Με αφορμή τις εκλογές στις ΗΠΑ

Έχει, παιδιά, κανείς σας διαβάσει την Ελεγεία ενός χιλιπμίλλι (όπως κανονικά θα έπρεπε να μεταφραστεί βάσει του πρωτοτύπου) του νέου Αντιπροέδρου JD Vans?
(Πρέπει, θαρρώ να μελετήσουμε λίγο τους μαλάκες που πάνε να καταστρέψουν τον πλανήτη ολάκερο και να τους κατανοήσουμε, όσο γίνεται - μόνο κάτι καλό μπορεί να βγει από αυτό)
(Δεύτερη παρένθεση: Για να καταλάβετε για τι πράγματα μιλάμε- δεν είμαι σίγουρος αν το άνθρωπος είναι σωστός όρος - https://www.cnn.gr/kosmos/story/430074/i-paidiki-ilikia-tou-tzei-di-vans-kai-i-giagia-pou-ekryve-opla-sta-maxairopirouna)
 
Χαίρομαι που κάποιος το ανέφερε. Παρακολουθώ τελευταία όλο το πολιτικό show της Αμερικής. Οι λόγοι είναι αρκετοί, όπως πώς είναι δυνατόν να υποστηρίζουν τον Trump έξυπνοι άνθρωποι, κάποιο από αυτούς καταλαβαίνω ότι επωφελούνται για να έχουν μια ελευθερία να κάνουν όσα θέλουν να κάνουν, οι υπόλοιποι όμως, όπως πχ Peterson; Μου κάνει εντύπωση η τόσο ραγδαία αλλαγή πολιτικης πλευράς από ανθρώπους που δεν έπαιρναν σοβαρά τον Trump. Με κάνει να σκέφτομαι πόσο χειρότερη είναι η άλλη πολιτική παράταξη. Όσο για τον Vans είδα χθες κάποιες παλιές συνεντεύξεις του, είχε δύσκολα παιδικά χρόνια που έγινε και το υλικό του βιβλίου του. Δεν ενδιαφέρομαι να το διαβάσω επειδή από την συνέντευξη καταλαβα περίπου τι θα λέει στο βιβλίο, νομίζω. Τα αρνητικά που λέγονται για τον ίδιο μάλλον πηγάζουν από τους συντηρητικούς ίσως λόγο του background του. Εμένα μου φάνηκε ποιο νορμάλ από τον Trump πάντως. Και το γεγονός ότι είχε περίεργες οικογενειακές καταστάσεις δεν τον κάνει περίεργο, απλά διαφορετικό από τους περισσότερους πολιτικούς. Είμαι πολύ περίεργη να δω τι θα βγει από όλο αυτό.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Για ποιους συγκεκριμένους λόγους πιστεύεις πως η Καμάλα Χάρις ήταν επιλογή για έξυπνους ενώ ο Τραμπ όχι; :χμ:

Παρακολουθώντας περισσότερο από τον μέσο Έλληνα την αντιπαλότητα Δημοκρατικών-Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ, για χρόνια, δεν μου φαίνεται καθόλου αυτονοήτο πως ο Τραμπ είναι χειρότερος από την απόλυτη μαριονέτα, τον γηρασμένο Μπάιντεν, ή και την Καμάλα Χάρις, καλή ώρα και σίγουρα τον βρίσκω καλύτερο για τον ρόλο των ΗΠΑ στον πλανήτη.
 
@Φαροφύλακας επέτρεψέ μου να έχω διαφορετική άποψη, έστω και αν τη θεωρώ ελλειπή και αποσπασματική ως προς τα κριτήριά της. Μόνο το κομμάτι κλίμα και περιβάλλον - η αζέντα του Τραμπ που αμφισβητεί την κλιματική κρίση και που είναι υπέρ της πλήρους φιλελεύθερης εκμετάλλευσης περιβαλλοντικών πόρων και ενεργειακής σπατάλης και ενάντια σε οποιαδήποτε διεθνή συμφωνία για το κλίμα, ΕΧΕΙ ΚΕΦΑΛΑΙΩΔΗ διαφορά από τους Δημοκρατικούς. Οπότε επέτρεψέ μου να τον βρίσκω μακράν χειρότερο για το ρόλο των ΗΠΑ στον πλανήτη - και όχι με γεωπολιτικά κριτήρια. Και ας είναι οι άλλοι μαριονέτες, (εξίσου) ηλίθιοι και ότι άλλο θελήσεις. Για τους δε Αμερικάνους η στροφή προς συντηρητικές ιδέες (για τη θέση της γυναίκας πχ, για την ανυπαρξία ρόλου του κοινωνικού κράτους) δε νομίζω ότι θα τους ωφελήσει Όπως δεν ωφέλησε τους Βρετανούς ο αντίστοιχος βλαξ αλλοπρόσαλλος εθνικιστής ο Μπόρις, όπως δεν έκανε καλό ο Μπολσουνάρου στους Βραζιλιάνους, όπως δεν κάνει καλό ο Όρμπαν στους Ούγγρους - όπως δεν κάνει καλό ο λαϊκισμός σε κανέναν ηλίθιο λαό που τον εμπιστεύεται .
 
Last edited:
Για ποιους συγκεκριμένους λόγους πιστεύεις πως η Καμάλα Χάρις ήταν επιλογή για έξυπνους ενώ ο Τραμπ όχι; :χμ:
Από τις συνεντεύξεις που δίνει ο λόγος του ταιριάζει σε πωλητή παρά σε πολιτικό που νοιάζεται πραγματικά για την χώρα του και τους πολίτες. Ειδικα καποια σεξιστικα σχολια του είναι το λιγότερο ανώριμα. Όσο για την Χάρις είναι κάτι σαν το better the devil you know.
 
όπως δεν κάνει καλό ο λαϊκισμός σε κανέναν ηλίθιο λαό που τον εμπιστεύεται .
Και να φανταστείς Κρίτων, οι αμερικάνικος λαός πριν τον Τραμπ (1η εκλογή) φαινόταν να έχει ανοσία στον άκρατο λαϊκισμό...

Δεδομένου ότι οι λίμπεραλς, η woke ατζέντα τους και ο άκρατος δικαιωματισμός έχουν χάσει κάθε μέτρο, οπότε πριν βελτιωθεί η παγκόσμια κατάσταση πρώτα θα γίνει χειρότερη.

Δες τα δικά μας χάλια.
Τη στιγμή που η κυβέρνηση του Μητσοτάκη φθείρεται λόγω μεγάλης παραμονής στην εξουσία, ο μόνος -και καλά - αντιπολιτευτικός λόγος από που προέρχεται;
Από την λαϊκίστικη δεξιά που ακουμπάει τα άκρα!
Δλδ ο Μητσοτάκης κερδίζει το κέντρο και χάνει τη δεξιά / ψεκασμένη / ακρα πλευρά της παράταξής του!
Με ποσοστά βάσει προηγουμένων εκλογών ο Βελό είναι στο 10-11%, οι παπάδες 5-6%, η Λατινοπούλου 6-7% και αν πούμε πως θα μαζέψουν και 1-2% οι ακροδεξιοί των Σπαρτιατών έχουμε αμέσως ένα 23-24%, δλδ ένα ποσοστό που τα αριστερά κόμματα δεν το έχουν δει ούτε στον ύπνο τους...

Όλοι αυτοί οι παραπάνω πανηγύριζαν με την εκλογή Τραμπ και κοιμούνται με την αφίσα του Πούτιν στο προσκεφάλι τους.
να βάλω και τον Σαμαρά, που είναι ορισμός του δεξιού / συντηρητικού καταλαβαίνεις τι έπεται...
 
Θα μιλήσω με όρους ισορροπίας συστημάτων (φυσικών σωμάτων ή οποιωνδήποτε άλλων συστημάτων) -ή, αν θες απλούστερα, ενός εκκρεμές. Όταν δίνεις φορτίο προς μία κατεύθυνση (βλέπε πολεμική "μειονοτήτων", δικαιωματισμός, πολιτική ορθότητα σε βαθμό υστερίας), το σύστημα / το εκκρεμές, θα πάει μοιραία κάποια στιγμή και από την άλλη μεριά. Τι αντιπροσωπεύει ο Τραμπ; Τον αντίποδα της πολιτικής ορθότητας.
Συμβαίνει ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό που περιγράφεις @Νικόλας Δε Κιντ
Έλα που κάποιοι (ναι βάζω και τον εαυτό μου μέσα) αγαπούν τις ισορροπίες και ούτε το ένα άκρο του συστήματος / εκκρεμούς, ούτε το άλλο. Που θα πάει; Κάπου θα ηρεμήσουμε και θα σταματήσουμε την άκρατη μ@λ@κι@ κάποια στιγμή. Το θέμα είναι το πότε και το τι θα έχει γίνει μέχρι τότε (και αν θα ζούμε :χμ:)
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Από τις συνεντεύξεις που δίνει ο λόγος του ταιριάζει σε πωλητή παρά σε πολιτικό που νοιάζεται πραγματικά για την χώρα του και τους πολίτες. Ειδικα καποια σεξιστικα σχολια του είναι το λιγότερο ανώριμα. Όσο για την Χάρις είναι κάτι σαν το better the devil you know.
Αυτή όμως είναι απλά μια εντύπωση που δεν στοιχειοθετεί κάτι.

Προσωπικά, πιστεύω πως ο Τραμπ έχει περισσότερες πιθανότητες να ασκήσει ουσιαστική πολιτική, από τους Δημοκρατικούς, όπως είναι τώρα. Τώρα, αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί με τις πολιτικές του, αυτό είναι άλλη κουβέντα. Όσο για τα σεξιστικά του σχόλια, για εμένα, που καμώνομαι και για έξυπνος άνθρωπος (που ανέφερες πιο πάνω), ο σεξισμός υπήρξε πάντα αδιάφορος, δηλ. ακόμη και προς το φύλο μου ή και προς εμένα προσωπικά. Μάλιστα εκείνο το περίφημο “grab ‘em by the pussy” που έπιασε τότε το μικρόφωνο, είναι η καθημερινή γλώσσα κι οι ψιλοβλακείες που λέμε ανάμεσα σε φίλους οι περισσότεροι και άρα αναγνωρίζουμε στον άνθρωπο μια συμπεριφορά οικεία.

Εάν παρατηρήσεις, την έντονή σου άποψη "πώς γίνεται έξυπνοι άνθρωποι, π.χ. σαν τον Πίτερσον, να υποστηρίζουν τον Τραμπ", εδώ δεν την στοιχειοθετείς. Μια δική σου εντύπωση που έχεις πως «δεν νοιάζεται» και κάποιο σεξιστικό σχόλιο, που για πολλούς από εμάς είναι θέμα τριτεύον ή ανύπαρκτο, δεν λένε πραγματικά κάτι.

Πάμε όμως στην ουσία.

Ο Τραμπ είναι καταφανώς αμφιλεγόμενη μορφή και μέχρι έναν βαθμό ανατρεπτικός, ότι και αν σημαίνει αυτό και εάν δανειστώ την έκφρασή σου, «από τα δύο κακά», εμένα μου μοιάζει το λιγότερο κακό, και θα δοκιμάσω να σου στοιχειοθετήσω το γιατί, όπως θα πρέπει να κάνει ένας... έξυπνος άνθρωπος.

Ο Τραμπ αντλεί μια μεγάλη του δύναμη ακριβώς από την δαιμονοποίηση που έχει λάβει από τους αντιπάλους του, όπου παρουσιάστηκε από φασίστας μέχρι αυτός που θα φέρει την καταστροφή. Έγινε όμως πρόεδρος και στα μάτια του κόσμου ούτε πραγματικά φασίστας φάνηκε, ούτε κάποια καταστροφή έφερε, έχοντας μάλιστα μια τεράστια αντίδραση να αντιπαλέψει, εσωκομματική κι εξωκομματική. Που σε κάνει να σκεφτείς, σκέψου να τον βοηθούσαν κιόλας, αντί να τον υποσκάπτουν. Βέβαια, είχε την μελανή στιγμή του Καπιτολίου και την μάλλον αστοιχειοθέτητη αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος, που είναι από μόνη της θέση αντιδημοκρατική, εκτός εάν καταφέρεις να παρουσιάσεις πραγματικά στοιχεία.

Στο θέμα της κλιματικής αλλαγής να πω πως σκεφτόμαστε πολύ σαν Ευρωπαίοι (κι εγώ μαζί σας). Αυτό που στην Ευρώπη το θεωρούμε αυτονόητο και συμφωνούμε οι 80%, σε άλλα μέρη του κόσμου δεν είναι κάτι που έχει την γενική παραδοχή ή την ευαισθησία του κόσμου.

Για εμένα, έχει λοιπόν σίγουρα τις σκιές του.

Όμως πολύ βαθύτερη σκιά βρίσκω την woke ατζέντα των Δημοκρατικών, η οποία πιστεύω πως φτιάχνει ανθρώπους δυστυχισμένους και μπερδεμένους, αποσταθεροποιεί την κοινωνία και μοναχά ευνοεί τις μεγάλες φαρμακευτικές. Κι ούτε μου αρέσει η θρησκευτική προσήλωση την οποία βλέπω στα εκεί αριστερά. Όπως έχει ειπωθεί, μοιάζει με πραγματική ίωση του εγκεφάλου. Οπότε και μόνο για την woke ατζέντα, εάν έπρεπε να ψηφίσω, αν ήμουν Αμερικανός, διόλου απίθανο να ψήφιζα τον Τραμπ. Και ως άθεος που είμαι, θα πω πως στους περισσότερους θα κάνει πιο καλό να αφεθούν σε έναν ήπιο χριστιανισμό από το να βυθιστούν στην woke κουλτούρα.

Όμως όλα αυτά είναι εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ και εμένα, ως πολίτη άλλης χώρας, με ενδιαφέρει περισσότερο η θέση των ΗΠΑ στον κόσμο.

Ένα από τα πράγματα που δεν έχουν καθίσει ακόμη μέσα μου, είναι το Νόμπελ Ειρήνης στον Ομπάμα. Τον «καλό» και όντως σούπερ χαρισματικό Ομπάμα, που μιλάει πάντα έξυπνα, δείχνοντας ενσυναίσθηση και πραγματική ευφυΐα. Είναι από τους πιο χαρισματικούς ανθρώπους που έχω δει.

Με τον Ομπάμα είχαμε τις ΗΠΑ ιδιαίτερα πολεμοχαρείς και επεμβατικές. Αυξήθηκαν τα αμερικανικά χτυπήματα με ντρόουν και οι νεκροί, ενισχύθηκε η επέμβαση στο Αφγανιστάν, η οποία μοναχά ενίσχυσε όπως φάνηκε την αντίδραση και την εδραίωση των Ταλιμπάν, υπήρξε εμπλοκή στον εμφύλιο στην Υεμένη, ενισχύθηκε η παρουσία στο Ιράκ, φυσικά στην Συρία (εκεί με βρίσκει σύμφωνο, να πω την αλήθεια, τότε στον πόλεμο κατά του ISIS) αλλά το χειρότερο, στον Ομπάμα οφείλεται η αποσταθεροποίηση της Λιβύης και όλος ο ατελείωτος εμφύλιος που ακόμη μαίνεται ουσιαστικά. Την ξετίναξε την Ειρήνη, και του δώσανε Νόμπελ!

Βέβαια, το ότι πραγματικά είχε σκοπό να καταργήσει το Γκουαντάναμο και δεν το έκανε δείχνει πως ίσως είναι λιγότερο δυνατός από όσο θα θέλαμε να πιστεύουμε, κι ίσως περισσότερο μια μόστρα.

Πράγμα που φάνηκε όσο ποτέ με τον γηρασμένο Μπάιντεν. Έναν άνθρωπο που δεν μπορούσε να εκφράσει μια απλή σκέψη με συνοχή και να απαντήσει στην πιο απλή ερώτηση (ε και πλέον, όταν έφτασε όλος ο πλανήτης να κοροϊδεύει, τον κατεβάσανε). Αυτά τα είδε ο κόσμος και η Καμάλα δεν φάνηκε να έχει περισσότερες ικανότητες ή βάθος. Δίχως να υπάρχει κάτι διασφαλισμένο στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων, ήξερες πως ο πρόεδρος στους Δημοκρατικούς θα ήτανε μόστρα. Κάποιος έλεγε (ξέχασα ποιος) πως η Καμάλα αρνήθηκε να πάει στην εκπομπή του Τζόε Ρόγκαν, όπου υπάρχει μια χαλαρή κουβέντα για ό,τι να ‘ναι για 2 ώρες, ακριβώς γιατί είναι τόσο ρηχή που δεν θα τις έβγαζε αυτές τις δύο ώρες με τίποτα. Θα έβαζε την κασέτα στα πρώτα λεπτά, αλλά σε 2 ώρες θα φαινόταν τι είναι. Ενώ, φυσικά, ο Τραμπ πήγε και άντεξε τρεις και θα μπορούσε να αντέξει άλλες τρεις.

Κι είναι αυτό άλλο ένα από τα σημεία στα οποία νικάει ο Τραμπ. Μοιάζει να έχει περισσότερη προσωπική άποψη, και άρα προσωπική δύναμη. Μοιάζει πως μπορεί να φέρει περισσότερη αλλαγή από έναν Μπάιντεν ή μια Καμάλα, που μοιάζουν μόστρες. Τώρα αν θα το κάνει, είναι άλλη κουβέντα. Από τον Μπάιντεν και την Καμάλα, πάντως, περιμένεις πολλή woke ατζέντα, πολλή εξωτερική επεμβατικότητα και τους νιώθεις σαν απλό προσωπείο ενός μηχανισμού που πηγαίνει με κεκτημένη ταχύτητα.

Πίσω στον Μπάιντεν, επί δικής του διακυβέρνησης το ΝΑΤΟ έκανε επεκτατικές κινήσεις προς την Ουκρανία γνωρίζοντας (100%) πως θα ξεκινούσε πόλεμο ο Πούτιν. Ο πόλεμος που έχουμε στην καρδιά της Ευρώπης οφείλεται κατά το 50% στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ του Μπάιντεν. Οι λόγοι είναι πολλοί, γιατί το ΝΑΤΟ θέλησε αυτόν τον πόλεμο, κι ας μην μπούμε τώρα μέσα σε αυτό. Ο πιο προφανής είναι πως το ΝΑΤΟ είναι πολεμική μηχανή και χρειάζεται πόλεμο για να είναι σε φόρμα και, πιο σημαντικό, να έχει λόγο ύπαρξης. Την Ρωσία, που με μια διαφορετική αντιμετώπιση θα την είχαμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια, όπου και ανήκει (η Ρωσία του Ντοστογιέφσκη και του Τσαϊκόφσκη), τώρα συνεχίζει να είναι ο βολικός εχθρός, για εξοπλισμούς και αμερικανική επεμβατικότητα (η οποία επηρεάζει και το ενεργειακό).

Οι ΗΠΑ του Μπάιντεν είναι αυτές που τοποθετούνται στο ευαίσθητο υπογάστρειο της Κίνας με πολεμικά πλοία. Τι στον π*** κάνουν εκεί; Τί θα κάναν αν η Κίνα είχε άποψη ξέρω ‘γω για το Πούερτο Ρίκο κι έστελνε αεροπλανοφόρα στο υπογάστριο των ΗΠΑ;

Να θυμίσω πως ο Τραμπ ήταν αυτός που βρέθηκε με τον Κιμ Γιονγκ Ουν και τον Πούτιν, έχοντας την ικανότητα να ανοίγει κανάλια επικοινωνίας, στα δύσκολα. Ο Τραμπ ήταν αυτός που άρχισε να μαζεύει τον στρατό του πίσω, π.χ. από την Συρία (πράγμα που μπορεί να μην μας βολεύει εμάς, αφού οι αμερικανοί εκεί είναι σύμμαχοι των Κούρδων, που είναι εχθροί του εχθρού μας), όμως μάζευε τον πόλεμο, δεν τον άπλωνε. Κι ήταν κριτικός απέναντι στο ΝΑΤΟ, που με τους Δημοκρατικούς αποδεικνύεται θεριεμένο, ασύδοτο και επιπόλαιο. Κι ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία όπου ιδού η Ρόδος, βέβαια. Τον πόλεμο στον οποίο έχουν σφαγιαστεί και σφαγιάζονται εκατοντάδες χιλιάδες άντρες. Ο γιος μου... ο αδερφός σου... Ή τέλος πάντων, ο γιος κι ο αδερφός κάποιων άλλων. Όμως ακόμη και να το κάνει, Νόμπελ Ειρήνης δεν θα πάρει. Το σύστημα έχει αποφασίσει με ποιους χαριεντίζεται.

(Να πω πως δεν είμαι κατά του ΝΑΤΟ προσωπικά, κάθε άλλο. Πιστεύω πως παρά τις μεγάλες αμαρτίες του, βολεύει την χώρα μου.)

Το αφήγημα πως ο Τραμπ είναι φύσει διαβολικός ενώ οι Δημοκρατικοί ευαίσθητες ψυχούλες πούλησε και μοιάζει πια να ξέφτισε. Δηλ. τι χειρότερο να κάνει ο άνθρωπος από το να ωθεί στην χώρα του τα παιδιά (συχνά από χειραγωγία των μεγάλων) σε διά ζωής φαρμακευτικές αγωγές για να αλλάξουν το φύλο τους, και μια εγγυημένη ζωή δυστυχίας ν' αντιπαλεύουν την φύση τους, ή από το να βυθίσει την Λυβίη σε παρατεταμένο εμφύλιο πόλεμο και να ξεκινήσει παθιασμένο πόλεμο με την Ρωσία, στην καρδιά της Ευρώπης γεννώντας ενδεχόμενο για Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο;


Για να (ξανα)δούμε κι αυτόν τον διάβολο. Κοντός ψαλμός αλληλούια. Αλλά όχι ότι είναι και παράξενο που άνθρωποι σκεπτόμενοι υποστηρίζουν τον Τραμπ.
 
Last edited:
Προφανώς ήταν μια δική μου εντύπωση που την εξέφρασα για να μάθω περισσότερα και να ακούσω και άλλες απόψεις επί του θέματος. Δεν έχω εμβαθύνει στην αμερικανική πολιτική ή οποιαδήποτε πολιτική, όπως ανέφερα μόνο αυτές οι αμερικανικές εκλογές μου προκάλεσαν την εντύπωση που περιέγραψα για τους λόγους που είπα, αν ήξερα περισσότερα θα στοιχειοθετουσα, όπως λες, την γνώμη μου. Δεν ειμαι από τους ανθρώπους που δεν θα μπουν σε μια συζήτηση επειδή δεν είναι καλοί γνώστες του θέματος, όταν με ενδιαφέρει να μάθω κάτι και να ακούσω άλλες γνώμες εκτός από την δική μου θα το κάνω και ας φανεί και χαρακτηριστεί όπως θέλει... βέβαια με αυτήν την διάθεση θα μπω σε συζήτηση με λίγες γνώσεις όχι για να μεταπείσω κάποιον (πως θα μπορούσα άλλωστε εχοντας λιγότερες πληροφορίες). Όσο την άποψη σου για τα σεξιστικα σχόλια, σε φίλους τα έχω κάνει και εγώ αλλά ο Τραμπ αν δεν κάνω λάθος δεν απευθυνόταν σε φίλους, εννοώ για να είμαι πιο συγκεκριμένη ότι μιλάει ως πολιτικός και ο λόγος του φτάνει στους πολίτες όχι στην παρέα του, δεν υπάρχει η ίδια δυναμική. Σε άλλα που ανέφερες παραπάνω συμφωνώ και σε άλλα "διαφωτιστικα". Σε κάτι άλλο που διαφωνώ είναι το θέμα με τις αλλαγές φυλου. Αν κάποιος φτάσει στο σημείο να αμφιβάλλει για το φύλο του δεν φταίει καμία κυβέρνηση, αν την εξυπηρετεί είναι άλλο θέμα. Πχ αν ο Τραμπ απαγορέψει τις επεμβάσεις αλλαγής φύλου νομίζεις πως το άτομο που θέλει να τις κανει δεν μπορεί να τις κάνει σε άλλη χώρα, όπως έγινε με τις αμβλώσεις (το άκουσα, δεν το ξέρω προσωπικά...) είναι και λίγο κοινή λογική.
 
