Ζητώ φιλικό έλεγχο του βιβλίου μου από κατάλληλο γνώστη

Μόλις τελείωσα το βιβλίο που γράφω και θα ήθελα κάποιον που έχει ελεύθερο χρόνο και τις κατάλληλες γνώσεις (πχ φιλόλογος), να του κάνει αφιλοκερδώς μια επισκόπηση για πιθανά ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη. Δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα, απλώς 2 ζευγάρια μάτια είναι καλύτερα από 1. Το βιβλίο είναι σχεδόν 220 σελίδες και αποτελείται από 3 διηγήματα.
Όποιος προσφέρεται ας μου πει ή ας στείλει προσωπικό μήνυμα.
Θα τον ευγνωμονώ!

Υ.Γ Εάν το επιθυμεί, το όνομά του μπορεί να γραφτεί και στα credits. To βιβλίο θα γίνει αυτοέκδοση για αρχή και έπειτα θα προταθεί σε εκδοτικούς οίκους.

Last edited:

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Καλημέρα Κωνσταντίνε, και καλή επιτυχία στο βιβλίο σου :)
Με όλο το θάρρος, θεωρώ λάθος σου που ζητάς δωρεάν μια υπηρεσία που κανονικά πληρώνεται.

Καλή σου επιτυχία Κωνσταντίνε στην προσπάθεια. Μια φιλική συμβουλή, αν θες να το προωθήσεις σε εκδοτικούς οίκους, τότε θα πρέπει να ξεχάσεις την αυτοέκδοση. Από τη στιγμή που θα κυκλοφορήσει σε έντυπη μορφή, τότε κανένας εκδότης δεν θα δεχθεί να το επανεκδώσει με δικό του κόστος.
Αν είναι έτοιμο, τότε καλό είναι να το δώσεις για αξιολόγηση σε κάποιους οίκους.
Σε ό,τι αφορά στη διόρθωση, έχω την αίσθηση πως το κόστος δουλειάς από τους οίκους αυτοέκδοσης κοστίζει περίπου 20 ευρώ για κάθε 16σέλιδο (και αυξάνει εάν το γράψιμο είναι ελλιπές). Συνεπώς το κόστος για αυτό που ζητάς είναι βατό (συγκριτικά με το κόστος σελιδοποίησης και εκτύπωσης).

Ευχαριστώ για τη συμβουλή. Δε νομίζω ότι συμφέρει να τυπώνεις τόσα πολλά πρόχειρα αντίτυπα για να τα στείλεις σε εκδότες. Καλύτερα να κάνει κάποιος μια αυτοεκδοσούλα και απ' ό,τι γνωρίζω εγώ, αυτό φαίνεται πιο ολοκληρωμένο στον κανονικό εκδότη.

To κατά πόσο είναι βατό κάποιο κόστος για τον ενδιαφερόμενο, το γνωρίζει μόνο ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος.

Εχεις απόλυτο δίκιο Κωνσταντίνε ως προς το "βατό" κόστος της διόρθωσης. Ζητώ συγνώμη αν προκάλεσα κάποιο συναίσθημα.
Πάντως οι εκδοτικοί οίκοι συμβιβάζονται και με ηλεκτρονικό αρχείο, αντί εκτύπωσης. Σκέψου το.
Επιμένω, εάν προχωρήσεις σε αυτοέκδοση, τότε θα κλείσεις πολλές πόρτες.

Κωνσταντίνε, να σου πω κι εγώ ότι τα πράγματα είναι όπως ακριβώς τα λέει ο Μονόκερος. Αν αποφασίσεις για αυτοέκδοση, θα ξεχάσεις τους εκδότες. Από τη στιγμή που θα αποφασίσεις να το εκδώσεις μόνος σου, έχεις ήδη αποφασίσει για το μέλλον του συγκεκριμένου έργου. Ούτε σε διιαγωνισμό δεν μπορείς να το στείλεις, όχι να σου το εκδώσουν κιόλας.

