
Τίτλος: Ο Kαλόγερος
Πρωτότυπος τίτλος: The Monk
Συγγραφέας: Μάθιου Γκρέγκορι Λιούις (Matthew Gregory Lewis)
Μετάφραση: Αλέξανδρος Κοσματόπουλος (Μετάφραση – Εισαγωγή – Σημειώσεις)
Μετάφραση ποιημάτων: Κυριάκος Αθανασιάδης
Εκδόσεις: Gutenberg
Έτος έκδοσης: 2005
Έτος πρώτης έκδοσης: 1796 (αγγλικά)
Διαστάσεις: 21x12
Αριθμός σελίδων: 568
ISBN: 960-01-1061-1
Θα ξεκινήσω με το βασικότερο όλων: Είναι ένα αριστούργημα!
Προσωπικά, να τονίσω πως είναι το καλύτερο βιβλίο που διάβασα τα τελευταία χρόνια κι ο ενθουσιασμός μου δεν λέει να κοπάσει, από την άλλη νιώθω και τραγικά αργοπορημένος που δεν κατάφερα να το διαβάσω νωρίτερα· η βιασύνη μου να το μεταδώσω είναι τέτοια που δεν με αφήνει να κάνω σωστή παρουσίαση (θα προσπαθήσω αργότερα να τη συμπληρώσω), όμως χαίρομαι αν καταφέρω να σας κάνω να επισπεύσετε εσείς την ανάγνωση του. Ήξερα πως ήταν η αρχή και το τέλος, η κορυφή, το μανιφέστο του γοτθικού μυθιστορήματος, ήξερα για τις άριστες κριτικές, αυτό που δεν ήξερα ήταν πως έπρεπε και να το διαβάσω... Μιλάμε, αγαπητοί φίλοι, για ένα αριστούργημα, δεν χωράει σε κατηγορία τρόμου ή δεν ξέρω τι άλλο, είναι ένα έργο συγκλονιστικό, ένα βιβλίο που, όταν το διαβάσεις, πιστεύεις πως ο άνθρωπος είναι ικανός για μοναδικά πράγματα· ο Μάθιου Λιούις το επιβεβαιώνει με αυτό το σπουδαίο βιβλίο. Μπορώ να γράψω ατελείωτες σελίδες ενθουσιασμού και γλωσσεύω την μπέρδα μου επάνω σε αυτή τη μάταιη διάθεση, το βιβλίο αυτό ξεπερνά και τις πιο φιλόδοξες ορέξεις μου.
Η ιστορία είναι συγκλονιστική, οι έννοιες που περνούν σαν σκιές είναι μοναδικές, οι προεκτάσεις άπειρες και η βαθιά φιλοσοφική του επιρροή μία μοναδική εμπειρία. Το κέντρο: ο άνθρωπος. Το εκπληκτικό αυτό πλάσμα που γεννά το καλό και το κακό· οι μύθοι και οι αλήθειες τους, η πλάνη και το υπέρτατο κακό μπροστά στην ανθρώπινη συνείδηση· βασικό εργαλείο του βιβλίου η γοτθική παράδοση· ένας κόσμος αποκαλυπτικός, μα συνάμα και βαριά σκοτεινός. Η τεχνική, η πλοκή, ο κορμός, οι διάλογοι, οι σκέψεις, ο παρατηρητής, η ποίηση, ο έρωτας, ο τρόμος, οι σκιές, η ηθική, το απόλυτο πάθος, οι συμβολισμοί, οι περιγραφές, τα φύλα, οι ηδονές, ο φανατισμός, η πτώση, η τραγικότητα, το τέρας, το απόλυτο Κακό, η αθανασία, ο Παράδεισος και η Κόλαση, ο μηδενισμός, η συνείδηση, τ' ανομολόγητα αμαρτήματα, ο ρομαντισμός, ο φαρισαϊσμός, το ψέμα, η ανατροπή, η λαγνεία, η αντιδραστικότητα, το αγαθό, Εκείνος. Αυτά δεν είναι παρά μόνο κάποια ελάχιστα ίχνη από τα αμέτρητα που περιμένουν τον αναγνώστη.
Γραμμένο στα 1794 από τον Μάθιου Γκρέγκορι Λιούις (1796 η οριστική έκδοση του βιβλίου με τον τίτλο: Ο Καλόγερος). Ένα αριστούργημα τού 18ου αιώνα, γραμμένο από έναν 19χρονο συγγραφέα, (γεννημένος στο Λονδίνο στις 9 Ιουλίου 1775, ο μεγαλύτερος από τα 4 παιδιά της οικογένειας), όπου την εποχή εκείνη ήταν στη διπλωματική υπηρεσία της Ολλανδίας (την επόμενη χρονιά γίνεται μέλος του αγγλικού Κοινοβουλίου). Στο διάστημα, λοιπόν, όπου ήταν στην Ολλανδία, και για να σπάσει την πλήξη που νιώθει, γράφει αυτό το βιβλίο που του δίνει τον τίτλο: Ο Καλόγερος, ένα μυθιστόρημα που θα χαράξει νέο δρόμο στη λογοτεχνία. Εμπνευσμένος μέσα από ένα γερμανικό μύθο. Στο βιβλίο του χαράσσεται η ιστορία ενός καλόγερου, η ιστορία ενός ηγούμενου Καπουτσίνων στη Μαδρίτη, τον 30χρονο χαρισματικό Αμβρόσιο, ο αποκαλούμενος ως « ο άγιος άνθρωπος» και η συμφωνία του με τον Διάβολο. Δεν θα αποκαλύψω εδώ την ιστορία (σε παρακάτω ανάρτηση θα μπει σε πλοκή).
Από το οπισθόφυλλο τού βιβλίου διαβάζουμε:
Υγρές, μελαγχολικές αυλές, φασματικοί πύργοι, ζοφερές προοπτικές, μοναστήρια όπου κατοικεί το Κακό, ψίθυροι και τρεμάμενες σκιές, πανέμορφες ηρωίδες που ακροβατούν στα όρια της τρέλας, δαιμονικοί χαρακτήρες που πουλάνε την ψυχή τους στον Εωσφόρο, αλλότρια, μυστικά πάθη, τρέλα, ποίηση... Το γοτθικό μυθιστόρημα σε όλο το ανατριχιαστικό του μεγαλείο είναι εδώ, με έναν ογκόλιθο τους είδους, που ξεπερνά σε ένταση, ρίγος, παλμό, φαντασία και αυτοαναφορική ειρωνεία το σύνολο της σύγχρονης «λογοτεχνίας τρόμου».
Σημ. Δεν έχω λόγια, τα έφαγα. Όπως έγραψα και παραπάνω, μιλάμε για ένα αριστούργημα και τίποτα λιγότερο. Βιάστηκα να το παρουσιάσω και ζητάω συγγνώμη για την προχειρότητα, υπόσχομαι να επιστρέψω για να το συμμαζέψω. Οι Εκδόσεις: Gutenberg είναι ένα κόσμημα, (μοναδική μου άρνηση το λευκό χαρτί, αυτό όμως είναι προσωπική παραξενιά). Θα πω μόνο, μην λυπηθείτε το κόστος απόκτησης του βιβλίου, αξίζει μέχρι και το τελευταίο ευρώ, και η ανάγνωσή του είναι μία μοναδική εμπειρία που θα θυμάστε για χρόνια.
Συνεχίζεται →
Last edited by a moderator: