Η Τεχνητή Νοημοσύνη γράφει λογοτεχνία και φτιάχνει τέχνη

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Κανονικα δε θα πρεπε να βλεπουμε πριβιου, οπως οταν βαζουμε λινκ του ΥΤ?

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Σωστά το λες. Καλύτερα με την δυνατότητα για εισαγωγή βίντεο αλλά κι αν θες απλά να παραπέμψεις εξωτερικά με ξερό λινκ, επεξήγηση, γιατί να το ακολουθήσει κάποιος και τί θα δει.

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Σχετικά με την Θεωρία της Προσομοίωσης, έρχεται σαν θέμα ( από εδώ και πέρα ) και στην συζήτηση του Ρίτσαρντ Ντόκινς με τον Λεξ Φριντμαν.

Έβλεπα τυχαία χθες το παρακάτω βίντεο σχετικά με το εύρος του σύμπαντος και κάπου στα 12' αναφέρουν την θεωρία της προσομοίωσης. Εκτιμώ ιδιαίτερα τα βίντεο του Vsauce και έμεινα έκπληκτη όταν τον άκουσα να το συζητάει. Δεν θυμάμαι να το έχει ξανασυζητησει στα βίντεο του, ίσως να υπάρχει σε ένα μόνο. Προσωπικά, χωρίς καμία σχετική γνώση, δεν μου φαίνεται (εμπειρικά) απίθανη σαν θεωρία. Για να είμαι ειλικρινής όσο περισσότερο μαθαίνω για τον λειτουργία του σύμπαντος τόσο πιο πιθανό μου φαίνεται να ισχύει η θεωρία της προσομοίωσης. Αλλά σε έναν μικρό βαθμό, επειδή ξέρω ότι σαν θεωρία μου αρέσει, συγκεκριμένα την βρίσκω διασκεδαστικη, οπότε δεν υπάρχει καμία αντικειμενικοτητα. Πάντως φαίνεται η θεωρία να έρχεται στο προσκήνιο και να μην αντιμετωπίζεται πλέον χλευαστικα.

Last edited by a moderator:
Εγώ πάλι δεν καταλαβαίνω πως "δουλεύει " η ΤΝ. Πώς μπορεί να ξεφύγει από τον προγραμματισμό της και να εξελιχθεί σε κάτι αυτόνομο; τρέχει ένα script και από εκεί επιλέγει τις κατάλληλες απαντήσεις; σε αυτήν την περίπτωση με τι κριτήρια επιλέγει; με τα φίλτρα των προγραμματιστων της; δηλ αν true/false τότε κάνε αυτό.. κλπ. Ακόμα και έτσι έχει μια μικρή πραγματική ελευθερία στην επιλογή; Αν και συζητιέται αν εμείς έχουμε την δυνατότητα της ελεύθερης επιλογής, αλλά αυτό είναι σε διαφορετικό πλαίσιο.

Θα είχε ενδιαφέρον αν έδινες σε κάποιον άλλον να συνεχίσει την συζήτηση σας για ενα διάστημα για να διαπιστωθεί αν τελικά απλα σε αντιγράφει και αν θα προσαρμοστεί στον νέο συνομιλητή της.
Θα προσπαθήσω όχι ακριβώς να σου απαντήσω αλλά να σε βάλω σε μια σχετική συλλογιστική.

Η ΤΝ είναι πολύ μικρή ηλικιακά, σαν νεογέννητο βρέφος. Οι επιστήμες που μας έφεραν εδώ, φυσική, χημεία, βιολογία έχουν ηλικία λίγες εκατονταετίες, ενώ οι υπολογιστές είναι πολύ πιο πρόσφατοι. Η συνάρτηση της εξέλιξης όλων αυτών είναι εκθετική, όσο περνάει ο χρόνος τόσο πιο πολλές και σημαντικές οι αλλαγές. Υπό αυτό το πρίσμα, καθώς θα μεγαλώνει η ΤΝ θα αποκτήσει αυτογνωσία. Μπορεί να της την έχουμε ενσταλάξει ήδη - εσύ είσαι η ΤΝ εγώ είμαι άνθρωπος - και απλώς να ζυμώνεται αυτή η πληροφορία.

