"Κοπλιμέντα"

Έψαξα στο φόρουμ αλλά δεν βρήκα κάτι ανάλογο. Συγχωρέστε με αν αναφέρομαι σε κάτι που έχει ήδη λεχθεί...
Θα ήθελα να μοιραστώ μια παρατήρησή μου για τα κοπλιμέντα που κάνουν συνήθως οι άντρες στις γυναίκες τα οποία αν τα καλοσκεφτείς είναι λίγο παράλογα και αναρωτιέμαι για το πώς κατέληξαν να θεωρούνται φιλοφρονητικά...

Πρώτο και καλύτερο το ..."μανάρι μου". Κι εγώ για καλό το είχα μέχρι που έμαθα προσφάτως ότι σημαίνει το μικρό ζώο, συνήθως το μικρό μοσχάρι:ε;:
και σαν να μη μου καλοάρεσε..

Άλλο περίεργο είναι το "Τι παιδί είσαι συ..." και σαν να μη φτάνει αυτό συμπληρώνει στο τέλος και ένα "μάνα μου" (ασχολίαστο) αυτό.

Δεν μου έρχεται κάτι άλλο αυτή τη στιγμή αλλά σίγουρα υπάρχουν κι άλλα τέτοια. Άραγε κι εμείς οι γυναίκες λέμε προς τους άντρες ανάλογα "πετυχημένα";:χμ:

Οι μόνοι άντρες που χρησιμοποιούν τέτοιες εκφράσεις (μάνα μου , μανάρι και τι παιδί εισαι εσύ) φαντάζομαι είναι εκείνοι που τα λένε στο δρόμο όταν περνάει μια κοπέλα από μπροστά τους. (κάτι που το θεωρώ και ενοχλητικό και άσχημο) Νομίζω από γυναίκες συχνά ακούω τη λέξη "παίδαρος" ,από τη μικρή μου ξαδέλφη και τις φίλες της ακούω συχνά και τις λέξεις " μάναρος " ή "μανάρι" "κούκλος" (που ειναι μια φυσιολογική λέξη να πει κανεις ) αλλά και για τους πολύ ωραίους "καρακουκλί" :χαχα: Εγώ γενικά δεν χρησιμοποιώ κάτι από αυτά και ευτυχώς δεν ήμουν ποτέ με κάποιον που με φώναζε "μανάρι μου" ή κάτι από αυτά τα περίεργα :))))

Χμμμ, εμένα γιατί μου αρέσουν όλα, αν λέγονται τη σωστή στιγμή, από το σωστό άτομο, στο σωστό ύφος; Ναι, και το "μάνα μου" και το "τι παιδί είσαι εσύ" (καλά, αυτό το βρίσκω εξαιρετικότατο) και οτιδήποτε μπορεί να ειπωθεί.

Εννοείται πως όταν τ' ακούω στο δρόμο από άσχετους, φουντώνω.

Χρυς συμφωνώ και εμένα μου αρέσουν... Πιο πολύ με προβληματίζει στο πώς αυτές οι λέξεις πήραν αυτό το νόημα... Άντε για το παιδί το καταλαβαίνω, αλλά το μανάρι είναι πραγματικά περίεργο!

Κοίτα, για να βρούμε πώς καθιερώθηκε το "μανάρι" είναι λίγο δύσκολο, αλλά τέτοιες προσωπικές εκφράσεις συχνά δανείζονται λεξιλόγιο από το ζωικό βασίλειο, γατούλα μου, ζουζούνι μου κλπ. Άσε που αν ξέραμε τι χρησιμοποιεί ο καθένας στην προσωπική του ιδιόλεκτο για "κομπλιμέντα" θα ρίχναμε πολύ γέλιο... Γιατί αυτά τα πράγματα περιέχουν συνήθως μπόλικη φαντασία και αυθορμητισμό :)

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Κάπως σχετικό με το θέμα.

Μια λέξη, που σε συζητήσεις μεταξύ αντρών δεν είναι προσβλητική, ενώ έξω από εκεί είναι πολύ προσβλητική, είναι η λ. μουνί και μουνάκι (μπαρδόν).

Έτσι, σε ανδρική συζήτηση η φράση "είναι πολύ καλό μουνί" σημαίνει "είναι πολύ όμορφη γυναίκα", και παραδόξως, καθόλου υποτιμητικά.

Βέβαια, εάν τύχει και το ακούσει η γυναίκα, το παίρνει σαν κάτι πολύ προσβλητικό.

Άσε που αν ξέραμε τι χρησιμοποιεί ο καθένας στην προσωπική του ιδιόλεκτο για "κομπλιμέντα" θα ρίχναμε πολύ γέλιο...
Αυτό θα ήταν πολύ ενδιαφέρον πράγματι αλλά θέλει κάτι παραπάνω από θάρρος:))))

Φάρε από το μυαλό μου το πήρες!

