Η Τεχνητή Νοημοσύνη γράφει λογοτεχνία και φτιάχνει τέχνη

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Διαφωνω σε πολλα επιχειρηματα σου, πχ λες οτι ο εγκεφαλος μας εχει περιορισμους και φτανει σε ενα συγκεκριμενο επιπεδο εξυπναδας. O homo sapiens δεν προηλθε απευθειας απο τα θρανια υπηρχε μια μακροχρονη διαδικασια εξελιξης του, την οποια θεωρεις οτι απο οτι καταλαβα δεν θα υπαρχει συνεχεια της και φτασαμε στο ζενιθ μας. Αλλα εισαι υπερμετρα αισιοδοξος για την εξελιξη του AI. Μαλλον εχεις απογοητευτει απο το γενος μας και ελπιζεις σε κατι καλυτερο.
Κάθε άλλο. Και μιλάω πραγματιστικά. Καί ο δικός μας εγκέφαλος θα συνεχίσει, βέβαια, να εξελίσσεται. Η εξέλιξη της ΤΝ θα είναι αλματώδης (γεωμετρική) στα επόμενα χρόνια. Ο δικός μας εγκέφαλος για να εξελιχθεί (κάτι ελάχιστο) θα χρειαστεί προφανώς πολλές γενιές.

Ο άνθρωπος για κάμποσες γενιές ακόμη, δηλ. για εκατοντάδες χρόνια, θα είναι προφανώς πάνω-κάτω ο ίδιος. Η ΤΝ στα επόμενα 20 χρόνια θα είναι αγνώριστη. Πολλαπλασιαστικά πιο ικανή και πιο έξυπνη.

Πριν λίγο διάβαζα ένα άρθρο ότι AI bot πέταξε F16.
Είναι ανησυχητικό. Όχι η εξέλιξη μιας ΤΝ, αλλά η ανθρώπινη βλακεία, η οποία δεν θα βάλει όρια σε ΤΝ. Εκτός αν μια γενική ΤΝ μας πάρει χαμπάρι πόσο μοσχάρια είμαστε και βάλει η ίδια τα πράγματα σε σειρά. Αλλά εκεί χάνονται άλλα πράγματα...
Το άρθρο είναι χαζομάρα, η δοκιμή είναι μέρος της γενικότερης έρευνας για UCAV και υβριδικά οχήματα ή/και σμήνη επανδρωμένων-UCAV και σίγουρα δεν είναι κάτι πραγματικά νέο.
Τα λοιπά, είναι αναμενόμενα και προσωπικά βλέπω το singularity μιας πραγματικής GAI να μας πιάνει με τα παντελόνια κάτω.

Επίσης θα πω και κάτι ακόμα. Η κατανόησή μας για τον ανθρώπινο εγκέφαλο και το πώς αυτός λειτουργεί είναι πολύ ελλειμματική (π.χ. ακόμα υπάρχουν θεωρίες και όχι καθιερωμένη επιστημονική θεωρία). Όσο ο εγκέφαλός μας και η νόησή μας και ο τρόπος λειτουργίας και δημιουργίας σκέψης παραμένουν μυστήρια (έστω και μερικώς) άλυτα, τόσο αδύνατο να πιστέψω ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε κάτι εφάμιλλο. Απέχουμε πολλώ δε μάλλον από το να δημιουργήσουμε κάτι ανώτερο ως νόηση. Κάτι διαφορετικό ή βοηθητικό-επικουρικό, ίσως. Κάτι που θα πει "εγώ μπορώ να σκέφτομαι να φαντάζομαι, να νιώθω (και να δημιουργώ) όπως ο άνθρωπος ή καλύτερα", όχι. Μπορει να κάνει ταχύτερους συνδυασμούς ή υπολογισμούς και να παράγει ασφαλέστερα ή περισσότερα αποτελέσματα. Να δημιουργήσει ανώτερη τέχνη ή να έχει φαντασία εφάμιλλη του ανθρώπου, δύσκολο. Για συναίσθημα (που είναι βασικό στοιχείο της νόησης), ακόμα πιο δύσκολο. Επίσης τα βήματα προόδου στα επόμενα χρόνια θα μας δώσουν καλύτερη ΤΝ αλλά και πάλι διαφορετική και σίγουρα όχι ανώτερη από την ανθρώπινη νόηση (και αυτό το λέω δραττώμενος από το αρχικό αξίωμα που ανέφερα: ΔΕΝ γνωρίζουμε τον εγκέφαλό μας ακόμα και απέχουμε από το να τον γνωρίσουμε).

