Η viral λέξη της επικαιρότητας ("αρμοί της εξουσίας")

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Ενίοτε ένας πολιτικός ή άλλο δημόσιο πρόσωπο, χρησιμοποιώντας μια ξύλινη γλώσσα, θα χρησιμοποιήσει μια λέξη ή έκφραση που δεν υπάρχει στην καθημερινή γλώσσα. Κάτι που αύτη η λέξη περιγράφει ένα καυτό θέμα, κάτι που ακούγεται λόγια, εξωτική ή πιασάρικη, για κάποιο λόγο γίνεται viral και αναμασάται συνέχεια από τα ΜΜΕ, αναλύοντας όχι τόσο την ίδια τη λέξη, αλλά το φαινόμενο που περιγράφει, και τί ήθελε να πει το πρόσωπο που τη χρησιμοποίησε. Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει κάθε τόσο, και κατόπιν, συνήθως, αυτή η λέξη ξαναπερνάει στη λήθη.

Προσωπικά εμένα αυτό το φαινόμενο μου φαίνεται λίγο κωμικοτραγικό. Δηλ. το παραλληλιζω με κάποιον ξερόλα που μόλις έμαθε μια λόγια λέξη και τη χρησιμοποιεί συνέχεια για να εντυπωσιάσει τους άλλους, σε σημείο εκνευρισμού.

Οι πιο παλιοί σίγουρα θα θυμούνται τη λέξη "βατά" που ακουγόταν συνέχεια τα καλοκαίρια της δεκαετίας του 90-00 για να περιγράψει τα θέματα των Πανελ. εξετάσεων. Ενώ δηλαδή είναι μια λέξη που δεν ακουγόταν όλο το χρόνο (εγώ πχ. ποτέ δε θα έλεγα "αυτή η πίστα είναι βατή και την τερμάτισα" ή "αυτό το βιβλίο είναι βατό και το διάβασα έυκολα") αλλά ακουγόταν υπερβολικά συχνά τα καλοκαίρια, τόσο από μαθητές που μιλούσαν στην κάμερα όσο και δημοσιογράφους, σε σημείο αηδίας.

Ένα άλλο παράδειγμα ήταν ίσως η ιαπωνική λέξη "τσουνάμι", που ενώ εγω προσωπικά πάνω κάτω ήξερα τί ειναι το τσουνάμι ως φαινόμενο, δεν υπήρχε στο καθημερινό λεξιλόγιο. Μπήκε όμως στη γλώσσα μετά το Τσουνάμι του Ειρηνικού του 2005, οπότε και ακουγόταν καθημερινά και συνέχεια στα ΜΜΕ η λέξη, και έκτοτε έγινε παραγωγική έκφραση (πχ. "τσουνάμι μεταρυθμίσεων").

Λέω λοιπόν να ανοίξω αυτό το θέμα για να σχολιάζουμε τη viral λέξη της επικαιρότητας κάθε φορά που συμβαίνει αυτό το φαινόμενο. Τώρα το Φεβρουάριο του 2020 το φαινόμενο έχει επιστρέψει, και αναφέρομαι φυσικά στη φραση "αρμοί της εξουσίας" που είχε πει ο Τσίπρας σε μια ομιλία του. Ενώ δηλ. δε θυμαμαι ποτε στη ζωη μου να εχω ακουσει αυτή τη λέξη, άρχισα ξαφνικα να την ακούω 50 φορές τη μέρα, ενω καλα καλα δενμπορουν να συμφωνησουν τι σημαίνει, ενω προβλεπω τη λεξη να ξεχαστεί οταν ξεθυμάνει το θέμα.

Η λέξη αρμός βγαίνει απο το Αρχ. αραρίσκω (ενώνομαι, ταιριάζω με κάτι).
Σημαίνει την άρθρωση/κλείδωση, το δεσμό, αλλά και το μάνταλο της πόρτας. Στη ΝΕ είναι το σημείο οπου εφάπτονται κάποιες επιφάνειες, ή το κενό μεταξύ τους. Η λέξη σχετίζεται με τα πιο κοινά αρμόζω, αρμόδιος και αρμονία. Φαντάζομαι οτι η λέξη χρησιμοποιείται πιο πολύ από όσους ασχολούνται με τεχνικές εργασίες αλλά και μουσική, και ισως παραπέμπει στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση του Τσίπρα.

Το τί ακριβώς είναι οι "αρμοί της εξουσίας" του Τσίπρα είναι κάτι που δεν μπορούν να καταλήξουν δημοσιογράφοι και πολιτικοί (μέχρι να τον καλέσουν σε ένα στούντιο μετα απο καποιες βδομαδες, οταν ξεθυμανει το θεμα). Σύμφωνα με την αντιπολιτευση, ο Τσιπρας αναφερεται στους δημοκρατικούς θεσμούς, και το ιδανικό του είναι ο αντιδημοκρατικός έλεγχός τους. Κατα τους βουλευτες του Τσιπρα, οι αρμοι αναφερονται στο παρακράτος, την κομματοκρατία και τη διαπλοκή, και στους μηχανισμους που ολοι λιγο-πολυ θεωρουμε οτι "φταίνε για όλα".