@Φαροφύλακας βρίσκω την άποψή σου πολύ πλήρη και εμπεριστατωμένη. Αυτό, θεωρώ, δεν αναιρεί καθόλου τον έντονο προβληματισμό στην αδιαφορία που επιδεικνύει στο κομμάτι ενός πλανήτη που του έχουμε ξεντώσει τα όρια του επανάκαμψης της ζημιάς που προξενούμε. Ούτε στο απεχθές κομμάτι του φθηνού λαϊκισμού - όπως αναλύθηκε προηγουμένως από τον @Νικόλας Δε Κιντ και από εμένα.
Θα επανέλθω σε αυτό που είπα, ότι δεν προτιμώ ούτε το ένα άκρο, ούτε το άλλο. Την ισορροπία προτιμώ (που δεν τη βλέπω σχεδόν πουθενά, σε κανένα επίπεδο διαλόγου, κοινωνίας, πολιτικής άποψης, πολιτικής δράσης, σκέψης κ.λ.π, γύρω μου)
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Σε κάτι άλλο που διαφωνώ είναι το θέμα με τις αλλαγές φυλου. Αν κάποιος φτάσει στο σημείο να αμφιβάλλει για το φύλο του δεν φταίει καμία κυβέρνηση, αν την εξυπηρετεί είναι άλλο θέμα. Πχ αν ο Τραμπ απαγορέψει τις επεμβάσεις αλλαγής φύλου νομίζεις πως το άτομο που θέλει να τις κανει δεν μπορεί να τις κάνει σε άλλη χώρα, όπως έγινε με τις αμβλώσεις (το άκουσα, δεν το ξέρω προσωπικά...) είναι και λίγο κοινή λογική.
Δεν είναι έτσι ακριβώς.

Το πρόβλημα δεν είναι εάν κάποιος θέλει να αλλάξει φύλο. Αυτό υπήρξε πάντα κάτι πολύ περιθωριακό και αμελητέο στις στατιστικές. Και πράγματι, σε έναν άνθρωπο που στέκεται εμπρός σε μια τέτοια δύσκολη απόφαση, θέλουμε να δώσουμε τουλάχιστον κατανόηση, είναι ή δεν είναι διαταραχή.

Το πρόβλημα είναι πως η woke κουλτούρα λέει πως το παιδί όταν γεννιέται δεν είναι ούτε αγόρι ούτε κορίτσι και κάποια στιγμή θα αποφασίσει μόνο του. Γονείς που ασπάζονται την woke κουλτούρα, και στις ΗΠΑ είναι πάμπολοι, κι εκφράζονται μέσα από το κόμμα των Δημοκρατικών (την εκεί Αριστερά), μπερδεύουν τα παιδιά τους, ως προς το φύλο, ενίοτε τα κατευθύνουν προς το αντίθετο, και η αλλαγή φύλου βγαίνει από το περιθωρίο και το αμελητέο ποσοστό και γίνεται mainstream.

Στο μεταξύ, ήδη ένα σωρό τρανς, στις ΗΠΑ, διαπιστώνοντας πως ξεγελάστηκαν (από τον γιατρό, την μαμά, το σύστημα κτλ.) ξεκινούν την αντίστροφη διαδικασία επιστροφής στο φυσικό τους φύλο. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται "detransisioning". Περιττό να σου πω πως όλη η διαδικασία να γίνει κάποιος π.χ. από αγόρι κορίτσι και έπειτα από γυναίκα άντρας, πέρα από αδιανόητα κοστοβόρα, είναι ιδιαιτέρως τραυματική. Πριν μερικά χρόνια παρακολουθούσα μια κοπελίτσα που επέστρεφε στο φύλο της και μέσα σε όλα τα έξοδα (π.χ. φάρμακα), έδινε χρήματα για να ξαναλλάξει την φωνή της, διότι πια μιλούσε σαν άντρας, με ανδρική χροιά, αδνρικούς μανερισμούς κτλ. Υπάρχουν πολλοί "detransisioners" σήμερα που παράγουν υλικό για διαφώτιση όσων ξεκινούν με τριπάκι του "transisioning" και δέχονται μεγάλη επίθεση από την woke κοινότητα.

Μου θυμίζει εκείνη την λαϊκή παροιμία "δουλειά δεν είχε ο διάολος..." όπου η Δύση έχει λύσει τα σημαντικά προβλήματα, όπως της σίτισης και της ιατρικής περίθαλψης, και δημιουργεί χασματώδη προβλήματα εκ του μη όντος.

Έλεγε κάποια στιγμή ο Πίτερσον, που ανέφερες, για κάποιους woke γονείς που είχαν δύο παιδιά εκ των οποίων το ένα τρανς και το άλλο "pansexual", πως η πιθανότητα να έχεις τρανς παιδί είναι πολύ πολύ μικρή, η πιθανότητα να έχεις ένα παιδί τρανς κι ένα "πανσέξουαλ" είναι αμελητέα, αλλά το να είσαι ένας παθολογικός νάρκισσος που θυσιάζει τα παιδιά του για το προσωπικό του μεγαλείο, είναι κάτι το πολύ πολύ πιο πιθανό!

Δεν θα καθίσω να γράψω κι άλλο κατεβατό, τώρα. Όμως για να κατανοήσεις την αμερικανική πολιτική κατάσταση, πρέπει σίγουρα να κατανοήσεις το φαινόμενο της woke κουλτούρας.

Μέσα σε όλα σου συνιστώ να δεις και το ντοκιμαντέρ «What is a Woman?” του (συντηρητικού) Matt Walsh. Ίσως είναι μια καλή πόρτα για να μπεις στην προβληματική:
 
Last edited:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Εντωμεταξύ, αφότου έγραψα το κείμενο έπεσα πάνω σε αυτό το χθεσινό βιντεάκι στο youTube. Εδώ είναι φανερό πως οι δημοσιογράφοι Γιώργος Κακούσης και Άννα Λιβαθυνού, δεν έχουν πραγματικά καμία ιδέα τί είναι η woke ατζέντα. Ο Άδωνις μοιάζει να ξέρει, αν και πιάνει ένα ακραίο περιστατικό (το πρόβλημα είναι κυρίως στον αυτοπροσδιορισμό του φύλου, απλά όμως αυτό έχει ανοίξει την πόρτα στο να πιστεύεις πως είσαι ό,τι θες, και οι υπόλοιποι να είναι υποχρεωμένοι, εκ του νόμου, να παραδέχονται τον όποιο παραλογισμό). Το οποίο δείχνει πόσο η Ελλάδα, ενώ έμαθε την λέξη ("woke") δεν έχει κατανοήσει ακόμη το περιεχόμενό της.

Η woke ιδεολογία είναι μια ακραία ιδεολογία που έρχεται από τα αμερικανικά άκρα Αριστερά, που έχει "πιάσει" στις ΗΠΑ και εισάγεται σήμερα και στην Ευρώπη με πόρτα την εδώ Αριστερά. Δεν αφορά ούτε τους γάμους των ομοφυλοφίλων ούτε την τεκνοθεσία από αυτούς.

Θυμάμαι πριν περίπου... χμ... 8; χρόνια ένα στένσιλ σε τοίχο στην Πλατεία Βικτωρίας (Αθήνα), να δείχνει μια έγκυο μητέρα, έναν άντρα να ρωτάει "Τί είναι; αγοράκι ή κοριτσάκι;" και την μαμά να απαντά "Θα μας πει όταν μεγαλώσει." Η ίωση έχει φτάσει εμπρός στην πόρτα μας εδώ και καιρό. Όποιος έχει τις κεραίες ανοιχτές, πιάνει τα σήματα.

Η σύγχρονη στροφή του πλανήτη στα Δεξιά, που αναφέρθηκε πιο πάνω, είναι πολυπαραγοντική και ο σημαντικότερος παράγοντας είναι βέβαια... η Αριστερά, οι ιδεολογίες και οι πολιτικές της.
 
Last edited:
Αυτή όμως είναι απλά μια εντύπωση που δεν στοιχειοθετεί κάτι.

Προσωπικά, πιστεύω πως ο Τραμπ έχει περισσότερες πιθανότητες να ασκήσει ουσιαστική πολιτική, από τους Δημοκρατικούς, όπως είναι τώρα. Τώρα, αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί με τις πολιτικές του, αυτό είναι άλλη κουβέντα. Όσο για τα σεξιστικά του σχόλια, για εμένα, που καμώνομαι και για έξυπνος άνθρωπος (που ανέφερες πιο πάνω), ο σεξισμός υπήρξε πάντα αδιάφορος, δηλ. ακόμη και προς το φύλο μου ή και προς εμένα προσωπικά. Μάλιστα εκείνο το περίφημο “grab ‘em by the pussy” που έπιασε τότε το μικρόφωνο, είναι η καθημερινή γλώσσα κι οι ψιλοβλακείες που λέμε ανάμεσα σε φίλους οι περισσότεροι και άρα αναγνωρίζουμε στον άνθρωπο μια συμπεριφορά οικεία.

