Ετυμολογία της λέξης "κάνναβη"

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Έχει δύο χρόνια που έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία αποδαιμονοποίησης της κάνναβης η οποία φαίνεται πως έχει σημαντική φαρμακευτική χρήση ενάντια σε πολύ σοβαρές ασθένειες. Για να δούμε από πού έρχεται η λέξη κάνναβη:

Στο online λεξικό της "Πύλης για την Ελληνική Γλώσσα" διαβάζουμε:

κάνναβη η [kánavi]: γένος αγγειόσπερμων, δικοτυλήδονων, μονοετών φυτών. α. ινδική ~, το φυτό από το οποίο παράγεται το χασίς. β. ~ η ήμερη, καννάβι.

Από την wikipedia μαθαίνουμε πως:
Η λέξη ετυμολογείται είναι ήδη αρχαία βέβαια, κάνναβις, και προήλθε από τη Σκυθική και Θρακική γλώσσα. Συγγενεύει με το Περσικό kanab, και το αγγλικό canvas. Η λέξη υπάρχει στα σύγχρονα Εβραϊκά, αλλά κάποιοι θεωρούν ότι προέρχεται από το αρχαίο קני בושם q'nei bosem, το οποίο φέρεται να ήταν ένα μείγμα "βιβλικού λαδιού" (ό,τι και να μπορεί να σημαίνει αυτό :)))) ) Στην αρχαία Ακαδική γλώσσα υπήρχε η λ. qunnabtu, και στα Νεο-Ασσυριακά και Νεο-Βαβυλωνικά η λ. qunnabu, οι οποίες χρησιμοποιούνταν για να περιγράψουν ένα φυτό που παράγει καπνό.
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Επισης εκτος απο το cannabis και το canvas εχουμε και το hemp. Οπως εχω διαβασει, το hemp πιθανοτατα προερχεται απο ενα πρωτο-γερμανικο τυπο (hanapiz -> henep -> hemp) που δανειστηκαν οι τευτονες απο αλλους λαους (πχ. Ρωμαιους ή Περσες). Δηλ. ειναι μια λεξη που ταξιδεψε απο πολλους δρομους και αφησε πολλαπλους "απογονους", αντιδανεια και doublets, σε διαφορες γλωσσες.
 

ΚρίτωνΓ

Κοινωνός
Επιστημονικό όνομα του φυτού Cannabis sativa (το φυτό της καννάβεως - τα επιστημονικά ονόματα είναι λατινικά ή ελληνικά - το συγκεκριμένο λατινικό). Sativa, sativus, & sativum είναι λατινικά επίθετα που σημαίνει καλλιεργούμενος.
Cannabis sativa varientas indica (ποικιλία ινδική - πρόκειται για ακριβώς το ίδιο είδος).
 
Top