Μια πρόποση στον Πόε (ένα πραγματικό μυστήριο που θα μπορούσε να είναι παραμύθι)

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Ο Εντγκαρ Άλλαν Πόε γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου του 1809 και πεθανε 40 χρόνια αργότερα. Ο τάφος του βρίσκεται στη Βαλτιμόρη της Maryland.

Το 1950 αναφέρθηκε πρώτη φορά ένα παράξενο περιστατικό, που συμβαίνει κάθε χρόνο εδώ και 20 χρόνια (δηλαδή από το 1930). Έρχεται το πρωι των γενεθλίων του Πόε μια μαυροφορεμένη φιγούρα με καλυμμένο πρόσωπο. Κρατάει ένα μπαστούνι και φοράει λευκό καπέλο. Θα σταθεί πάνω από τον τάφο, θα βάλει και θα πιει ένα ποτήρι κονιάκ Martell, θα αφήσει το υπόλοιπο μπουκάλι πάνω στην ταφόπετρα μαζί με 3 τριαντάφυλλα, πριν εξαφανιστεί μέσα στη νύχτα. Κάποιες φορές μαζί με τα παραπάνω άφηνε και κάποιο σημείωμα.

Φυσικά αυτό το γεγονός δεν άφησε αδιάφορους τους δημοσιογράφους και τους θαυμαστές του Πόε που κάθε χρόνο μαζεύονταν να δουν αυτή τη περίεργη τελετη κάθε χρόνο, χωρίς κανένας ποτέ να προσπαθήσει να πλησιάσει τη φιγούρα. Κάποια από τα μπουκάλια που άφησε πίσω του ο επισκέπτης βρίσκονται στο μουσείο-σπίτι του Πόε στη Βαλτιμόρη. Το 1990 λέγεται οτι φωτογραφήθηκε ο επισκέπτης

Η παράδοση κράτησε 7 δεκαετίες, και πιστεύεται οτι ο επισκέπτης πέθανε περίπου το 1998, οπότε και πέρασε την παράδοση σε κάποιο νεότερο μέλος, ίσως τον γιο του. Αυτό σύμφωνα με ένα σημείωμα που άφησε, αλλα και παρατηρητές που είδαν οτι η φιγούρα είχε νεότερα χαρακτηριστικά.

Το 2006 για πρώτη φορά κάποιοι παρατηρητές προσπάθησαν να πλησιάσουν/σταματήσουν τον επισκέπτη για να λύσουν το μυστήριο αλλά δεν τα κατάφεραν.

Το 2009 σήμαινε τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Πόε. Ο επισκέπτης έκανε την τελετουργία του χωρίς κάποια ιδιαίτερη άλλαγή, χωρίς να αφησει σημείωμα. Ήταν η τελευταία φορά που φάνηκε.

Υπάρχουν πολλές υποθέσεις για την ταυτότητα του επισκέπτη που αναφέρεται ως Poe Toaster (toast = πρόποση). Λένε οτι πρόκειται για ένα θαυμαστή του Πόε, για ένα μέλος της οικογένειας του (τα 3 τριαντάφυλλα πιστεύεται οτι αντιπροσωπεύουν τον Ποε, τη γυναίκα του και την πεθερά του που ήταν θαμμένοι όλοι εκεί) ή για μια αποκρυφιστικη τελετουργια. Δεν αποκλείεται να επρόκειτο για διαφορετικά άτομα που κάθε χρόνο έκαναν την τελετουργία ως "μύηση" σε κάποιο ακαδημαικό κύκλο ή λέσχη. Κάποιος ισχυρίστηκε οτι ξεκίνησε αυτή την παράδοση ως φάρσα, αλλά οι αντιφάσεις του δεν κάνουν αυτο τον ισχυρισμό πιστευτό. Δεν έχουν λείψει και φανταστικές ιστορίες εμπνευσμένες από αυτό το φαινόμενο.

Ο Jeff Jerome, υπευθυνος του Μουσειου Ποε, ισχυριζεται οτι ειχε καποια επικοινωνια με τον επισκέπτη, με τον οποιον ειχαν συμφωνησει οτι θα υπηρχε ενας τροπος (ίσως μια μυστική κίνηση) για να καταλαβαινει αν ειναι ο ιδιος. Τα επομενα χρόνια τρεις (?) ανθρωποι επισκεφτηκαν τον ταφο για την τελετουργια, και ο Jerome επιβεβαιωσε οτι δεν ηταν ο ιδιος Toaster αλλά κάποιοι μιμητές που απλά θέλησαν να διατηρήσουν το μύθο. Δηλωσε οτι η παραδοση πλεον εχει κανει τον κυκλο της, 200 χρονια μετα τη γεννηση του ποιητή.

