Πεταλούδα
Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Τίτλος: Η τελευταία μαύρη γάτα
Συγγραφέας: Ευγένιος Τριβιζάς
Εικονογράφηση: Στίβεν Γουέστ
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Έτος έκδοσης: 2012
Έτος πρώτης έκδοσης: 2001 (από άλλες εκδόσεις)
Σελίδες: 358 [συν 40 σελίδες με αναλύσεις & μελέτες]
ISBN: 978-960-501-730-9
Σας τα λέω όλα αυτά γιατί εδώ στο νησί μας, όπως κι αλλού, οι γάτες ξεχνάνε, οι άνθρωποι ξεχνάνε και η τρέλα δεν θέλει πολύ να φουντώσει πάλι φτου ξανά κι απ΄ την αρχή...
Έτσι ξεκινά το βιβλίο του ο Ε. Τριβιζάς, στο οποίο η υπόθεση διαδραματίζεται σ΄ένα νησί και οι κύριοι πρωταγωνιστές είναι γάτες. Μέσα από τα μάτια ενός γάτου, ο οποίος είναι και ο αφηγητής της ιστορίας, παρακολουθούμε την μυστηριώδη εξαφάνιση των μαύρων γάτων. Στο νησί δρα μια οργάνωση προληπτικών, οι οποίοι, μετά από μυστική συνάντηση με την κυβέρνηση, κάνουν μια συντονισμένη προσπάθεια να πείσουν την κοινή γνώμη, ότι για όλα τα άσχημα που τους συμβαίνουν, υπαίτιοι είναι οι μαύρες γάτες.
- Τι εννοείται κύριε Δελαγόπα; Τι σχέση έχουν οι γάτες με τα οικονομικά και τα άλλα δυσεπίλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση; ακούστηκε κάπως ενοχλημένη η φωνή του πρωθυπουργού.
- Έχουν άμεση σχέση! Ναι! Μην απορείτε! Οι μαύρες γάτες μπορεί να σας φανούν εξαιρετικά χρήσιμες! Δεν υπερβάλλω αν σας πω ότι κυριολεκτικά μπορεί να σας σώσουν! Μπορεί ακόμα και να εγγυηθούν την επανεκλογή σας!
Καθώς βλέπουμε τις μαύρες γάτες να εξοντώνονται από τους πολίτες με διάφορους άσχημους τρόπους, παράλληλα κάποιες από αυτές προσπαθούν να οργανωθούν για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση στην οποία βρέθηκαν. Εκμεταλλευόμενες το χάρισμα να είναι αθόρυβες, παρακολουθούν μυστικά ανθρώπους οι οποίοι σχετίζονται άμεσα με αυτόν τον παραλογισμό, συλλέγουν πληροφορίες και προσπαθούν να οργανώσουν τρόπους δράσεις. Αντιμετωπίζουν την αδιαφορία γάτων άλλων χρωμάτων, όταν προτρέχουν σε αυτές για βοήθεια. Οι οποίες βέβαια, θα αντιμετωπίσουν τον ίδιο κίνδυνο, όταν θα αρχίσει να μειώνεται δραματικά ο αριθμός των μαύρων, καθώς αυτή η τρέλα συνεχίζεται.
Παράλληλα, εξιστορούνται και οι ερωτικές περιπέτειες του πρωταγωνιστή. Σπιτόγατοι και γάτοι του δρόμου που πριν νιαούριζαν και ερωτοτροπούσαν, μέσα από αυτόν τον κατατρεγμό, άλλοι διαλύουν τις σχέσεις τους επηρεασμένοι από τον φόβο και άλλοι έρχονται πιο κοντά μέσα από τον αγώνα για την επιβίωση.
-Και η αγάπη μας; Τα όνειρά μας; Οι όρκοι που δίναμε στο φεγγαρόφωτο; Δε με αγαπάς πια; Δε με λαχταράς όπως εγώ; Δεν είσαι το ταίρι μου, η ψιψίνα μου, η αγατούλα μου;
-Εσένα σε αγαπώ. Δε λέω... Το χρώμα σου είναι που με προβληματίζει.
Επειδή κατά βάση είναι ένα παιδικό βιβλίο, στο τέλος θα έρθει η δικαίωση, που όπως κάθε νίκη στην ζωή μας, δεν έρχεται χωρίς απώλειες. Λόγω του τρόπου γραφής του, υποθέτω, απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας περίπου 10 - 12 χρονών. Όμως μπορεί να διαβαστεί ευχάριστα και από μεγαλύτερους, γιατί το θέμα του είναι αλληγορικό. Θίγονται θέματα που αφορούν τον ρατσισμό, την προπαγάνδα, τον φανατισμό, που με έντεχνο λογοτεχνικό τρόπο, τα βιώνουν αυτά τα συμπαθητικά τετράποδα. Κάνει όμορφα λογοπαίγνια, κυρίως με την λέξη γάτα και το χιούμορ του προσπαθεί να εξομαλύνει και απαλύνει αυτές τις φριχτές εκφάνσεις που έχουμε βιώσει στην ιστορία μας.
Η τελευταία μαύρη γάτα, μου άρεσε πολύ σαν ανάγνωσμα και είχα αγωνία για την τύχη των γατιών. Δεν ξέρω ένα παιδί πως θα το αντιμετώπιζε, προσωπικά όμως το βρήκα ως μια αξιόλογη προσπάθεια να θιχτούν αυτά τα ζητήματα. Αυτό που μου φαίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον, είναι που με απλά και κατανοητά λόγια αναφέρει αυτές τις καταστάσεις, που και ένα παιδί έρχεται αντιμέτωπο με αυτές καθημερινά και το κάνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να το προβληματίσει και να μην δέχεται συμπεριφορές και δρώμενα χωρίς κριτική σκέψη.
Η φράση που μου έμεινε από όλο το βιβλίο, ίσως είναι και κάτι σαν η κεντρική του ιδέα. Ειπώθηκε από τον πρωταγωνιστή μαύρο γάτο, όταν προλαβαίνει και σώνει κάποιον όμοιό του από απόπειρα αυτοκτονίας:
- Ε, και λοιπόν; Έλα στα συγκαλά σου, παιδάκι μου! Επειδή το λένε όλοι, δε σημαίνει ότι είναι αλήθεια. Η αληθινή αλήθεια δεν είναι αυτή! Είναι άλλη!