδιαφέρον μου αλλά το ξαναβρήκα γρήγορα όσο προχωρούσε προς το τέλος η ιστορία.

Λέγεται ότι ο συγγραφέας εμπνεύστηκε την σκηνή του χορού με οικοδεσπότη τον Διάβολο, από το μεγαλόπρεπο και χλιδάτο φεστιβάλ που διοργάνωσε στις 24 Απριλίου 1935 στην οικία του στην Μόσχα (Spaso House), ο τότε Αμερικανός πρέσβης, στο οποίο παρευρέθηκε και ο ίδιος ο συγγραφέας και, εννοείται, όλος ο σοβιετικός πολιτικός κόσμος με εξαίρεση τον Στάλιν.

 
Μεταλλαγμένη, χαίρομαι που σου άρεσε! Πράγματι, τα γεγονότα είναι πολλά και οι περιγραφές επίσης και μπορώ να καταλάβω γιατί λες ότι σε κάποια σημεία σε κούρασε. Εγώ πάλι, το ότι μερικές φορές δυσκολευόμουν να ακολουθήσω την πορεία των γεγονότων και δεν καταλάβαινα πολύ καλά τι γίνεται, το βρήκα μέρος της γοητείας του βιβλίου. Μου φάνηκε πως το έκανε ακόμα πιο σκοτεινό και μυστηριώδες.:ρ
Πολύ ενδιαφέρουσα η πληροφορία για το φεστιβάλ του πρέσβη. Πρώτη φορά το ακούω.
 
Top