Κατά πόσο τα παιδιά σμπρώχνονται στο κακό από τα διάφορα δημοφιλή παιδικά κι εφηβικά αναγνώσματα;

Ευστρατια

Όμορφο Νιάτο
Θα συμφωνήσω σε όσα λες Γλωσσολάγνε, απλά όσον αφορά το θέμα της φαντασίας νομίζω πως η τηλεόραση δεν την πλουτίζει καθόλου, γιατί απλά τα βλέπεις όλα μπροστά σου, ενώ με το βιβλίο είναι διαφορετικά τα πράγματα..
 

Ανδρομάχη

Κοινωνός
Έχετε δει την ταινία 'Η ζωή σε δυο πράξεις' (stepmom) με την Σούζαν Σάραντον, την Τζούλια Ρόμπερτς και τον Έντ Χάρρις; Ο μικρός γιος της Σαραντον φαντάζεται ότι είναι μάγος και η μητέρα του του φτιάχνει μία κουβερτούλα με διάφορα μαγικά σχέδια και μία κάπα μάγου και παίζει μαζί του. :μπράβο: Νομίζω ότι αν δεν εντοπίζεται στο παιδί άγχος σχετικά με τον φανταστικό του κόσμο, το να παίζουν οι γονείς του μαζί του μέσα σ' αυτό είναι ότι καλύτερο! Γι' αυτό και χρειάζεται να είναι πάντα κοντά του και να συζητούν μαζί του.

Όσο για τον Χάρυ Πότερ (έχω διαβάσει τα τρία κι έχω δεί πέντε ταινίες), θεωρώ πιο επικύνδυνο όλο το μάρκετινγκ που παίχτηκε γύρω απ' αυτόν, παρά την ιστορία.
 

Γλωσσολάγνος

Όμορφο Νιάτο
Νομίζω ότι πρόκειται απλώς για άλλου είδους φαντασία, που αφορά μάλλον περισσότερο αυτούς που έχουν έφεση στις τέχνες της εικόνας. Κάθε οπτική πληροφορία που παίρνει κανείς απ' τις τέχνες στις οποίες η εικόνα παίζει βασικό ρόλο (ζωγραφική, φωτογραφία, θέατρο, γλυπτική, κινηματογράφος, αρχιτεκτονική) την επεξεργάζεται κι εμπλουτίζει τη βάση πάνω στην οποία θα πατήσει για να δημιουργήσει τα δικά του έργα. Ναι, ΟΚ, μάλλον η θέαση ταινιών κ.λπ. εμπλουτίζει πιο πολύ τη γνώση· εννοώ όμως την καλλιτεχνική γνώση. Επειδή ακριβώς οι οπτικές πληροφορίες μιας ταινίας είναι προϊόντα της φαντασίας κάποιου δημιουργού, κι όχι επιστημονικά στοιχεία (αστρονομίας, ιστορίας, ζωολογίας κ.λπ.), γι' αυτό μίλησα για φαντασία. Βλέπεις δηλαδή με ποιόν τρόπο υλοποίησε ένας σκηνοθέτης αυτό που φαντάστηκε, και αναπτύσσεις κι εσύ τις δικές σου σκηνοθετικές ιδέες. Ακόμα και για τη σκηνοθεσία μιας προσωπικής φαντασίωσης, ή μιας ιστορίας που πλάθεις στο μυαλό σου και τη βλέπεις, πριν κοιμηθείς, σαν νά 'ταν ταινία.
 
Πολύ ωραίο θέμα!!!:)))

Αρχικά θέλω να δηλώσω ότι ο ρόλος του γονέα πραγματικά είναι πολύ δύσκολος. Πρέπει να προσέχει τι θα πει, τι θα μεταδώσει στο παιδί. Να δώσει σωστά μυνήματα και ευαισθητοποιήσεις ως θεμέλια για την διαμόρφωση του χαρακτήρα του παιδιού. Η ευαισθητοποίηση του παιδιού στην λογοτεχνία επηρεάζεται πολύ και από την οικογένεια αλλά και απο το σχολείο.