Εάν παρατηρήσεις, την έντονή σου άποψη "πώς γίνεται έξυπνοι άνθρωποι, π.χ. σαν τον Πίτερσον, να υποστηρίζουν τον Τραμπ", εδώ δεν την στοιχειοθετείς. Μια δική σου εντύπωση που έχεις πως «δεν νοιάζεται» και κάποιο σεξιστικό σχόλιο, που για πολλούς από εμάς είναι θέμα τριτεύον ή ανύπαρκτο, δεν λένε πραγματικά κάτι.

Πάμε όμως στην ουσία.

Ο Τραμπ είναι καταφανώς αμφιλεγόμενη μορφή και μέχρι έναν βαθμό ανατρεπτικός, ότι και αν σημαίνει αυτό και εάν δανειστώ την έκφρασή σου, «από τα δύο κακά», εμένα μου μοιάζει το λιγότερο κακό, και θα δοκιμάσω να σου στοιχειοθετήσω το γιατί, όπως θα πρέπει να κάνει ένας... έξυπνος άνθρωπος.

Ο Τραμπ αντλεί μια μεγάλη του δύναμη ακριβώς από την δαιμονοποίηση που έχει λάβει από τους αντιπάλους του, όπου παρουσιάστηκε από φασίστας μέχρι αυτός που θα φέρει την καταστροφή. Έγινε όμως πρόεδρος και στα μάτια του κόσμου ούτε πραγματικά φασίστας φάνηκε, ούτε κάποια καταστροφή έφερε, έχοντας μάλιστα μια τεράστια αντίδραση να αντιπαλέψει, εσωκομματική κι εξωκομματική. Που σε κάνει να σκεφτείς, σκέψου να τον βοηθούσαν κιόλας, αντί να τον υποσκάπτουν. Βέβαια, είχε την μελανή στιγμή του Καπιτολίου και την μάλλον αστοιχειοθέτητη αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος, που είναι από μόνη της θέση αντιδημοκρατική, εκτός εάν καταφέρεις να παρουσιάσεις πραγματικά στοιχεία.

Στο θέμα της κλιματικής αλλαγής να πω πως σκεφτόμαστε πολύ σαν Ευρωπαίοι (κι εγώ μαζί σας). Αυτό που στην Ευρώπη το θεωρούμε αυτονόητο και συμφωνούμε οι 80%, σε άλλα μέρη του κόσμου δεν είναι κάτι που έχει την γενική παραδοχή ή την ευαισθησία του κόσμου.

Για εμένα, έχει λοιπόν σίγουρα τις σκιές του.

Όμως πολύ βαθύτερη σκιά βρίσκω την woke ατζέντα των Δημοκρατικών, η οποία πιστεύω πως φτιάχνει ανθρώπους δυστυχισμένους και μπερδεμένους, αποσταθεροποιεί την κοινωνία και μοναχά ευνοεί τις μεγάλες φαρμακευτικές. Κι ούτε μου αρέσει η θρησκευτική προσήλωση την οποία βλέπω στα εκεί αριστερά. Όπως έχει ειπωθεί, μοιάζει με πραγματική ίωση του εγκεφάλου. Οπότε και μόνο για την woke ατζέντα, εάν έπρεπε να ψηφίσω, αν ήμουν Αμερικανός, διόλου απίθανο να ψήφιζα τον Τραμπ. Και ως άθεος που είμαι, θα πω πως στους περισσότερους θα κάνει πιο καλό να αφεθούν σε έναν ήπιο χριστιανισμό από το να βυθιστούν στην woke κουλτούρα.

Όμως όλα αυτά είναι εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ και εμένα, ως πολίτη άλλης χώρας, με ενδιαφέρει περισσότερο η θέση των ΗΠΑ στον κόσμο.

Ένα από τα πράγματα που δεν έχουν καθίσει ακόμη μέσα μου, είναι το Νόμπελ Ειρήνης στον Ομπάμα. Τον «καλό» και όντως σούπερ χαρισματικό Ομπάμα, που μιλάει πάντα έξυπνα, δείχνοντας ενσυναίσθηση και πραγματική ευφυΐα. Είναι από τους πιο χαρισματικούς ανθρώπους που έχω δει.

Με τον Ομπάμα είχαμε τις ΗΠΑ ιδιαίτερα πολεμοχαρείς και επεμβατικές. Αυξήθηκαν τα αμερικανικά χτυπήματα με ντρόουν και οι νεκροί, ενισχύθηκε η επέμβαση στο Αφγανιστάν, η οποία μοναχά ενίσχυσε όπως φάνηκε την αντίδραση και την εδραίωση των Ταλιμπάν, υπήρξε εμπλοκή στον εμφύλιο στην Υεμένη, ενισχύθηκε η παρουσία στο Ιράκ, φυσικά στην Συρία (εκεί με βρίσκει σύμφωνο, να πω την αλήθεια, τότε στον πόλεμο κατά του ISIS) αλλά το χειρότερο, στον Ομπάμα οφείλεται η αποσταθεροποίηση της Λιβύης και όλος ο ατελείωτος εμφύλιος που ακόμη μαίνεται ουσιαστικά. Την ξετίναξε την Ειρήνη, και του δώσανε Νόμπελ!

Βέβαια, το ότι πραγματικά είχε σκοπό να καταργήσει το Γκουαντάναμο και δεν το έκανε δείχνει πως ίσως είναι λιγότερο δυνατός από όσο θα θέλαμε να πιστεύουμε, κι ίσως περισσότερο μια μόστρα.

Πράγμα που φάνηκε όσο ποτέ με τον γηρασμένο Μπάιντεν. Έναν άνθρωπο που δεν μπορούσε να εκφράσει μια απλή σκέψη με συνοχή και να απαντήσει στην πιο απλή ερώτηση (ε και πλέον, όταν έφτασε όλος ο πλανήτης να κοροϊδεύει, τον κατεβάσανε). Αυτά τα είδε ο κόσμος και η Καμάλα δεν φάνηκε να έχει περισσότερες ικανότητες ή βάθος. Δίχως να υπάρχει κάτι διασφαλισμένο στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων, ήξερες πως ο πρόεδρος στους Δημοκρατικούς θα ήτανε μόστρα. Κάποιος έλεγε (ξέχασα ποιος) πως η Καμάλα αρνήθηκε να πάει στην εκπομπή του Τζόε Ρόγκαν, όπου υπάρχει μια χαλαρή κουβέντα για ό,τι να ‘ναι για 2 ώρες, ακριβώς γιατί είναι τόσο ρηχή που δεν θα τις έβγαζε αυτές τις δύο ώρες με τίποτα. Θα έβαζε την κασέτα στα πρώτα λεπτά, αλλά σε 2 ώρες θα φαινόταν τι είναι. Ενώ, φυσικά, ο Τραμπ πήγε και άντεξε και θα μπορούσε να αντέξει άλλες δύο.

Κι είναι αυτό άλλο ένα από τα σημεία στα οποία νικάει ο Τραμπ. Μοιάζει να έχει περισσότερη προσωπική άποψη, και άρα προσωπική δύναμη. Μοιάζει πως μπορεί να φέρει περισσότερη αλλαγή από έναν Μπάιντεν ή μια Καμάλα, που μοιάζουν μόστρες. Τώρα αν θα το κάνει, είναι άλλη κουβέντα. Από τον Μπάιντεν και την Καμάλα, πάντως, περιμένεις πολλή woke ατζέντα, πολλή εξωτερική επεμβατικότητα και τους νιώθεις σαν απλό προσωπείο ενός μηχανισμού που πηγαίνει με κεκτημένη ταχύτητα.

Πίσω στον Μπάιντεν, επί δικής του διακυβέρνησης το ΝΑΤΟ έκανε επεκτατικές κινήσεις προς την Ουκρανία γνωρίζοντας (100%) πως θα ξεκινούσε πόλεμο ο Πούτιν. Ο πόλεμος που έχουμε στην καρδιά της Ευρώπης οφείλεται κατά το 50% στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ του Μπάιντεν. Οι λόγοι είναι πολλοί, γιατί το ΝΑΤΟ θέλησε αυτόν τον πόλεμο, κι ας μην μπούμε τώρα μέσα σε αυτό. Ο πιο προφανής είναι πως το ΝΑΤΟ είναι πολεμική μηχανή και χρειάζεται πόλεμο για να είναι σε φόρμα και, πιο σημαντικό, να έχει λόγο ύπαρξης. Την Ρωσία, που με μια διαφορετική αντιμετώπιση θα την είχαμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια, όπου και ανήκει (η Ρωσία του Ντοστογιέφσκη και του Τσαϊκόφσκη), τώρα συνεχίζει να είναι ο βολικός εχθρός, για εξοπλισμούς και αμερικανική επεμβατικότητα (η οποία επηρεάζει και το ενεργειακό).

