Και το δώρο ήταν βιβλίο!

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Ξεκινω το νημα, με αφηγηση προσωπικης εμπειριας :

Στον κυκλο μου, ξερουν οτι διαβαζω, και συχνα-πυκνα, καποιο απο τα δωρα (γενεθλια/γιορτη κτλ) θα ειναι και βιβλιο.

Καποιοι για να το σιγουρεψουν οτι θα μ'αρεσει, με ρωτησαν ποιο θελω (ή τι θελω για δωρο). Σ'αυτη την περιπτωση.. η λιστα με οσα θελω να αποκτησω, δεν λειπει (αλλα φροντιζα παντα να προτεινω το πιο φθηνο).

Αρκετοι ομως.. ανελαβαν πρωτοβουλια να το παρουν μονοι τους. Και.. οι περισσοτεροι απο αυτους δεν ειναι αναγνωστες.

ΙΣΩΣ ειμαι προκατελειμενη, αλλα οταν βλεπω οτι το δωρο ειναι βιβλιο, η πρωτη αντιδραση που μου ερχεται ειναι : ΩΩΩΩΩΩΧΧΧΧΧ

και συνεχιζεται οταν μου λενε : "μου ειπε η πωλητρια οτι ειναι απο τα ευπωλητα"

Και δεν θυμαμαι ποτε παραξενεψα τοσο πολυ. Μικρη πεταγα απο την χαρα μου, για οποιοδηποτε βιβλιο μου καναν δωρο. Ομως.. απο οσο βλεπω, ολα τα παιδικα εφηβικα βιβλια ειναι ενδιαφεροντα αναγνωσματα σε ενα παιδι που διαβαζει. Μηπως μεγαλωνοντας ειμαστε πιο επιλεκτικοι, και διαβαζουμε απο τις κατηγοριες που μας αρεσουν;

Ισως η λιστα μου, με αυτα που θελω να αποκτησω (και δεν μπορω να τα βρω σε καποια δανειστικη βιβλιοθηκη) να ειναι μεγαλη, και την εχω σε τετοια προτεραιοτητα, ωστε οποιο βιβλιο-δωρο βλεπω που ειναι εκτος αυτης, να το αντιμετωπιζω σαν μια χαμενη ευκαιρια να αποκτουσα αυτο που ηθελα (αν με ρωτουσαν).

Και παρολο που ολα (σχεδον) τα βιβλια που μου χαρισαν ετσι απροβλεπτα, τα διαβασα με ευχαριστη, και ανακαλυψα μεταξυ αλλων και την συγχρονη ελληνικη λογοτεχνια (αυτη που απαξιωνουμε λιγο πολυ οι περισσοτεροι), και μου αρεσαν αρκετα βιβλια και απο αυτη την κατηγορια, οπως και απο αλλες κατηγοριες που δεν ειναι στην λιστα μου, αυτο το "ΩΧ" δεν λεει να μου φυγει :)))

Με ενδιαφερον θα ακουσω τις αντιδρασεις σας, οταν σας κανουν δωρο ενα βιβλιο, χωρις να το περιμενετε :)

από μικρός χαιρόμουν όταν λάμβανα ως δώρα βιβλία πολύ συχνά πρόσφερα και δώρα βιβλία. σήμερα δέχομαι και προσφέρω ως δώρα βιβλία από έναν πολύ στενό κύκλων βιβλιόφιλων φίλων εγνωσμένου γούστου. οι υπόλοιποι φίλοι μου δεν συνηθίζουν τέτοια δώρα, αφήστε που οι αφορμές για δώρα στην ζωή μου έχουν γίνει πια πολύ λίγες. μια άλλη κατηγορία βιβλίων δώρων είναι αυτά που έχω δεχθεί από τους ίδιους τους συγγραφείς τους.

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Ισως η λιστα μου, με αυτα που θελω να αποκτησω (και δεν μπορω να τα βρω σε καποια δανειστικη βιβλιοθηκη) να ειναι μεγαλη, και την εχω σε τετοια προτεραιοτητα, ωστε οποιο βιβλιο-δωρο βλεπω που ειναι εκτος αυτης, να το αντιμετωπιζω σαν μια χαμενη ευκαιρια να αποκτουσα αυτο που ηθελα (αν με ρωτουσαν).
Όμως, μπορείς (σχεδόν) πάντα να πας να αλλάξεις το δώρο :)
Κι εγώ μικρή έκανα σαν τρελή με τα βιβλία-δώρα. Και τώρα ακόμα το ίδιο. Κάποια απ' τα δώρα που μου έχουν κάνει την τελευταία χρονιά είναι "Το Κορίτσι με το Τατουάζ", "Το Όνομα του Ρόδου" και η "Δίκη". Ευπώλητα μεν (αυτή η λέξη έχει αποκτήσει μια αρνητική χροιά, έτσι δεν είναι; ), τέλειες επιλογές δε.