Τα περισσότερα παιδιά στις μέρες μας έχουν μάθει στην "έτοιμη τροφή" της τηλεόρασης. Είναι κολλημέννα στην τηλεόραση η οποία προβάλει μερικά παιδικά που δεν είναι και τόσο ποιοτητά και προωθουν την βια ως μέσο ηρωισμού και επιβολής της δικαιοσύνης. Άλλα είναι πολύ παραμυθένια και εξάπτουν την φαντασία και την δημιουργικότητα.

Τώρα όσον αφορά τα βιβλία και τους μικρούς αναγνώστες δεν νομίζω ότι κάνουν κακό στα παιδιά τα βιβλία. Αντιθέτως τους καλλιεργούν την φαντασία και τον ορίζοντατης γνώσης. Απλά μερικές φορές αναρωτιέμαι αν κάνει καλό σε ένα μικρό παιδι το πολύ παραμύθι. Εννοώ κάθε παραμύθι τελειώνει με την φράση "... και ζήσανε αυτοί καλα και εμείς καλύτερα" και παρουσιάζει ένα ιδανικό κόσμο που επικρατεί η ειρήνη, η ελευθερία, η δικαιοσύνη και άλλες τόσες έννοιες που στην πραγματική ζωή δεν υπάρχουν (ή αν θέλετε βρίσκονται σπάνια) ποσο μάλλον στην σημερινή κρίση των αξιών. Δεν λέω να κοπούν τα παραμύθια άλλα μερικές φορές αναρωτιέμαι αν είναι καλό να τους παρουσιάζετε τόσο πολύ ο ιδανικός κόσμος, να χτίζουν όνειρα πάνω σε αυτόν και όταν μεγαλώνουν να συνειδιτοποιούν την αλήθεια και να απογοητεύονται. Και το τονίζω δεν είμαι κατά των παραμυθιών! Επίσης άλλο ενα ερώτημα που θέλω να θέσω είναι αυτό: Είναι καλό να εκφοβίζουμε τα παιδιά για τους μπαμπούλες στις ντουλάπες και τις νεραϊδες που πέρνουν τις φωνές όταν τραγουδάνε το βράδυ (το τελευταίο μου το έλεγε η μητέρα μου όταν ήμουν μικρή αλλά εγω δεν "μασούσα":χαχα:);
 

Άννα Ζωή

Όμορφο Νιάτο
Είναι πραγματικά αστείο που βρήκα ένα τέτοιο νήμα! Θυμήθηκα την καθηγήτριά μου στην 1η Γυμνασίου που είχε παραλείψει ένα κείμενο γύρω από τον Χάρι Πότερ στο μάθημα της γλώσσας λέγοντάς μας πως περιέχει μαύρη μαγεία και πως θα πρέπει να απαγορεύεται να το διαβάζουν παιδιά. Η ίδια καθηγήτρια που μας έβαζε να γράφουμε στο τετράδιο με κεφαλαία γράμματα ''Η Κωνσταντινούπολη είναι πρωτεύουσα της Ελλάδος'' και είχε πει στην κολλητή μου να μην φοράει διαφορετικά σκουλαρήκια σε κάθε αυτί (πράγμα που λατρεύει η κολλητή μου) διότι παραπέμπει σε ναρκωμανή.
Τώρα τα συμπεράσματα δικά σας πάντως εγώ έσκασα στα γέλια μόλις την θυμήθηκα μετά από κάμποσο καιρό! :τρέλα:
 

Φτωχόπαιδο

Κοινωνός
Θυμάμαι όταν η κόρη μου πήγαινε στο δημοτικό, και η θρησκευτικού τους έλεγε να μην ακούσουν το τραγούδι των Iron Maiden, το "The number of the beast (666)" γιατί είναι του σατανά! Ξεφεύγει λιγουλάκι από το θρεντ αλλά μιας και το θυμήθηκα, θα 'ταν κρίμα να μη το ποστάρω!
 