Οι ΗΠΑ του Μπάιντεν είναι αυτές που τοποθετούνται στο ευαίσθητο υπογάστρειο της Κίνας με πολεμικά πλοία. Τι στον π*** κάνουν εκεί; Τί θα κάναν αν η Κίνα είχε άποψη ξέρω ‘γω για το Πούερτο Ρίκο κι έστελνε αεροπλανοφόρα στο υπογάστριο των ΗΠΑ;

Να θυμίσω πως ο Τραμπ ήταν αυτός που βρέθηκε με τον Κιμ Γιονγκ Ουν και τον Πούτιν, έχοντας την ικανότητα να ανοίγει κανάλια επικοινωνίας, στα δύσκολα. Ο Τραμπ ήταν αυτός που άρχισε να μαζεύει τον στρατό του πίσω, π.χ. από την Συρία (πράγμα που μπορεί να μην μας βολεύει εμάς, αφού οι αμερικανοί εκεί είναι σύμμαχοι των Κούρδων, που είναι εχθροί του εχθρού μας), όμως μάζευε τον πόλεμο, δεν τον άπλωνε. Κι ήταν κριτικός απέναντι στο ΝΑΤΟ, που με τους Δημοκρατικούς αποδεικνύεται θεριεμένο, ασύδοτο και επιπόλαιο. Κι ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία όπου ιδού η Ρόδος, βέβαια. Τον πόλεμο στον οποίο έχουν σφαγιαστεί και σφαγιάζονται εκατοντάδες χιλιάδες άντρες. Ο γιος μου... ο αδερφός σου... Ή τέλος πάντων, ο γιος κι ο αδερφός κάποιων άλλων. Όμως ακόμη και να το κάνει, Νόμπελ Ειρήνης δεν θα πάρει. Το σύστημα έχει αποφασίσει με ποιους χαριεντίζεται.

(Να πω πως δεν είμαι κατά του ΝΑΤΟ προσωπικά, κάθε άλλο. Πιστεύω πως παρά τις μεγάλες αμαρτίες του, βολεύει την χώρα μου.)

Το αφήγημα πως ο Τραμπ είναι φύσει διαβολικός ενώ οι Δημοκρατικοί ευαίσθητες ψυχούλες πούλησε και μοιάζει πια να ξέφτισε. Δηλ. τι χειρότερο να κάνει ο άνθρωπος από το να ωθεί στην χώρα του τα παιδιά (συχνά από χειραγωγία των μεγάλων) σε διά ζωής φαρμακευτικές αγωγές για να αλλάξουν το φύλο τους, και μια εγγυημένη ζωή δυστυχίας ν' αντιπαλεύουν την φύση τους, ή από το να βυθίσει την Λυβίη σε παρατεταμένο εμφύλιο πόλεμο και να ξεκινήσει παθιασμένο πόλεμο με την Ρωσία, στην καρδιά της Ευρώπης γεννώντας ενδεχόμενο για Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο;


Για να (ξανα)δούμε κι αυτόν τον διάβολο. Κοντός ψαλμός αλληλούια. Αλλά όχι ότι είναι και παράξενο που άνθρωποι σκεπτόμενοι υποστηρίζουν τον Τραμπ.
Υπάρχει ένας μύθος που συντηρείται ακόμα, που λέει πως οι δημοκρατικοί είναι καλύτεροι (ή έστω λιγότερο χειρότεροι) από τους συντηρητικούς. Συνήθως όμως η ιστορία τους διαψεύδει και κατά καιρούς αυτοί είναι που κάνουν τη "δουλειά" όπως το 1999 με τον Bill Clinton που κατάργησε τον Glass–Steagall Act of 1932 νόμο (στον απόηχο της μεγάλης κρίσης του 1929) που περιόριζε δραστηριότητες μεταξύ εμπορικών τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιριών και ουσιαστικά προστάτευε τους καταθέτες από τις "σειρήνες" των χρηματοπιστωτικών προϊόντων. Ομοίως ο Κένεντι πρόλαβε και κλιμάκωσε το πολεμικό κλίμα στο Βιετνάμ. Φυσικά και δεν θα υπερασπιστώ το ποιόν του Τραμπ, νομίζω όμως πως όσον αφορά την ίδια τις ίδιες τις ΗΠΑ κατανοεί περισσότερο το ρόλο τους ως παρακμάζουσα Αυτοκρατορία που της έχει απομείνει μονάχα το πολεμικό υλικό και το δολάριο ως παγκόσμιο ανταλλακτικό νόμισμα (όχι πως αυτά είναι λίγα), και που η μεγαλύτερη πρόκληση της εκάστοτε προεδρίας είναι να καταφέρει να κατοχυρώσει μέσω ψηφισμάτων σε βουλή και γερουσία την επικείμενη αύξηση του χρέος ώστε να μπορεί να προβεί σε νέο δανεισμό. Επίσης προστατεύει περισσότερο τα συμφέροντα των επιχειρήσεων, είτε με επιχορηγήσεις είτε με δασμούς σε αντίστοιχα προϊόντα από το εξωτερικό, άσχετα με το τι σημαίνει αυτό για τη χώρα που πρώτη μας έρχεται στο νου όταν ακούμε τον όρο ελεύθερη οικονομία. Ακόμα και για το κλίμα που αναφέρθηκε, το κόστος είναι αυτό που θέλει να αποφύγει. Δεν λέω πως είναι σωστό, λέω το πως σκέφτεται. Κατά τα άλλα συμφωνώ απόλυτα με τον Φαροφύλακα.

ΥΓ: Συγνώμη που το link είναι στα Αγγλικά αλλά η wikipedia δεν έχει τη σελίδα στα Ελληνικά και δεν ήθελα να χρησιμοποιήσω άλλη πηγή.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Έβαλα να παίζει η συνέντευξη του Τραμπ στον Τζόε Ρόγκαν, όσο έκανα κάτι. Είναι σχεδόν τρεις ώρες. Στον Τραμπ το μόνο που έχω να καταλογίσω είναι κομπασμός σε κάποια σημεία. Κατά τ' άλλα, ακούς μια ανθρώπινη, καθημερινή συζήτηση, δίχως φανφάρες, επί παντός επιστητού, όπου πηδάνε από το ένα θέμα στο άλλο διακόπτοντας ο ένας τον άλλο, όμως φιλικά και από ουδέτερα έως ευχάριστα.


Θυμάμαι, νομίζω με την νίκη της Λεπέν, στα μέσα να λένε ξανά και ξανά εκφράσεις: "Η Ευρώπη κοιτάζει σοκαρισμένη..." κτλ. και μου έμοιαζε σαν να θέλουν να μας επιβάλουν έναν τρόπο να δούμε τα πράγματα. Διότι, βέβαια, σκεφτόμουν: πώς τάχα κοιτάζει η Ευρώπη σοκαρισμένη, όταν η Ευρώπη ψηφίζει αυτούς που ψηφίζει. Οι Ευρωπαίοι, οι Γάλλοι, οι Ολλανδοί, οι Έλληνες ψηφίζουμε και βγάζουμε κάποιους. Γιατί να σοκαριστούμε που τους βγάλαμε; Μόνο τους χαμένους μπορώ να φανταστώ να κοιτάζουν σοκαρισμένοι.

Ακούω τα χίλιαδυο για τον Ορμπάν. Να πω την αλήθεια, την πολιτική κατάσταση στην Ουγγαρία δεν την γνωρίζω κα-θό-λου. Όμως από όσο καταλαβαίνω δημοκρατία έχουνε και ο άνθρωπος ψηφίζεται από τον λαό του. Φαντάζομαι πως ο λαός του είναι ευχαριστημένος για να τον κρατάει τόσον καιρό στην θέση. Όχι;

Κάθε φορά που αναφέρεται η Μελόνη, αναφέρεται πως είναι εγγονή του Μουσολίνη. Μα παρακολουθώντας την, την λες πραγματικά φασίστρια; Ή όταν βλέπεις τις πολιτικές της, τις λες φασιστικές ή παράλογες;

Και τα αναφέρω όλα αυτά τα μικρά, γιατί νομίζω πως έχουν την αντίθετη επίδραση από αυτήν που επιθυμούν τα Μέσα. Όπως και με τον Τραμπ. Όταν η δαιμονοποίηση κι η καταστροφολογία ελεγχθούν και φανούν σκάρτες, στρέφουν την αμφισβήτηση προς την μεριά από την οποία αυτές ήρθαν.