Last edited:
Να δημιουργήσει ανώτερη τέχνη ή να έχει φαντασία εφάμιλλη του ανθρώπου, δύσκολο. Για συναίσθημα (που είναι βασικό στοιχείο της νόησης), ακόμα πιο δύσκολο.
Άρα να μην φοβόμαστε τον Skynet ακόμα; :πανικός:

Τα χρήματα είναι κεντρικά στην παραγωγή τέχνης, από τον Μότσαρτ ως τους Λεντ Ζέπελιν. Είναι όμως ένας παράγοντας που κατά κανόνα δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.
Δεν έχει σημασία;
Μπορώ να σου πω από προσωπική άποψη πως εταιρίες παραγωγής και εκδοτικοί οίκοι κρατάν δέσμιους καλλιτέχνες με συμβόλαια, αναγκάζοντάς τους να "παράγουν τέχνη" με ρυθμούς που είναι εξωπραγματικοί. Οπότε μοιραία, γράφονται βιβλία και μουσικές που στη βάση τους είναι προχειροδουλειές και χαμηλότατου επιπέδου.

Όσο για τους Pink Floyd δεν καταλαβαίνω γιατί τους φέρνεις ως παράδειγμα;
Οι Floyd είχαν συνδυάσει το ταλέντο με την εμπορικότητα. Δεν ήταν οι αμοιβές που τους έδωσαν την έμπνευση.

Τέλος, σαφώς και καθένας διαλέγει τι τον εκφράζει στην τέχνη.
Ένας προτιμάει τους πίνακες του Πικάσο και άλλος εκθέματα τύπου "μου έπεσε κατά λάθος ο καφές και το έκανα έργο τέχνης". Κάπως έτσι κρίνεται και ο χαρακτήρας μας.
Πάντα αυτές οι ανοησίες της μοντέρνας "τέχνης" μου θυμίζουν το επεισόδιο των Απαράδεκτων με τον Τζούμα που κρέμασε την καρέκλα στον τοίχο και προσπαθούσε να εξηγήσει γιατί αυτή η τέχνη έχει περάσει σε άλλο gestalt.

Last edited:

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Ανοησίες είναι για εσένα. Ή για εμένα. Δεν σημαίνει πως είναι για τον καθένα. Και άρα έχουν λόγο ύπαρξης.

Πολύ σωστά, και η έμπνευση μπορεί να έρθει από χίλια δυο μέρη (ενίοτε κι από το ότι θα αμειφθείς, κι αλλιώς μπορεί να μην έμπαινες στον κόπο, παρά το ταλέντο σου). Το ανέφερα σε σχέση με αυτό που έγραψες:

Νομίζω πως η ΤΝ είναι ένα βήμα πιο κοντά στην εμπορευματοποίηση της τέχνης, η οποία προσωπικά με ενοχλεί.
Η τέχνη μπορεί να είναι εμπόρευμα και να είναι υπέροχη.

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Επίσης θα πω και κάτι ακόμα. Η κατανόησή μας για τον ανθρώπινο εγκέφαλο και το πώς αυτός λειτουργεί είναι πολύ ελλειμματική (π.χ. ακόμα υπάρχουν θεωρίες και όχι καθιερωμένη επιστημονική θεωρία). Όσο ο εγκέφαλός μας και η νόησή μας και ο τρόπος λειτουργίας και δημιουργίας σκέψης παραμένουν μυστήρια (έστω και μερικώς) άλυτα, τόσο αδύνατο να πιστέψω ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε κάτι εφάμιλλο.

[...]

ΔΕΝ γνωρίζουμε τον εγκέφαλό μας ακόμα και απέχουμε από το να τον γνωρίσουμε).
Δεν γνωρίζουμε τους εσωτερικούς μηχανισμούς αλλά γνωρίζουμε το αποτέλεσμα. Είναι σαν να μην ξέρεις τα εσωτερικά γρανάζια μιας ραπτομηχανής, ή ενός αυτοκινήτου, αλλά βλέπεις αυτό που κάνει: ράβει υφάσματα με κλωστή, τρέχει στον δρόμο πάνω σε ρόδες.

Δεν θα φτιάξουμε νευρώνες σε μεταξύ τους συνάψεις. Ήδη φτιάχνουμε κάτι πολύ διαφορετικό που όμως μπορεί να κάνει το ίδιο.

Όσο για την φαντασία, πιστεύω πως στο εικαστικό μοιάζει να μας έχει φτάσει.

Κι είναι βρέφος. Ακόμη δεν έβαλε πιπίλα στο στόμα.

Δεν γνωρίζουμε τους εσωτερικούς μηχανισμούς αλλά γνωρίζουμε το αποτέλεσμα. Είναι σαν να μην ξέρεις τα εσωτερικά γρανάζια μιας ραπτομηχανής, ή ενός αυτοκινήτου, αλλά βλέπεις αυτό που κάνει: ράβει υφάσματα με κλωστή, τρέχει στον δρόμο πάνω σε ρόδες.
Νομίζω ότι εάν δεν ξέρεις πως λειτουργεί ένα μηχάνημα, μπορείς να φτιάξεις κάτι σαν αυτό που να κάνει ΠΑΡΟΜΟΙΑ (και όχι όμοια δουλειά) και σίγουρα διαφορετικό ως προς το αποτέλεσμα. Διότι με μια σύνθετη διαδικασία δύσκολα να φτάσεις τυχαίως στο ίδιο αποτέλεσμα.
Αν ξέρω ότι το αυτοκίνητο είναι ένα τετράροδο αυτοκινούμενο όχημα αλλά δνε ξέρω πώς λειτουργεί, μπορώ να φτιάξω κάτι που να έχει τέσσερις ρόδες και να πηγαίνει μόνο του (με κάποιον διαφορετικό τρόπο - πχ. με ένα καζάνι που βράζει και φτιάχνει ατμό) αλλά ΔΕΝ θα είναι το ίδιο- ούτε το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο, "πάντα θα μπορείς να πεις τη διαφορά". Εκείνο που πιστεύω είναι ότι ποσοτικά μπορεί να φιάξεις κάτι που κάνει σκέψεις, ακόμα και πιο γρήγορες ή πιο "εύστοχες"σκέψεις (αν θέσεις ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ στόχους), αλλά θα είναι διαφορετικό το αποτέλεσμα (δεν μπορώ να σου πω ανώτερο ή κατώτερο διότι αυτά είναι ποσοτικά - αλλά διαφορετικό).

Last edited:

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Πράγματι, μάλλον δεν θα είναι ολόιδιο το αποτέλεσμα. Μάλλον θα είναι πιο σύνθετο, και διόλου απίθανο, πολύ πιο εξελιγμένο.

Και πάλι, πιο σωστά το τοποθέτησε ο Ίλον Μασκ ο οποίος έγραψε: Ελπίζω πως δεν είμαστε το βιολογικό πάτημα μιας ψηφιακής υπερνοημοσύνης. Δυστυχώς, αυτό μοιάζει όλο και πιο πιθανό. (Hope we're not just the biological boot loader for digital superintelligence. Unfortunately, that is increasingly probable)

Έχει ενδιαφέρον πως η συζήτηση εδώ είναι εάν η ΤΝ θα φτάσει τον άνθρωπο.

Για εμένα το θέμα είναι περισσότερο, πόσο άμεσα και πόσο πολύ θα τον ξεπεράσει (στην διανόηση, στο πνεύμα, στην φαντασία), και εάν θα βρεθεί σε ανταγωνιστική-εχθρική θέση απέναντί του. Το οποίο δεν είναι το πιο απίθανο σενάριο.

