Ελληνική Μυθολογία



Οι ελληνικοί μύθοι: ένας ολοκληρωμένος οδηγός /Richard Buxton

"O παρών τόμος, που απευθύνεται σε ένα μη ειδικό αναγνωστικό κοινό, είναι μια εξαιρετική εισαγωγή στην αρχαία ελληνική μυθολογία. [...] Ένα ευσύνοπτο εισαγωγικό κεφάλαιο σκιαγραφεί με σαφήνεια τον στόχο και τα περιεχόμενα του βιβλίου, το οποίο διαρθρώνεται σε επτά κεφάλαια. O τόμος κατακλείεται με μια κατατοπιστική βιβλιογραφία ή "μελέτες για περαιτέρω εμβάθυνση" οι οποίες αφορούν το καθένα από τα κεφάλαια του βιβλίου. Έτσι, προσφέρεται ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο προκειμένου ο αναγνώστης να διερευνήσει την αρχαιοελληνική μυθολογία σε μεγαλύτερο βάθος.
H παρουσίαση του υλικού στο σύνολό του είναι σε γενικές γραμμές αριστοτεχνική. [...]
H εικονογράφηση καλύπτει ένα φάσμα θεμάτων από όλες τις χρονικές περιόδους, και όχι μόνο την κλασική, και συνδέεται στενά με το κείμενο. Παρατίθενται μερικοί θαυμάσιοι χάρτες, π.χ. σχετικά με τους άθλους του Ηρακλή και τα κατορθώματα του Θησέα, όπως και γενεαλογικά δένδρα θεών και ηρώων. [...] Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το βιβλίο είναι συναρπαστικό... αποφεύγει την απλοϊκή αφήγηση, προσφέροντας μια αναδιήγηση των μύθων που επισημαίνει τη σημασία τους στο πλαίσιο των πολιτισμικών συμφραζομένων τους.
Tο τελικό αποτέλεσμα είναι αξιοθαύμαστο, καθώς ο συγγραφέας επικεντρώνει την επιστημονική του σοφία στη διερεύνηση της αρχαιοελληνικής μυθολογίας και, παρά το γεγονός ότι πραγματεύεται το αντικείμενό του με σοβαρότητα, κατορθώνει να το καταστήσει εύληπτο στο κοινό για το οποίο προορίζεται". (David Fitzpatrick, Bryn Mawr, "Classical Review", 24/11/2004)
Το βιβλίο είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον. Όπως ακριβώς τα λέει η παρουσίαση. Αλλά και ελληνικούς μύθους να ξέρεις καλά, αξίζει, γιατί υπάρχει και μια πολιτισμική προέκταση, η σημασία των μύθων. Έχει γίνει μια ενδιαφέρουσα και καλή δουλειά, διαβάζεται με όρεξη. Έχει και την μορφή εγκυκλοπαίδειας λιγάκι, δεν πρόσεξα κάποια αυστηρή συνέχεια, και έτσι μπορείς να πηγαινοέρχεσαι στους μύθους λίγοπολύ. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη στα 30ε, αλλά θα πρότεινα στους Αθηναίους που θέλουν να το προμηθευτούν, να το πάρουν από την πολιτεία στα 13ε(δεν κάνω διαφήμιση του μαγαζιού, απλά είναι φτηνά).
 

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Το χω ξαναπει πως μου αρεσει η ελληνικη μυθολογια. 13 ευρω, πολυ καλη τιμη βρισκω για το βιβλιο. Μενει μονο να παω και στην Πολιτεια να το παρω (που δεν το βλεπω προς το παρον :ρ ) Θα το χω στα υποψιν ομως ;)
 
Με αφορμή κάποια συζήτηση που είχα στο γραφείο, θυμήθηκα τον μύθο της Πανδώρας και του "κουτιού" της- κατά τον Ησίοδο επρόκειτο για πιθάρι, ως κουτί το μετέφρασε στα Λατινικά ο Ερασμος. Ο Δίας, οργισμένος με τον Προμηθέα που έκλεψε την φωτιά και την προσέφερε στους ανθρώπους, παρήγγειλε στον Ηφαιστο μία γυναίκα- παγίδα, την Πανδώρα. Η Πανδώρα (αυτή που έχει όλα τα δώρα) ήταν προικισμένη με όλα τα χαρίσματα του κόσμου. Είχε την ομορφιά από την Αφροδίτη, την εξυπνάδα από την Αθηνά, την πονηριά από τον Ερμή, την χάρη από τις Χάριτες κλπ. Ο Δίας της χάρισε το περίφημο πιθάρι, όπου μέσα είχε κρύψει όλα τα καλά και τα κακά της ανθρωπότητας και την έστειλε ως δώρο στον αδελφό του Προμηθέα (αυτού που προνοεί), τον Επιμηθέα (αυτόν που σκέφτεται εκ των υστέρων). Παρά τις προειδοποιήσεις του αδελφού του, να μην δεχτεί ποτέ δώρο από τον Δία, ο Επιμηθέας ερωτεύτηκε την Πανδώρα και την παντρεύτηκε. Της απαγόρευσε όμως να ανοίξει το πιθάρι της, φοβούμενος την πονηριά του Δία. Εκείνη, από περιέργεια, την οποία και υποδαύλισε η απαγόρευση του άνδρα της, άνοιξε το καπάκι του πιθαριού και κοίταξε μέσα. Στη στιγμή, πετάχτηκαν από μέσα όλα τα καλά και τα κακά του κόσμου. Τρομαγμένη η Πανδώρα, έκλεισε το σκέπασμα, αλλά ήταν πολύ αργά. Το μόνο που απέμεινε στο πιθάρι ήταν η Ελπίδα.
Πόσο ωραίο!
 
εγω ενα θα πω.μικρη ηξερα την μυθολογια απεξω και ανακατωτα και την εμαθα μεσα απο μια σειρα βιβλιων για παιδια απο τις εκδοσεις Στρατικη.ηταν απο τα αγαπημενα μου βιβλια!!!λιτα και ομορφα γραμμενη.οποτε οποιος εχει παιδια θα την προτεινα πολυ ευχαριστως!
παντως βιβλιο για ενηλικες οσον αφορα τη μυθολογια δεν γνωριζω καποιο σχετικο.

http://www.greekbooks.gr/books/pedika/exosholika/exosholika-gnoseon/elliniki-mithologia-t-a.product
 
εγω ενα θα πω.μικρη ηξερα την μυθολογια απεξω και ανακατωτα και την εμαθα μεσα απο μια σειρα βιβλιων για παιδια απο τις εκδοσεις Στρατικη.ηταν απο τα αγαπημενα μου βιβλια!!!λιτα και ομορφα γραμμενη.οποτε οποιος εχει παιδια θα την προτεινα πολυ ευχαριστως!
παντως βιβλιο για ενηλικες οσον αφορα τη μυθολογια δεν γνωριζω καποιο σχετικο.

http://www.greekbooks.gr/books/pedika/exosholika/exosholika-gnoseon/elliniki-mithologia-t-a.product

Ναι, ναι!!! Τα είχα σχεδόν όλα τα βιβλία από της εκδόσεις αυτές! Το πρώτο μου μάλιστα ήταν "Οι θεοί του Ολύμπου" όταν ήμουν Δημοτικό! Πάντα την λάτρευα την ελληνική μυθολογία!!!
 
Όσο σκέφτομαι πως από την Ελληνική Μυθολογία, καταλήξαμε στην χριστιανική-μυθολογία τρέμω κυριολεκτικά! Νομίζω ότι είναι και η "πηγή" της σημερινής-ελληνικής πραγματικότητας. Άραγε οι κοινωνιολόγοι τι έχουν να πουν περί αυτού?
 
και εγώ γοητεύομαι ιδιαίτερα από την Ελληνική Μυθολογία. θα ήθελα να έχω μια πλήρη γνώση για αυτήν στα χέρια μου και όχι σκόρπια πράγματα.

πρόσφατα αντελήφθην το βιβλίο του Jean Richepin - Ελληνική Μυθολογία το οποίο έχει περί τις 900 σελίδες.
αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αν υπάρχει κάποιος από εσάς που ξέρει αν αυτό το βιβλίο είναι καλό (αν και έτσι φαίνεται).
Δεν έχει πέσει στα χέρια μου.

