
Οι ελληνικοί μύθοι: ένας ολοκληρωμένος οδηγός /Richard Buxton
Το βιβλίο είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον. Όπως ακριβώς τα λέει η παρουσίαση. Αλλά και ελληνικούς μύθους να ξέρεις καλά, αξίζει, γιατί υπάρχει και μια πολιτισμική προέκταση, η σημασία των μύθων. Έχει γίνει μια ενδιαφέρουσα και καλή δουλειά, διαβάζεται με όρεξη. Έχει και την μορφή εγκυκλοπαίδειας λιγάκι, δεν πρόσεξα κάποια αυστηρή συνέχεια, και έτσι μπορείς να πηγαινοέρχεσαι στους μύθους λίγοπολύ. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη στα 30ε, αλλά θα πρότεινα στους Αθηναίους που θέλουν να το προμηθευτούν, να το πάρουν από την πολιτεία στα 13ε(δεν κάνω διαφήμιση του μαγαζιού, απλά είναι φτηνά)."O παρών τόμος, που απευθύνεται σε ένα μη ειδικό αναγνωστικό κοινό, είναι μια εξαιρετική εισαγωγή στην αρχαία ελληνική μυθολογία. [...] Ένα ευσύνοπτο εισαγωγικό κεφάλαιο σκιαγραφεί με σαφήνεια τον στόχο και τα περιεχόμενα του βιβλίου, το οποίο διαρθρώνεται σε επτά κεφάλαια. O τόμος κατακλείεται με μια κατατοπιστική βιβλιογραφία ή "μελέτες για περαιτέρω εμβάθυνση" οι οποίες αφορούν το καθένα από τα κεφάλαια του βιβλίου. Έτσι, προσφέρεται ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο προκειμένου ο αναγνώστης να διερευνήσει την αρχαιοελληνική μυθολογία σε μεγαλύτερο βάθος.
H παρουσίαση του υλικού στο σύνολό του είναι σε γενικές γραμμές αριστοτεχνική. [...]
H εικονογράφηση καλύπτει ένα φάσμα θεμάτων από όλες τις χρονικές περιόδους, και όχι μόνο την κλασική, και συνδέεται στενά με το κείμενο. Παρατίθενται μερικοί θαυμάσιοι χάρτες, π.χ. σχετικά με τους άθλους του Ηρακλή και τα κατορθώματα του Θησέα, όπως και γενεαλογικά δένδρα θεών και ηρώων. [...] Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το βιβλίο είναι συναρπαστικό... αποφεύγει την απλοϊκή αφήγηση, προσφέροντας μια αναδιήγηση των μύθων που επισημαίνει τη σημασία τους στο πλαίσιο των πολιτισμικών συμφραζομένων τους.
Tο τελικό αποτέλεσμα είναι αξιοθαύμαστο, καθώς ο συγγραφέας επικεντρώνει την επιστημονική του σοφία στη διερεύνηση της αρχαιοελληνικής μυθολογίας και, παρά το γεγονός ότι πραγματεύεται το αντικείμενό του με σοβαρότητα, κατορθώνει να το καταστήσει εύληπτο στο κοινό για το οποίο προορίζεται". (David Fitzpatrick, Bryn Mawr, "Classical Review", 24/11/2004)