Μικρές ιστορίες

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Κάθε μέρα έχει τις δικές της μικρές ιστορίες που ήδη την αύριο αντικαθίστανται με καινούργιες. Όποιος θέλει ας καταθέσει. Θα πρότεινα μοναχά ιστορίες δίχως σχόλια έπειτα.


Βραδάκι. Το αυτοκίνητο παρκαρισμένο στον κεντρικό. Μόλις μπήκαμε μέσα και καθίσαμε. Μέσα από το παρμπρίζ είδα μια αγέλη σκυλιά να παίζουν λίγο πιο εκεί, πάνω στο πεζοδρόμιο, και σκούντηξα τον γιο μου να δει.

Στο επόμενο δευτερόλεπτο κατάλαβα πως ξεσκίζανε ένα μικρό ζώο. Μου έμοιασε με μικρό σκυλί, με γιορκσάιρ. Σε μια στιγμή πήδηξα έξω και με μια φωνή και καναδύο κλωτσιές στον αέρα διέλυσα την αγέλη.

Κάτω κειτόταν ένα γατί, όχι ενήλικο ακόμα. Είχε μικρούς σπασμούς. Μάλλον του είχαν σπάσει το σβέρκο. Έμοιαζε να τρέχει από μέσα του ένα διάφανο υγρό. Στο μεταξύ είχε βγει κι ο γιος μου.
— Τί είναι αυτό το υγρό;
— Μάλλον σάλια από τα σκυλιά.
Το κοίταξα μια στιγμή. Ήταν όμορφο κι ίσως ράτσας. Η γούνα του έδειχνε πως ήταν φροντισμένο από ανθρώπους.
— Δεν το προλάβαμε. Πάμε.

Μπήκαμε στο αυτοκίνητο. Από το παρμπρίζ είδαμε ένα μαύρο σκυλί, κυνηγετικό, να πλησιάζει αργά, να πιάνει το γατί από τον λαιμό και να το σηκώνει σαν λάφυρο. Έπειτα πλησίασαν και τα άλλα, ήρεμα πια, δίχως την αναστάτωση.
Φύγαμε. Ο γιος μου στεναχωρήθηκε λιγάκι.

Του λέω: Έτσι είναι η φύση. Πρέπει να είσαι δυνατός και να έχεις τα μάτια σου δεκατέσσερα. Στο σπίτι του είπα να πάει για μπάνιο γιατί ερχότανε από το μπάσκετ.
 

Λιακαδα

Όμορφο Νιάτο
Τέλη Νοέμβρη, απόγευμα, διαβάζω για ένα μάθημα που παρακολουθώ, έχω φτάσει στο κεφάλαιο για τον Γκάντι κι επειδή πίνω καφέ καπνίζοντας, έχω μισάνοιχτη τη μπαλκονόπορτα. Έξω έχει πέσει το σκοτάδι, νιώθω το νυχτερινό κρύο του χειμώνα.
Μια κίνηση στο μπαλκόνι, στρέφω το κεφάλι, μια μικρή κίτρινη φιγούρα πάνω στο σκαμπώ που ΄χω στο μπαλκόνι –δεν καπνίζω πάντα μες το σπίτι.
Κι αμέσως ένα φρου, ο επισκέπτης εισβάλει, γραπώνεται στη λεκάνη με το νερό και τους γίγαντες, κυτώντας γύρω του.
Έγιναν συζητήσεις περί κλουβιού, ελευθερίας, πόσο κινδυνεύει ελεύθερο έξω- ας περάσει ο χειμώνας και βλέπουμε.
Το καναρίνι βαφτίστηκε «Τσιηρ» -όχι Γκάντι- το κελάηδημα ακουγόταν ένα τετράγωνο πιο μακρυά από τον 4ο όροφο.
Σήμερα το μεσημέρι μετά τη δουλειά, βγήκα στο μπαλκόνι -ανοίγω πάντα την μπαλκονόπορτα να μπαίνει φως ημέρας όταν φτάνω σπίτι, να δω και τον Τσιηρ. Άφαντο το καναρίνι, πούπουλα ο τόπος κι ένα κίτρινο κεφαλάκι να κείτεται...
1/3/18​
 

Αμάντα

Όμορφο Νιάτο
Ήμουν στο σούπερ μάρκετ και περίμενα στην ουρά για να πληρώσω. Μπροστά μου ήταν ένας άντρας από Πακιστάν/Ινδία -κρατούσε ένα αναψυκτικό.

Ξαφνικά έρχεται από πίσω μια γυναίκα με ένα κοριτσάκι και με προσπερνάει. Μου λέει: Έχουμε μόνο αυτά. Βιαζόμαστε γιατί έχει μπαλέτο, σε πειράζει να πληρώσουμε πρώτες; Της λέω: Όχι, όχι, δεν έχω πρόβλημα.

