Εννενήκοντα, δέκατος έννατος

Σαλάτας

Όμορφο Νιάτο
Είχα δεί τις λέξεις αυτές γραμμένες έτσι, σέ ένα "αγγλοελληνικόν λεξικόν", καί φαίνεται όντως σωστό, γιατί το "εννέα" γράφεται μέ 2 ν. Ποιός είναι ο σωστός τρόπος? Εάν αυτός ήταν ο αρχικός τρόπος γραφής, γιατί απλοποιήθηκε, ενώ το "εννέα" ακόμη γράφεται με 2 ν?
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Σαλάτα, γενικότερα ο "σωστός τρόπος" είναι αυτός που θα δεις σε ένα σύγχρονο λεξικό. Αν εκει βλεπεις "ενενήντα" με ενα ν, αυτό είναι το σωστό.

Τώρα το "γιατί" είναι άλλο θέμα.

Απ' ό,τι βλέπω, στα αρχαία ήταν ενενήκοντα με ένα ν, αλλα στην επική γλώσσα το 2ο ε απαλειφοταν (υποθέτω λόγω μετρικής) οποτε ειχαμε τον τύπο εν(ε)νήκοντα -> εννήκοντα. Οπως φαίνεται απο την αρχαΐζουσα μορφή της γλώσσας (βυζαντινή; καθαρεύουσα; ) που αποτυπώνεται στο λεξικό σου, υπηρξε και ο τύπος εννενήκοντα, υποθέτω απο επιρροή της επικης γλώσσας ή/και κατ' αναλογιαν των 2 ν του εννέα.

Επειδή αυτή η ορθογραφία οπως φαίνεται δεν ανταποκρίνεται στην ετυμολογία της λέξης, μαλλον γι' αυτό επιστρέψαμε στο ενενήντα με ενα ν.
 
Last edited:

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Αφότου έγραψα την απάντηση, μου ήρθε στο νου η λέξη "υπερδιόρθωση". Φαίνεται οτι η μορφή "εννενήκοντα" ήταν μια περίπτωση υπερδιόρθωσης, οτι δηλ. ενώ το ενα ν ηταν σωστό, οι λόγιοι κάποιας εποχής θεώρησαν πιο σωστό να έχει δυο ν, όπως το εννέα.
 
Top