Και να πω και την άλλη παρατήρηση, που μου ήρθε τώρα, καθώς έζησα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που είναι βουτηγμένο σε ακροαριστερά συνθήματα και αφίσες (από μια χούφτα ανθρώπους, παρεμπιπτόντως, με άκρατο, κατά την γνώμη μου, ναρκισιμό). Πάντα το έβρισκα διασκεδαστικό, στον άκρατο παραλογισμό του, το ότι η ακροαριστερά και δει η εξωκοινοβουλευτική, στα πανό και στις αφίσες μοιάζει να μιλά ως εκπρόσωπος του λαού, για τον λαό κτλ. κτλ. Μα... ο λαός δεν την θέλει καθόλου, δεν εκφράζεται μέσα από αυτήν, τόσο που δεν την βάζει καν μέσα στην Βουλή. Και σκέφτομαι, τί ασύδοτο θράσος να γίνεσαι αυτοδιόριστος, εγκάθετος εκπρόσωπος κάποιου που δεν σε γουστάρει, και να βάζεις λόγια στο στόμα του. :))))
 
Last edited:
Ακούω τα χίλιαδυο για τον Ορμπάν. Να πω την αλήθεια, την πολιτική κατάσταση στην Ουγγαρία δεν την γνωρίζω κα-θό-λου. Όμως από όσο καταλαβαίνω δημοκρατία έχουνε και ο άνθρωπος ψηφίζεται από τον λαό του. Φαντάζομαι πως ο λαός του είναι ευχαριστημένος για να τον κρατάει τόσον καιρό στην θέση. Όχι;
Το ότι οι Ούγγροι είναι ευχαριστημένοι (είναι;) δεν αναιρεί το γεγονός ότι ο τύπος είναι ακραίος, εκτός πνεύματος Ευρώπης και με σαφώς ακροδεξιές απόψεις.

Κάθε φορά που αναφέρεται η Μελόνη, αναφέρεται πως είναι εγγονή του Μουσολίνη. Μα παρακολουθώντας την, την λες πραγματικά φασίστρια; Ή όταν βλέπεις τις πολιτικές της, τις λες φασιστικές ή παράλογες;
Η Μελόνι είναι μια διαφορετική περίπτωση, διότι έχει κάνει μια σαφή στροφή στα όσα πρέσβευε και ακολουθεί μια λογική και μετριοπαθή πολιτική γενικότερα, με τις ακροδεξιές της ανορθογραφίες φυσικά (πχ απαγόρευση αγγλικών λέξεων στην ομιλία και απομάκρυνση από κάθε εκμάθηση αγγλικών στην Ιταλία (δεν μιλάγανε που δεν μιλάγανε - άντε τώρα να δεις γέλια). Οπότε το "εγγονή του Μουσολίνι, λίγο ακούγεται νομίζω και μόνο κακόβουλα.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Την προσπάθεια για "προστασία" της γλώσσας, εγώ δεν θα την έλεγα απαραίτητα ούτε ανορθογραφία, ούτε ακροδεξιά.

Ως προς το δεύτερο, να θυμίσω πως η Γαλλία εισήγαγε πολύ ισχυρότερες σχετικές νομοθεσίες με αριστερές κυβερνήσεις με μάλλον πιο κεντρικό τον νόμο Loi Toubon το 1994, και κυβέρνηση Μιτεράν, όπου τότε δεξιοί και αριστεροί βρέθηκα σύμφωνοι απέναντι στην προστασία της Γαλλικής γλώσσας από την Αγγλική διείσδυση.

Η παντοκρατορία των Αγγλικών επηρεάζει τις γλώσσες και τις εμπλουτίζει σε λεξιλόγιο επηρεάζοντάς τες όμως έτσι αναπόφευκτα, φυσιογνωμικά σε βάθος χρόνου. Το θέμα είναι σε τί μέγεθος. Βλέποντας αυτήν την διείσδυση, δεν μοιάζει παράλογη μια προσπάθεια να δοθεί ευκαιρία στην τοπική γλώσσα να προλάβει να βρει και να καθιερώσει τα δικά της λεκτικά ισοδύναμα. Οπότε, και ως προς το πρώτο, το ότι προσπαθεί αντί για smart working να λένε lavoro agile εγώ δεν μπορώ να την πω ανορθογραφία αλλά μια προσπάθεια να προλάβεις να συνειδητοποιήσεις τί σου ήρθε, και να πάρεις αποφάσεις ο ίδιος, αντί να παίρνει αποφάσεις για τα δικά σου η περίσταση.

Και το καταλαβαίνω, γιατί ένα τέτοιο σκεπτικό είχα κι εγώ όταν έστησα αυτό εδώ το φόρουμ, όπου π.χ. είπα αντί για "username" να λέμε "παρωνύμι" και αντί να το γράφουμε με Λατινικούς χαρακτήρες, να το γράφουμε με Ελληνικούς. Έτσι που τώρα σκρολάροντας [sic] προς τα πάνω, να βλέπω: Φαροφύλακας, ΚρίτωνΓ, Αδριανός Ζωγράφος κτλ. Η ανάγνωση πως είναι σοβινισμός, θα ήταν επιπόλαια. Διότι περισσότερο υπήρξε ένα πείραμα, σε καιρό που δεν υπήρχε (όπως και δεν υπάρχει ακόμη) μηχανισμός να προλάβει το παραμικρό σε μια λεξιλογική εισβολή (π.χ. εδώ με χιούμορ:)))) ), που επέφερε η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας, διότι πίστευα πως θα μπορούσε εύκολα να έχει γίνει κι αλλιώς. Κι είχα τότε μεταφράσει τα πάντα όλα στο φόρουμ, αλλά σε επόμενη αλλαγή του λογισμικού δεν είχα την δύναμη για άλλο ένα τέτοιο μεγάλο, απλήρωτο εγχείρημα. Ήταν ο καιρός που σε ένα άλλο φόρουμ μπορεί να είχα username Derek45 και να έγραφα στο thread. Όχι ότι αυτό θα με σκότωνε, αλλά κι αυτό εδώ τελικά γίνεται, κι έχει κι αυτό την δική του ομορφιά και με τον τρόπο του, ίσως είναι και πιο οικείο. Και δει σε ανθρώπους που αγαπούνε τις λέξεις.

σχετικά νήματα:
Όσο γι'αυτό που λες για "απομάκρυνση από κάθε εκμάθηση αγγλικών στην Ιταλία" έχω την αίσθηση πως απλά είναι εσφαλμένο, εκτός αν με παραπέμψεις σε πηγή. Νομίζω πως η εκμάθηση των Αγγλικών συνεχίζει να είναι υποχρεωτική στα σχολεία. Από όσο έχω καταλάβει, η έγνοια της Μελόνη είναι να βοηθήσει την Ιταλική γλώσσα να βρει τα δικά της λεκτικά ισοδύναμα στην διακυβέρνηση και σε άλλες πτυχές της Ιταλικής ζωής κι όχι να στερήσει από τους Ιταλούς την εκμάθηση της lingua franca. Για το οποίο έχεις δίκιο, δεν σκαμπάζουν κι ιδιαίτερα. :))))

Και να προσθέσω, έχουμε τα κουσούρια μας, ρε παιδί μου, κι εμείς οι Έλληνες. Αλλά από τους μεσογειακούς λαούς, νομίζω πως είμαστε ο πιο γλωσσομαθείς. Μπορεί η προφορά μας στα Αγγλικά να είναι επίπεδη κι Ελληνική, και να κάνουμε δυο τρία λαθάκια, αλλά οι περισσότεροι μπορούμε να συνεννοηθούμε μια χαρά και αρκετοί να κάνουμε και μια βαθιά κουβέντα για ένα δύσκολο θέμα. Τα μιλάμε οι περισσότεροι. Και συχνά μιλάμε και μια δεύτερη ξένη γλώσσα, Γερμανικά στον Βορρά, Γαλλικά στον Νότο, ή ό,τι άλλο. (Προσωπικά, μιλάω καλά τρεις ξένες γλώσσες.) Τα υπόλοιπα αδέρφια μας εδώ στη Νότια Ευρώπη νομίζω πως τρώνε την σκόνη μας! :))))
 
Last edited:
Εδώ είναι φανερό πως οι δημοσιογράφοι Γιώργος Κακούσης και Άννα Λιβαθυνού, δεν έχουν πραγματικά καμία ιδέα τί είναι η woke ατζέντα. Ο Άδωνις μοιάζει να ξέρει, αν και πιάνει ένα ακραίο περιστατικό
Και δεν ξέρουν και είναι και ειρωνικοί και απαξιωτικοί...
Από την άλλη ο Άδωνης, ως γνωστόν, με τα ακραία παραδείγματά του και την ισοπεδωτική "ρητορική" του, ΄χάνει το δίκιο του...