Διχασμένη

Κοινωνός
Είναι ίσως λιγουλάκι ανόητο που μου ρθε να ποστάρω εδώ, αφού όλα έχουν ειπωθεί και μάλιστα πολύ καλύτερα απ' ότι θα μπορούσα να τα πω εγώ. Όμως, μου αρέσει πολύ ο Χάρι Πότερ και θα ήθελα να προσθέσω το λογάκι μου! Κατά τη γνώμη μου, η σειρά αυτή, εκτός από τη φαντασία, έχει άφθονα πολύ καλά στοιχεία: τη δύναμη της φιλίας, το πόσο άσχημος είναι ο ρατσισμός, τη δύναμη της γνώσης κλπ. Επίσης, παρόλο που διαδραματίζεται σε φανταστικό κόσμο, νομίζω ότι τα συναισθήματα που εκφράζουν οι ήρωες της είναι ρεαλιστικά και συνάδουν με τα γεγονότα.Ακόμη, είναι ακριβής η απεικόνιση της μπερδεμένης εφηβείας. Βέβαια, κι εγώ συμφωνώ ότι δεν είναι βιβλίο για πολύ μικρά παιδιά(ιδίως από το 4ο και μετά)!
 
Τα παιδιά σπρώχνονται "στο κακό" από την αδιαφορία και αμέλεια των γονιών (και δευτερευόντως της Πολιτείας), όχι από κάποιου είδους ανάγνωσμα. Στην τελική, αν οι γονείς είναι σωστοί και ενδιαφέρονται για το καλό του παιδιού τους, φροντίζουν να μην πέφτουν στα χέρια τους ακατάλληλα βιβλία και εικόνες.
 
Προσωπικά λατρεύω τον Χάρι Πότερ και μακάρι η κόρη μου ν' αρχίσει τα αναγνώσματά της με τέτοια βιβλία.
Κι όμως.... υπάρχουν πρόσωπα που θεωρούν ότι ο Χάρι Πότερ κρύβει μεγάλα κακά και εξηγούμαι :
Πριν από τρία χρόνια βρέθηκα στην παρέα μ' έναν παπά κι έναν επίτροπο. Αφού "καυγαδίσαμε" αρκετά για τον Χάρι, εν τέλει μου χάρισαν δύο βιβλία
1. Μαθήματα μαγείας και σατανισμού από τον Χάρι Πότερ (1 & 2), από τον Κ.Γ. Παπαδημητρακόπουλο, σε εκδόσεις "Φωτοδότες"

Δεν θα σταθώ στο περιεχόμενο, γιατί κάνει αντιπαραβολή των συμβόλων του Χάρι με εκείνα της Βίβλου, οπότε μπορείτε ν' αντιληφθείτε το πνεύμα.
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Κι όμως.... υπάρχουν πρόσωπα που θεωρούν ότι ο Χάρι Πότερ κρύβει μεγάλα κακά και εξηγούμαι :
Πριν από τρία χρόνια βρέθηκα στην παρέα μ' έναν παπά κι έναν επίτροπο. Αφού "καυγαδίσαμε" αρκετά για τον Χάρι, εν τέλει μου χάρισαν δύο βιβλία
Χαριν συζητησης, σε ενα παραλληλο νηματιο εχω εκφρασει το πώς εκλαμβανω το συγκεκριμενο φαινομενο. Με λιγα λογια, το θεωρώ εισαγόμενο. Πολυ φοβαμαι οτι ο συγκεκριμενος (και εκαστοτε) παπας και επιτροπος απλα εχουν τρομοκρατηθει απο θεωριες συνωμοσιας εξ εσπερίας, τις οποιες και αναμασουν.

Ελπιζω να μη θεωρειται ψωνιστικο που χρησιμοποιω ως πηγη τον εαυτο μου :ρ
 
Last edited:

Κόρτο Μαλτέζε

Μεγάλος Βεζίρης της Βαγδάτης
Είναι λίγο πολύ εισαγόμενο (πράγμα που είναι λογικό καθώς ο Χάρι Πότερ πρώτα έκανε τρελή επιτυχία και μετά αρχίσαμε να τον μαθαίνουμε και εδώ) το φαινόμενο είναι όμως πασπαλισμένο και με αγνή ελληνορθόδοξη κινδυνολαγνεία. Οι "Φωτοδότες" άλλωστε φημίζονται για αντίστοιχες εκδόσεις. Θυμάμαι στα σχολικά μου χρόνια που ένας θεολόγος μας μας είχε μοιράσει ένα βιβλίο (φωτοτυπημένο) των συγκεκριμένων εκδόσεων σχετικά με το ροκ και τον σατανισμό, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε κάτω από την φωτογραφία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Ο γνωστός σιωνοταλμουδιστής Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Χριστιανοί φυλαχτείτε!!! (στο ίδιο βιβλίο θεωρούσε σατανιστικό και τον Μίκυ Μάους). Μετά από αυτό πώς να θεωρήσεις τα γραπτά τους κάτι άλλο πέρα από γελοιότητες;
 
Η καταθεση της ΜΟΙΡΑΙΑΣ ειναι τοσο αληθινη,ο συλλογισμος του ΑΝΤΕΡΩΤΑ απλα αφοπλιστικος και η αποψη του ΛΕΥΤΕΡΗ καιρια.Λοιπον,εγω πιστευω οτι ολα τα αρνητικα ερεθισματα απο αναγνωσματα τυπου ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ η ΑΡΧΟΝΤΑ κλπ,απο video games ,η σειρες επιδρουν και μαλιστα ισχυρα στο ασυνειδητο ενος παιδιου και το διαβρωνουν μεσα απο συμεριφοριστικους μηχανισμους τροποποιησης στασεων κλπ.
Προσωπικα, επιμενω οτι και αυτου του ειδους οι προσλαμβανουσες συντεινουν στην αρνητικη εξελιξη της κοινωνιας.

Και ναι,οπως γλαφυρα περιεγραψαν η ΜΟΙΡΑΙΑ κι ο ΑΝΤΕΡΩΤΑΣ ,ι τετοιου ειδους αναγνωσματα/ερεθισματα που δινουν τοσο εντονες εικονες θανατου και τρομου και που δεν τονιζουν τη δυναμη του ανθρωπου ,κανοντας την ερμαιο υπερφυσικων παραγοντων, ευκολα θα μπορουσαν να στρεψουν ενα παιδι σε "περιεργες"αναζητησεις-ας μην κρυβομαστε.
Δεν ειναι αιτια ,μπορουν ομως να γινουν ενα περιεργο εναυσμα και αφορμη για αναζητησεις .Να "υποψιασει",μνα κεντρισει -αν θελετε την περιεργεια.Και δε μιλαμε για νοσηρες προσωπικοτητες.Μιλαμε για περιεργεια.

Εμενα παντως , μου κανει εντυπωση που τελευταια εχει γινει ΤΟΣΟ της μοδας ο,τιδηποτε τερατολαγνικο,τερατομορφο-ο,τιδηποτε γκοθικ με βρυκολακες,τερατα κλπ...Καλλιεργειται μια ιδιοτυπα μονοτονη ροπη.Αυτο με στρεφει λιγακι προς τον προβληματισμο του Λευτερη Λ.,περι ΝΤΠ.

Προσωπικα θα ηθελα καθε πνευματικο ερεθισμα-ειδικα που να απευθυνεται στο παιδι μου- να τονιζει το μεγαλειο του ανθρωπου, της αγαπης ,της γενναιοτητας,να τονωνει την ιστορικη γνωση με τροπο ξεκαθαρο κι οχι μεσα απο υπογειους -επιμενω στον ορο-δρομους.Νομιζω οτι τα παιδια αλλων εποχων ειχαν πιο υγιη ερεθισματα.Ειχαν πχ τη Διαπλαση των Παιδων,αναγνωσματα της Δελτα,της Ζωρζ Σαρρη ,εστω τα κομικ του ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ κλπ. Πιο απλα κ πιο ηπια αναγνωσματα...Εχω ενα σκεπτικισμο για τα σημερινα παιδια.Ειναι πολυ πιο "ξυπνια",μες πληθωρα γνωσεων ,αλλα εθισμενα σε βιαια ,αρνητικα ερεθισματα και αναγνωστικα και τηλεοπτικα και ηλεκτρονικα παιχνιδια.Ακομη κ τα κομικ των κοριτσιων τα αντιμετωπιζουν σα ματαιοδοξα μικρομεγαλα κλπ..

Οσο για τους θεολογους που τρομοκρατουν τα παιδια με δεισιδαιμονιες με την Αποκαλυψη με τους αναποδους δισκους ειναι μακρυα απο την ουσια των πραγματων.Νομιζω το Χριστιανισμο δεν το διδασκεις με αφορισμους ,αλλα καταφασκοντας την Αγαπη.
Νομιζω οτι εκεινοι θα επρεπε να τονιζουν την Ελπιδα,τις θαυμαστες δυνατοτητες του ανθρωπου,την Ομορφια του Δωρου της Ζωης,τη Θυσια,την υπερβαση του Εγω...Να διδαξουν τη θρησκεια με εναν ανοιχτομυαλο τροπο που να οξυνει το μυαλο ,να τη διδαξουν κ μεσα απο Ουγκο,Ντοστογιεφσκι,μεσα απο το μεγαλειο ευγενων αγωνων-ακομη και κοσμικων...

Τελοσπαντων,αυτη ειναι η αποψη μου,ο καθενας εχει τη δικη του και ας κανει τις επιλογες του ,αρκει να μη βλαπτει τους αλλους...
 
Last edited:

Μπου Ραντλι

Κοινωνός
Καλησπέρα σε όλους
η συζήτηση είναι καταπληκτική μπράβο παιδιά!
Κατ'αρχην ξεχάσαμε ένα ακόμη "σατανικό" τραγούδι QUEEN-another one bites the dust!
Τα "τέρατα" κι οι "μάγισσες" κυριαρχουν στην παιδική κουλτούρα γιατί είναι κατά βάση αγγλοσαξωνικά προιόντα.Η ιδεολογία που επικρατεί εξάγει παντού τα δικά της.
Θα τα υποστούμε μέχρι κάτι άλλο να τα αντικαταστήσει.Ας ΣΚΕΦΤΟΎΜΕ ΠΟΣΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ
Γιατί αν κρίνω από τις 2-3 τελευταίες γενιές νεοελλήνων και τα πρότυπά τους ο Χάρι Πότερ έχει πολύ εύκολο έργο!
 
Διαβαζω με μανια μυθολογια απο παιδι-με τραβουσε μακραν περισσοτερο απο τα παραμυθια,παρολη την σκληροτητα καποιων μυθιων?(πχ Νιοβη)Ουδεποτε τη βρηκα τραυματικη,ουδεποτε με φοβισαν τα τερατα της ,ουδεποτε ενιωσα να οδηγει τη σκεψη μου σε "αλλα,περιεργα "μονοπατια περαν του προβληματισμου και της τερψης και της οξυνσης της σκεψης μου σε επιπεδο κριτικηγς ικανοτητας..

Πιστευω η ελληνικη μυθολογια δεν ενεχει επικινδυνες επιρροες οπως εργα σαν τα προαναφερθεντα για το λογο οτι η ελληνικη μυθολογια ειναι ενα πλαισιο πληρως αποκομμενο απο την εποχη και τον τροπο ζωης μας.Ανηκει σε αλλον κοσμο κι αυτο ειναι σαφες ακομη και σε ενα παιδκο μυαλο.Επιπροσθετως ειναι συμφυτη προς την ερμηνεια του αρχαιου τροπου σκεψης ενω η χωρα ολοκληρη ειναι διασπαρτη με μνημεια και παραστασεις απο τους μυθους.Η Μυθολογια ηταν ενας τροπος κωδικοποιησης της ερμηνειας του κοσμου εκ μερους των αρχαιων και την προσεγγιζουμε ως πολιτισμικο στοιχειο.
Τα δε τερατα της ελληνικης μυθολογιας αφορουν σε προσωποποιησεις φυσικων φαινομενων,καταστροφων,αρνητικων συμπεριφορων κ συναισθηματων,δεινων ,οπως πχ η Πεινα,ο Τυφωνας και δεν εχουν καμια σχεση με την ακρατη,συνηθως χωρις βαθυτερη ουσια και συμβολισμο τερατολαγνεια που επικρατει σε τετοιου ειδους εργα που παραγονται και προβαλλονται κατα κορον σημερα -απευθυνομενα κυριως σε παιδια κι εφηβους.

Η ελληνικη μυθολογια ,αλλωστε ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ,ουτε αποσκοπουσε στην ψυχαγωγια,ουτε ειχε στοχο τον πλουτισμο καποιου δημιουργου αφου συνιστουσε λαικο βιωμα!!!!!!!!!Ειχε ξεκαθαρα θρησκευτικο χαρακτηρα για τους Αρχαιους Ελληνες ,ενω παραλληλα περιλαμβανει μια πολυ βαθια σημειολογια -συγκλονιστικα διδαγματα,στοιχεια ιστορικης ερμηνειας διαφορων γεγονοτων
(Πχ Τροια,ιστορια Αγαμεμνονα,Ο Ηφαιστος που τον πεταξε η Ηρα απο τον Ολυμπο γιατι ηταν κουτσοις ,υπονοςει τον Καιαδα η το γεγονος οτι ο Ποσειδωνας ειχε τερατα παιδια υπαινισσεται τον κινδυνο κ το μυστηριο που εκρυβαν για τους ναυτικους οι ωκεανοι κλπ).Καμια σχεση με απλα παραμυθια!!!
Μεσα δε απο την ποιηση(Ησιοδος,Ομηρος)η την αρχαια δραματουργια(Αισχυλος,Σοφοκλης κλπ) ,λαμπει στους αιωνες...Δεν μπορει να υπαρξει συγκριση,με ακνεναν τροπο!!!!


Νομιζω ,για ολα αυτα,δεν ειναι καθολου ευστοχη η αντιπαραβολη ελληνικης μυθολογιας με εργα τυπου Χαρι Ποτερ,Λυκοφως και διαφορα αλλα ,που απευθυνονται ξεκαθαρα σε ενα νεανικο κοινο με αλλους στοχους ,με μια συχνοτητα,με ερεθισματα γεματα σκοτεινες εικονες και τρομο, και με καποιες κοινες παραμετρους που οπωσδηποτε προβληματιζουν(βλ συλλοδγισμος Λευτερη Λ περι ΝΤΠ)...
 
Last edited:

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Κατ' αρχας να προασπιστώ τον Άρχοντα και να πω οτι δεν προκειται για καινουργιο φρουτο της δηθεν ΝΤΠ με τερατα κλπ, αλλα ενα κλασσικό ανάγνωσμα που είναι παλιότερο απο τα Μίκυ Μάους και άλλα αναγνώσματα που μεγάλωσαν τη γενιά σου. Μη συγχέεις το ανάγνωσμα με το μάρκετινγκ της ταινίας και των παιχνιδιών που ξεφύτρωσαν μόλις τα τελευταία 14 χρόνια και χρησιμοποιουν τη δυναμη της εικονας.

Οσον αφορα την καινουργια μοδα με τους νεο-βρικόλακες, δεν παρατηρω τοσο "προπαγανδα" οσο μια ταση να εκλογικευτουν. Στην ταινια Underworld δεν προκειται για δαιμονικα οντα που αποφευγουν σταυρους και αγιασμο, αλλα για καποια μετάλλαξη. Παντως η ταση να αναλυθουν οι βρικόλακες "επιστημονικα" εχει υπαρξει και σε παλιοτερα εργα.

Η Ελληνική μυθολογία και παραδοση με τις σκληρες της εικονες νομιζω δεν μας επηρρεασε τοσο επειδη την μαθαμε μεσα στο προστατευμενο περιβαλλον του σχολειου και της οικογενειας, γεγονος που μας εκανε να φιλτραρουμε διαφορετικα το καθε τι. Πιστευω οτι αν δεν διδασκομασταν μυθολογια και την ανακαλυπταμε μονοι μας ως εφηβοι, θα γοητευομασταν απο τις σκοτεινες και σκληρες εικονες.
 
Αντερωτα,χωρις να παραβλεπω την παραμετρο που επισημαινεις,επιμενω να πιστευω πως η ιδια η φυση της Μυθολογιας ειναι εντελως διαφορετικη απο ολα αυτα-κ ως προς το χρονικο πλαισιο και ως προς τη διαφοροποιηγση της απο τα ηθη του δικου μας κοσμου και ως προς το σκοπο και ως προς τη φιλοσοφια και ως προς το πλαισιο-κατ'εμε δεν ειναι επουδενι συγκρισιμα μεγεθη,οπως ανελυσα διεξοδικα.

Στο κατω-κατω και το Χαρι Ποτερ εν γνωσει των γονεων το αγοραζουν τα παιδια και δεν υπαρχει νομιζω ανθρωπος που δεν εχει μια εικονα απο αυτο το εργο κ αλλα παρομοια βρυκολακων κλπ για να μην εξειδικευω στο συγκεκριμενο.

Πιστευω οτι η συγκεκριμενη θεματολογια που προβαλλεται κατα κορον δεν εχει καμια ταση εκλογικευσης-υποβαλλει ασχημες εικονες ,αναδεικνυει μια αγαπη σε τερατομορφες φιγουρες και απομακρυνει απο την αγαπη στον καθεαυτο ανθρωπο και τις δυνατοτητες του .
Εχει μια βια ,εναν τρομο,μια υφερπουσα αισθηση απειλης.Κανενας κοινωνικος προβληματισμος ουσιας.Ειναι μια αποδραση ,μια φυγη απο την πραγματικοτητα μας,εχει μια φυση σχεδον αποπροσανατολιστικη και βλεπω να κυριαρχει ενα σκοταδι και μια ασχημια σε ολη αυτη τη μοδα,που τη συνηθιζει η κοινωνια μας χωρις να το καταλαβαινουμε...

Εντοπιζω σε τετοια εργα χαμηλη παιδαγωγικη αξια και φυσικα δεν ειναι αξιοποιησιμα ουτε πχ στη μαθησιακη διαδικασια οπως αλλα εργα της λογοτεχνιας,της μουσικης ,π[ου δινουν την ευκαιρια να ξεφυγεις απο το αυστηρο πλαισιο των μονοτονων σχολικων βιβλιων κλπ.

Και κατι τελευταιο...Προσωπικα ,τη Μυθολογια την εμαθα εντελως μονη μου κι εντελως εκτος του φτωχου σχολικου περιβαλλοντος που το θεωρουσα απελπιστικα πεπερασμενο στην προσεγγιση της.Με αλλα λογια δεν υπηρχε κανενα οικογενειακο φιλτρο να με προστατευσει απο τα τερατα της και τη σκληροτητα της.Προστασια ηταν μονο η ποιοτητα της και το πολιτισμικο φορτιο που κομιζει .Γι αυτο κ εχει σταθει κ ενα αριστο παιδαγωγικο εργαλειο κ στη δουλεια μου ακομη σημερα -μεσα απο την οποια εχω ανιχνευσει πολλα στοιχεια για το ψυχισμο των παιδιων μου κ εχει διευρυνει τους οριζοντες της σκεψης τους με ωφελιμο τροπο....Νομιζω δεν υπαρχει συγκριση.
 
Last edited:

Μπου Ραντλι

Κοινωνός
Καλησπέρα σε όλους!
Εννοούσα τα συγκεκριμένα "τέρατα" του Χάρι Πότερ αφού εκεί κυρίως επικεντρωθήκαμε.
Πάντως,όταν ημουν μικρός η Λερναία Ύδρα δεν με τρόμαζε καθόλου ενώ οι βρυκόλακες με φόβιζαν αρκετά! Είχα δει και το "Νοσφεράτου" στην τηλεόραση.
 
Θα ειχε ενδιαφερον να μας ελεγες πού αποδιδεις αυτη τη διαφορα, δηλαδη γιατι τα μυθολογικα τερατα δε σε τρομοκρατησαν εν αντιθεσει με βρυκολακες κλπ...
 
Top