Last edited:
Την εχω ξανα ακουσει την ιστορια, μαλλον εδειχνε μεγαλο σεβασμο για τον μεγαλο ποιητη και συγγραφεα!!

Όταν είχα πρωτοδιαβάσει την ιστορία είχα σκεφτεί "Γιατί τον είπαν τοστιέρα;" :χαχαχα:

Νομίζω από όλες τις ερμηνείες μου αρέσει περισσότερο αυτή με την μύηση. Εμείς γιατί δεν έχουμε μύηση για να μπεις στη λέσχη; :ρ

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Προτεινω να πηγαινουμε το νεοφερμενο σε μια ταβερνα και να τρωμε μεχρι σκασμου :ρ

Εμείς γιατί δεν έχουμε μύηση για να μπεις στη λέσχη; :ρ
Θα κάνεις εφτά γύρους γύρω από τον εαυτό σου με εφτά φύλλα εφτάφυλλης αγκινάρας στα εφτά σου χέρια και κάθε χέρι θα έχει εφτά δάχτυλα. Αυτό θα το κάνεις για εφτά λεπτά και θα το βιντεοσκοπήσεις με εφτά κάμερες με εφτά megapixel. Το βίντεο θα το στείλεις εφτά η ώρα, εφτά λεπτά και εφτά δευτερόλεπτα στο Φάρο εφτά φορές και θα σκεφτεί αν σε πάρει στη Λέσχη! :ρ

μ'αρεσουν αυτες οι ιστοριες κ μαρεσει επισης να μενουν ανεξιχνιαστες,να υπαρχει ενα μυστηριο
ολα πια πρεπει να τα διελευκανουνε;;

για το συγκεκριμενο παντως νομιζω εχει ειπωθει (μεσα σε αλλα πιθανον) οτι ηταν κολπο ενος διαφημιστη που ηθελε να ενισχυσει την φημη του ποε; κατι τετοιο θαρρω

ψεμα ή αληθεια, ετσι λεν τα παραμυθια (αυτο μου το ειπε η μικρη μου αδερφη κ ηθελα να το χρησιμοποιησω :ρ)

Όμορφη ιστορία, την είχα συναντήσει στο παρελθόν, αλλά δεν τη θυμόμουν. Από τις αναφερόμενες εκδοχές για την ταυτότητα του αινιγματικού επισκέπτη, μάλλον προτιμώ κι εγώ εκείνη της μύησης ή της παράδοσης φανατικών θαυμαστών του, που πέρασε από γενιά σε γενιά. Συμμερίζομαι όμως την γνώμη πως ορισμένα μυστήρια είναι ωραιότερο να παραμένουν βυθισμένα στην γοητευτική μυθική αχλύ τους παρά να εξιχνιάζονται. Απογυμνωμένα υπό το φως της πραγματικότητας όλα μοιάζουν κάπως πεζά, ευτελή, ασήμαντα ή γελοία και μολονότι ικανοποιείται η περιέργεια μας με την λύση ενός μυστηρίου, ταυτόχρονα ένα 'κομμάτι' μας απογοητεύεται και θλίβεται. Η ιδέα να εκφράζει κάποιος τον σεβασμό του για τον αγαπημένο Πόε μέσω αυτής της λιτής, τιμητικής τελετουργίας μου άρεσε πολύ και λυπάμαι που έχουν πάψει οι επισκέψεις. Με ελκύει η σκέψη να υιοθετήσω κάποιον συμβολικό τρόπο, με τον οποίο θα αποτίω ένα είδος 'φόρου τιμής' σε λατρεμένους συγγραφείς για όσα σημαίνουν για μένα.