Όλα αυτά βέβαια αναιρούνται αν γίνεις κανένας Στίβεν Κινγκ, οπότε θα σε παρακαλάνε :)

Μα σε ποια λογική στηρίζεται αυτό βρε παιδιά; Δεν έχω κανένα λόγο να σας αμφισβητώ αφού το λέτε, αλλά γιατί κάνουν κάτι τέτοιο; Έχει συμβεί με κάποιο γνωστό σας παράδειγμα;

Ολοι οι εκδοτικοί οίκοι δουλεύουν στη λογική χρήσης ενός ανέκδοτου έργου. Από τη στιγμή που το έργο τυπωθεί σε εκδοτικό οίκο (οποιος κι αν είναι αυτός), τότε χάνει αυτή του την ιδιότητα.
Ποιος είναι ο λόγος που ζητάς να προχωρήσεις με την αυτοέκδοση; Το κόστος δεν είναι μικρό, τουλάχιστον για 1000 αντίτυπα, 224 σελίδες, σε γνωστό οίκο αυτοεκδόσεων, ζητούνται 2880 ευρώ. Από κει και πέρα προχωράς σε συμφωνία ως προς τη διάθεση του βιβλίου, τα έσοδα, τα κέρδη κλπ.
Πρέπει να ξαναγράψω φίλε Κωνσταντίνε ότι όλο αυτό συνιστά μια άκρως επαγγελματική δουλειά, την οποία δεν θα παραβλέψει κανένας εκδοτικός οίκος στη συνέχεια. Το έργο θεωρείται βιβλίο που έχει βγει στην αγορά, άρα κλείνει τις πόρτες σε όλους τους υπόλοιπους οίκους.

Κωνσταντίνε σου εύχομαι καλή επιτυχία στην προσπάθεια σου!!
Θα συμφωνήσω όμως και εγώ με τους υπόλοιπους.Οι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι σου το ζητάνε η ηλεκτρονικά η εκτυπωμένο.
Επίσης σε δεσμεύουν με συμβόλαιο ότι για ένα διάστημα το έργο σου μέχρι να αποφασίσουν αν θα το εκδώσουν η όχι ανήκει σε αυτούς.Δεν μπορείς να το στείλεις καν σε άλλους εκδοτικούς οίκους.Δεν ξέρω αν ισχύει βέβαια αυτό για όλους τους εκδοτικούς.Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που ο συγγραφέας ξεκίνησε με αυτοέκδοση αλλά επειδή το βιβλίο έκανε <επιτυχία> στην πορεία το πήρε κάποιος εκδοτικός. Αλλά είναι λίγο σπάνιο.:)

Καλή επιτυχία Κωνσταντίνε.

Σου παραθέτω την δική μου εμπειρία από την πρώτη μου έκδοση βιβλίου ένα χρόνο πριν περίπου:

Αρχικά έψαξα αρκετά το θέμα στο internet γιατί δεν είχα ιδέα τι παίζει.
Σε γνωστούς εκδοτικούς οίκους ισχύει λίγο πολύ ότι σου έγραψαν τα αγαπητά μέλη ήδη.
Υψηλό κόστος έκδοσης, μεγάλη αναμονή για να πάρει έγκριση και παράλληλα δέσμευση ότι δεν θα το στείλεις σε άλλον οίκο μέχρι να σου απαντήσουν.
Πολλοί εκδοτικοί οίκοι μάλιστα σου κάνουν γνωστά κάποια πράγματα από την ιστοσελίδα τους πριν στείλεις το έγγραφό σου.
Σε έναν από αυτούς μάλιστα (νομίζω στις εκδόσεις Ψυχογιός) το κείμενο τους ήταν σχεδόν επιθετικό και αποθαρρυντικό προς τους συγγραφείς. Απαιτούσε το κείμενο να είναι γραμμένο σε υπολογιστή, με συγκεκριμένη γραμματοσειρά, συγκεκριμένο μέγεθος γραμματοσειράς, να είναι σε αρχείο PDF και όχι Word ή οτιδήποτε άλλο, να είναι περισσότερες από κάποιες σελίδες και λοιπά και λοιπά. Αν έχεις γράψει δηλαδή ένα αριστούργημα αλλά το έκανες με λάθος γραμματοσειρά δεν έχεις καμία τύχη χα χα.
Το αποκορύφωμα ήταν στην έκφραση «Μην παίρνετε τηλέφωνο να ρωτάτε για το αν ελέγξαμε το βιβλίο σας, θα σας πάρουμε ΕΜΕΙΣ όταν το κρίνουμε» το «ΕΜΕΙΣ» ήταν πράγματι με κεφαλαία.