Προσπερνάει τον άντρα που ήταν μπροστά μου χωρίς να τον κοιτάξει καν. Η ταμίας δεν της λέει τίποτε- σαν να το ευχαριστήθηκε μου φάνηκε. Την εξυπηρέτησε κι εκείνη έφυγε.
 

Τσίου

Μύστης
Περιμένοντας (σ)το Μετρό.

Όταν βρίσκομαι σε δημόσιους χώρους ζω στην δική μου φουσκίτσα, δεν προσέχω τους ανθρώπους γύρω μου. Τις προάλλες όμως, πέρασε από μπροστά μου μια κοπέλα που μου τράβηξε την προσοχή λόγω των μαλλιών της που ήταν χωρισμένα σε μακριές κωνοειδείς τούφες, κοκαλωμένες με τζελ. Το εξαντρίκ στυλ της διέκοψε τις σκέψεις μου, και κάπως έτσι άρχισα να παρατηρώ τις αντιδράσεις των άλλων. Οι πιο πολλοί δεν έδωσαν σημασία, κάποιοι την περιεργάστηκαν για λίγο πριν επιστρέψουν την προσοχή τους στην οθόνη των κινητών τους, και μια γυναίκα προσπαθούσε να πνίξει ψεύτικα χαχανητά, κουνώντας αποδοκιμαστικά το κεφάλι της. Το πρόσωπό της δεν ήταν άσχημο, ήταν κάτι χειρότερο. Ήταν αδιάφορο και στερεωμένο πάνω σε ένα ατσούμπαλο σώμα που δεν το κολάκευαν ούτε το κολλητό παντελόνι, ούτε τα κρόσσια από το κοντό της μπλουζάκι που έπεφταν πάνω στον έναν και μοναδικό φουσκωτό κοιλιακό της. Όσο συνέχιζε να κάνει διάφορες γκριμάτσες και να καλύπτει το στόμα της με εμετική χαριτωμενιά, ρίχνοντας κλεφτές ματιές στο "εξωτικό πουλί" που σιγά σιγά απομακρυνόταν από τις αποβάθρες, εγώ την κοιτούσα έντονα ελπίζοντας πως θα με δει, θα ντραπεί και θα σταματήσει. Αυτό δεν έγινε ποτέ, ο θόρυβος από τον συρμό που ερχόταν γινόταν πιο δυνατός και για να μην αναπνέω τον ίδιο αέρα με αυτήν, πήγα μερικά μέτρα πιο πέρα και όταν οι πόρτες άνοιξαν επιβιβάστηκα σε διαφορετικό βαγόνι.
Μέχρι να φτάσω σπίτι κλωτσούσα τον εαυτό μου που δεν της είπα, "Τι γελάς μωρή;"
 

Αντίβαρο

Κοινωνός

Ήταν τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου που το ξανά επισκέφτηκα. Ο ρόλος μου διαφορετικός και οι στόχοι μου επίσης. Η πρώτη φορά ήταν το 2004 και οι μνήμες μου ήσαν θολές. Την τρίτη μέρα ξύπνησα στο δωμάτιο του καταφυγίου· άρχισα ήδη να προσαρμόζομαι στους ρυθμούς του χωριού. Πλύθηκα, ντύθηκα και πήγα να πάρω τον καφέ μου. Οι περισσότερες οικογένειες και οι υπόλοιποι επισκέπτες πρέπει να κοιμόντουσαν...θαρρώ πως ήταν κάπου στις οχτώ το πρωί, έτσι κάθισα σε ένα από τα τραπέζια του καταφυγίου να απολαύσω τον ελληνικό μου. Αλλά κάπου εκεί έπιασα τον εαυτό μου να ενατενίζει το αντικρινό βουνό. Πίσω μου, στη κοιλάδα της Βάλια Κάλντα, σαν ψιθύρισμα άκουγα τα ορμητικά νερά του Αωού να βιάζονται να καταλήξουν στην Αδριατική θάλασσα.

Αλλά τίποτα δεν μπορούσε να συγκριθεί με αυτό που είχα μπροστά μου. Το βουνό ήταν επιβλητικό και σχεδόν ανατρίχιασα. Άθελα μου άρχισα να τρίβω τα μπράτσα μου...ένιωσα άβολα.

Μου έφυγε κάθε αυτοπεποίθηση, κάθε κυνικότητα της πόλης, κάθε έγνοια. Ξέχασα πρόσωπα και υποχρεώσεις. Ένιωσα τρωτή, παρακολουθώντας τη γυναίκα με τα άσπρα σχεδόν να λικνίζεται πάνω από τις κορφές των δέντρων. Να ήταν η γηραιά καλοκαιρινή Πάχνη, να ήταν η εξαδέρφη της η Υγρασία ή το παραπαίδι τους, κάνα Συννεφάκι; Χίλια μέτρα υψόμετρο ήταν αυτά…αλλά δεν άφησα την παντελή άγνοια μου για τα καιρικά φαινόμενα να με επηρεάσει.

