Κνουτ Χάμσουν (Knut Hamsun): "Μυστήρια"

450Τίτλος: Μυστήρια
Πρωτότυπος τίτλος: Mysterier
Συγγραφέας: Κνουτ Χάμσουν (Knut Hamsun)
Γλώσσα: Ελληνικά
Μετάφραση: Τ.
Εκδόσεις: Παναθήναια
Έτος πρώτης έκδοσης: 1892 (Δανική γλώσσα)
Αριθμός σελίδων: 330
ISBN: Δεν έχει


Πριν την Πρωτοχρονιά ήρθε η παραγγελία μου από μεγάλο γνωστό βιβλιοπωλείο. Μόλις άνοιξα την πρώτη σελίδα σε αυτό το βιβλίο διαπίστωσα ότι η έκδοσή του έγινε το 1923! Μου φάνηκε απίστευτο που μου έστειλαν ένα βιβλίο το οποίο μάλλον πλέον θεωρείται συλλεκτικό γιατί όπου κι αν το έψαξα στο ίντερνετ δεν το βρήκα (μόνο σε ένα σάϊτ το είδα αλλά χωρίς να γνωρίζω αν ήταν σίγουρα διαθέσιμο και εκεί το πουλάνε 30 ευρώ).


'Οσο κι αν έψαξα για αναλύσεις και κριτικές για αυτό το βιβλίο στα ελληνικά δεν βρήκα τίποτα, οπότε μάλλον αυτή η κριτική θα είναι η πρώτη στη γλώσσα μας. Το αγόρασα γιατί μου αρέσει η γραφή του Χάμσουν, κρίνοντας περισσότερο από την Πείνα και την Ευλογία της Γης που ήταν αριστουργήματα για μένα.


Δεν είναι ένα βιβλίο που ρίχνει το βάρος στην πλοκή, παρόλο που δεν στερείται αυτής, αλλά περισσότερο στον παράφορο λόγο που είναι σε μεγάλο βαθμό γνώρισμα της εποχής στη λογοτεχνία στα τέλη του 19ου αιώνα . Αυτή η υπερβολή αντικρουόμενων συναισθημάτων που βγαίνει στους διαλόγους, στην ομιλία και στις σκέψεις των χαρακτήρων μου θύμισε τον Ντοστογιέφσκι στο βιβλίο του “Οι Φτωχοί” αλλά και σε άλλα βιβλία κλασικής λογοτεχνίας.


Η ιστορία που εκτυλίσσεται σε μια μικρή πόλη κοντά στη Χριστιανία (το σημερινό 'Οσλο της Νορβηγίας) αφορά την άφιξη ενός περίεργου και αλλοπρόσαλλου άνδρα με κίτρινο κοστούμι και με μια θήκη για βιολί μαζί με τις αποσκευές του ο οποίος καταλύει στο Κεντρικό Ξενοδοχείο και από την πρώτη στιγμή κάνει έντονη την ιδιόρρυθμη παρουσία του βρίζοντας και ξεφτυλίζοντας τον δικαστή της πόλης στην προσπάθειά του να υπερασπίσει και να προστατεύσει έναν φτωχό και αγαθό άνθρωπο. Από εκεί λοιπόν ξεδιπλώνεται ένας υστερικός και μανιώδης χαρακτήρας που όμως κρύβει μέσα του μόνο υπέρμετρη καλοσύνη για τους φτωχούς, απλούς και άτυχους ανθρώπους σε σημείο να ζημιώνει τον εαυτό του θέλωντας να τους βοηθήσει. Δεν μπορεί να σταματήσει να υπονομεύει τον εαυτό του μπροστά στους άλλους αλλά γίνεται θηρίο ανήμερο σε κάθε εκδήλωση σνομπισμού, κομπασμού και ανάλογης συμπεριφοράς που συναντά στο δρόμο του. Οι κάτοικοι αυτής της μικρής πόλης βρίσκονται μπροστά στη μια έκπληξη μετά την άλλη καθώς παρακολουθούν κάθε φορά το ξέσπασμα της τρέλας και του παραληρήματός του.


'Οσοι έχετε ασχοληθεί λίγο παραπάνω με τον Κνουτ Χάμσουν θα έχετε αντιληφθεί τη μεγάλη αγάπη του για τη φύση και την εργασία μέσα σε αυτήν. Αυτό προβάλλεται και σε αυτό το βιβλίο όπως προβάλλεται και η τάση του για μοναχικότητα μέσα από τον ήρωα του βιβλίου. Μοναχικότητα αλλά και μοναξιά ταυτόχρονα σε έναν ψεύτικο κόσμο που τον λοιδωρεί και τον μέμφεται.Η πόλη Χριστιανία το 1892


451
 
Διάβασα μόνο την πρώτη παράγραφο για να αποφύγω τυχον στοιχεία για την πλοκή μιας και το έχω στα "τοο-μπι-ρεαντ".
Ήθελα απλώς να αναφέρω οτι το βιβλίο κυκλοφορεί και σε άλλες εκδόσεις "Printa", "Νίκας" (<- 2017) οι οποίες είναι διαθέσιμες σε καλή τιμή (~10) σε αρκετά βιβλιοπωλεία.
 
Ήθελα απλώς να αναφέρω οτι το βιβλίο κυκλοφορεί και σε άλλες εκδόσεις "Printa", "Νίκας" (<- 2017) οι οποίες είναι διαθέσιμες σε καλή τιμή (~10) σε αρκετά βιβλιοπωλεία.

Σωστή παρατήρηση. 'Ηθελα να το γράψω κι εγώ και το ξέχασα!
 
Top