Μάϊκλ Κέρτις Φόρντ (Michael Curtis Ford): " Η κάθοδος των μυρίων"Τίτλος: Η κάθοδος των μυρίων
Πρωτότυπος τίτλος: The ten thousand
Συγγραφέας: Μάϊκλ Κέρτις Φόρντ (Michael Curtis Ford)
Μετάφραση: Μαρία Παππά
Εκδότης: Α.Α. Λιβάνης
Έτος Α' έκδοσης: 2002
ISBN: 960-14-0535-6


Το ιστορικό αυτό μυθιστόρημα, είναι βασισμένο στο περίφημο βιβλίο του Ξενοφώντος "Κύρου Ανάβασις". Ο Μ.Κ. Φόρντ, αναπλάθει την ιστορία χρησιμοποιόντας τα ίδια πρόσωπα και το ίδιο σκηνικό, για να μας διηγηθεί ξανά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα το 401 π.Χ.
Όλα αρχίζουν με την απόφαση του Θρασύβουλου να εγκαταλείψει την Αθήνα, για να πολεμήσει τους Σπαρτιάτες και τους εγκάθετους τυράννους, που αυτοί είχαν επιβάλει στον λαό. Ο Ξενοφών εστάλει από τον Κριτία εναντίον του, χωρίς να καταφέρει να τον νικήσει, αντιθέτως τραυματίστηκε σοβαρα.
Την ίδια εποχή, ο Αρταξέρξης, αδελφός του Δαρείου Β' που πέθανε, ανέβηκε στην εξουσία. Ό γυιός του Δαρείου, Κύρος ο νεώτερος, εποφθαλμιά τον θρόνο και συγκεντρώνει έναν τεράστιο στρατό από εκατό χιλιάδες Πέρσες και δεκατρείς χιλιάδες Έλληνες μισθοφόρους - κυρίως Σπαρτιάτες - και κατευθύνεται εναντίον του Αρταξέρξη. Στον στρατό αυτόν, κατατάσσεται και ο Ξενοφών για να ζήσει την περιπέτεια και την δόξα. Όμως ο Κύρος σκοτώνεται στην μάχη και ο στρατός διαλύεται. Για τους Έλληνες όμως, ο δρόμος της επιστροφής θα είναι μακρύς και δύσκολος, αφού τους κυνηγά πλέον και ο Αρταξέρξης. Ο Ξενοφών, αναλαμβάνει να οδηγήσει τους συμπατριώτες του από την Βαβυλώνα μέχρι την θάλασσα, τον τελευταίο πλέον δρόμο για την πατρίδα.
Είναι απίστευτος ο τρόπος, που ο Φόρντ μας δείνει τα γεγονότα - χωρίς να ξεχνάμε ότι είναι ιστορικό μυθιστόρημα - κάνοντάς μας συνοδοιπόρους του Στρατού των ταλαίπωρων Ελλήνων. Πείνα, εξαθλίωση, κρύο, μάχες, λοιμοί, είναι μερικές μόνο από τις δοκιμασίες που θα ζήσουμε μαζί τους. Η γεναιότητα των Σπαρτιατών και η εξυπνάδα του Ξενοφώντος, θα φέρει στο τέλος το ποθητό αποτέλεσμα που όλοι γνωρίζουμε. Μα πρίν ακούσουμε το "θάλαττα θάλαττα", θα έχουμε φάει όλη την άμμο της ερήμου και τα πόδια μας θα είναι βαμμένα κόκκινα...
 
Last edited by a moderator:

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Προσωπικό λέσχης
Πολύ καλό βιβλίο Απόλλων, είναι δέκα χρόνια σχεδόν που το έχω διαβάσει και το είχα ρουφήξει, μου άρεσε ο τρόπος γραφής του. Έτσι διάβασα άλλα δύο βιβλία του και μου λείπει ένα από αυτά που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά.
 
Πολύ ωραία η παρουσίαση και πρέπει να πάρω απόφαση κάποια σιτγμή να το διαβάσω καθώς η ιστορία των Μυρίων μου αρέσει πολύ. Βέβαια στα γυμνασιακά μου χρόνια είχα διαβάσει εκτεταμένα αποσπάσματα από το σχολικό εγχειρίδιο αλλά ευτυχώς δεν τα θυμάμαι τόσο καλά.
 
Απόλλωνα με έψησε η παρουσίαση σου! Θα το έχω στα υπ'όψην όταν αποφασίσω επιτέλους να ξεκινήσω να διαβαζω ιστορικά μυθιστορήματα και όχι μόνο (ως προς το μυθιστορήματα)!
 
Ο Μάϊκλ Κέρτις Φόρντ ήταν ένας από τους πρώτους συγγραφείς Ιστορικών Μυθηστορημάτων που διάβασα, αλλά δε σας κρύβω ότι ίσως ήταν ο βασικότερος λόγος που έγινα φανατικός του είδους. Ειδικά το συγγεκριμένο του έργο (το οποίο πρέπει να το διάβασα περιπου πριν καμια δεκαετία), είναι έτσι γραμμένο που σου δίνει την αίσθηση ότι κλείνοντάς το δε θα βρεθείς στο δωμάτιο σου, αλλά κάπου στα βάθη της Ασίας... Πραγματικά, το συστήνω ανεπιφύλλακτα !
 
Το πρώτο ιστορικό μυθιστόρημα που διάβασα (χάρη στον Απόλλωνα) και δε το μετάνιωσα, με είχε ενθουσιάσει. Απίστευτος και ο τρόπος γραφής και η ιστορία (που δεν έχω διαβάσει ποτέ κατά τ' άλλα) και δε θα περίμενα ποτέ ότι θα γούσταρα με σκηνές μάχης! Μακάρι να πάρω σύντομα την απόφαση να διαβάσω κι άλλα του είδους...
 
Από τα αγαπημένα μου ιστορικά μυθιστορήματα. Δυστυχώς τα άλλα δυο που έχω διαβάσει του ίδιου συγγραφέα (Ιουλιανός ο Αποστάτης και Το ξίφος του Αττίλα) δεν είναι στο ίδιο επίπεδο. Μια διόρθωση μόνο. Ο Αρταξέρξης Β' ο Μνήμων δεν ήταν αδερφός του Δαρείου Β' αλλά γιος του και αδερφός του Κύρου του Νεώτερου.
 
Αγαπημένο βιβλίο, το πρώτο του είδους που χω διαβάσει και πραγματικά είμαι συναισθηματικά δεμένος με αυτό το βιβλίο! Μια τρομερή ιστορία (απορώ πως δεν έχει βγει και στην μεγάλη οθόνη), τρομερές μάχες, δράση, θα τολμούσα να πω μια δεύτερη "οδύσσεια", πολύ καλογραμμένο βιβλίο, αξίζει!
 
Top