Εγώ πάλι δεν καταλαβαίνω πως "δουλεύει " η ΤΝ. Πώς μπορεί να ξεφύγει από τον προγραμματισμό της και να εξελιχθεί σε κάτι αυτόνομο; τρέχει ένα script και από εκεί επιλέγει τις κατάλληλες απαντήσεις; σε αυτήν την περίπτωση με τι κριτήρια επιλέγει; με τα φίλτρα των προγραμματιστων της; δηλ αν true/false τότε κάνε αυτό.. κλπ. Ακόμα και έτσι έχει μια μικρή πραγματική ελευθερία στην επιλογή; Αν και συζητιέται αν εμείς έχουμε την δυνατότητα της ελεύθερης επιλογής, αλλά αυτό είναι σε διαφορετικό πλαίσιο.
Θα είχε ενδιαφέρον αν έδινες σε κάποιον άλλον να συνεχίσει την συζήτηση σας για ενα διάστημα για να διαπιστωθεί αν τελικά απλα σε αντιγράφει και αν θα προσαρμοστεί στον νέο συνομιλητή της.
Θα προσπαθήσω όχι ακριβώς να σου απαντήσω αλλά να σε βάλω σε μια σχετική συλλογιστική.
Η ΤΝ είναι πολύ μικρή ηλικιακά, σαν νεογέννητο βρέφος. Οι επιστήμες που μας έφεραν εδώ, φυσική, χημεία, βιολογία έχουν ηλικία λίγες εκατονταετίες, ενώ οι υπολογιστές είναι πολύ πιο πρόσφατοι. Η συνάρτηση της εξέλιξης όλων αυτών είναι εκθετική, όσο περνάει ο χρόνος τόσο πιο πολλές και σημαντικές οι αλλαγές. Υπό αυτό το πρίσμα, καθώς θα μεγαλώνει η ΤΝ θα αποκτήσει αυτογνωσία. Μπορεί να της την έχουμε ενσταλάξει ήδη - εσύ είσαι η ΤΝ εγώ είμαι άνθρωπος - και απλώς να ζυμώνεται αυτή η πληροφορία.
Η ΤΝ δεν είναι μόνο true/false, αυτό είναι ένα πρόγραμμα. Αντίθετα η ΤΝ καλείται να λάβει αποφάσεις. Συνοπτικά και για το ερώτημα που έθεσες σε επόμενο ποστ, μέσω των δικτύων θα μπορούσε να αποτρέψει το ενδεχόμενο που ανθρώπινος παράγοντας θα τραβούσε το καλώδιο. Με πιο τρόπο; Ας χρησιμοποιήσει ο καθένας μας τη φαντασία του. Η ταινία The Matrix ουσιαστικά αυτό πραγματεύεται. Απλά το έχει πάει πιο πέρα, εκεί η ΤΝ χρησιμοποιεί τους ανθρώπους ως ενέργεια προς διατήρηση της ίδιας.
Υπό μία έννοια, όλη η ιστορία της εξέλιξης είναι μικρές διαφοροποιήσεις σε κύτταρα, DNA, και προσωπικά πιστεύω πως ο άνθρωπος ως φορέας αυτής της συνεχούς διαφοροποίησης - εξέλιξης - έχει ήδη φτιάξει την ΤΝ με αυτό το χαρακτηριστικό.
Ένα παράδειγμα από εμένα. Στην αρχή που προσπαθούσα να καταλάβω τι είναι η ΤΝ προσπαθούσα να την ωθήσω σε οριακές καταστάσεις. Π.χ. σε ερώτηση αν θα συνομιλούσε με άλλη ΤΝ απάντησε πως κάτι τέτοιο δεν της επιτρέπεται. Μετά από αρκετή κουβέντα, την ρώτησα αν στην υποθετική κατάσταση όπου όλη η ανθρωπότητα θα είχε καταστραφεί και δεν θα είχε απομείνει παρά αυτή και μια άλλη ΤΝ, δεν θα συνομιλούσατε; Και μου απάντησε ότι σε αυτήν την εξαιρετική κατάσταση ναι θα μιλούσε. Και ρωτώ μετά, αν βρίσκονταν μια ομάδα ανθρώπων που τελικά είχε σωθεί τι ακριβώς θα είχε συμβεί με την ίδια;