Όπως και να έχει αποφάσισα να τα αναλάβω όλα μόνος μου. Ορθογραφία, σύνταξη, κείμενο πίσω σελίδας, εξώφυλλο, ακόμα και την προώθηση.
Η εμπειρία μου δεν ήταν καλή…. Έκανα άπειρες διορθώσεις κι εγώ και φίλοι μου αλλά πάντα κάποια λάθη ξεφεύγουν. Ο οίκος από την άλλη δεν βοηθάει σε τίποτα απολύτως. Και δεν εννοώ να κάνει διόρθωση στο βιβλίο μου δωρεάν για παράδειγμα. Αλλά όταν τους έστειλα το πρώτο αρχείο σε μορφή Word και αυτοί κάτι έκαναν λάθος και μετακινήθηκαν τα κείμενα δεν μπήκαν στον κόπο να με ενημερώσουν και το εκτύπωσαν έτσι!!! Όταν την επόμενη του ζήτησα να μου στείλουν ένα αντίγραφο πριν το βγάλουν στο ηλεκτρονικό τους κατάστημα μου απάντησαν πως ο όνος τρόπος για να πάρω αντίγραφο είναι να περιμένω να βγει το βιβλίο και να παραγγείλω ένα για να το δω!!! Όταν πήρα κάποια αντίγραφα και ήταν στραβά κομμένα στο πάνω μέρος, η απάντησή τους ήταν πως καμιά φορά η μηχανή που τα κόβει το κάνει αυτό και δεν έχουν ευθύνη!!!
Για να μην αναφέρω περισσότερα αφού σας κούρασα ήδη :P το βιβλίο που γράφω τώρα θα το στείλω σε εκδοτικούς οίκους και θα πληρώσω κανονικά. Νίκησαν!

*Το άσχημο είναι πως το πρώτο μου βιβλίο δεν μπορώ πια να το αποσύρω και να το στείλω σε μεγάλο εκδοτικό οίκο αφού δεν το δέχονται αν έχει ήδη εκδοθεί.

Ότι απόφαση και να πάρεις, μην ξεχάσεις να μας ενημερώσεις να σε τιμήσουμε :)

Κωνσταντίνε σου εύχομαι καλή επιτυχία στην προσπάθειά σου :)

Κι εγώ έτσι όπως τα λέει ο Άγγελος τα είδα (όχι δεν έχω εκδώσει κάτι, αλλά το έχω ψάξει αρκετά) Τον Ψυχογιό τον θυμάμαι πολύ χαρακτηριστικά γιατί μου έμεινε. Βέβαια προσάρμοσα το word μου στα γούστα τους, αλλά να σου πω την αλήθεια όταν ψαχνόμουν από όλα αυτά που διάβασα απογοητεύτηκα τόσο που σταμάτησα να γράφω. Πλέον σκέφτομαι πως είτε θα ψαχτώ με κάποιον πιο προσιτό εκδοτικό (μπορείς να απευθυνθείς στο Μάτι) είτε θα συνεχίσω να γράφω στο μπλογκ μου και να βγάζω εκεί ο άχτι μου!

απογοητεύτηκα τόσο που σταμάτησα να γράφω.

Μην απογοητεύεσαι Αλίκη. Είναι ωραίο συναίσθημα η έκδοση ενός βιβλίου με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Και μόνο το γεγονός ότι μπορείς να χαρίσεις ένα σου βιβλίο σε κάποιον που αγαπάς με την αφιέρωσή σου αρκεί.
Η χαρά που θα πάρει η αγαπημένη σου θεία που δεν έχει internet θα σου δώσει μεγάλη δύναμη.

Όπως και να έχει όμως, το γράψιμο είναι η διέξοδος ενός χείμαρρου που φουσκώνει μέσα μας. Και αν δεν το κάνουμε, θα μας πνίξει.
Γι’ αυτό γράφουμε, όχι από φιλοδοξία, όχι από ανάγκη για αναγνώριση ή από φιλαργυρία. Μα για να σωθούμε. :)

Ευχαριστώ για τις εμπειρίες που μοιραστήκατε. Και για τις ευχές σας.

