Πωπω μετα απο καιρο που ξαναμπαινω τι ομορφη συζητηση που ανοιξε! Αυτο που μου κανει εντυπωση ειναι οτι προσφατα, μολις τον τελευταιο μηνα, βλεπω μαζεμενες διαφορες ανεξαρτηστες αναφορες πανω στην ΤΝ (απο φιλη, στη δουλεια, νεα στον Ιστο κλπ) που σημαινει οτι μολις αρχισε να κανει ενα μπαμ.
Μπαινω στο τριπακι να μοιραστω κι εγω καποιες σκεψεις που μου δημιουργηθηκαν διαβαζοντας, και που ναρκισσιστικα θελω να ενσωματωσω στη συζητηση. Προς το παρον ομως θα ξεκινησω με δυο σχετικοασχετες αναμνησεις:
1. (το εχω αναφερει σε μια αλλη συζητηση) εφηβος, παιζοντας ενα παλιο σουρεαλιστικο dark fantasy βιντεοπαιχνιδι, βλεπω τη φραση quintessence of being (πεμπτουσια του ειναι). Χωρις να εχω τις γνωσεις που εχω τωρα (ουτε φιλοσοφιας ουτε ετυμολογιας) δεν καταλαβα καν τι ειναι, ουτε ρωτωντας γονεις/κοιτωντας λεξικο. Η εγκυκλοπαιδεια με μπερδεψε πιο πολυ με κατι αναφορες σε Αλχημεία και σε Αριστοτελη. Ομως στο επομενο μαθημα Αγγλικων, εκει που επρεπε να γραψουμε μια φραση με το being, ενω ολα τα φυσιολογικα παιδια θα εγραφαν κατι φυσιολογικο οπως "Being happy is important" εγω εγραψα "Aristotle wrote about the Quintessence of Being". Η εντυπωση που ειχε η δασκαλα βλεποντας αυτη τη φραση απο ενα χαζό 15χρονο είναι η ίδια που εχουμε εμεις βλεποντας τα αποτελεσματα της ΤΝ.
2. Στο σχολειο, στο μαθημα της Ιστοριας της Μουσικης, ειδαμε σε βιντεο αποσπασμα της Νυχτεριδας του Στραους, οπου πανε σε ενα χορό ενος πρίγκιπα τον οποιο τον υποδυεται γυναικα. Ο δασκαλος μας ειπε οτι ειναι μια κοινη συμβαση ο ρολος παντα να τον παιζει μεταμφιεσμενη γυναικα, λογω της κλιμακας της φωνης που ειναι γραμμενος. Μια εικονα/πληροφορια που μου εκανε εντυπωση και δεν ξεχασα ποτε. Χρονια αργοτερα, ενηλικας πλεον, κανουμε ζαπινγκ στην τηλεοραση, και μεσα σε λιγα δευτερολεπτα, περνωντας απο ενα καμμενο προγραμμα της ΕΡΤ2 ή της Βουλης, βλεπω μια γυναικα ντυμενη αντρα να στριγγλάει. "Α, ειναι η Νυχτεριδα του Στραους" ειπα. Οι παρευρισκομενοι με κοιταξαν σαν καποιον που ξερει ολες τις οπερες, και που βλεποντας λιγα δευτερολεπτα καποιας, αμεσως την αναγνωριζει.
Βασει αυτων, ψιλοκαταλαβαινω γιατί η ΤΝ μπορει να ειναι λιγοτερο εντυπωσιακη απο ότι νομιζουμε. Φανταζομαι οι μαθητες με ικανοτητα παπαγαλις (το μεγαλο μου προβλημα στο σχολειο) εντυπωσιαζουν τους μεγαλους πολυ περισσοτερο, δινοντας μια πλασματικη εντυπωση γνωσης και ανεπτυγμενης νοημοσυνης (που ουτε εγω εχω)
Αυτα σαν σκεψεις.