Η γνώμη σας για την πειρατεία/κατέβασμα

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Η αντιγραφή δεδομένων, γνωστή και ως "κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας" είναι καθημερινό δρώμενο εδώ και δεκαετίες, πολύ πριν πει στη ζωή μας το Ιντερνετ, τα mp3 και τα torrents. Ολοι μας εχουμε αντιγραψει κασέτες, δισκέτες, σιντί, ή έχουμε φωτοτυπήσει κάποιο έντυπο αντί να το αγοράσουμε.

Και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τί πιο φυσικό από έναν καθηγητή που μοιραζει φωτοτυπίες ή pdf στους σπουδαστές, για να μην ειναι υποχρεωμένοι να πηγαίνουν να αγοράζουν τα βιβλία. Πρόκειται όμως για καλοκάγαθη εξυπηρέτηση, ή για στέρηση κερδων των νόμιμων δικαιούχων;

Εχουμε ολοι ακούσει φαντάζομαι για εισβολες υπηρεσιών προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας και συλλήψεις στην Αμερική, για άτομα που κατεβάζουν παράνομα μουσικές και ταινίες. Για την Ελλάδα έχει ακουστεί μόνο η σύλληψη των παιδιών που διαχειρίζονταν το gamato.info. Πρόσφατα όμως είδα σε μια εκπομπή ότι το ΣΔΟΕ εισέβαλε σε ενα ΙΕΚ και συνέλαβε ένα καθηγητή που μοίραζε φωτοτυπίες. Μάλιστα εγινε και κατοίκον έρευνα στο υπολογιστή του. :ωιμέ:

Το οτι η αντιγραφή και μετάδοση copyrighted υλικού είναι παράνομη, αυτό είναι δεδομένο. Δεν χωράνε ελαφρυντικά όπως "όλοι το κάνουν", "είναι μέρος της ζωής", "είναι ακριβά τα CD/DVD", "το κάνω για εξυπηρέτηση στο φίλο/σπουδαστή" κλπ. Αυτες οι δικαιολογίες χρωματίζουν ηθικά την πράξη, αλλά δεν την νομιμοποιούν.

Εδώ όμως που θέλω να προβληματιστούμε είναι το αν είναι και ανήθικο. Μάλιστα είχα διαβάσει ενα παρομοιο προβληματισμό σε σελίδα θρησκευτικού περιεχομένου και παρέπεμπαν στην εντολή "Ου κλέψεις". Μαλιστα σε καποια DVD υπηρχε ενα εισαγωγικο βιντεο οπου εδειχνε εκγληματικές πράξεις κλπ και κατέληγε στο συμπέρασμα "Εαν δεν θα έκλεβες μια τσάντα, εαν δεν θα έκλεβες ένα αυτοκίνητο, μην αντιγράψεις αυτό το DVD. Η πειρατεία είναι κλοπή"

Είναι όμως έτσι; Το να κατεβάσω ενα mp3 ισοδυναμεί με το να κλέψω το CD απο το μαγαζί, ή με το να κλέψω μια μπανάνα από το μανάβη;

Κατα τη γνώμη μου όχι δεν είναι. Το να απολαμβάνω μια ένα έργο μαζικής κατανάλωσης (και ιδεατής φύσης) χωρίς να πληρώσω μπορεί να στερεί κέρδη από τον δικαιούχο αλλά ηθικά δεν ισοδυναμεί με κλοπή. Το να κατεβάσω ένα CD αντί να το αγοράσω ουσιαστικά δεν έχει διαφορά με το:
*Να μη το αγοράσω λόγω οικονομίας
*Να μη το αγοράσω λόγω μποϋκοτάζ
*Να το ακούσω στο ραδιόφωνο
*Να περνάω έξω απο ενα μαγαζι που το παίζει και να το ακούσω
*Να το αγοράσω, να το ακούσω 4-5 φορές και μετά να το παρατήσω
*Ουτως η αλλως να μη το αγοραζα καν, και απλα να το κατεβασα απο περιεργεια ή "επειδή υπάρχει", μια αθώα και ανώδυνη διαδικασια που θα ηταν αδυνατη με νόμιμο τρόπο

Εχει μεγαλη διαφορα απο το να κλεψω μπανάνα απο το μανάβη, γιατί η μπανάνα ειναι φυσικό αντικείμενο. Αν την κλέψω, καποιος αλλος δεν θα την αγοράσει απο το μανάβη. Επισης οταν αγοράζω μπανάνα, κανω μια σύμβαση με τον μανάβη: αυτός δούλεψε για τη μπανάνα που τώρα είναι δική μου.
Με μουσική, ταινίες και δεδομένα κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Κατεβάζοντας ένα τέτοιο υλικό δεν το στερείς από κάποιον, και ούτε υφίσταται μια σύμβαση με τους δημιουργούς για να οφείλεις να τους πληρωσεις.

Ενα επιχείρημα κατά της πειρατείας είναι οτι τα CD (στο παράδειγμά μας) ταΐζουν πολλούς εργαζόμενους, όπως διανομεις, γραφιστες, πωλητες κλπ. Αυτό όμως είνα κάπως εκβιαστικό. Μπορεί εγω να θελω μονο τη μουσική, γιατί να πληρώσω μεσάζοντες; Πληρώνουμε για αυτό που παίρνουμε, και αν δεν πληρώνουμε, τότε παίρνουμε μόνο τη μουσική, χωρίς φρουφρού.

Το ζήτημα της πειρατείας έγινε πιο εντονο φυσικά λόγω του Ιντερνετ. Η ιδια η φιλοσοφια του Ιντερνετ ομως ηταν ουτοπική: ενας αϋλος κοσμος ιδεατών και ανεξάντλητων πληροφοριών. Η παραδοσιακή έννοια της κλοπής όπως "κλέβω μπανάνα από το μανάβη" ή "κλέβω την τσάντα της γριούλας" δεν υφίστανται. Κατα τη γνώμη μου οι νόμοι του copyright ειναι παρωχημένοι και πρέπει να προσαρμοστούν, και όχι να προσπαθούν να μας ελέγξουν.

Αυτες εναι μερικες απο τις σκεψεις μου για προβληματισμό. Ολοκληρώνοντας θελω να προσθέσω οτι αν και τη διανομή copyrighted υλικού δεν τη θεωρώ ανηθική, θεωρώ ανήθικη την πειρατεία επι πληρωμή.
 
Last edited:

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Αντέρωτα, ξέχασες την περίπτωση στην οποία θα το αγόραζες αν δεν το έβρισκες δωρεάν. Σ' αυτήν την περίπτωση έχουν κάθε λόγο οι δημιουργοί να μιλούν για διαφυγόντα κέρδη. Αυτά δεν είναι τόσα όσα ισχυρίζονται (γιατί δεν θα αγόραζε το σιντί κάθε άτομο που το κατεβάζει παράνομα), αλλά πάντως είναι αρκετά (γιατί πολλοί θα το αγόραζαν). Παλιά αγόραζα σιντί, τώρα τα φτιάχνω εγώ εντελώς δωρεάν κατεβάζοντας τραγούδια. Ξέρεις πόσα χρόνια έχω να αγοράσω σιντί; Πόσο καιρό έχω να πάω στο βιντεοκλάμπ; Εργαζόμενοι και δημιουργοί έχουν χάσει χρήματα από μένα εξαιτίας της πειρατείας. Ακόμα κι αν δεν το ονομάσουμε κλοπή, τους πλήττει. Όσο για το ραδιόφωνο, δεν είναι ακριβώς έτσι. Στο ραδιόφωνο παίζονται συγκεκριμένα (καινούρια) τραγούδια που προωθούν οι δισκογραφικές για χιτ, προκειμένου να πουληθούν τα σιντί που τα περιέχουν.
Ναι, νομίζω ότι η πειρατεία είναι ανήθικη, αλλά ξέρεις πώς το βλέπω; Σαν αγαθά που αντί να βρίσκονται στα ράφια του σούπερ μάρκετ, βρίσκονται μέσα στα σπίτια μας, άφθονα και διαθέσιμα κάθε στιγμή για κατανάλωση/χρήση, ενώ κάποιοι στην τηλεόραση προσπαθούν να μας πείσουν να πάμε στο σούπερ μάρκετ να τα πληρώσουμε, γιατί από κει προέρχονται. Ε... δεν γίνεται, είναι στη φύση μας να παίρνουμε αυτό που μας προσφέρεται.
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Περιγραφεις τους λογους γιατί η πειρατεία είναι παράνομη. Δεν τους ανέφερα επειδή ακριβώς ειναι αυτονόητοι, οπως και τα διαφυγοντα κερδη. Τα διαφυγόντα κέρδη όμως είναι κλοπή/ανήθικο; Εγω πιστευω οχι.

Σε εκεινο το θεμα της Δημουλίδου είχα δώσει ενα παραδειγμα με τα σπίρτα. Δεν ειναι ανηθικο να αναψω τσιγαρο ή κερί από υπάρχουσα φωτιά. Κάποιος θα έλεγε οτι αυτη η πραξη ειναι ανηθικη καθότι δεν καταναλώνω σπίρτα οπότε προκαλώ διαφυγόντα κέρδη στους κατασκευαστές σπίρτων.

Νομιζω σε αυτη την ηθικη πατουσε και το Δεν Πληρώνω. Σε καμια περιπτωση το κινημα δεν στερουσε ή έκλεβε καποιο αναλώσιμο αντικείμενο απο κάποιον παραγωγό, απλά έκανε λαθραία χρήση υπηρεσιών, επικαλούμενοι παραθυράκια του Νόμου (με συνέπεια να καλυφθούν :ρ). Δε θυμάμαι ομως να τους κατηγορησαν για ανηθικες ενεργειες περα απο τους αμεσα θιγομενους.
 
Last edited:

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Περιγραφεις τους λογους γιατί η πειρατεία είναι παράνομη. Δεν τους ανέφερα επειδή ακριβώς ειναι αυτονόητοι, οπως και τα διαφυγοντα κερδη. Τα διαφυγόντα κέρδη όμως είναι κλοπή/ανήθικο;
Είπα
Ακόμα κι αν δεν το ονομάσουμε κλοπή, τους πλήττει.
Άρα ναι, το θεωρώ ανήθικο. Αυτό, φυσικά, δεν με σταματά απ' το να το κάνω. Η λογική είναι κυνική. Ας πρόσεχαν καλύτερα την πνευματική τους ιδιοκτησία.
 
Αυτό που δε λαμβάνουν υπόψιν όμως οι εταιρίες κυνηγώντας τα διαφεύγοντα κέρδη είναι πως αν κάποιος δεν έφτανε στον πνευματικό τους καρπό μέσο αυτής της οδού, δε θα έφτανε ποτέ. Γιατί να πιστέψουμε πως όλοι όσοι υποκύπτουν στη γλυκιά ζωή της πειρατείας, υπό άλλες συνθήκες θα αγόραζαν ένα cd που κοστίζει 20 euro, ένα παιχνίδι που κάνει 60 euro και τα λοιπά; Επίσης το επιχείρημα πως δε θα έκλεβα ένα αμάξι δε στέκει, γιατί όπως έχει πει και γνωστός σχολιαστής με ζήλο "αν μπορούσα όμως να αντιγράψω ένα αμάξι και να το κρατήσω θα το έκανα."
Εγώ πρώτα απ όλα εξ αρχής είμαι αρνητικός με την στάση των καλλιτεχνών. Έχουμε ένα μέσο, που είναι φτιαγμένο για να διαδίδει ταχύτατα (πες το ίντερνετ, πες το φωτοτυπικό) και αυτοί επιμένουν να βλέπουν το έργο τους ως μετρήσιμο εμπόρευμα. Οι καλλιτέχνες που εκτιμώ περισσότερο, είναι αυτοί που παρέχουν το πόνημά τους και απλά δίνουν έναν τρόπο να τους στηρίξει όποιος θέλει, όπως θέλει για να συνεχίσουν.
Εμένα αυτός ο άνθρωπος με τη συμπεριφορά του και την αντίληψή του, με έκανε να σταματήσω την πειρατεία στα ηλεκτρονικά παιχνίδια.
 

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Εγώ πρώτα απ όλα εξ αρχής είμαι αρνητικός με την στάση των καλλιτεχνών. Έχουμε ένα μέσο, που είναι φτιαγμένο για να διαδίδει ταχύτατα (πες το ίντερνετ, πες το φωτοτυπικό) και αυτοί επιμένουν να βλέπουν το έργο τους ως μετρήσιμο εμπόρευμα. Οι καλλιτέχνες που εκτιμώ περισσότερο, είναι αυτοί που παρέχουν το πόνημά τους και απλά δίνουν έναν τρόπο να τους στηρίξει όποιος θέλει, όπως θέλει για να συνεχίσουν.
Δηλαδή εμείς πρέπει, φυσικά, να πληρωνόμαστε για τη δουλειά μας και οι καλλιτέχνες να δουλεύουν τζάμπα! Και ποιοι καλλιτέχνες; Όχι όλοι φυσικά, μόνο εκείνοι των οποίων το έργο μπορούμε να κατεβάζουμε από το ίντερνετ. Ο πατέρας μου είναι συνθέτης (στην κατηγορία των καλλιτεχνών που πρέπει να χαρίζουν το έργο τους, δηλαδή). Η αδελφή του είναι κεραμίστρια (τα κεραμικά δεν κατεβάζονται, άρα είναι μετρήσιμα εμπορεύματα και επιτρέπεται να πωλούνται). Συγγνώμη για το ύφος - κατεβάζω όσο κι ο καθένας και ίσως δεν θα έπρεπε να λέω αυτά που λέω.
 
Όχι κανένα πρόβλημα με το ύφος, καταλαβαίνω τι λες, κουβέντα κάνουμε. Τονίζω πως δεν πιστεύω πως αυτό είναι ντε και καλά το σωστό αλλά είναι η "καταναλωτική" μου ηθική όσον αφορά την τέχνη. Αν κάποιος συγγραφέας, σκηνοθέτης κτλ τονίζει παραπάνω το κομμάτι των εισπράξεων και της εμπορικότητας απ ότι το ίδιο του το έργο, εμένα με απωθεί προσωπικά. Μου φαίνεται κάπως πρόστυχο. Δε λέω πως δεν πρέπει να ζήσουν οι καλλιτέχνες αλλά νομίζω πως όσοι μεγαλούργησαν και πολλές φορές μέσα στην ανέχεια, δεν είχαν πρώτο πράγμα στο μυαλό τους τα διαφεύγοντα κέρδη.
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Οι καλλιτεχνες μπορουν να δουλευουν με το κομμάτι, σαν να προσφέρουν υπηρεσία. Δεν λεω οτι προτεινω ενα νεο οικονομικό συστημα για να αντικαταστήσει το παλιό, αλλά απαντάω σε αυτό που λετε με το Δρουγγάριο οτι οι καλλιτέχνες δεν πρέπει να πληρώνονται.

Κρατάω αυτό που είπε ο Δρουγγάριος οτι το ίντερνετ έχει άλλη φύση, είναι άλλος κόσμος και οι κανόνες περί μετρήσιμων αγαθών δεν ισχύουν. Δεν φταίει η φύση του Ίντερνετ, φταίμε/φταίνε όσοι επιχείρησαν να πάνε ενάντια σε αυτή τη φύση.

Αν εγώ είμαι μάγειρας και βρεθώ σε ένα κόσμο οπου οι άνθρωποι τρέφονται με αέρα, δε φταίει η φύση του κόσμου που δεν προτιμάει αυτό που κάνω, αλλά εγώ το χρησιμοποιώ λάθος. Αντί να μαγειρέυω φαγητό, σε αυτόν τον κόσμο εγώ πρέπει να μάθω να "μαγειρεύω" αέρα καλύτερο από αυτόν που αναπνέουν οι άνθρωποι (πχ να τον αρωματίζω :ρ).
 
Για τα παιχνίδια μάλλον δεν βάζουν μυαλό .Σήμερα έκανα βόλτα στο παμπλικ και έβλεπα το playstation 3 ,που το λιγουρεύομαι εδω και πάρα πολύ καιρό :σάλια:αλλά πραγματικά και να το αγοράσει κανείς τον αναγκάζουν να το σπάσει και μετά να κατεβάζει παιχνίδια.Δεν είναι δυνατόν να δίνει κάποιος 300 (τώρα 300 ,όταν πρωτοβγήκε ήταν ακόμα πιο ακριβό) στη sony και μετά για να χρησιμοποιήσει αυτό που χρυσοπλήρωσε να πρέπει να δώσει 30-60 ευρώ για να παίξει ένα μόνο παιχνίδι.Εντάξει καταλαβαίνω πως στα παιχνίδια υπάρχει πολύ σκληρή δουλειά από πίσω αλλά καλή μου sony έλεος!!!
 
Το σκεπτικό μου είναι παρόμοιο της Ίζη, δηλαδή όπως και να το κάνεις είναι περιουσία κάπιου ο οποίος ξόδεψε χ χρόνο , ψ γνώσεις και ζ χρήμα για να το κάνει. Αυτός το κοστολογεί όπως θέλει και από κει και πέρα αν θες παίρνεις, αν δεν θες έχει καλός. Μην ξεχνάτε ότι πλέον μπορείς να αγοράσεις τραγούδι-τραγούδι κάποιο cd μόνο με αυτά που σου αρέσουν και να μην φορτωθείς πχ ολόκληρο cd για ένα τραγούδι.
Φυσικά και εγώ έχω κατεβάσει αλλά δεν θα βγω στους δρόμους να το διεκδικήσω κιόλας....

Ο καλύτερος τρόπος για μένα είναι αυτός που σκέφτηκε ο Dot Com (ο Mr Megaupload) o οποίος ήθελε να κάνει μια πλατφόρμα στην οποία ο καθένας θα κατεβάζει δωρεάν (ή με μικρή συμμετοχή) και τα χρήματα (και από τις διαφημίσεις) θα πήγαιναν απ ευθείας στους καλλιτέχνες (κάτι σαν το "χωρίς μεσάζοντες" με τις πατάτες). Έτσι και δωρεάν θα κατέβαζες και θα πληρωνόντουσαν αυτοί που κόπασαν.

Βέβαια τον έκλεισαν φυλακή πριν προλάβει να το υλοποιήσει και τώρα που βγήκε (δεν ευσταθούσαν οι καταγγελίες) δεν του δίνει κανείς host

**Μου βγάζει κάτι security token και δεν μπορώ να κάνω edit το προηγούμενο μήνυμα μου**

Μαργαρίτα το Σάββατο πήρα PS3 (σαν φανατικός Gamer), παιχνίδια πήρα essentials (15-20€) και μεταχειρισμένα (5-10€).
 
Last edited by a moderator:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Εγώ πάλι νομίζω πως οι δισκογραφικές κι οι εταιρίες κινηματογραφικής παραγωγής τα πάνε μια χαρά οικονομικά. Θα τις λυπηθώ κι αυτές, αλλά προς το παρόν υπάρχουν πολλοί άλλοι πιο πάνω στην λίστα μου.

Θεωρώ επίσης πως η νομοθεσία πρέπει να αλλάξει και να γίνει πιο ήπια όσον αφορά το θέμα του "κατεβάσματος" από το διαδίκτυο. Οι εποχές προχωρούν και νέες πραγματικότητες προκύπτουν. Δεν μπορούμε να θεωρούμε ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους εγκληματίες επειδή κατεβάζουν μουσική και ταινίες.

Χαίρομαι που η Ευρώπη έδειξε την στοιχειώδη σύνεση να κόψει την ACTA.


Δεν πρέπει να καλουπώνουμε τις εποχές και τους ανθρώπους πάνω στους νόμους αλλά να προσαρμόζουμε τους νόμους πάνω στις εποχές και στους ανθρώπους.

Έχω δώσει κι εγώ με το παραπάνω τον οβολό μου σε δίσκους, σιντί, ντιβιντί, συναυλίες, βιβλία κτλ. και προσωπικά καταλαβαίνω πολύ καλά την τοποθέτηση του Απόλλωνα Θηρευτή.
 
Μάλιστα, δηλαδή μου λέτε να μην υπάρχει πλέον παροχή υπηρεσιών. Πχ ένας γιατρός να μην παίρνει χρήματα από τον άρρωστο γιατί δεν δίνει κάτι άρα δεν χάνει κάτι, άρα είμαστε εντάξει.
 
Δεν υπάρχει "πειρατεία" απλά ονομάζεται...ψηφιακή κοινοκτημοσύνη, εξάλλου δίχως free downloding...να πάει στα τσακίδια το internet "τους", καθαρές κουβέντες :)))
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Μάλιστα, δηλαδή μου λέτε να μην υπάρχει πλέον παροχή υπηρεσιών. Πχ ένας γιατρός να μην παίρνει χρήματα από τον άρρωστο γιατί δεν δίνει κάτι άρα δεν χάνει κάτι, άρα είμαστε εντάξει.
Οχι δε λεμε αυτο. Το να φτιαχνω ταινιες και τραγουδια δεν ειναι παροχη υπηρεσιών γιατί ο φαν μου δεν μου τα ζήτησε ούτε με προσέλαβε. Τα φτιάχνω ούτως η άλλως, και εγώ ελπίζω να τα αγοράσουν όσο γίνεται περισσότεροι, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι.

Όταν πάω σε γιατρό, υδραυλικό ή δικηγόρο, αυτός δίνει το χρόνο του για εμένα, ενώ θα μπορούσε να κάνει κάτι άλλο ή να εξυπηρετεί άλλο πελάτη.

Αυτό έχει διαφορά και από το να είμαι αγρότης ή μπακάλης. Καλλιεργώ ούτως ή άλλως, χωρίς να μου το ζητήσει κάποιος. Αλλά όταν μου αγοράζεις μια μπανάνα, αυτή φεύγει από μένα. Με πληρώνεις για να φας εσύ την μπανάνα και όχι κάποιος άλλος (ή ο Κάποιοθ Άλλοθ).

Οπότε τα πνευματικά δεδομένα δεν είναι ούτε εμπόρευμα ούτε παροχή υπηρεσίας, ισχύει μια αρκετά διαφορετική σύμβαση.
 
Last edited:
Πάντως όπως συμβαίνει και με τα παλαιοβιβλιοπωλεία έτσι και με την μουσική μπορείς να "χτίσεις" cd με 10λεπτά το τραγούδι, να νοικιάσεις μια ταινία ή να αγοράσεις ένα λίγο παλαιότερο παιχνίδι με 3 και 5€, γιατί πρέπει να βλέπεις ότι καινούργιο κυκλοφορεί (και δεν αντέχει η τσέπη σου) όταν μπορείς να διασκεδάσεις με κάτι άλλο; Πραγματικά τα χρειαζόμαστε όλα αυτά;
Να φέρω ενα απλά παράδειγμα, τα windows που όλοι τα χρησιμοποιούμε 365 μέρες τον χρόνο επί πόσες ώρες την μέρα δηλαδή δεν αξίζουν τα 100€ που θα δώσεις για τουλάχιστον 2 με 3 χρόνια; Δεν αξίζει να πάρεις ένα παιχνίδι 20€ και να περάσεις μαζί του ένα μήνα, την στιγμή που πληρώνεις ποτό στα ίδια χρήματα για 3 ώρες διασκέδαση ή 4€ για καφέ για 2 ώρες διασκέδαση;

Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι απλά έχουμε γίνει dl junkies (δεν εξαιρώ τον εαυτό μου) και κατεβάζουμε ότι βρούμε από τα οποία πολλά μπορεί ποτέ να μην ανοίξουμε καν να δούμε τι έχουν.
 
Εγω παλι θα ηθελα να πω οτι πολλες φορες οταν κατεβαζω κατι ειτε ειναι μαπα ποιοτητα, απο ταινιες σπανια καποια να ειναι τζαμι, απο τραγουδια αλλο ειναι πιο δυνατα, αλλο πιο χαμηλα, αλλο μπορει να ειναι κομμενο... Για να μη μιλησω για υποτιτλους που μπορει να ψαχνω με τις ωρες να βρω καποιον που ταιριαζει ή να πρεπει να τον αλλαξω εγω! Δε λεω οτι εχω προβλημα βεβαια με ολα αυτα, ομως το downloading δεν ειναι εγγυηση οτι κατεβαζεις και ποιοτητα, ουτε ειναι παντα ευκολο. Θα μου πειτε ψιλα γραμματα.

Απο την αλλη, οι ιδιοι αυτοι που θιγονται δεν τα σκορπανε ελευθερα στο διαδυκτιο; Γιατι αν θελανε να κοψουν καποια ταινια θα την κοβανε κ δεν θα τη βρισκαμε πουθενα. Θυμαμαι χαρακτηριστικα τους "Αθικτους" που καθε τρεις κ λιγο εξαφανιζονταν τορεντ, βιντεακια στο youtube, ή γινοταν μη κατεβασιμα (!), οποτε ολο αυτο γινεται με τις ευλογιες τους.

Προσωπικα δε νιωθω οτι κλεβω, γιατι παιρνω κατι που ειναι ελευθερο στο ιντερνετ (το οποιο πληρωνω!), κατι που μπορω να δω και να ακουσω οποιαδηποτε στιγμη σε μια ελευθερη σελιδα, οποτε γιατι ειναι κλοπη; Και αν δεν υπηρχαν τα 971,518,818 views στο youtube του Gangnam Style, πως θα γινοταν τοσο διασημο και πως θα ξεραμε οτι εχει τοση επιτυχια; επειδη θα το ζητουσαν πολλοι στο ραδιοφωνο ή επειδη θα το χορευαν πολυ στα κλαμπ; Νομιζω οτι και οι δισκογραφικες και ολοι συμβιβαζονται με την κατασταση που στο κατω κατω τους βοηθαει. Και το οτι ολα ειναι ελευθερα (ακομα και τα βιβλια) δεν με κανει να μην αγοραζω βιβλια, να μην πηγαινω σινεμα, να μην αγορασω κι ενα σιντι στο τσακιρ κεφι, οποτε βγαινουν ολοι κερδισμενοι :)

εδιτ: και συγγνωμη κιολας, ειχαν και πριν καποιο τεραστιο κερδος απο τον απλο κοσμακη; γιατι προσωπικα δεν ηξερα πολυ κοσμο που αγοραζε σιντι, ή ταινιες, ολο με ενοικιασεις τη βγαζαμε απο βιντεοκλαμπ. Νομιζω οτι τα πραγματικα λεφτα τα βγαζανε απο μαγαζια και ραδιοφωνα κ τετοια, εμεις ημασταν το "μπονους"...
 
Last edited:

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Ειναι ενδιαφερουσα παραμετρος αυτη που θιγεις Δια. Τωρα που νιώθουμε οτι ολα ειναι δυνητικά στο χέρι μας, μας έχει πιάσει η μανια του hoarding.

Προσωπικά θυμάμαι εκεινες τις μαγικες στιγμες οταν πηγαιναμε με τον πατερα μου στα "κομπιουτεραδικά" όλο αγωνία εγώ για να βρω εκεινο το παιχνιδι που διαβασα στο PC Master, και κατόπιν η αγωνία να γυρίσω σπίτι να το παίξω, ενω χαζευα τις φωτογραφίες στο κουτί και το manual. Ξέροντας οτι τα παιχνίδια είναι ακριβά, έπρεπε κάτι να με μαγέψει πολύ για να το ζητήσω.

Αυτό όλο έχει αντικατασταθεί με μια απλη αναζήτηση σε abandonware sites. Και δεν φταίει μόνο η πειρατεία βέβαια, αλλά και η ηλικία, η εποχή, καθώς και η οικονομική κατάσταση.

Και πάλι όμως. Το να κατεβασω κάτι που δεν χρειάζομαι, και το έχω να περιμένει χωρίς να το δω/ακούσω/παίξω, σημαίνει οτι δεν θα το αγόραζα καν, οπότε δεν υπάρχουν διαφυγόντα κέρδη ή άλλη ζημιά.
 
Πρώτα από όλα ΔΕΝ είναι ελεύθερο στο internet, κάποιος το ανεβάζει εκεί ΠΑΡΑΝΟΜΑ. Αν δηλαδή κάποιος σας δώσει ένα αυτοκίνητο, θα το πάρετε επειδή σας το δίνει...ελεύθερα; Με το ίδιο σκεπτικό όταν βγάζεις δίπλωμα (που πληρώνεις) δεν σου δίνεις κανείς και ούτε δικαιούσαι δωρεάν αυτοκίνητο.

Για να το ακούσεις νόμιμα, κάποιος έχει πληρώσει για αυτό, όπως πχ τα ραδιόφωνα. Δεν παίρνουν πειρατικά cds και τα παίζουν για τον κόσμο τους. Στην τελική με ποιο δικαίωμα εσύ διασκεδάζεις με το πόνημα του άλλου; Αν ες να ενισχύσεις τους φτωχούς καλλιτέχνες να αγοράζεις ΜΟΝΟ αυτούς.

Τέλος δεν κατάλαβα πως ξεχωρίζεται "αυτούς" που τα παίρνουν; Από που τα παίρνουν; Δεν τα δικαιούνται; κάνουν κάτι παράνομο; ποιος δεν θέλει να ανεβάσει την περιουσία του; εγώ βλέπω πως αυτοί που τα παίρνουν γεμίζουν πίστες και γήπεδα, άρα όλοι αυτοί τους ακούνε και προφανώς αγοράζουν τα album τους. Εδώ μιλάμε για την πραγματική ζωή, όχι την ιδανική. Φαντάζομαι ότι αυτό δεν σας ενδιαφέρει γιατί δεν τους ακούτε άρα και δεν κατεβάζεται τραγούδια τους (ή ότι άλλο)

Με όλα αυτά ξανά λέω δεν παίρνω το μέρος τους και ούτε συμφωνώ με την πολιτική τους, απλά νομίζω πως δεν έχω δικαίωμα να απαιτώ να μου τα δίνουν και δωρεάν.
 
Θυμάμαι στην Ισπανία είχαν δικασει διαχειριστές σαιτ με τορρεντς αλλά αθωωθηκαν με το σκεπτικό: Όταν γίνεται χωρίς κερδοσκοπικό σκοπό ακόμη κι αν υπάρχουν πνευματικά δικαιώματα δεν είναι παράνομη η ανταλλαγή.
Όταν ακούω πως είναι ανήθικο να κατεβάζεις, σκέφτομαι πως με την ίδια λογική είναι εξίσου ανήθικο να δανείζεις. Γιατί αν μου δανείσουν ένα βιβλίο ή μια ταινία πάλι δεν θα μπω στη διαδικασία να την αγοράσω. Άρα και μία δανειστική βιβλιοθήκη παρανομεί. :χμχμ:
 
Όταν ακούω πως είναι ανήθικο να κατεβάζεις, σκέφτομαι πως με την ίδια λογική είναι εξίσου ανήθικο να δανείζεις. Γιατί αν μου δανείσουν ένα βιβλίο ή μια ταινία πάλι δεν θα μπω στη διαδικασία να την αγοράσω. Άρα και μία δανειστική βιβλιοθήκη παρανομεί. :χμχμ:
Η βιβλιοθήκη έχει άδεια νομίζω για κάθε βιβλίο που δανείζει.Όσο για τα υπόλοιπα που λες έχω ακούσει πως είναι παράπονο να δανείσεις μια ταινία σε κάποιον φίλο σου ή ένα βιβλίο...Αλλά όλα αυτά τα έχω ακούσει δεν γνωρίζω κάτι με σιγουριά.
 
Top