Πραγματικά, δεν βλέπετε πως υπάρχουν αδιανόητα πολλοί πόροι και μια ανυπέρβλητη δυνατότητα γεωμετρικής προόδου για αυτοανάπτυξη;

Εμείς δεν είμαστε το ιδανικό, το οποίο μήπως και αν φτάσει η ΤΝ, όπως βλέπω πως το αντιλαμβάνεστε οι περισσότεροι εδώ. Εμείς είμαστε το πρωτόγονο βιολογικό ζωάκι στο εξελικτικό δέντρο της νοημοσύνης (όχι της βιολογικής ζωής), η οποία ήδη σταματά να έχει ανάγκη μια βιο-μηχανή για να τρέχει.

(Πραγματικά απορώ πώς δεν το βλέπετε μέσα από αυτό το πρίσμα. :)))) )

Last edited:
(Πραγματικά απορώ πώς δεν το βλέπετε μέσα από αυτό το πρίσμα. :)))) )
Πραγματικά σου μιλαω, ειναι απο κεινα τα πράγματα που ουτε μαλλον πολυκαταλαβαινω και σιγουρα με αφηνουν αδιαφορη, ομως παλι πραγματικα σου μιλαω, μεσα στα χρονια εχω παρατηρήσει οτι μια ιδεα που σε ενθουσιαζει και την πιστευεις, πραγματικα παθιάζει τον λογο σου. Παθιαζει και οχι πολωνει. Αυτα, ως μια γενικη παρατηρηση, ασχετη με την κουβέντα.

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Ας συνεχίσω στο σωστό νήμα. :)

@Φαροφύλακας πες στο AI να σου φτιαξει κατι τετοιο και παρατηρησε αν θα μας εμπνευσει τα ιδια συναισθηματα με το παραπανω. Οσον αφορα την τεχνη δεν ειναι μονο το αποτελεσμα αλλα και η (ανθρωπινη) ιστορια πισω απο αυτο που προσθετει αρκετα στην αξια του εργου. Αν μου πεις κοιτα τι μου εφτιαξε το ai μου δεν θα συγκινηθω ιδιαιτερα ουτε θα εχει καποια αξια περα ισως απο την χρησιμοτητα του. Πιθανον αυτο το εγραψα σε λαθος νημα αλλα επρεπε να υπαρχει η εικονα ως αναφορα (βαριομουν να αποθηκευσω κλπ.....)

Plot twist η φωτογραφια εχει φτιαχτει με ai και ηταν στημενο απο @Πεταλούδα και @Φαροφύλακας χαχαχαχ
Ακριβώς έτσι. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι από την ΤΝ. Μια απλή ζωγραφιά είναι. Έχω την απόλυτη βεβαιότητα πως αν σου κάνω ένα τεστ και σου δείξω εικόνες της ΤΝ ανακατεμένες με έργα ανθρώπων δεν θα μπορείς να ξεχωρίσεις ποια από αυτά είναι της ΤΝ.

Νομίζω πως είσαι προϊδεασμένη. Το οποίο είναι ανθρώπινο χαρακτηριστικό στις περισσότερες αλλαγές, και δει αυτές τις οποίες δεν ελέγχουμε.

Η ΤΝ παράγει ήδη μια ατελείωτη ακολουθία από έργα. Κάθε λεπτό παίζει να παράγονται χιλιάδες νέα έργα τέχνης από την ΤΝ. Το τί προκαλεί στον καθένα το ξέρει μόνο ο ίδιος. Υπάρχουν πολλά έργα ανθρώπων που με άγγιξαν και άπειρα έργα ανθρώπων που με αφήσαν αδιάφορο. Αυτήν την στιγμή, προσωπικά, με συναρπάζουν τα έργα που μου φτιάχνει η ΤΝ. Π.χ. από τις πιο συναρπαστικές "φωτογραφίες" που είδα τελευταία ήταν η σειρά που μου έφτιαξε η ΤΝ για τους "squatting slavs in their natural environment" που της ζήτησα:

Το πώς λιώνουν οι μορφές, το πώς σμίγουν μέσα στο δυσοίωνο τοπίο.

Η τέχνη ήδη πριν από την ΤΝ έχει αλλάξει. Υπάρχει μια υπερπαραγωγή απευθείας από την ευρύτερη βάση. Δεν μαζεύεται πια εύκολα η προσοχή σε έναν δημιουργό. Παλιά η επιλογή ήταν πολύ στενότερη και τα κανάλια διοχέτευσης επίσης πολύ περιορισμένα.