Αγόρασα σε συμφέρουσα τιμή ΟΛΑ τα διηγήματα του !Πραγματικά από το πρώτο και μοναδικό μυθιστόρημα τον λάτρεψα !Μου αρέσουν τόσο πολύ , σε σημείο να επιτάσσω τον εαυτό μου να διαβάζει μέχρι 2-3 την ημέρα για να μην χαθεί η μαγεία...
p.s Παρεμπιπτόντως διαβάζω εναλλάξ και το πορτρέτο το ντοραν γρευ!! Κινδυνεύω απο λογοτεχνικό πατατρακ :)
Ο ποε ισορροποιητική δύναμη ρεαλισμου ,μυστικισμού και αμυδρής λεπτότητας υπερβατισμού στα έσχατα όρια της ανθρώπινης οξύνοιας!!

γράμματα ,κάπου στα 16 ευρώ! (και public) Είναι τα διηγήματα (ισως να υπερβάλλω αλλά είναι καμιά 40αριά και την διηγηση του γκορντον αλλαν πυμ στο τελος) ! Όχι όλα όπως το κοράκι αλλά σίγουρα αυτά που αξίζει να διαβάσεις!

γράμματα ,κάπου στα 16 ευρώ! (και public) Είναι τα διηγήματα (ισως να υπερβάλλω αλλά είναι καμιά 40αριά και την διηγηση του γκορντον αλλαν πυμ στο τελος) ! Όχι όλα όπως το κοράκι αλλά σίγουρα αυτά που αξίζει να διαβάσεις!

ευχαριστώ Λουις!!:ευχαριστώ:

Με το που είχα διαβάσει πριν πολύ καιρό αυτή την ιστορία, την είχα απορρίψει ως μη αληθοφανή. Την ξαναδιάβασα τώρα και πραγματικά δεν μπορώ να μη σταθώ στο γεγονός ότι μαζευτόταν κάθε χρόνο πλήθος κόσμου να δει το ιβέντ αλλά κανείς δεν πλησίαζε τη φιγούρα. Όσο για το άλλο, ότι "προσπάθησαν κάποιοι να μιλήσουν στον απόγονο και δεν τα κατάφεραν" τι να σημαίνει άραγε; Ότι εξανεμίστηκε στο πρώτο άγγιγμα; :ρ

Πράγματι το συγκεκριμένο σημείο και εμένα μου φάνηκε πολύ παράξενο... Αλλά δεν με ενοχλεί, μου αρέσει ο ρομαντισμός της ιστορίας, αληθινής ή μη.. :)

Υπάρχει ακόμα και σειρά βασισμένη στον ποε! ΄΄the following'' Μια αίρεση δολοφόνων επηρεασμένων και συνεχιστών του έργο του ποιητή! Προσωπικά συσχέτισα τον ποε με ιστορίες τρόμου και thriller,Δεν είχα διαβάσει μέχρι το καλοκαίρι!Τόσο η σειρά όσο και αυτές οι μυσταγωγικές ιστορίες ήταν η ''θρυαλίδα ' μου!(δεν κουβαλάω δεκαετίες στις πλάτες μου! έμβρυο της λογοτεχνίας ,αλλά λάτρεις των κλασικών ) ! Τέλος πάντων η σειρά έκανε θραύση στην αμερική παρόλο που δεν ειναι ευρέως γνωστή στην γειτονιά μας ! Πυροδότησε αρκετές επανεκδόσεις κ μεταφράσεις των έργων του ..
Υ.Σ... Ρωτήστε εξάλλου την πλειονότητα των ημεδαπών της παρακμης αν γνωρίζουν συγγραφείς ή το καινούργιο cd του κάθε αχρείου !!

Last edited:

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Όσο για το άλλο, ότι "προσπάθησαν κάποιοι να μιλήσουν στον απόγονο και δεν τα κατάφεραν" τι να σημαίνει άραγε; Ότι εξανεμίστηκε στο πρώτο άγγιγμα; :ρ
Χμμμ ναι, οταν το εγραφα δεν σταθηκα πολυ στις λεπτομερειες.

Απ' όσο θυμάμαι, οι ίδιοι οι παριστάμενοι, όταν είδαν οτι κάποιοι πήγαν να πλησιάσουν τον "Τοστιέρα" κινδυνευοντας να βεβηλώσουν την παράδοση, τους εμπόδισαν κι αυτός πήρε δρόμο. Δεν θυμάμαι αν έγινε μια φορά ή περισσότερες, αλλά όπως και να έχει δεν τα κατάφεραν.
Αλλα χαρηκα που σας φανηκε ατμοσφαιρική αυτή η ασάφεια :ρ

Last edited: