Κοινή Εποχή (ΚΕ) και προ Κοινής Εποχής (πΚΕ)

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Θυμάμαι πριν πάρα πολλά χρόνια, βρισκόμουν σε ένα τμήμα με ανθρώπους πραγματικά από όλον τον κόσμο. Οπότε μια μέρα, πολύ μακριά από την 1η Γενάρη, έρχεται μια κοπελιά και μας κερνάει για το νέο έτος που έμπαινε. Την ρώτησα "μα καλά, ποιο έτος δηλαδή;" και μου απάντησε πως ήταν το πέντε χιλιάδες τόσο. Το βρήκα ενδιαφέρον, πήρα το κεράσμά μου και δεν με ξαναπασχόλησε, αν και προφανώς η κοπελιά ήταν Εβραία.

Στα περισσότερα μέρη του κόσμου χρησιμοποιείται η χριστιανική χρονολόγηση η οποία καλύπτει την ανάγκη για συνεννόηση και προτυποποίηση.

Κάποια μουσουλμανικά κράτη έχουν διπλό σύστημα: το δυτικό και παράλληλα ένα δεύτερο που έχει την Εγίρα σαν σημείο έναρξης της χρονολόγησης. Άλλα μουσουλμανικά κράτη χρησιμοποιούν σχεδόν καθολικά το δυτικό και μάλιστα λένε "προ Χριστού" και "μετά Χριστό"!

Από όσο φαίνεται, βέβαια, ο Χριστός δεν γεννήθηκε το συγκεκριμένο έτος (και μάλλον ούτε την συγκεκριμένη μέρα) αλλά αυτό δεν έχει και σημασία. Έστω και συμβολικά η συγκεκριμένη μέτρηση έχει σαν αφετηρία τον Χριστό.

Υπάρχει όμως κι ένα εναλλακτικός τρόπος αναφοράς, απαλλαγμένος από το θρησκευτικό φορτίο, ο οποίος, κατά κάποιον τρόπο, είναι και πιο συμπαθής, ως πιο ουδέτερος. Έτσι μιλάμε για ΚΕ (Κοινή Εποχή) και για πΚΕ (προ Κοινής Εποχής) όπου κατά τ' άλλα η αρίθμηση παραμένει όπως την γνωρίζουμε στα πΧ και μΧ. Στα Αγγλικά γράφουμε BCE που σημαίνει Before Common Era και CE για Common Era.

Έτσι π.χ. ο Ιούλιος Καίσαρας γεννήθηκε το 100 πΚΕ ενώ η Ελλάδα κατέκτησε στο ποδόσφαιρο το "Ευρώ" το 2004 ΚΕ.

Για την ώρα δεν έχει ιδιαίτερη χρήση, παρόλα αυτά έχει την δική μου εκτίμηση.

:)
 
σχετικα με αυτο που ανεφερες για την ημερα που γεννηθηκε ο Χριστος στο μαθημα των Ισπανικων λοιπον ειχαμε μια κουβεντα με την καθηγητρια μας και μας ανεφερε μα καλα δε ξερατε οτι ο Χριστος δεν γεννηθηκε εκεινη την ημερα απλα βαλαμε εκει τη γεννηση εμεις οι ανθρωποι κατ εκτιμηση?
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Εχω δει επισης το πιο φλυαρο μ.α.χ.χ. που σημαινει "μετα απαρχης χριστιανικης χρονολογησης"
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Γιατι ειναι πιο ουδετερο :ρ Το μ.Χ. προϋποθέτει και υποννοεί οτι τοτε γεννήθηκε ο Χριστός. Το μ.α.χ.χ. και το Κ.Ε. υποννοουν οτι "ασχετως αν υπηρξε ή οχι ο Χριστός, τότε ξεκινησαν να μετρανε καποιοι"
 
Επειδή όλες οι μεγάλες Δυνάμεις που κυριαρχούν στον κόσμο από τον 18ο αιώνα είναι μ'ελάχιστες προσωρινές εξαιρέσεις χριστιανικές, η αντίστοιχη χρονολόγηση καθιερώθηκε πια στις συνειδήσεις. Άλλωστε Εβραίοι, Μουσουλμάνοι, Κινέζοι κλπ. έχουν δικές τους χρονολογήσεις αλλά χρειάζονται μία διαφορετική κοινή για να συνεννοούνται μεταξύ τους.

Είναι τέτοια η ισχύς του ορόσημου αυτού, που ακόμη και επαναστάσεις σαν τη Ρωσική δεν τόλμησαν να το αμφισβητήσουν. Ο ριζοσπαστισμός περιορίστηκε στην υιοθέτηση του Γρηγοριανού Ημερολογίου.

Μόνο οι ηγέτες της Γαλλικής Επανάστασης προσπάθησαν να αλλάξουν αυτό το καθεστώς με την χρήση Νέου Χρονολόγιου με διαφορετικά ονόματα μηνών κλπ. απέτυχαν όμως παταγωδώς!!!

Δύσκολα θα επιβληθεί κάτι καινούριο, το υπάρχων σύστημα είναι βολικό, κάτι σαν κοινός κώδικας...
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Μα δεν είναι άλλο σύστημα. Το ίδιο είναι. Επίσης, δεν χρειάζεται να "επιβληθεί" το νέο. Απλά ας συνυπάρχει.
 
Top