Σε αυτήν την αδιανόητη ποικιλία έρχεται να βοηθήσει ο αλγόριθμος (για δες, και πάλι ΤΝ) ο οποίος σε κατευθύνει σε αυτά που μαντεύει, που σχεδόν ξέρει, πως θα σου αρέσουν. Όποιος θέλει πάλι, συνεχίζει να ακούει ραδιόφωνο. Όλα υπάρχουν ταυτόχρονα. Κανείς μας δεν θα στερηθεί τίποτα.

Με την ΤΝ πλέον στο παιχνίδι της τέχνης η ποικιλία αυξάνεται υπεργεωμετρικά. Ήδη φτιάχνει ταινιάκια. Κάποια στιγμή θα φτιάχνει κανονικότατες ταινίες. Και δεν χρειάζεται απαραίτητα τον άνθρωπο, να της λέει τι να φτιάξει. Μπορεί να φτιάχνει τυχαία, κατά βούληση, μοναδικά κι ακατάπαυστα.

Σε αυτήν την άπειρη ποικιλία η σχέση με το έργο θα είναι προσωπική όσο ποτέ άλλοτε. Ακριβώς όπως γίνεται με τους ανθρώπους. Είναι δισεκατομμύρια αλλά εσύ μπορείς να γνωρίσεις μόλις μερικές χιλιάδες μέσα σε μια ολόκληρη ζωή και να αποκτήσεις πραγματικά προσωπική επαφή με μια χούφτα, συχνά από τύχη, κι αυτοί, να έχουν μια αληθινή αξία.

Ο κόσμος που ξημερώνει, είναι αλλιώτικος. Στον ίλιγγο της εντροπίας δεν έχει σημασία τί πιστεύεις για την τέχνη, εσύ ή εγώ. Και λογικό να μην σου λέει κάτι προσωπικό οποιοδήποτε έργο της εσένα @Εστελλ, αφού την μίσησες πριν καλά-καλά την γνωρίσεις. Μην προεξοφλείς όμως τί μπορεί να λέει για κάποιον άλλον, ή τι θα μπορεί να πει, μια μέρα, στην ανθρωπότητα.

Last edited:
(Που εντομεταξύ τυπώνεις αυτές τις φωτογραφίες και δημιουργείς μια προσωπική καλαίσθητη γκαλερί στον χώρο σου. @Φαροφύλακας )
Πραγματικά ιδιαίτερες και πανέμορφες συνάμα. Που αν μπορούσαμε, θα άξιζαν να τις κάνει η λέσχη σελιδοδείκτες.

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Ναι, έχω σκοπό να το κάνω. :)

Βασικά, λέω να εκτυπώσω κάμποσες, τετράγωνες, (μου αρέσουν τα τετράγωνα καδράκια) και να τις εναλλάσσω κάθε τόσο σε καναδυο καδράκια. Αν το κάνω θα σας πω.

Υπάρχουν και τα ψηφιακά καδράκια, που δουλεύουν με ρεύμα, όπου μπορείς να ρυθμίσεις την εναλλαγή, αλλά είναι ακριβά, θα πρέπει να βρω ακριβώς την κορνίζα που να μου αρέσει, και θα πρέπει να πεισθώ πως η κατανάλωση ρεύματος είναι χαμηλή.

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Δεν νομίζω πως έβαλε τίποτα στην θέση του. Άλλωστε ο Τσόμσκι όσο ορθολογιστικά και να μοιάζει (πάντα) πως μιλάει, είναι στην ουσία ένας ατόφιος ρομαντικός.

Εδώ μιλάει άλλωστε κυρίως για την ChatGPT. Τεχνητές νοημοσύνες ήδη υπάρχουν πολλές και θα υπάρξουν απέραντες. Δεν νομίζω πως τις έχει καν υπόψιν του.

Άλλωστε δεν λέει πως "δεν θα το φτάσει ποτέ" όπως λες εσύ αλλά πως: "That day may come, but its dawn is not yet breaking" δηλ. πως μπορεί να έρθει μια τέτοια μέρα, αλλά είναι ακόμη μακριά.

