Τίτλος: Η Φιλοσοφία στο Μπουντουάρ
Πρωτότυπος τίτλος: La Philosophie dans le boudoir
Συγγραφέας: Marquis de Sade (1740-1814)
Μετάφραση: Βασίλης Καλλιπολίτης
Εκδόσεις: Εξάντας
Χρονολογία έκδοσης: 1979
Πρώτη έκδοση: 1795
Αριθμός σελίδων: 230
Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα βιβλίο βλάσφημο, διαστροφικό, επικίνδυνο και ακραίο. Η ουσία είναι πως ο Ντε Σαντ κατάφερε μέσα από τις εικόνες και τις αφηγήσεις του να μιλήσει για πολλά θέματα ταμπού της εποχής του.
Στα 1795, πέντε χρόνια μετά την αποφυλάκισή του και έξι πριν φυλακιστεί ξανά από τον Βοναπάρτη, ο Μαρκήσιος Ντε Σαντ δημοσίευσε το έργο του Η φιλοσοφία του Μπουντουάρ.
Η υπόθεση έχει ως εξής:Η κυρία Ντε Σαιντ-Ανζ μυεί στα μυστικά του έρωτα την δεκαπεντάχρονη φίλη της Ευγενία, μαζί με έναν ομοφυλόφιλο, τον Ντολμανσέ και τον αμφιφυλόφιλο εραστή και αδελφό της ιππότη Ντε Μιρβάλ. Τελικά την μεταμορφώνουν από ένα αθώο κορίτσι σε μια διεστραμμένη γυναίκα. Οι περιγραφές του εστιάζουν στα σώματα, τα γεννητικά όργανα, στις ακραίες (και βίαιες) σεξουαλικές σκηνές, στο αχαλιναγώγητο πάθος, αλλά η γλώσσα του είναι πάντα ελεγχόμενη και κλασικίζουσα.
Με αυτό το διήγημα του ο Μαρκήσιος Ντε Σαντ σπάει τα ψεύτικα φωτοστέφανα, ρίχνει γροθιά στα ταμπού και τον καθοσπρεπισμό και εισέρχεται στα βάθη της Γαλλικής Αριστοκρατείας φέρνοντας στην επιφάνεια ότι οι περισσότεροι έχουν μόνο ασυνείδητό τους. Όπως ίσως θα περίμενε κανείς, στο έργο αυτό, όπως και στα άλλα που συνέγραψε ο συγγραφέας δικαιολογεί και δικαιώνει την διαστροφή και την βιαιότητα ενώ επιτίθεται και καταδικάζει κάθε αρετή.
Όμως το βιβλίο έχει χιούμορ, θέτει φιλοσοφικά ερωτήματα, ασχολείται με την ύπαρξη (ή μη του Θεού) και στρώνει το δρόμο σε άλλους μεταγενέστερους μεγάλους λογοτέχνες όπως ο Μπωντλέρ κ.α. Ο Μαρκήσιος φέρνει σε σύγκρουση την Φύση με τα πρέπει της κοινωνίας. Εκμηδενίζει τις πολιτιστικές αξίες και γενικά με έναν αριστοτεχνικά λογοτεχνικό τρόπο μας δίνει μια προκήρυξη, η οποία καταφέρεται ενάντια στις κεντρικές αξίες που θεμελιώνουν τον δυτικό πολιτισμό.
Ποιος μας λέει ποιο είναι το σωστό ή το λάθος; Ποιός θέτει τους κανόνες του παιχνιδιού της ζωής; Ένας αόρατος ανύπαρκτος Θεός ή ένας επίγειος "διαβολικός" θεός όπως ο ίδιος ο Ντε Σαντ;
Η μετάφραση θεωρώ πως είναι αρκετά καλή γιαυτο και απόλαυσα το συγκεκριμένο βιβλίο. Προσόχη λίγο στο τέλος, διότι είναι για γερά στομάχια!! Ο Μαρκήσιος δεσπόζει, κατήγορος και κριτής ενός πολιτισμού που με τον έλλογο χαρακτήρα του δημιούργησε περισσότερους αναξιοπαθούντες και θύματα από τους πολύ λιγότερους που είχαν την τύχη να δρέψουν τους καρπούς της ευημερίας και του πνεύματος.
Last edited by a moderator: