Καρλ Σέιγκαν : "Οι δράκοι της Εδέμ"

Ο Καρλ Σέιγκαν (και όχι Σαγκάν που λένε μερικοί) ήταν άνθρωπος ερωτευμένος με την επιστήμη. Και όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος "όταν είσαι ερωτευμένος θέλεις να το φωνάξεις παντού". Αυτό έκανε και ο ίδιος, μετέδιδε και εκλαϊκευε την επιστημονική γνώση ανά πάσα στιγμή.

Οι "Δράκοι της Εδέμ" είναι ένα βιβλίο που πραγματεύτεται την εξέλιξη της ανθρώπινης νοημοσύνης. Δεν αποτελεί ένα βιβλίο εκλαϊκευτικής επιστήμης με την αυστηρή έννοια του όρου. Στην ουσία βασίζεται επάνω σε μία διάλεξη που είχε δώσει ο Σέιγκαν στο παρελθόν και όπου αναπτύσσει τις ιδέες και τις σκέψεις του επάνω στο θέμα.

Παρόλο που ο ίδιος δεν είχε πολύ βαθειές γνώσεις επάνω στην ανατομία και τη φυσιολογία του εγκεφάλου, παρόλα αυτά το βιβλίο αιχμαλωτίζει την προσοχή του αναγνώστη από τις πρώτες σειρές και δεν την αφήνει παρά μόνο στο τέλος. Στο ενδιάμεσο ο Σέιγκαν απογειώνεται. Έχει ένα εκπληκτικό ταλέντο στο να κάνει την οποιαδήποτε τεχνική λεπτομέρεια να απογυμνώνεται από κάθε δυσκολία, και να εκτείθεται απλή και κατανοητή στον αναγνώστη.

Ο ίδιος ο Σέιγκαν άλλωστε γράφει στην εισαγωγή...
"Το θέμα είναι δύσκολο. Αν και έχω τυπική εκπαίδευση στη βιολογία και έχω δουλέψει πολλά χρόνια πάνω στην προέλευση και στην πρωταρχική εξέλιξη της ζωής, έχω μικρή τυπική μόρφωση, για παράδειγμα, στην ανατομία και φυσιολογία του εγκεφάλου. Επομένως, προσφέρω τις επόμενες ιδέες μ' ένα σοβαρό ποσοστό φόβου. Ξέρω πολύ καλά ότι πολλές απ' αυτές είναι θεωρητικές και μπορεί ν' αποδειχτούν ή ν' απορριφτούν πάνω στο αμόνι του πειράματος. Τουλάχιστον, όμως, η έρευνα αυτή μου έδωσε μια ευκαιρία να κοιτάξω σ' ένα γοητευτικό θέμα. Ίσως οι παρατηρήσεις μου παρακινήσουν άλλους να κοιτάξουν πιο βαθιά."

Και όντως, παρακίνησαν πολλούς...
 
Last edited:
Ο Σέιγκαν υποστήριζε ότι η αναλογία μάζας εγκεφάλου- μάζας σώματος, είναι ένας δείκτης μέτρησης της νοημοσύνης.
Έβγαζε πρώτο στη λίστα τον άνθρωπο και μετά ακολουθούσαν δεύτερα τα δελφίνια.

Είναι ένα πραγματικά ενδιαφέρον βιβλίο, από έναν εξαίρετο επιστήμονα.

Να σημειώσω, για τους τύπους, ότι το βιβλίο βραβεύτηκε με Pulitzer. ;)

Περισσότερα >>εδώ<<
 
Top