(edit: α, να η τοποθέτηση του Τσόμσκη και στα Ελληνικά, για όποιον θελήσει να το διαβάσει)

Η όλη συζήτηση είναι στην κυριολεξία σαν να έχεις ένα βρέφος μπροστά σου και να απαριθμείς τα ψεγάδια του και να λες π.χ. πως δεν είναι αρκετά έξυπνο, και πως π.χ. δεν γράφει καλή λογοτεχνία (don't you say) και μαζί πως αποκλείεται να γίνει ποτέ έξυπνο ή να γράψει ποτέ καλή λογοτεχνία.

Με πεθαίνει αυτό το always εδώ:
"For this reason, the predictions of machine learning systems will always be superficial and dubious."
:))))

Αυτό το "Το να πετάξουν μηχανές βαρύτερες από τον αέρα δεν είναι απλά μη πρακτικό και αδιάφορο, αλλά μάλλον και παντελώς αδύνατο" το είπε κάποτε ένας άνθρωπος έξυπνος, ακριβώς σαν τον Τσόμσκι.

Ή όπως φέρεται να είπε ο ίδιος ο Μπιλ Γκέιτς το 1981: "Κανείς δεν θα χρειαστεί ποτέ περισσότερο από 637 KB μνήμης σε ηλ. υπολοιστή. 640 KB θα είναι αρκετά για τον καθένα." :))))

Κι αυτός ήταν και μέσα στην τεχνολογία και στις δυνατότητές της, σε αντίθεση με τον Τσόμσκη.

Η ιστορία θα δείξει ποιος θα πέσει μέσα και ποιος όχι. Και δεν θα έχει καν σημασία. Με γλυκό χιούμορ κοιτάμε τα άστοχα "ποτέ" και τα άστοχα "πάντα" του παρελθόντος.

Ο άνθρωπος είναι αυτός που έφτιαξε το αεροπλάνο, που έφυγε σε άλλους πλανήτες, που είδε βαθιά μέσα στο σύμπαν, που έφτιαξε νανομηχανές. Αλλά ναι, για κάποιον ακαθόριστο λόγο πρέπει να πιστεύουμε πως δεν μπορεί να γεννήσει παιδί πιο έξυπνο από τον ίδιο. "Ποτέ", μάλιστα.

Εκ πρώτης, ένας τέτοιος ισχυρισμός δεν μοιάζει ούτε ιδιαίτερα λογικός, ούτε ιδιαίτερα πιθανός.

Last edited:

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Σχετικά με αυτό που συζήτησα πιο πάνω με τον @ΚρίτωνΓ

Νομίζω ότι εάν δεν ξέρεις πως λειτουργεί ένα μηχάνημα, μπορείς να φτιάξεις κάτι σαν αυτό που να κάνει ΠΑΡΟΜΟΙΑ (και όχι όμοια δουλειά) και σίγουρα διαφορετικό ως προς το αποτέλεσμα. Διότι με μια σύνθετη διαδικασία δύσκολα να φτάσεις τυχαίως στο ίδιο αποτέλεσμα.
Αν ξέρω ότι το αυτοκίνητο είναι ένα τετράροδο αυτοκινούμενο όχημα αλλά δνε ξέρω πώς λειτουργεί, μπορώ να φτιάξω κάτι που να έχει τέσσερις ρόδες και να πηγαίνει μόνο του (με κάποιον διαφορετικό τρόπο - πχ. με ένα καζάνι που βράζει και φτιάχνει ατμό) αλλά ΔΕΝ θα είναι το ίδιο- ούτε το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο, "πάντα θα μπορείς να πεις τη διαφορά". Εκείνο που πιστεύω είναι ότι ποσοτικά μπορεί να φιάξεις κάτι που κάνει σκέψεις, ακόμα και πιο γρήγορες ή πιο "εύστοχες"σκέψεις (αν θέσεις ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ στόχους), αλλά θα είναι διαφορετικό το αποτέλεσμα (δεν μπορώ να σου πω ανώτερο ή κατώτερο διότι αυτά είναι ποσοτικά - αλλά διαφορετικό).

