Η μεταμφίεση

Το στοιχείο της μεταμφίεσης είναι ένα μυθοπλαστικό μέσο, που βοηθάει τους συγγραφείς να προσθέσουν μια ενδιαφέρουσα νότα στην πλοκή του κειμένου τους και να την οδηγήσουν σε αναπάντεχες ανατροπές και συχνά αποκαλυπτικές ή συγκινητικές αναγνωρίσεις.

Η μεταμφίεση έχει χρησιμοποιηθεί από την αρχαία ήδη λογοτεχνία. Την συναντάμε στην Οδύσσεια, όπου ο Οδυσσέας εμφανίζεται στους δικούς του στην Ιθάκη σαν ζητιάνος, για να παρατηρήσει πρώτα το κλίμα που επικρατεί εκεί και μετά να κάνει την θριαμβευτική εμφάνισή του. Στην Χιονάτη και τους Επτά Νάνους, πάλι, η κακιά μητριά εμφανίζεται σαν καλή γριούλα στην ηρωίδα, για να της πουλήσει το μήλο.

Πολύ συχνή επίσης είναι η μεταμφίεση γυναικών σε άντρες, όπου η εκάστοτε ηρωίδα έχει τους λόγους της να κρύψει το φύλο της. Από τα πολλά παραδείγματα τέτοιου τύπου μεταμφίεσης, θα αναφέρω αυτήν της Ροζαλίντας, στο Όπως Αγαπάτε του Σαίξπηρ, η οποία αποφασίζει να μεταμφιεστεί για να μην κινδυνέψει στο δάσος του Άρντεν.

Στη σύγχρονη λογοτεχνία και μάλιστα στην ελληνική, ένα πολύ ιδιαίτερο παράδειγμα βρίσκουμε στο βιβλίο Ελένη, ή ο Κανένας, όπου η ηρωίδα Ελένη αποφασίζει να ντυθεί άντρας για να μπορέσει να παρακολουθήσει μαθήματα ζωγραφικής στην Ιταλία (βρισκόμαστε στο τέλος του 19ου αιώνα). Πρόκειται βέβαια για βιογραφικό κείμενο, οπότε η μεταμφίεση της Ελένης Μπούκουρα, της ηρωίδας του μυθιστορήματος, συνέβη στ’ αλήθεια! Εδώ, λοιπόν, ταιριάζει το ερώτημα αν είναι η λογοτεχνία που μιμείται τη ζωή ή η ζωή τη λογοτεχνία.

Η μεταμφίεση έχει χρησιμοποιηθεί και στο σινεμά. Ας θυμηθούμε την Τούτσι με τον Ντάστιν Χόφμαν, αντίστροφη μεταμφίεση αυτή τη φορά, ενός άντρα σε γυναίκα.

Εσείς έχετε συναντήσει ενδιαφέρουσες μεταμφιέσεις στα βιβλία σας;
 
Η πρώτη που μου έρχεται γρήγορα στο μυαλό, είναι η μεταμφίεση του Ρότσεστερ στην Jane Eyre της Charlotte Bronte, ο οποίος μεταμφιέζεται σε τσιγγάνα και διαβάζει τις παλάμες των καλεσμένων του στο Thornfield.

Επίσης, στο Madame Doubtfire της Anne Fine, όπου όταν ο άνεργος, χωρισμένος πατέρας 3 παιδιών περιορίζεται από την πρώην σύζυγό του στο δικαίωμά του να βλέπει τα παιδιά του, εκείνος μεταμφιέζεται σε (πολύ επιτυχημένη) νταντά και κάνει αίτηση για τη θέση που έχει βάλει η γυναίκα του. Προσλαμβάνεται, αλλά τα δύο μεγαλύτερα παιδιά του τον αναγνωρίζουν αμέσως, όχι όμως το μικρότερο, ούτε και η γυναίκα του. Μόλις ανακαλύπτει το μυστικό του, παραδέχεται τα λάθη της και του επιτρέπει να βλέπει τα παιδιά του συχνότερα. Έχει γίνει φυσικά αξέχαστη κωμωδία με τον Robbie Williams στον κεντρικό ρόλο.

Να προσθέσω και την Viola στην Δωδέκατη Νύχτα του Shakespeare, που όταν ναυαγεί στις ακτές της Ιλλυρίας, προκειμένου να σώσει την τιμή της, μεταμφιέζεται σε αγόρι.
 
Last edited:
Σουπερμαν, Σπαιντερμαν, Ζορρο. Τρεις μεταμφιεσμενοι μασκοφοροι εκδικητες, υπερανω πασης υποψιας στην καθημερινη τους ζωη.
 
Ενώπιον μιας καταπληκτικής μεταμφίεσης βρέθηκα πριν κάνα μήνα, όταν διάβαζα την "Περιπέτεια των δύο πόλεων" του Ντίκενς, όπου ένα δευτερεύον πρόσωπο, μεταμφιέζεται και παριστάνει τον βασικό ήρωα της ιστορίας. Η μεταμφίεση γίνεται στη φυλακή, προκειμένου να σωθεί εκείνος που κατηγορήθηκε άδικα από την Παριζιάνικη Κυβέρνηση (εποχή γαλλικής επανάστασης).
Προσπαθώ να μη δώσω άλλες λεπτομέρειες για να μην αποκαλύψω το τέλος της υπέροχης αυτής ιστορίας.
 
Στον Κόμη Μοντεχρίστο αν δεν κάνω λάθος, στο Κοιμητήριο της Πράγας του Έκο και δεν το περίμενα που δεν το έχει αναφέρει κανείς ακόμη, Σέρλοκ Χόλμς!
Επίσης Φάουστ, Σταχτοπούτα και στο Ο Πρίγκιπας και ο Φτωχός.
 
Last edited:
Top