Καταρχήν με τα "πλούσια γλώσσα" και "πλούτος" διαπιστώνω πως η αναφορά είναι πάντα και μόνο στο λεξιλόγιο και μέσα από ένα καθαρά αριθμητικό πρίσμα.
Από λεξιλογική άποψη πιστεύω πως τα Αγγλικά πρέπει πράγματι να είναι μια πολύ δυνατή γλώσσα, λογικό πράγμα αφού τα Αγγλικά μιλιούνται πάμπολλους διαφορετικούς ανθρώπους και λαούς σε όλον τον πλανήτη, με διαφορετικές ανάγκες και κουλτούρες, έτσι που ευνοείται η καλλιέργεια ενός πολύ πλούσιου λεξιλογίου.
Επίσης, και κόντρα στην γενική αντίληψη, τα Νέα Ελληνικά είναι διαπιστωμένα πιο πλούσια λεξιλογικά από τα Αρχαία Ελληνικά και αυτό σημειώθηκε μεταξύ άλλων σε μια εκπομπή των "Ανιχνεύσεων" πριν λίγο καιρό από κάποιον γλωσσολόγο που δυστυχώς δεν θυμάμαι τώρα το όνομά του. Πράγμα λογικό, αν το σκεφτείς, αφού τα ΝΕ καλούνται να περιγράψουν έναν πιο σύνθετο κόσμο από αυτόν τής αρχαίας πραγματικότητας.
Πέρα όμως από το λεξιλόγιο υπάρχουν κι άλλες όψεις που μπορούν να συγκαταλεχθούν στον γλωσσικό πλούτο. Στα Ισπανικά για παράδειγμα υπάρχει μια σημαντική διάκριση μεταξύ τού ser και του estar που δεν υπάρχει στα Ελληνικά! Εμείς λέμε πως "είμαι ψηλός" και "είμαι άρρωστος" ενώ οι Ισπανοί θα πουν "soy alto" αλλά "estoy enfermo" αφού κάνουν διάκριση μεταξύ των μόνιμων και των προσωρινών ιδιοτήτων χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικά ρήματα εκεί που εμείς έχουμε μονάχα το είμαι κι αυτό στην καθημερινή χρήση. Ή για παράδειγμα έχουν τρεις διαβαθμίσεις για την τοποθέτηση στον χώρο εκεί που εμείς έχουμε δύο. Έτσι εμείς λέμε αυτός και εκείνος, εδώ και εκεί, αλλά οι Ισπανοί λένε este, ese και aquel, και aquí, ahí και allí έχοντας χωρίζοντας το δικό μας εκεί σε ένα πιο κοντινό και ένα πιο μακρινό εκεί και όμοια και την προσωπική αντωνυμία εκείνος (ese και aquel)!
Επίσης τα Ισπανικά έχουν την διάκριση τής διάρκειας και εκεί που εμείς λέμε κάνω αυτοί λένε hago και estoy haciendo όπου ο δεύτερος τύπος δηλώνει πως κάτι γίνεται αυτήν την στιγμή, μια διάκριση που υπάρχει όμοια και στα Αγγλικά (I do και I am doing) και που και πάλι δεν υπάρχει στην γλώσσα μας!
Αγαπώ τα Ελληνικά περισσότερο από κάθε άλλη γλώσσα, όμως αυτό "τα Ελληνικά είναι η πιο πλούσια γλώσσα" δυστυχώς φαίνεται σαν κούφιος παιδικός κομπασμός και τίποτα παραπάνω. Βέβαια τα Ελληνικά (και κυρίως τα Αρχαία) είναι μια πολύ σημαντική γλώσσα βάσει τού έργου που έχει γραφτεί σε αυτά και τής επιρροής που είχε στον Δυτικό κόσμο. Άλλο πράγμα όμως σημαντικά κι άλλο η πιο πλούσια γλώσσα.