Ιαν Φλέμινγκ (Ian Fleming) "Τζέημς Μποντ" (James Bond)

Ο διασημότερος μυστικός πράκτορας του κόσμου είναι δημιούργημα ενός Αγγλου της ανώτερης τάξης, μέλους της Βρεττανικής αντικατασκοπείας, ο οποίος τον έπλασε κατ΄εικόνα και ομοίωση του εαυτού του. Ο Ιαν Φλέμινγκ γεννήθηκε στο αριστοκρατικό Μαίηφερ του Λονδίνου το 1908. Ο παππούς του ήταν επιτυχημένος τραπεζίτης και ο πατέρας του ισόβιο μέλος της Βουλής των Λόρδων. Ο ίδιος εκπαιδεύτηκε στο περίφημο κολλέγιο του Ητον, όπου οι ακαδημαικές επιδόσεις του ήταν φτωχές, αλλά διέπρεψε στα σπορ. Κατόπιν, φοίτησε για ένα χρόνο στην Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία, απ΄όπου παύθηκε, διότι αρρώστησε από γονόρροια. Τέλος, η μητέρα του φρόντισε να τον στείλει στο Κίτσμπουελ της Αυστρίας, όπου ένας πρώην Βρεττανος κατάσκοπος διατηρούσε μία μικρή ιδιωτική σχολή που προετοίμαζε τους υποψήφιους για καριέρα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Βρεττανιας. Εκεί ο Φλέμινγκ έμαθε άριστα Γερμανικά και χειμερινό σκι. Κατόπιν, βρέθηκε να σπουδάζει για λίγο στο πανεπιστήμιο του Μονάχου και κατόπιν της Γενεύης. Το 1939, παραμονές του πολέμου, ο ναύαρχος Γκόντφρευ, διοικητής της αντικατασκοπείας του Βασιλικού Ναυτικού και οικογενειακός φίλος, τον προσέλαβε ως βοηθό του. Διέπρεψε στη θέση αυτή, εργάστηκε με το κωδικό όνομα F17 και προβιβάστηκε στον βαθμό του πλωτάρχη.

Πολλές από τις ιδέες του εφαρμοστηκαν στη διάρκεια του πολέμου, όπως το να εγκαταλείπονται σε καίριες θέσεις πτώματα (φρέσκα), ντυμένα με στολές Βρεττανών αξιωματικών, τα οποία έφεραν επάνω τους πλαστά χαρτιά με ψεύτικες πληροφορίες που παραπλανούσαν τον εχθρό. Ο Φλέμινγκ ήταν επικεφαλής της επιχείρησης 'Golden Eye", η οποία είχε σκοπό την δημιουργία κατασκοπευτικού δικτύου στην Ισπανία, σε περίπτωση που η χώρα έπεφτε στα χέρια των Ναζί. Με το τέλος του πολέμου, έδωσε το ίδιο όνομα στην βίλλα του στην Τζαμάικα, το αγαπημένο του καταφύγιο, όπου και έγραψε τα διάσημα βιβλία του.

Ο Τζέημς Μποντ είναι περίπου 37 ετών και παραμένει στην ίδια ηλικία (χωρίς βέβαια να γίνεται ειδική μνεία επ΄αυτού) και στα 14 συνολικά βιβλία που έγραψε ο Φλέμινγκ. Το πρωτο βιβλίο της σειράς γράφτηκε το 1952, όταν ο Φλέμινγκ είχε αποσυρθεί στην Τζαμάικα, περιμένοντας να βγει το διαζύγιο της τότε ερωμένης του- και μετέπειτα συζύγου του, Ανν- από τον σύζυγό της. Η ιστορία τους είχε ξεκινήσει χρόνια πριν, όταν η Ανν ήταν παντρεμένη με τον πρώτο σύζυγό της, ο οποίος κατόπιν σκοτώθηκε στον πόλεμο. Ο Φλεμινγκ επέλεξε να παραμείνει εργένης, έτσι η Αν παντρεύτηκε κάποιον άλλο (πάντως Λόρδο). Η ιστορία τους συνεχίστηκε, με την Ανν να ταξιδεύει συχνά στην Τζαμάικα με διάφορες δικαιολογίες. Τελικά έμεινε έγκυος από τον Φλέμινγκ και ο Λόρδος αποφάσισε να της δώσει διαζύγιο. Ο εκνευρισμός του επικείμενου γάμου και της πατρότητας οδήγησαν τον Φλέμινγκ στην απόφαση να γράψει, ώστε να γεμίσει τις άγρυπνες νύχτες του.

