Καλή επιτυχία Κωνσταντίνε.
Σου παραθέτω την δική μου εμπειρία από την πρώτη μου έκδοση βιβλίου ένα χρόνο πριν περίπου:
Αρχικά έψαξα αρκετά το θέμα στο internet γιατί δεν είχα ιδέα τι παίζει.
Σε γνωστούς εκδοτικούς οίκους ισχύει λίγο πολύ ότι σου έγραψαν τα αγαπητά μέλη ήδη.
Υψηλό κόστος έκδοσης, μεγάλη αναμονή για να πάρει έγκριση και παράλληλα δέσμευση ότι δεν θα το στείλεις σε άλλον οίκο μέχρι να σου απαντήσουν.
Πολλοί εκδοτικοί οίκοι μάλιστα σου κάνουν γνωστά κάποια πράγματα από την ιστοσελίδα τους πριν στείλεις το έγγραφό σου.
Σε έναν από αυτούς μάλιστα (νομίζω στις εκδόσεις Ψυχογιός) το κείμενο τους ήταν σχεδόν επιθετικό και αποθαρρυντικό προς τους συγγραφείς. Απαιτούσε το κείμενο να είναι γραμμένο σε υπολογιστή, με συγκεκριμένη γραμματοσειρά, συγκεκριμένο μέγεθος γραμματοσειράς, να είναι σε αρχείο PDF και όχι Word ή οτιδήποτε άλλο, να είναι περισσότερες από κάποιες σελίδες και λοιπά και λοιπά. Αν έχεις γράψει δηλαδή ένα αριστούργημα αλλά το έκανες με λάθος γραμματοσειρά δεν έχεις καμία τύχη χα χα.
Το αποκορύφωμα ήταν στην έκφραση «Μην παίρνετε τηλέφωνο να ρωτάτε για το αν ελέγξαμε το βιβλίο σας, θα σας πάρουμε ΕΜΕΙΣ όταν το κρίνουμε» το «ΕΜΕΙΣ» ήταν πράγματι με κεφαλαία.
Όπως και να έχει αποφάσισα να τα αναλάβω όλα μόνος μου. Ορθογραφία, σύνταξη, κείμενο πίσω σελίδας, εξώφυλλο, ακόμα και την προώθηση.
Η εμπειρία μου δεν ήταν καλή…. Έκανα άπειρες διορθώσεις κι εγώ και φίλοι μου αλλά πάντα κάποια λάθη ξεφεύγουν. Ο οίκος από την άλλη δεν βοηθάει σε τίποτα απολύτως. Και δεν εννοώ να κάνει διόρθωση στο βιβλίο μου δωρεάν για παράδειγμα. Αλλά όταν τους έστειλα το πρώτο αρχείο σε μορφή Word και αυτοί κάτι έκαναν λάθος και μετακινήθηκαν τα κείμενα δεν μπήκαν στον κόπο να με ενημερώσουν και το εκτύπωσαν έτσι!!! Όταν την επόμενη του ζήτησα να μου στείλουν ένα αντίγραφο πριν το βγάλουν στο ηλεκτρονικό τους κατάστημα μου απάντησαν πως ο όνος τρόπος για να πάρω αντίγραφο είναι να περιμένω να βγει το βιβλίο και να παραγγείλω ένα για να το δω!!! Όταν πήρα κάποια αντίγραφα και ήταν στραβά κομμένα στο πάνω μέρος, η απάντησή τους ήταν πως καμιά φορά η μηχανή που τα κόβει το κάνει αυτό και δεν έχουν ευθύνη!!!
Για να μην αναφέρω περισσότερα αφού σας κούρασα ήδη :P το βιβλίο που γράφω τώρα θα το στείλω σε εκδοτικούς οίκους και θα πληρώσω κανονικά. Νίκησαν!
*Το άσχημο είναι πως το πρώτο μου βιβλίο δεν μπορώ πια να το αποσύρω και να το στείλω σε μεγάλο εκδοτικό οίκο αφού δεν το δέχονται αν έχει ήδη εκδοθεί.
Ότι απόφαση και να πάρεις, μην ξεχάσεις να μας ενημερώσεις να σε τιμήσουμε