Δεν νομίζω πως μια γυναίκα το παίρνει σαν προσβολή αυτό που λες Φάρε , όλες ξέρουμε τι εννοούν οι άντρες όταν το λένε αυτό απλά ίσως υπάρχουν και ομορφότερες λέξεις να πει κανείς .Δεν νομίζω καμιά γυναίκα να ένιωσε άσχημα αν άκουσε να τη χαρακτηρίζουν έτσι , το σίγουρο είναι πως θα της ανέβαινε το ηθικό.

Η συγκεκριμένη λέξη πάντως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως κοπλιμέντο και ως βρισιά.....

Το αστείο με τη λέξη αυτή είναι ότι οι άνδρες τη χρησιμοποιούν και για καλό και για κακό. Πόσες φορές άκουσα να λέει κάποιος: "Χάλια είμαι. Έγινα μουνί!" Πρέπει να αποφασίσουν πια!

(Φαίη με πρόλαβες!)

Στα πετυχημένα που επίσης κυκλοφορούν θα έβαζα το "εργαλείο"... "Τι εργαλείο είσαι συ;" όπως λέμε σουγιάς;;; χαχαχα
Το ηφαίστειο, βόμβα και κανόνι έχουν κάποια λογική... Για τους άντρες δε μου έρχεται κάτι πέρα από το κούκλος. Μα τίποτα δε τους λέμε για να τους ρίξουμε πια;

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Στα "οικογενειακά" κομπλιμέντα, πέρα από το μάνα μου, νομίζω συγκαταλέγονται και τα μπέμπα και μωράκι. :))))

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Το μανάρι εγώ πίστευα οτι είναι το αρνάκι. Τώρα για το πώς καθιερώθηκε, με καλύπτει ο Σάντσο: σε άλλες εποχές και άλλα σκηνικά, ενα αρνάκι (μοσχαράκι έστω) ηταν κάτι αγνό, χαριτωμένο, πολύτιμο, είχε αξία. Απο εκείνες τις εποχές προφανώς έχει προέλθει και το "πουλάκι μου" για να απευθυνθούμε σε ένα παιδάκι ή ένα αγαπητό πρόσωπο.

Το μουνί εγώ το θεωρώ κυνικό και επομένως όχι τόσο κολακευτικό. Ως καλό μπορεί να το θεωρήσει μόνο κάποια που πάει γυρεύοντας :))))) Όσο για το οτι έχει ταυτόχρονα αρνητική και θετική σημασία, δεν είναι κάτι παράξενο (πχ. πούστης μπορεί να σημαίνει "τυχερός, ικανός" αλλά και "απατεώνας, ψεύτης, λαμόγιο").

Παρομοίως το άλογο ή η φοράδα, αναφέρεται σε ψηλή γυναίκα με ωραίο στητό σώμα. Ταυτόχρονα όμως μπορεί να αναφέρεται σε άσχημη ή ατσούμπαλη.

Να σημειώσω οτι αυτη η έκφραση έχει περάσει και στο αντίθετο φύλο, σε πολύ προχωρημένες καταστάσεις. Έχω ακούσει κοπέλες να αναφέρονται σε άντρα λέγοντας "μούναρος" με την έννοια του "παίδαρος"! :τρέλα:

Τελος να αναφέρω και το κάβλα :)))))

Last edited:

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Πιστεύω πως το μανάρι να μπήκε στο παιχνίδι από το μάνα. Tα μάνα και μανούλι έχουν ξεκάθαρα οιδιπόδεια καταγωγή.

Εσύ εκνευρίζεστε γιατί δεν το λένε σε σας;;;; θα πω και ένα άσχετο ενέδοτο έτσι γιατί μου ρθε....

για το "μάνα μου"
-Σου γ.. την μάνα ρε!
-μμμμ σιγά την γκόμενα

Επειδή σας βλέπω ζεστούς στην κουβέντα αυτή... ποιο θεωρείτε εσείς πετυχημένο κοπλιμέντο;
Άντε θα κάνω εγώ την αρχή...
Πιστεύω ότι τρομερό είναι η λέξη γυναικάρα. Εχει ένα κάτι τελοσπάντων!

Ίζι

Κυρά των Σκιών
@ Αξία: Τις προάλλες που είχε το Notebook στην τηλεόραση ακούω την ξαδέλφη μου (γυναίκα) να λέει, απευθυνόμενη σ' εμένα (επίσης γυναίκα): "πω ρε φίλε (!) τι μουνί είναι αυτό!!!" Γυρνάω και βλέπω τον Γκόσλινγκ.

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
@ Αξία: Τις προάλλες που είχε το Notebook στην τηλεόραση ακούω την ξαδέλφη μου (γυναίκα) να λέει, απευθυνόμενη σ' εμένα (επίσης γυναίκα): "πω ρε φίλε (!) τι μουνί είναι αυτό!!!" Γυρνάω και βλέπω τον Γκόσλινγκ.
Και πως ξέρεις πως δεν το έλεγε για την Rachel McAdams που ήταν στο προηγούμενο πλάνο; :ρ