Το πρώτο βιβλίο της σειράς, το Καζινό Ρουαγιάλ, γράφτηκε μέσα σε δύο μήνες και έγινε αμέσως τεράστια εκδοτική επιτυχία. Ο σκληρός άνδρας με τον κωδικό 007- όπου τα ψηφία 00 φανερώνουν ότι έχει την άδεια της Αυτής Μεγαλειότητος να σκοτώνει- που αναφέρεται στον επικεφαλής της αντικατασκοπείας Μ, που λατρεύει τις γυναίκες, τα γρήγορα αυτοκίνητα και το ντράι μαρτίνι, έγινε ο αγαπημένος ήρωας των αναγνωστών. Ο Φλέμινγκ συνέχισε να γράφει ένα βιβλίο κάθε χρόνο, μέχρι το 1964, οπότε και πέθανε από τις καταχρήσεις. Το ποτό και το κάπνισμα είχαν καταπονήσει την καρδιά του, έπαθε μία μοιραία καρδιακή προσβολή κατά την διάρκεια δείπνου στο Γκολφ Κλάμπ με φίλους του. Τα τελευταία λόγια του ήταν προς τους τραυματιοφορείς του ασθενοφόρου που ήρθε να τον παραλάβει. "Λυπάμαι που σας εβαλα σε τόσο κόπο. Αναρωτιέμαι πως τα καταφέρνετε με τόση κίνηση που έχουν οι δρόμοι στις μέρες μας".

Τα βιβλία (και οι ταινίες που γυρίστηκαν βασισμένες σ΄αυτά) είχαν τόσο μεγάλη επιτυχία, ώστε οι κληρονόμοι του Φλέμινγκ αποφάσισαν να δώσουν τα δικαιώματα σε άλλους συγγραφείς, ώστε να συνεχιστεί η χρυσοφόρα παραγωγή βιβλίων και ταινιών. Κανένας από τους επιγόνους δεν στάθηκε, κατά την γνώμη μου, στο ύψος του πρωτοτύπου. Τα 14 βιβλία παραμένουν άφθαστα, περιγράφοντας μία "αθώα" κατασκοπευτική εποχή, με καταιγιστική δράση, απίθανες περιγραφές, μοναδικούς "κακούς" χαρακτήρες και αξέχαστες, υπέροχες γυναίκες. Υπήρξαν αγαπημένα μου αναγνώσματα σε πολύ νεαρή ηλικία και, προς βοήθεια όσων θέλουν να γνωρίσουν τον κατάσκοπο που αποτέλεσε πρότυπο για όλους τους άλλους, αναφέρω εδώ τα καλύτερα. "Από την Ρωσία με Αγάπη", "Ντόκτωρ Νο", "Γκολντφίνγκερ" και το καλύτερο όλων "Στην υπηρεσία της Αυτής Μεγαλειότητος", όπου και ερωτεύεται για μοναδική φορά και παντρεύεται την Τρέησυ. Συστήνω ανεπιφύλακτα την πρωτότυπη, αγγλική εκδοχή, σε όσους έχουν καλό επίπεδο γνώσης της γλώσσας.
 
Last edited by a moderator:
Αν και μου αρέσει ο Τζέημς Μποντ περιορίστηκα στις ταινίες και δεν διάβασα τα βιβλία του Ίαν Φλέμινγκ. Η Φένια μας τα θύμησε σήμερα και η εποχή είναι κατάλληλη για τις αγαπημένες μου ιστορίες, γιατί τι είναι καλύτερο στην παραλία από το να νιώσεις (εντάξει για μερικές σελίδες μόνο) κορίτσι του Τζέημς Μποντ. :)
 
Ο αγαπημένος μου ήρωας!!!Το έχω άλλωστε δηλώσει πολλές φορές! I love James!!! :γιούπι: (Κρίμα που δεν οδηγούσε Ferrari....θα ήταν το ιδανικότερο!)
 
Δυστυχως ή ευτυχως μπορω να πω οτι ποτε δεν συμπαθησα ουτε τον ηρωα ουτε τον συγγραφεα του...πολλα χτυπητα αρνητικα που μοιραζονταν και οι δυο σε συνδιασμο με εναν εντονα διαχυτο μισογυνισμο και επιρροες απο μακαρθισμο κανουν το εργο καπως ασυμφορο ισως με μοναδικη εξαιρεση δυο ταινιες η μια προσφατη και η αλλη επι σον κονερυ...
 
Top