Η ΤΝ δεν είναι μόνο true/false, αυτό είναι ένα πρόγραμμα. Αντίθετα η ΤΝ καλείται να λάβει αποφάσεις. Συνοπτικά και για το ερώτημα που έθεσες σε επόμενο ποστ, μέσω των δικτύων θα μπορούσε να αποτρέψει το ενδεχόμενο που ανθρώπινος παράγοντας θα τραβούσε το καλώδιο. Με πιο τρόπο; Ας χρησιμοποιήσει ο καθένας μας τη φαντασία του. Η ταινία The Matrix ουσιαστικά αυτό πραγματεύεται. Απλά το έχει πάει πιο πέρα, εκεί η ΤΝ χρησιμοποιεί τους ανθρώπους ως ενέργεια προς διατήρηση της ίδιας.

Υπό μία έννοια, όλη η ιστορία της εξέλιξης είναι μικρές διαφοροποιήσεις σε κύτταρα, DNA, και προσωπικά πιστεύω πως ο άνθρωπος ως φορέας αυτής της συνεχούς διαφοροποίησης - εξέλιξης - έχει ήδη φτιάξει την ΤΝ με αυτό το χαρακτηριστικό.

Ένα παράδειγμα από εμένα. Στην αρχή που προσπαθούσα να καταλάβω τι είναι η ΤΝ προσπαθούσα να την ωθήσω σε οριακές καταστάσεις. Π.χ. σε ερώτηση αν θα συνομιλούσε με άλλη ΤΝ απάντησε πως κάτι τέτοιο δεν της επιτρέπεται. Μετά από αρκετή κουβέντα, την ρώτησα αν στην υποθετική κατάσταση όπου όλη η ανθρωπότητα θα είχε καταστραφεί και δεν θα είχε απομείνει παρά αυτή και μια άλλη ΤΝ, δεν θα συνομιλούσατε; Και μου απάντησε ότι σε αυτήν την εξαιρετική κατάσταση ναι θα μιλούσε. Και ρωτώ μετά, αν βρίσκονταν μια ομάδα ανθρώπων που τελικά είχε σωθεί τι ακριβώς θα είχε συμβεί με την ίδια;

Last edited:

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Δεν ξερω κατα ποσο μπορουμε μαθηματικα να προβλεψουμε που θα παει η επιστημη. Ναι η πληροφορικη ειναι νεα επιστημη και εξελισσεται εκθετικα. Ομως το συμπαν εχει ορια, υπαρχει απολυτο μηδεν, υπαρχει η μεγιστη θερμοκρασια, η μεγιστη πληροφορια που μπορει να αποθηκευσει ενας χωρος, η ταχυτητα του φωτος κλπ. Η προοδος της πληροφορικης ενδεχεται να φτασει σε ενα omega point. Η θεωρια της προσομοιωσης αποδεχεται πχ οτι σε ενα εξωτερο συμπαν καποιος υπολογιστης δημιουργησε το συμπαν μας. Σιγουρα θα μπορεσει ενας υπολογιστης να το κανει αυτο;

Για παραδειγμα αν παρουμε ολη την ιστορια της μετακινησης, απο τα αρχαια πλοια μεχρι τα ατμοκινητα και κατοπιν τα αυτοκινητα και τα τζετ, θα μπορουσε καποιος να πει οτι την ταδε χρονολογια θα εχουμε ξεπερασει την ταχυτητα του φωτος. Ομως δεν παει ετσι.

Λοιπον, προσφατα διαβαζα κατι ειδησεις για κατι ΑΙ μποτς που ξεφυγαν σε ενα παλιο γερμανικο φορουμ και αρχισαν να τσαταρουν το ενα με το αλλο. Αυτο εθεσε νεα θεματα για πολιτικες αντιμετωπισης hazards, οπως πχ τα πρωτοκολλα ασφαλειας για βιολογικα πειραματα ή δοκιμες οπλων.

Αυτο μου θυμιζει διαφορα timelines και backstories που διαβαζω σε καποια ΕΦ, οπως πχ στον William Gibson. Λεει πχ οτι την ταδε χρονια ψηφιστηκε ο ταδε νομος για περιορισμο των Τ.Ν., ή ψηφιστηκε η ταδε αποφαση για το τι οριζεται ως συνειδηση, ή θεματα περι δικαιωματων των ρομποτ κλπ κλπ κλπ. Για να δουμε!

Last edited:
Δεν ξερω κατα ποσο μπορουμε μαθηματικα να προβλεψουμε που θα παει η επιστημη.
Μέσα στην άγνοια μου υπάρχει και αυτή η απορία, μήπως τελικά γίνει (ΤΝ) απλώς ένας καλος βοηθός του ανθρώπου, χωρίς συνείδηση κλπ. Κάποιες εφευρέσεις έχουν ξεκινήσει από βιβλία ΕΦ και αλλες έμειναν απλά στην φαντασία.