Δεν θα φτιάξουμε νευρώνες σε μεταξύ τους συνάψεις. Ήδη φτιάχνουμε κάτι πολύ διαφορετικό που όμως μπορεί να κάνει το ίδιο.
Ο άνθρωπος είναι σώμα και πνεύμα. Ας αφήσουμε λίγο το πνεύμα, το οποίο πάντα μας μπερδεύει περισσότερο, κι ας δούμε ένα πολύ σχετικό παράδειγμα, πάνω σε αυτό που εννοούσα, στο επίπεδο της φυσικής μορφής και των αντίστοιχων δυνατοτήτων.

Ο άνθρωπος είναι δίποδο και μπορεί και περπατά. Αυτή η τόσο στοιχειώδης και αυτονόητη για εμάς δεξιότητα δεν είναι καθόλου εύκολο να φτιαχτεί από το μηδέν.

Πάνε τώρα μερικές δεκαετίες που ο άνθρωπος (διάβαζε: εταιρίες) προσπαθούν να φτιάξουν ρομπότ πάνω στο ανθρώπινο πρότυπο. Και βασικά, έχουν ήδη φτιάξει με δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα τον Asimo της Honda και τον Atlas της Boston Dynamics. Και τα δύο πλέον αρκετά προηγμένα, παρότι κανένα σε μαζική παραγωγή.

Έχει πολύ ενδιαφέρον να δει κάποιος την εξέλιξη του Atlas, μέσα σε 4 δεκαετίες, στο ακόλουθο βίντεο:

Βλέπει κανείς αυτό που ξεκινά με έναν πολύ στοιχειώδη τρόπο, ένα μηχανάκι που πασχίζει να κρατήσει ισορροπία, καταλήγει σε ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ το οποίο μπορεί και περπατά, τρέχει, ακόμη και σε κεκλιμένο επίπεδο, ανεβαίνει σκαλιά, πηδάει από το ένα σημείο στο άλλο, κάνει τούμπες στον αέρα κτλ. Καταρχήν, σαν μονάδες πολλούς ήδη μας έχει ξεπεράσει σε κίνηση. Εγώ π.χ. δεν μπορώ να κάνω την τούμπα στον αέρα.

Καταλαβαίνει κανείς πως το να ξεπεράσει τον άνθρωπο σαν οντότητα είναι όχι απλά δυνατό, αλλά αναπόφευκτο. Το να πηδήξει πιο μακριά ή πιο ψηλά από ό,τι θα μπορέσουμε ποτέ εμείς, είναι απλά θέμα εξέλιξης. Αυτό που σε εμάς θα συναντήσει ένα όριο, αυτό της δυνατότητας της δικής μας μηχανικής, εκεί μπορεί να προχωρήσει πολύ πιο μακριά.

Και φυσικά, όχι μόνο αυτό, αλλά να του ενσωματωθούν εξωανθρώπινες δυνατότητες, όπως είναι π.χ. η ικανότητα της πτήσης. Όμως ας μείνουμε λίγο στο ανθρώπινο πρότυπο.

Δεν είναι φτιαγμένο από κόκαλα, από ιστούς, από μύες και δεν τρέχει αίμα σε κάποιες φλέβες. Το αποτέλεσμα όμως (σε φυσικό / σωματικό επίπεδο) είναι το ίδιο: περπατά, πηδά, τρέχει, κάνει κουτσό στο ένα πόδι, ανεβαίνει σκαλιά και κάνει πιρουέτες.

Το ίδιο είναι και με την ΤΝ, όμως σε επίπεδο πνεύματος. Δεν θα τρέχει σε νευρώνες και σε έναν εγκέφαλο του δικού μας τύπου. Αυτό όμως δεν την εμποδίζει να έχει κάποια μέρα το ίδιο αποτέλεσμα: σκέψη, πνεύμα, διανόηση, συναισθήματα, ψυχολογία ή και σοφία. Ή και πράγματα που δεν έχουμε φανταστεί, με την... περιορισμένη μας φαντασία.

Όταν σπούδαζα η ΤΝ έμοιαζε άφταστη. Θυμάμαι ένα χρυσό βιβλίο με τίτλο Artificial Intelligence, όμως το πιο κοντινό που είχαμε τότε ήταν τα λεγόμενα expert systems (βήχεις; ναι/όχι. Να ναι ίσως έχεις αυτό αν όχι ίσως έχεις εκείνο κτλ) Υπήρχαν ήδη γλώσσες προγραμματισμού προσανατολισμένες προς την ΤΝ (Όπως η Prolog) και μια γενικότερη θεωρία. Όμως η ΤΝ, τουλάχιστον εμένα τότε μου έμοιαζε άφταστη. Και να που την φτάσαμε, γεννήθηκε. Είναι βρέφος. Είναι αυτό το πραγματάκι που χοροπηδά πασχίζοντας να κρατήσει ισορροπία, στο πρώτο βίντεο.

Επίσης, το να συνδυαστεί ένα ρομπότ σαν τον Atlas με μια αυριανή ΤΝ κι ακόμη και βιογενετική για να αποκτήσει έναν εξωτερικό ιστό και να δώσει ένα ανδροειδές όπως αυτά που βλέπαμε κάποτε μονάχα στις ταινίες, δεν μοιάζει πια άφταστο. Μοιάζει απλά δύσκολο.

Έχω παρατηρήσει πως οι άνθρωποι μοιάζει να θεωρούν την σημερινή ανθρωπότητα το τέρμα. Εγώ πιστεύω πως είμαστε οι άνθρωποι τον σπηλαίων του μέλλοντος. Ο σημερινός πολιτισμός μπορεί να είναι η κορύφωση πριν το τέλος και την πτώση. Και μπορεί να είναι η μικρή απαρχή μιας αδιανόητης τεχνολογικής και πολιτισμικής εξέλιξης.

Το να πιστεύεις πως ο άνθρωπος δεν θα φτιάξει τεχνητή νοημοσύνη πιο έξυπνη από τον ίδιο, δεν υποτιμάς την ΤΝ. Υποτιμάς τον άνθρωπο.

Λέει ο καλόβουλος θεωρητικός ρομαντικός και μάλλον καθόλου τεχνολογικός Τσόμσκη πως η ΤΝ δεν θα ξεπεράσει εύκολα τον άνθρωπο. Και λέει ο Ίλον Μασκ, που είναι στην αιχμή της τεχνολογίας, που άλλαξε και αλλάζει τεχνολογικά τον κόσμο μας (από τις online πληρωμές, μέχρι τη νέα αυτοκίνηση, μέχρι την τεχνολογία των πυραύλων) και που είναι και στην αιχμή της ΤΝ την οποία αναπτύσσει καθημερινά δίνοντάς της και εμπορική εφαρμογή, πως αυτή αναπτύσσεται τόσο πολύ που μοιάζει πως θα μας ξεπεράσει σύντομα και πρέπει ήδη να λάβουμε μέτρα.

Αλλά... όχι. Δεν θα μας ξεπεράσει διότι "ο Τσόμσκη έβαλε τα πράγματα στη θέση τους" γιατί έτσι του φαίνεται. oh, c'mon people... :))))

Last edited:
Πάντως δύσκολα θα θαυμάσεις τις γυμναστικές ικανότητες ή το τρέξιμο του Άτλας ακόμα και αν κάνει εναέρια τούμπα και ακόμα και αν τρέχει πιο γρήγορα από μηχανάκι. Θα συνεχίζεις να θαυμάζεις το απόλυτο 10αρι της Κομανέτσι στην ενόργανη ή το τρέξιμο του Ινγκεμπρίγκσεν (η τουΤζεμπρεσελασιέ). Ακόμα και να γίνει τόσο γρήγορο ή μπορεί να κάνει τις τούμπες ίδιες ή ψηλότερες - δεν θα έχει τη χάρη. Θα είναι πάντα πιο άχαρο. (ίσως γιατί ποτέ ένα ον με ένα βαθμό πολυπλοκότητας -ο άνθρωπος - δεν μπορεί να περάσει την πολυπλοκότητά του σε κάτι άλλο. Η εξέλιξη μπορεί).