Εσεις μπορειτε να θυμηθειτε τετοιες λεξεις απο την περασμένη επικαιρότητα;
 
Last edited:
Εμένα μου ήρθε στο μυαλό η "ασυμμετρη απειλή" αλλά δεν θυμάμαι ούτε ποιος το είπε ούτε πότε. Το ακούγαμε πάντως συνέχεια ένα φεγγάρι.
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Αν δεν κανω λαθος το ειχε πει ο Πολύδωρας αναφερόμενος σε κάτι πυρκαγιές, οτι δηλ. ηταν υπερβολικά μεγάλο και ανορθόδοξο τρο πρόβλημα για τα συμβατικά πυροσβεστικά μέσα. Νομιζω στην ιδια ομιλια ειχε κανει λόγο και για τον "στραγηγό άνεμο", το οποιο θεωρήθηκε γραφικό.

Asymmetric threat/warfare ειναι στρατιωτικός όρος.
 
Δηλ. το παραλληλιζω με κάποιον ξερόλα που μόλις έμαθε μια λόγια λέξη και τη χρησιμοποιεί συνέχεια για να εντυπωσιάσει τους άλλους, σε σημείο εκνευρισμού.
Φληναφήματα και πομφόλυγες. :μουάχαχα:
Εσεις μπορειτε να θυμηθειτε τετοιες λεξεις απο την περασμένη επικαιρότητα;
"Παραβατική συμπεριφορά" και ακομη πιο συγκεκριμένα "σχολικη παραβατικότητα". Δε θυμάμαι ποιο γεγονος ξεκινησε την αμετρη χρηση αυτης της φρασης, θυμαμαι, όμως, να το ακούω παντού.
 
Ο όρος Ασύμμετρη Απειλή, συνήθως αναφέρεται σε εναλλακτικές μορφές πολεμικών συγκρούσεων. Συνήθως ανταρτοπόλεμο ή τρομοκρατικές επιχειρήσεις όπου μικρές ομάδες με εξοπλισμό χαμηλής τεχνολογίας και δύναμης μπορούν να προκαλέσουν ασύμμετρα μεγάλες καταστροφές/συνέπειες/ανατροπές στο στάτους κβο. Η χρήση του όρου από τον Πολύδωρα προφανώς έγινε για να υπονοήσει (αλλά ελλείψει αποδείξεων χωρίς να το πει ευθέως) ότι οι πυρκαγιές και το μέγεθος των καταστροφών δεν ήταν αποτέλεσμα αποτυχίας του κρατικού μηχανισμού αλλά κυρίως αποτέλεσμα σχεδιασμού που σε συνδυασμό με τις αντίξοες φυσικές δυνάμεις (Στρατηγός Άνεμος) οδήγησαν στην καταστροφή.
 

Φιλιπ

Δαγεροτύπης
εμένα με εκνευρίζει που ακούω από τους δημοσιογράφους κάθε Χριστούγεννα,Πάσχα και 15αύγουστο το "με κατάνυξη οι πιστοί γιόρτασαν..." κλπ κλπ.Η εκφραση "με κατάνυξη" εξαφανίζεται τον υπόλοιπο χρόνο και μόνο σ αυτες τις μεγάλες θρησκευτικές γιορτες την ξαναβγάζουν απ το συρτάρι και όλα τα ρεπορταζ αρχίζουν με αυτην :όχισουλέω:
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Η γιαγιά μου τα έλεγε τερλίκια, αν θυμάμαι καλά. Το χαρακτηριστικό τους ήταν πως ήταν με χοντρές κλωστές και δεν ήταν για παπούτσι αλλά για μέσα στο σπίτι.
Με αφορμη αυτη τη συζητηση θυμηθηκα τη "γιαγιά με τα τερλίκια" που πριν κάποιο καιρό συζητιόταν συνέχεια τόσο στις ειδήσεις όσο και στο Ράδιο Αρβύλα. Δε θυμάμαι να έχω ακούσει ποτέ αυτή τη λέξη (αν και όταν ημουν μικρός φορούσα τερλίκια, αλλά χωρις να τα λέμε έτσι) και όταν έγινε αυτό το περιστατικό, ακουγόταν 50 φορές τη μέρα, κάθε μέρα στην τηλεόραση.

(Υπενθυμίζω η "γιαγιά με τα τερλίκια" ήταν μια ηλικιωμένη ρωσοπόντια που έπλεκε και πουλούσε πλεκτά στο δρόμο, ερασιτεχνικά και χωρίς να έχει ανοίξει επιχείρηση, και για αυτό το λόγο συνελήφθη για φοροδιαφυγή. Ηταν κλασική περίπτωση broken windows theory οπου δηλ. η αστυνομία, ενώ δεν μπορεί να πατάξει πιο σοβαρά και δύσκολα εκγλήματα, εξαντλέί την αυστηρότητά της σε πιο απλά και άμεσα προβλήματα.
 
Last edited:
Όπως και φράση των τελευταίων ημερών που ακούμε μέρα-νύχτα σε ραδιόφωνο και τηλεόραση: "ατομική ευθύνη".
 
Top