Κοίταξα το λόγγο και εκεινή χαμογελούσε, καθώς ήταν η ώρα της να αποσυρθεί πίσω από το βουνό. Θα άφηνε τον ήλιο τώρα, να κάνει την δουλειά του. Θαρρώ, πως μπροστά στο απροσμέτρητο αυτό ρηγάτο ένιωσα έναν αναπαμό. Ένιωσα κάποιαν υγρασία στα μάτια μου...και σίγουρα δεν έφταιγε ο καιρός. Βιάστηκα να σκουπίσω τα μάτια μου (η περηφάνια μου δεν θα άφηνε να δώσω δικαιώματα στους γύρω μου), σούφρωσα τα χείλη μου, έσμιξα τα φρύδια μου και με το πείσμα που με δέρνει προσπάθησα να εντοπίσω καμία κρυφή λόχμη. Πίσω από τις λόχμες ίσως να υπήρχαν νεράϊδες, φαύνοι και ξωτικά. Ίσως να προσπαθούσαν να κρυφτούν από τα γυμνά μάτια των ανθρώπων. Ίσως να ήμουν η πρώτη που θα…

- “έτοιμο το πρωινό σου”διέκοψε μια φωνή τις σκέψεις μου.

Βιάστηκα να ευχαριστήσω, καθώς η φωνή με έβγαλε από τη χαύνωση μου.

Γύρισα να ξανά κοιτάξω το βουνό. Για λίγες μόνο στιγμές προσπάθησα να επικεντρωθώ στην προηγούμενη αναζήτηση μου. Ένιωσα ηλίθια. Γελούσε η Μητέρα Φύση μαζί μου. Γελούσε με τη σιγουριά του ανθρώπου. Λοιδορούσε τον Παντοκράτορα Άνθρωπο, που νομίζει ότι δικαιωματικά τα πάντα γύρω του τού ανήκουν.

Γράφοντας αυτές τις αράδες, δεν είμαι σίγουρη άμα πιστεύω στους μύθους και τις λαϊκές δοξασίες της Ηπείρου. Ξέρω μόνο ένα πράγμα...η καρδιά μου και η ψυχή μου ανήκουν στη Βωβούσα.


(
Το μόνο Ζεν που μπορείς να βρεις στις κορυφές των βουνών, είναι το Ζεν που θα κουβαλήσεις μαζί σου εκεί πάνω. - Robert M. Pirsig)
 

Λέανδρος

Κοινωνός
Το πρώτο άλμα...

Το κενό αέρος πίεσε τον πρωινό καφέ σχεδόν μέσα στον οισοφάγο. Οι μηχανές της Ντακότα ούρλιαξαν προσπαθώντας να ισορροπήσουν το σκάφος που έχασε απότομα ύψος, και μετά από μερικά σκαμπανεβάσματα, το αεροπλάνο σταθεροποιήθηκε.


Μια ματιά τριγύρω μου έδειξε μόνο πρόσωπα σκυθρωπά, ανέκφραστα, πέτρινα πρόσωπα. Με χείλη σφιγμένα και μάτια καρφωμένα στο πουθενά, δεκατέσσερις καταδρομείς αλεξιπτωτιστές περίμεναν να κάνουν το πρώτο τους άλμα. Ένας μήνας επίπονης εκπαίδευσης είχε μοναδικό σκοπό να προετοιμάσει τα εικοσάχρονα παιδιά για μία και μόνο στιγμή, το πρώτο άλμα.


Κοίταξα τον απέναντι μου και μου χαμογέλασε βεβιασμένα. Ένα χαμόγελο σαν μια φριχτή γκριμάτσα από ταινία τρόμου. Μια απελπισμένη προσπάθεια να ξεγελάσει τον απέραντο τρόμο που φώλιασε βασανιστικά στην καρδιά του, στην καρδιά όλων μας...


Τα γόνατά μου τρέμουν ελαφρά και νοιώθω μια απέραντη ντροπή για την κατάστασή μου. ''Ανόητε '' σκέφτομαι, '' είναι από την αδρεναλίνη που έριξε ο οργανισμός σου στο αίμα, μας το είπαν αυτό...''.