Στο μεταξύ, ήδη ένα σωρό τρανς, στις ΗΠΑ, διαπιστώνοντας πως ξεγελάστηκαν (από τον γιατρό, την μαμά, το σύστημα κτλ.) ξεκινούν την αντίστροφη διαδικασία επιστροφής στο φυσικό τους φύλο. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται "detransisioning". Περιττό να σου πω πως όλη η διαδικασία να γίνει κάποιος π.χ. από αγόρι κορίτσι και έπειτα από γυναίκα άντρας, πέρα από αδιανόητα κοστοβόρα, είναι ιδιαιτέρως τραυματική. Πριν μερικά χρόνια παρακολουθούσα μια κοπελίτσα που επέστρεφε στο φύλο της και μέσα σε όλα τα έξοδα (π.χ. φάρμακα), έδινε χρήματα για να ξαναλλάξει την φωνή της, διότι πια μιλούσε σαν άντρας, με ανδρική χροιά, αδνρικούς μανερισμούς κτλ. Υπάρχουν πολλοί "detransisioners" σήμερα που παράγουν υλικό για διαφώτιση όσων ξεκινούν με τριπάκι του "transisioning" και δέχονται μεγάλη επίθεση από την woke κοινότητα.
Στο βιβλίο "Η βιολογία της Ομοφυλοφιλίας" υπάρχουν 2 ανάλογα παραδείγματα.
Δεν θα τα αναλύσω λεπτομερώς, αλλά παιδιά τα οποία οι γονείς τους αποφάσισαν να τους αλλάξουν το φύλο σε βρεφική ηλικία (!!!) όταν ενηλικιώθηκαν ζήτησαν να επιστρέψουν στο αρχικό τους φύλο διότι ζούσαν ένα μαρτύριο.
Την κοινωνία μπορεί να την ξεγελάσεις, η φύση είναι λίγο πιο "δύσπιστη"!
 
Όσο γι'αυτό που λες για "απομάκρυνση από κάθε εκμάθηση αγγλικών στην Ιταλία" έχω την αίσθηση πως απλά είναι εσφαλμένο, εκτός αν με παραπέμψεις σε πηγή. Νομίζω πως η εκμάθηση των Αγγλικών συνεχίζει να είναι υποχρεωτική στα σχολεία. Από όσο έχω καταλάβει, η έγνοια της Μελόνη είναι να βοηθήσει την Ιταλική γλώσσα να βρει τα δικά της λεκτικά ισοδύναμα στην διακυβέρνηση και σε άλλες πτυχές της Ιταλικής ζωής κι όχι να στερήσει από τους Ιταλούς την εκμάθηση της lingua franca. Για το οποίο έχεις δίκιο, δεν σκαμπάζουν κι ιδιαίτερα. :))))
Μπορεί και να έχεις δίκιο - η πηγή δεν ξέρω πόσο αξιόπιστη (ίσως όχι) είναι αλλά αναφέρει:

Anglomania

Meloni has stated that her proposed legislation is an attempt to protect Italian national identity, which she sees as weakened by the dominance of English as the international language of business and politics. It is true that English has become the lingua franca of the world, dominating arenas such as international institutions, cultural interests, and educational institutions. However the bill does not only call for the ban of English but words from all foreign languages in businesses. The legislation also called for university classes that are “not specifically aimed at teaching a foreign language” should only be taught in Italian, thus preventing the likelihood of English-speaking classes taking precedence.

(https://www.theworldmind.org/deepdive-archive/2023/4/30/melonis-english-ban-an-analysis-into-italian-prime-minister-giorgia-melonis-proposed-legislation-to-fine-foreign-languages)

Ωστόσο βρήκα και πιο αξιόπιστη το euronews:
Meloni’s new proposed legislation takes a strong stance into this debate, pushing for a conservative approach that intends to virtually ban English words from the public administration, schools and universities. Under the new law, “any [university] class that isn’t specifically aimed at teaching a foreign language must be in Italian”. Courses in foreign languages will only be justified when targeted to foreign students.
 
Last edited:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Courses in foreign languages will only be justified when targeted to foreign students.
Πρόσεξε, τώρα, τί πρέπει να είναι αυτό, το οποίο με βρίσκει σύμφωνο, και θα σου δώσω ένα παράδειγμα άλλης χώρας.

Στην Ολλανδία, λοιπόν, εδώ και δεκαετίες, οι Ολλανδοί επέτρεψαν την διδασκαλία των μαθημάτων, στα Πανεπιστήμια, στα Αγγλικά. Τα κίνητρα μάλλον ήταν να προσελκύσουν ξένους μαθητές και ίσως να είναι πιο εύκολο να προβληθούν στην διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα.

Μία μικρή γλώσσα όπως είναι τα Ολλανδικά, από τί προσδιοριζεται κι από τί προστατεύεται αν όχι μέσα π.χ. από πράγματα όπως είναι η λογοτεχνία και γενικότερα οι τέχνες και οι επιστήμες; Τους πήρε λιγάκι, αλλά το κατάλαβαν τελικώς, με αποτέλεσμα να ψηφίσουν κάποια νομοθετικά αντίμετρα (μάλλον παραπλήσια αυτά της Μελόνη) μόλις πριν περίπου μία πενταετία.

Εάν τα όποια Πανεπιστήμια αρχίσουν να διδάσκουν τα μαθήματά τους στα Αγγλικά, αυτό, μπορείς να πεις, πως μόνο αδυνατίζει την όποια εθνική γλώσσα. Διότι οι τέχνες (με αιχμή την λογοτεχνία) κι οι επιστήμες είναι δύο σημαντικοί στύλοι πάνω στους οποίους στηρίζεται μια γλώσσα. Όταν τους χάνει, αποδυναμώνεται. Και σκέψου, με εθνικά κεφάλαια! Δηλ. να πληρώνεις π.χ. ιταλικό χρήμα, σε πανεπιστήμια που ελέγχεις, για να υποχωρεί η ιταλική γλώσσα από τις επιστήμες.

Οπότε η πρόταση "απομάκρυνση από κάθε εκμάθηση αγγλικών στην Ιταλία" μάλλον είναι μια εσφαλμένη ερμηνεία του τί πραγματικά έκανε η Μελόνη, η οποία, από όσο καταλαβαίνω από την πηγή που παρέθεσες, μάλλον επέβαλε τα μαθήματα στα Ιταλικά Πανεπιστήμια να είναι... στα Ιταλικά, εκτός εάν συντρέχει συγκεκριμένος λόγος. Αυτονόητο, θα έλεγε κανείς, αλλά στην σημερινή εποχή πολλά αυτονόητα βάλλονται στην ρίζα (όπως π.χ. τί είναι μια γυναίκα).

Μια τέτοια κίνηση εμένα με βρίσκει σύμφωνο. Όπως έγραφα πιο πάνω, για εμένα δεν είναι σοβινισμός αλλά μια προσπάθεια να δώσεις στην γλώσσα (ή στο έθνος ή στο κράτος) δυνατότητα αντίδρασης αντί να τα αφήσεις όλα αυτά να είναι έρμαια των περιστάσεων. Τουλάχιστον όσο θεωρούμε πως θέλουμε και τις μικρές γλώσσες στο τοπίο.
 
Last edited:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Φαίνεται πως Ρούμπιο και Γουολς πάνε για ΥΠΕΞ και Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας αντίστοιχα, στην κυβέρνηση Τραμπ, που είναι καλές επιλογές για τα εθνικά μας συμφέροντα. Για να δούμε, βέβαια, αν θα είναι όντως αυτοί.
 
Top