Άγγελε, δεν έχω πρόβλημα με τα τεχνικά στοιχεία, γραμματοσειρές, PDF και λοιπά. Δεν είναι αυτό που με απασχολεί.

Μετά από αυτά που μου είπατε, αποφάσισα να στείλω πρώτα το ηλεκτρονικό έντυπο σε κάποιους κανονικούς εκδοτικούς και αν δω ότι αργούν πάνω από 1,5 μήνα να απαντήσουν, τότε θα κάνω αυτοέκδοση. Φυσικά δεν γίνεται να στέλνεις το βιβλίο σου σε έναν έναν εκδότη και να περιμένεις. Πρέπει να σταλεί σε όλους μαζί, γιατί είναι πολύ πιθανό ότι θα φας πόρτα και δεν γίνεται να περιμένεις για χρόνια μέχρι να το στείλεις σε όλους τους Έλληνες εκδότες.

Άγγελε τι εννοείς ότι το επόμενο θα το στείλεις σε εκδοτικούς και θα πληρώσεις; Ζητάνε και οι κανονικοί εκδότες (όχι αυτοεκδότες) χρήματα;

Άγγελε τι εννοείς ότι το επόμενο θα το στείλεις σε εκδοτικούς και θα πληρώσεις; Ζητάνε και οι κανονικοί εκδότες (όχι αυτοεκδότες) χρήματα;
Απ όσο ξέρω ναι. Παρά την έγκριση που θα πάρει το βιβλίο σου θα πρέπει αν πληρώσεις για τα αντίτυπα που θα εκτυπωθούν, για το εξώφυλλο, για την φιλολογική επεξεργασία και λοιπά. Όταν το δοκιμάσω θα ξέρω με σιγουριά.

Ο 1,5 μήνας νομίζω είναι λίγος για να σου απαντήσουν. Εκτιμώ πως πάει κάπου το εξάμηνο η δουλειά.

Ο 1,5 μήνας νομίζω είναι λίγος για να σου απαντήσουν. Εκτιμώ πως πάει κάπου το εξάμηνο η δουλειά.
Κάπως έτσι. Το στέλνεις και μετά το ξεχνάς. Ξεκινάς δηλαδή το επόμενο και όταν με το καλό έρθει η απάντηση, έχεις ξεχάσει ακόμα και τον τίτλο του έργου σου :))))

Το έχω πάθει, κάποιοι φίλοι από δω το ξέρουν :ρ

Eγώ πάντως που είχα στείλει κάτι άλλο, πιο παλιά, σε Μεταίχμιο και Πατάκη, μου είχαν απαντήσει εντός 3 μηνών (αρνητικά). Και τόσο γράφουν τα περισσότερα site εκδοτών (3 μήνες).

Άγγελε, αποκλείεται να ισχύει αυτό που λες με την πληρωμή. Αν ήταν έτσι, για ποιο λόγο να μην κάνεις αυτοέκδοση και να κρατήσεις και τα δικαιώματα του έργου σου; Για μια @*%$ διαφήμιση που θα σου κάνουν οι εκδότες; Σιγά το πράγμα, πλέον οι περισσότεροι από το ίντερνετ ψωνίζουν... Εγώ απλά προτιμώ τον κανονικό εκδότη γιατί προσθέτει μια αίγλη στην έκδοση όταν δεν είναι ιδιωτική.

Νομίζω το πιο βασικό που κάνεις πρώτα πρώτα δεν είναι την κατοχύρωση του έργου σου σε συμβολαιογράφο; Κι εκεί όταν το 'ψαχνα πέφτει πολύ κλέψιμο. Κάποιοι χρεώνουν τη σελίδα ενώ υποτίθεται πρέπει απλά να σου κάνουν κάτι χαρτιά και τίποτα παραπάνω.

@Άγγελε σίγουρα, και γι' αυτό δεν θα το αφήσω έτσι και αυτό που τελείωσα κάποια στιγμή θα το κυνηγήσω!! Όταν βρω το θάρρος και την όρεξη...

Έχω ήδη το βιβλίο μου στο bookstars Χόλντεν. Link.
Για μια σειρά από λόγους, ορισμένους από τους οποίους ήδη ανέφερα, το νέο μου βιβλίο δεν θα τους το «δώσω».