Μάικλ Γκρεγκόριο - Ο εισαγγελέας Στιφένιις ερευνά....

Ως "Μάικλ Γκρεγκόριο" συνυπογράφει το ζεύγος Μάικλ Τζέικομπ και Ντανιέλα ντε Γκρεγκόριο. Για όσους αγαπούν την αστυνομική λογοτεχνία και τα θρίλερ κυκλοφορούν απο τα Ελληνικά Γράμματα τα τρία παρακάτω βιβλία τους:

Η διαθήκη του Κάντ
Απο το οπισθόφυλλο: "Η διαθήκη του Καντ είναι ένα συναρπαστικό θρίλερ που υπογείως το διατρέχουν οι σημαντικότερες ιδέες του μεγάλου φιλοσόφου. Οι γνώστες των ιδεών του θα το αντιληφθούν από τις πρώτες κιόλας γραμμές. Ταυτοχρόνως όμως είναι ένα μεγάλο μυθιστόρημα που παρασύρει τον κάθε αναγνώστη να πάρει μια θέση στο μέγα θέμα της καντιανής ηθικής: στη σχέση ελευθερίας και βούλησης."

Μέρες εξιλέωσης
Απο το οπισθόφυλλο: "1807: Ο Ναπολέων έχει κατακτήσει την Ανατολική Πρωσία. Ο θάνατος καραδοκεί παντού. Σταδιακά, μια πολυμελής οικογένεια ξεκληρίζεται. Πρόκειται για μοιραία σύμπτωση ή για οργανωμένο σχέδιο εκδίκησης;
Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, με ψυχαναλυτικές προεκτάσεις. Αποκαλύπτει τις πιο τρυφερές και τις πιο βάναυσες πλευρές της ανθρώπινης φύσης: Τη συζυγική αγάπη και τη μισαλλοδοξία, το μητρικό ένστικτο και τον τρόμο του θανάτου."


Η όψη του σκότους
Απο το οπισθόφυλλο: "Καλοκαίρι του 1808. Στις ακτές τη Βαλτικής, ο Ναπολέων λεηλατεί τα αποθέματα από κεχριμπάρι της Πρωσίας, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την πολυδάπανη εκστρατεία του στην Ισπανία. Ξαφνικά όμως οι γυναίκες που μαζεύουν το θησαυρό αυτό αρχίζουν η μία μετά την άλλη να εξαφανίζονται ή να βρίσκονται δολοφονημένες.
Ποιος κρύβεται πίσω από τα εγκλήματα; Οι Πρώσοι εθνικιστές; Οι ίδιοι οι Γάλλοι; Ή μήπως η μανία που μοιάζει να γεννά σε όλους το πολύτιμο κεχριμπάρι, ιδίως επειδή θεωρείται πως κλείνει μέσα του πανάρχαιες μορφές ζωής;
Ένα συναρπαστικό θρίλερ που μας μεταφέρει σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη μεταμορφώνεται, μια εποχή επώδυνα μεταβατική, σε έναν κόσμο αστάθειας και αναζητήσεων, όπου τίποτα δεν είναι ό,τι δείχνει."


Και στα τρία βιβλία βασικός πρωταγωνιστής είναι ο εισαγγελέας Στιφένιις. Δεν αποτελούν συνέχεια μεταξύ τους. Μπορεί κανείς να διαβάσει όποιο επιθυμεί ή και τα τρία με όποια σειρά θέλει. Και τα τρία είναι ότι καλύτερο έχω διαβάσει σε αστυνομική λογοτεχνία!

ΥΓ. Είναι εξαντλημένα απο τον εκδοτικό οίκο, οπότε θέλει ψάξιμο για να τα βρείτε.....αξίζει το κόπο όμως!.-
 
Η διαθήκη του Κάντ
"Η διαθήκη του Καντ: Κριτική του εγκληματικού λόγου".
Αυτός είναι ο πλήρης τίτλος. Ειλικρινά, είμαι πάρα πολύ περίεργος να δω πόσο πολύ Καντ θα έχει το βιβλίο (γιατί αν κρίνω από άλλο φιλοσοφικό αστυνομικό....άστα).
 
"Η διαθήκη του Καντ: Κριτική του εγκληματικού λόγου".
Αυτός είναι ο πλήρης τίτλος. Ειλικρινά, είμαι πάρα πολύ περίεργος να δω πόσο πολύ Καντ θα έχει το βιβλίο (γιατί αν κρίνω από άλλο φιλοσοφικό αστυνομικό....άστα).
Δεν πρόκειται να διαβάσεις ατόφια τη φιλοσοφία του Καντ.....δίνεται όμως "γεύση" μέσα απο τους διαλόγους κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας. Ας πούμε οτι το έργο του Καντ είναι το "εργαλείο" της αστυνομικής έρευνας για την κατανόηση των κινήτρων του εγκλήματος....

Αυτό που αναφέρεις να μη το πάρω δηλαδή.... :)
 
Να το πάρεις! Τα γούστα είναι διαφορετικά. Απλά αν διάβασες τις ιστορίες με τον Μπέρνι Γκούντερ του Kerr ισως σου φανεί λίγο αδύναμο.
Οπότε, θα προτιμήσω πρώτα τον Kerr Philip, τον οποίο δεν έχω τιμήσει ακόμα και όταν έρθει η ώρα θα βοηθήσεις στην επιλογή! Μπήκαν σελιδοδείκτες για το καλοκαίρι όμως, γιατί τώρα έχω πέσει με τα μούτρα σε άλλα θέματα :))))
 
Έχω διαβάσει την Όψη του Σκότους καιρό πριν όμως δεν θυμάμαι σχεδόν τίποτα από το βιβλίο. Αλλά αυτό το παθαίνω με τα περισσότερα αστυνομικά έτσι κι αλλιώς.
 
Έχουν κάποια σειρά τα βιβλία που έχουν ως κύριο χαρακτήρα τον Μπέρνι Γκούντερ; Είναι κάτι σαν τα βιβλία του Νέσμπο με τον Χάρι Χόλε;
Περίπου... Σε κάθε περίπτωση δεν είναι αλληλένδετα σαν τις ιστορίες του Χόλε. Σίγουρα η άλλη πλευρά της σιωπής είναι μεταγενέστερο επειδή η ιστορία διαδραματίζεται τη δεκαετία του '50. Από κει και πέρα δεν ξέρω ακριβώς, επειδή δεν τα έχω διαβάσει όλα (ακόμα). Υποθέτω πάντως πως θα μπορέσεις να τα τοποθετήσεις χρονολογικά, έστω και στο περίπου, διαβάζοντας την υπόθεση.
 
@Κεχριμπάρι τα βιβλία με τον Μπέρνι Γκούντερ δεν έχουν κάποια σειρά, το καθένα μπορεί να διαβαστεί αυτόνομα. Άλλωστε και ο Φίλιπ Κερ με την σειρά που τα έγραψε δεν ακολουθεί κάποια χρονική συνέχεια. Από το ένα βιβλίο στο άλλο μπορεί να πηγαίνει 5-10 χρόνια μπροστά μετά στο επόμενο κάποια χρόνια πίσω κ.ο.κ. Συνολικά όλα τα βιβλία καλύπτουν μια περίοδο από το 1930 μέχρι το1960 στο περίπου.
Όπως και να έχει πάντως η τριλογία του Βερολίνου που επέλεξες είναι το καταλληλότερο για να ξεκινήσεις.
 
Top