Όταν έχει κάρτα αλλαγής είναι σούπερ δώρο!-ειδικά αν είναι από τα βιβλιοπωλεία με καλές τιμές- μιας κ ευπώλητα είναι κυρίως όσα εμπίπτουν στην ενιαία τιμή, άρα πιο ακριβά!Οπότε συμπληρώνεις τη λίστα σου ανέξοδα!

"Ωχ" δε μου βγαίνει με τίποτα βλέποντας για δώρο ένα βιβλίο. Από κει και πέρα, κάποιος που με ξέρει έστω και λίγο, σίγουρα δε θα μου χαρίσει επιστημονική φαντασία. Άρα ό,τι και να είναι θα το διαβάσω. Το αν θα μου αρέσει είναι άλλο θέμα. Άλλωστε, μήπως μας αρέσουν πάντα τα βιβλία που επιλέγουμε οι ίδιοι για τον εαυτό μας;

Εγώ χαίρομαι πάρα πολύ όταν μου κάνουν δώρο βιβλίο, ακόμα κι αν είναι κάτι που δεν το έχω ξαναματακούσει ποτέ στη ζωή μου!! Από εκεί και πέρα σαν άλλη Ρέιτσελ έχω και μια σχετική λίστα :φρύδια:

Εμένα το πρόβλημά μου είναι πως τα βιβλία που ζητάω μερικές φορές και τα λαχταράω όσο τίποτα, όταν τελικά τα παίρνω δεν μου αρέσουν και τόσο όσο περίμενα... και είναι δώρα!!! Τι λες μετά; Άβυσσος....

Η αλήθεια είναι ότι όταν μου κάνουν δώρο βιβλία είτε θα είμαι μαζί τους είτε θα έχουν ακούσει ποιο θα ήθελα και θα μου το έχουν πάρει.Πάντως το καλύτερο για εμένα είναι αυτό που μου έκανε η αδερφή μου.

30 ευρώ δωροεπιταγή από Public (μια με 10 και μια με 20 ευρώ) και τις τρώω όπως θέλω :)

Βιβλία για δώρο παίρνω πια από ένα δυο ανθρώπους που με ξέρουν καλά κι έτσι δεν απογοητεύομαι. Η καλύτερη μου είναι όταν θέλει να μου κάνει δώρο η μαμά μου που μετά από τόσα χρόνια έμαθε πια και παίρνει μόνη της το δρόμο για το βιβλιοπωλείο. :)

Σίγουρα δεν στεναχωριέμαι όταν κάποιος μου δωρίζει βιβλίο. Πέρα από το ότι μου δίνεται ένα δώρο (που πάντα είναι ευχάριστο σαν συναίσθημα) δείχνει ότι κάποιος ενδιαφέρθηκε να διαλέξει ένα βιβλίο για να μου το δωρήσει. Μπορεί να μην είναι το βιβλίο που θα επιθυμούσα ή που θα διάλεγα εγώ, είναι όμως πάντα καλοδεχούμενο.

Στο στενό μου φιλικό κύκλο είμαστε 4 άτομα που γιορτάζουμε όλοι γύρω στα Χριστούγεννα οπότε τα τελευταία 10 (ίσως και περισσότερα) χρόνια κάποιο από τα βράδια των γιορτών σκάμε μύτη σε μια καφετέρια του χωριού (κάθε χρόνο στην ίδια) με τις τσάντες από τα βιβλιοπωλεία και ανταλλάσσουμε βιβλία σαν δώρα. Είναι ένα πολύ ευχάριστο συναίσθημα (αν και οι υπόλοιποι θαμώνες μας κοιτάζουν σαν εξωγήινους που αντί να παίζουμε χαρτιά ή ζάρια, μέρες που είναι, καθόμαστε και ξεφυλλίζουμε βιβλία :ρ). Ακόμα ως σήμερα θυμάμαι ότι το πρώτο βιβλίο (μυθιστόρημα) που απέκτησα μου είχε δωριστεί από μια γειτόνισά μου στα γενέθλιά μου όταν πήγαινα δευτέρα δημοτικού (το εχμμ....1985... γκουχ γκουχ). Ήταν το Οι περιπέτειες του Τομ Σόγερ, το οποίο διάβασα γύρω στα 2 χρόνια αργότερα.

Εγώ πάντα χαίρομαι όταν μου κάνουν δώρο ένα βιβλίο! :γιούπι:
Δεν με πειράζει καθόλου να μην είναι στην λίστα των επιθυμητών μου. Έτσι περίπου γνώρισα τον Στέφεν Κινγκ και δεν μετανιώνω καθόλου αλλά υπάρχουν και άλλα βιβλία-δώρα που δεν με ενθουσίασαν (αυτό όμως θα μπορούσε να συμβεί ακόμα και αν το είχα αγοράσει μόνη μου)

Κι εγώ χαίρομαι πάντα, όταν το πακέτο κρύβει βιβλίο :γιούπι:. Το τελευταίο δώρο που μου έκαναν και ήταν μία πολύ ευχάριστη έκπληξη ήταν το Αν μια νύχτα του χειμώνα ένας ταξιδιώτης του Ίταλο Καλβίνο. Η φίλη που μου το πρόσφερε δεν ήξερε τι μπορεί να ήθελα και έγινε μέλος στη Λέσχη για να κατασκοπεύσει τις επιθυμίες μου. Καταπληκτική κίνηση! Ποια είναι δεν σας λέω...αν θέλει, ας αποκαλυφθεί μόνη της ;)

Πάντως, αν το βιβλίο δεν μου αρέσει με μια πρώτη ματιά, το αλλάζω αμέσως για να μην πάει χαμένο στα βάθη της βιβλιοθήκης μου.

Αχ, εγώ είμαι αυτη!!! :))))

Αθηνούλα, χαίρομαι που σου άρεσε το ότι μπηκα στη διαδικασία να σε κατασκοπεύσω, γιατί αν δε σου άρεσε, μάλλον θα είχες τρομάξει, θα με θεωρούσες επικίνδυνη και θα με απέφευγες διακριτικά. Πάντως έχω να πω ότι η έρευνά μου στα άδυτα της Λέσχης περισσότερο με μπέρδεψε, παρά με βοήθησε να καταλάβω τις επιθυμίες σου. Γι' αυτό κι επέλεξα να σου χαρίσω το συγκεκριμένο μυθιστόρημα (όποιος το έχει διαβάσει θα καταλάβει γιατί ταίριαζε στην περίσταση)

Κι εγώ ενθουσιάζομαι όταν το δώρο είναι βιβλίο, αν και μέχρι να το ανοίξω έχω λίγο άγχος μήπως το έχω ή δε μου αρέσει. Το τελευταίο μου βιβλιοδώρο ήταν ο πρώτος και ο δεύτερος τόμος της Μεσογείου που έχει επιμεληθεί ο Fernand Braudel, τους οποίους μου χάρισαν δυο καλοί φίλοι σε μια ιδιαίτερη περίσταση και πολύ με συγκίνησαν!!!

Ωχ κάνω μόνο όταν το βιβλίο είναι εντελώς έξω από τα γούστα μου. Επειδή είναι δώρο θα νιώθω άσχημα αν δεν προσπαθήσω έστω να το διαβάσω...Λέω κάτσε ο άλλος με σκέφτηκε και μου το πήρε εγώ δεν πρέπει να το τιμήσω έστω κι αν δεν είναι αυτό που θα διάλεγα; Κάποιες φορές ευχάριστη η ανάγνωση αλλά πολλές άλλες μου φάνηκε αγγαρεία.

χαιρομαι με καθε δωρο που θα ρθει στα χερια μου κ φυσικα παντα ενα βιβλιο ειναι καλοδεχουμενο
μπορει καποιο να μην το διαλεγα αλλα γιατι οχι να ειναι μια ευκαιρια να ''συστηθω'' κ με κατι καινουριο;

(παιρνω βιβλιο, βαζω με μολυβακι ημερομηνια κ σκαω κ ενα χαμογελο)

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Αχ, εγώ είμαι αυτη!!! :))))
Αθηνούλα, χαίρομαι που σου άρεσε το ότι μπηκα στη διαδικασία να σε κατασκοπεύσω, γιατί αν δε σου άρεσε, μάλλον θα είχες τρομάξει, θα με θεωρούσες επικίνδυνη και θα με απέφευγες διακριτικά.
Εμένα μου φαίνεται πολύ γλυκιά κίνηση.. :μπράβο:

Από τις λιγοστές φορές που έλαβα ως δώρο βιβλία, τα πρώτα τρία, ήταν θυμάμαι από φίλους των γονιών μου οι οποίοι θέλησαν να μου περάσουν θετικά μηνύματα μέσα από τις συγκεκριμένες επιλογές, που ήταν "Ο γλαρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον", "Ο περίεργος κύριος Χάρβευ" & "Το κάστρο". Πολύ όμορφα πράγματι, ωστόσο επειδή τότε τα είδα κάπως σαν υποχρέωση και επιπλέον με γέμιζε πανικό η σκέψη πως θα μου ζητήσουν να συζητήσουμε πάνω σε αυτά μετά την ανάγνωση τους, δεν τα απόλαυσα όσο τους άξιζε. Τα πιο εύστοχα βιβλιοδώρα παραμένουν εκείνα που μου πρόσφερε η μητέρα μου λίγο πριν την εφηβεία μου, τα οποία ουσιαστικά πυροδότησαν την αγάπη μου για το διάβασμα και της είμαι παντοτινά ευγνώμων. Πλέον στη ζωή μου υπάρχουν ένας - δύο άνθρωποι που αγαπούν το διάβασμα και γνωρίζουν τα γούστα μου, γι' αυτό τα κατά καιρούς δώρα τους υπήρξαν πολύτιμα και πολύ αγαπημένα. "Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα" & "Η Σκακιστική εγκυκλοπαίδεια" ήταν δύο από αυτά. :))) Παλιότερα είχε τύχει να λάβω ως δώρο βιβλία που δεν μου άρεσαν, όπως για παράδειγμα τον "Αλχημιστή", το οποίο είχα μάλιστα μισήσει, παρόλα αυτά, είναι συνδεδεμένο στο νου μου με το πρόσωπο που μου το δώρισε και επειδή γνώριζα ότι ήταν αγαπημένο του, απέκτησε για μένα συμβολική αξία. Δύσκολα θα άλλαζα ένα τέτοιο δώρο, ακόμα κι αν είμαι σίγουρη ότι δεν θα το διαβάσω, αρκεί όποιος το επέλέξε, να το έκανε επειδή σήμαινε κάτι για τον ίδιο, επειδή του άρεσε ή απλώς επειδή του φάνηκε ταιριαστό προς τα γούστα μου. Εάν η επιλογή ήταν του πωλητή ή έγινε αυθαίρετα από το ράφι με τα ευπώλητα, τότε αυξάνουν δραματικά οι πιθανότητες να το αλλάξω με κάποιο άλλο. Μία φορά μόνο ένας φίλος μου, που δεν διαβάζει ο ίδιος, γνωρίζοντας ότι συλλέγω βιβλία μίας συγκεκριμένης κατηγορίας, επέλεξε από τα ευπώλητα κάποιο το οποίο σαφέστατα πληρούσε τα ανάλογα κριτήρια.. Η απογοήτευση ήταν περισσότερο δική του, όταν διαπίστωσε πως βρισκόταν ήδη στην κατοχή μου (!). Σε εκείνη την περίπτωση κράτησα το δώρο αφού τον έβαλα να γράψει μία αφιέρωση και του χάρισα το δικό μου αντίτυπο ;)

Είχα χρόνια να παραλάβω δώρο-βιβλίο & σήμερα που γύρισα σπίτι μετά από καιρό χάρηκα απίστευτα πολύ! Με περίμεναν 2 βιβλία που μου χάρισαν μετά από κλήρωση η Φαίη(Στις όχθες του ποταμού Πιέδρα κάθισα κι έκλαψα-Κοέλιο) κι ο Πινόκιο(Ο βιολονίστας-Καρακάσης).
Σας ευχαριστώ :ευχαριστώ:

Σήμερα παρέλαβα το δώρο του παππού μου: τρία βιβλία:γιούπι:
Ο Χριστός ξανασταυρώνεται - Καζαντζάκης
Ανατολικά της Εδέμ - Στάϊμπεκ
Και με το φως του λύκου επανέρχονται - Ζατέλη

Ένα από αυτά του ζήτησα και μου τα πήρε όλα! Παππούς να σου τύχει!

Τι να σου κάνει ο άνθρωπος, του έδωσες τέτοιες επιλογές που νομίζω πως όποιο και να διάλεγε θα αδικούσε τα υπόλοιπα. Τέλεια οργανωμένο σχέδιο από πλευράς σου Ακτίς!

Έχω να πάρω βιβλιοδώρο κάτι χρόνια..

Σήμερα παρέλαβα το δώρο του παππού μου: τρία βιβλία:γιούπι:
Ο Χριστός ξανασταυρώνεται - Καζαντζάκης
Ανατολικά της Εδέμ - Στάϊμπεκ
Και με το φως του λύκου επανέρχονται - Ζατέλη

Ένα από αυτά του ζήτησα και μου τα πήρε όλα! Παππούς να σου τύχει!
Τελικα, δεν ειναι να τους εχεις εμπιστοσυνη...

Ευτυχως...