Απ' το μυαλό μου πέρασαν όλα όσα μας είχαν μάθει στο διάστημα της εκπαίδευσης, προσπαθώντας να τα ταξινομήσω σε μια σειρά, μα τα παράτησα γρήγορα. Πως να συγκεντρωθείς με τόσα ερωτήματα να στροβιλίζουν στο μυαλό σου; Πως να φαίνεται άραγε η γη από χίλια μέτρα ύψος; Θα ανοίξει αυτό το γαμημένο αλεξίπτωτο, κι αν όχι θα καταφέρω ν' ανοίξω το εφεδρικό; Είμαι πρώτος στη σειρά, θα καταφέρω να πηδήξω άραγε, ή θα κιοτέψω και θα γίνω ξεφτίλα;


Το αεροσκάφος τραντάζεται συνέχεια και ο θόρυβος από τους κινητήρες καλύπτει τα πάντα. Τα πάντα, μα όχι την καρδιά μου. Την ακούω, αν και περισσότερο την νοιώθω να χτυπάει τρελά, προσπαθώντας να αποβάλει αυτό το τεράστιο βάρος που την πιέζει όλη την ώρα . Είναι κατακαλόκαιρο, μα οι τρίχες των χεριών μου είναι ανορθωμένες από το ρίγος της υπερέντασης.


Ξαφνικά, ο αρχηγός πτώσης, ένας αρχιλοχίας με πάνω από πεντακόσια άλματα στο ενεργητικό του, σηκώνεται από το κάθισμα και αυτό είναι το σημάδι να ετοιμαστούμε για το άλμα.


Σηκώθηκα και πέρασα τον χαλκά στο συρματόσχοινο, ενώ η μεγάλη πέτρα που πίεζε την καρδιά μου, τώρα γλίστρησε και πήγε στο στομάχι μου.


Ο εκπαιδευτής άνοιξε την πόρτα και στάθηκε αριστερά της. Ο θόρυβος των μηχανών είναι πλέον αφόρητος. Δεν ακούς ούτε την σκέψη σου!


Τι είπαμε πρέπει να κάνω στο άλμα; Να σφίξω με τα χέρια μου το εφεδρικό αλεξίπτωτο, να πιέσω το σαγόνι μου στο στήθος για να μην μου πάρουν οι ιμάντες τα αυτιά όταν τεντωθούν απότομα, και να μετρήσω '' χίλια ένα, χίλια δύο, χίλια τρία, θόλο ελέγχω,'' και να κοιτάξω πάνω αν άνοιξε το ριμάδι το αλεξίπτωτο.


Μια ματιά κάτω στη γη μου δείχνει την ομορφιά της σ' όλο της το μεγαλείο. Ξαφνικά μούρχονται στο μυαλό κάποιοι στίχοι από ένα τραγούδι του Χατζή, '' Μοιάζουν τα σπίτια σαν κουκλόσπιτα, μοιάζουν μυρμήγκια οι ανθρώποι...''


Το μυαλό, αυτό το υπέροχο όργανο, έχει περάσει πια σε φάση καταστολής. Δεν νοιώθω πλέον τίποτε, δεν σκέφτομαι τίποτε, κοιτάζω μόνο το κόκκινο φωτάκι περιμένοντας να ανάψει πράσινο.

Το κόκκινο φως γίνεται ξαφνικά πράσινο, σημάδι πως βρισκόμαστε πάνω από τον χώρο ρίψης. Ήρθε η μεγάλη στιγμή. Δείξε θάρρος, μην κιοτέψεις τώρα, ένα βήμα είναι , ένα μικρό βηματάκι μόνο...


Το χτύπημα στο μηρό είναι το σημάδι του εκπαιδευτή για το άλμα. Με μάτια ανοιχτά, που δεν βλέπουν όμως τίποτα, γέρνει το σώμα και κάνει βουτιά στο κενό. Τα δευτερόλεπτα κυλούν, μα δεν νοιώθω κάτι, είμαι σαν ένα άδειο καύκαλο που το ξέρασε ο φλοίσβος. Το σκληρό τράνταγμα με φέρνει πίσω στην πραγματικότητα, και η πραγματικότητα είναι τρομερή. Πανικοβλημένος κοιτάζω ψηλά, και με ένα απέραντο αίσθημα ανακούφισης βλέπω την υπέροχη ομπρέλα ανοικτή πάνω από το κεφάλι μου.


Η ριμάδα η πέτρα δεν λέει να εγκαταλείψει το στομάχι μου. Κοιτάζω κάτω και βλέπω την γη να με πλησιάζει αργά αργά. Ένα ρεύμα αέρος κάνει το σώμα μου να ταλαντεύεται πέρα δώθε. Νοιώθω ένα υπέροχο αίσθημα ελευθερίας καθώς αιωρούμαι στο κενό και η πέτρα επιτέλους εγκαταλείπει το στομάχι μου.


Η ανασκόπηση μετά την προσγείωση μου δείχνει πως μόλις πριν έγινα δέκτης καταιγισμού συναισθημάτων, που όντως θα θυμάμαι σ' όλη μου τη ζωή.
 
Last edited:
Top