Με καλυψες πληρως.Αυτό που μου μένει είναι μια πολύ αόριστη πλοκή χωρίς λεπτομέρειες, η γενικότερη ατμόσφαιρα του βιβλίου, κάποιες αποσπασματικές σκηνές που μου εντυπώθηκαν και η τελική εντύπωση που μου άφησε.
Πολύ σωστή τοποθέτηση! Αυτό πιστεύω κι εγώ πως πρέπει να είναι το τελικό αποτέλεσμα του διαβάσματος. Η ασυνείδητη διαμόρφωση του χαρακτήρα (που επιτυγχάνεται φυσικά σε συνδιασμό και με άλλες δραστηριότητες)!Παρ'όλα αυτά πιστεύω πως αν καταφέρω να ξεκλειδώσω το νόημα του κάθε βιβλίου, ακόμα κι ας ξεχάσω την ίδια την πλοκή, δεν θα ξεχάσω τις έννοιές του, που σίγουρα πολλές από αυτές, έστω ασυνείδητα, με έχουν διαμορφώσει και ως χαρακτήρα.
Αν και το έχω διαβάσει δις δεν θυμάμαι παρά ελάχιστα πράγματα. Αυτό το βιβλίο με κάνει να ασιθάνομαι πως είμαι ένα βήμα πριν το αλτσχάιμερΤο χειρότερο είναι πως δεν μου έχει μείνει κανένα όνομα από το Σιλμαρίλιον, ούτε τοποθεσία, ούτε χρονολογία, που ουσιαστικά ο σκοπός που διάβασα το βιβλίο ήταν η ευρύτερη γνωριμία μου με τον κόσμο του Τόλκιν.
Λορένα, πριν δυο χρόνια το 'γραψες αυτό και μάλλον έχεις ηδη παρηγορηθει, αλλο εγω θα σε παρηγορησω ακομη περισσοτερο γιατι μου συνεβη αυτο το πραγμα με το ιδιο βιβλιο.Μεχρι που προχθες επεσα στο περιπτερο στην προσφορα που δινει "Μεγαλες προσδοκιες".
Και εκει που ημουν ετοιμη να το παρω, σκεφτομενη οτι την ταινια την ειχα δει, ας διαβασω και το βιβλιο, μιας και αρκετοι λενε καλα λογια, θυμηθηκα οτι το ειχα διαβασει πριν δυο χρονιακαι.. δεν το θυμομουν
Ας μην αναλυσω και τα υπολοιπα που μου περασαν απο το μυαλο (που δεν ηταν και τα καλυτερα..) ηθελα να ρωτησω : εχει συμβει σε κανεναν αλλον κατι παρομοιο; (για να παρηγορηθω πως δεν ειμαι η μονη)
πέρα από το τι μου δίνει το κάθε βιβλίο και από το αν θα μου επιτρέψει το ίδιο να το ξεχάσω
είναι και ο τρόπος της ανάγνωσης.
όταν πω "ώρα για διάβασμα" και μπω στην ατμόσφαιρα των σελίδων δύσκολα ξεχνάω το ταξίδι μου,
όταν το κάνω για να περάσει η ώρα και το μάτι απλά τρέχει στο κείμενο συγκρατώ από ελάχιστα εως καθόλου![]()
Κι εγώ το κάνω αυτό,διαβάζω κάποια αποσπάσματα για να το ξαναθυμηθώ.Ειδικά άμα διαπιστώσω ότι ένα βιβλίο το ξέχασα ενώ μου είχε αρέσει, το ξαναβρίσκω και το ξαναδιαβάζω.