Γενικά γνωρίζετε πόσα είναι τα "δεδομένα" για την Ελληνική μυθολογία ή ποιο είναι το πληρέστερο και αναλυτικότερο βιβλίο/σειρά βιβλίων;
 
το βιβλιο του Buxton που αναφερει η γαια ειναι πραγματι ενα απο τα καλυτερα που εχει πεσει και στα δικα μου χερια σχετικα με την ελληνικη μυθολογια.Ειναι χωρισμενο κατα θεματικες ενοτητες και αναφερεται τοσο στους μυθους που αφορουν τους θεους πριν απο την κυριαρχια του δωδεκαθεου,οσο και στις μυθικες οικογενειες θνητων(πελοπιδες,λαβδακιδες κ.τ.λ.).Στα συν του βιβλιου προσθετω το γεγονος οτι την επιμελεια του βιβλιου εχει κανει ενας καταπληκτικος ΔΑΣΚΑΛΟΣ ο Δανιηλ Ιακωβ.
Οσο για τους θεους των αρχαιων Ελληνων,το γεγονος οτι τους εχουν αποδοσει ουκ ολιγα μειονεκτηματα και ατελειες,το θεωρω ενα πολυ εξυπνο τεχνασμα,καθως ο ανθρωπος με αυτον τον τροπο νιωθει πιο οικεια απεναντι τους.Αντιθετα με τον αλανθαστο και αναμαρτητο θεο των μονοθειστικων θρησκειων,οι θεες και οι θεοι των αρχαιων Ελληνων δειχνουν ως να σου επιτρεπουν το σφαλμα και το ατοπημα,γνωριζοντας και οι ιδιοι τη μεγαλη προσπαθεια που χρειαζεται να καταβληθει,για να ειναι καποιος ΑΡΙΣΤΟΣ!
 
Κι εμένα με γοητεύει η Μυθολογία. Είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα βέβαια, άλλοτε φιλοσοφημένο, άλλοτε μπορεί να συντηρεί πολύ παλιά κοσμογονικά γεγονότα (κατακλυσμούς, σεισμούς), άλλοτε απλώς να θέλει να ερμηνεύσει τη θεϊκή καταγωγή κάποιας πόλης (γι αυτό έφτιαξαν τον Δία να έχει τόσες ερωμένες), άλλοτε να εξάρει γενναίους άντρες, άλλοτε προσπαθεί να εξηγήσει φυσικά φαινόμενα. Σε όλες τις περιπτώσεις κρύβει κάτι μαγικό. Σήμερα θα έλεγα, συγκινήθηκα όταν είδα το ουράνιο τόξο. Σωστό ημικύκλιο σχημάτιζε. Από τα ωραιότερα που έχω δει. Μου ήρθε στο νου ο "δρόμος της Ίριδας". Πριν τον Ερμή, οι αρχαίοι είχαν την Ίριδα για αγγελιαφόρο των θεών και θεωρούσαν ότι το ουράνιο τόξο ήταν ο δρόμος που ακολουθούσε από τον ουρανό προς τη γη για να μεταφέρει κάποιο μήνυμα από τους θεούς στους ανθρώπους.
 
Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο σε μορφή λεξικού για την ελληνική μυθολογία είναι το 'λεξικό ελληνικής προιστορίας ' των εκδόσεων Ενάλιος απο τον Κο Δημήτρη Κατσέλη ...παραθέτω το κείμενο απο το οπισθώφυλλο 'Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι τα πρόσωπα, οι χαρακτήρες, οι ιστορίες και τα πολυποίκιλα γεγονότα της ελληνικής μυθολογίας αποτελούν ουσιαστικά την πιο σημαντική μαρτυρία για την εξέλιξη της ιστορίας των αρχαίων Ελλήνων μέσα στους αιώνες. Άλλωστε, μια μεγάλη μερίδα συγχρόνων επιστημόνων, πρεσβεύουν – και το αποδεικνύουν πλέον μέσα από τις έρευνές τους – ότι οι ελληνικοί «μύθοι» είναι κεκαλυμμένες ιστορικές αλήθειες πολύ μακρινών σ’ εμάς εποχών, και μάλιστα φθάνουν στο σημείο να αποκαλύπτουν μυστικά του σύμπαντος και της δημιουργίας του κόσμου. Έτσι πολύ σωστά ο Δημήτριος Κατσέλης χαρακτηρίζει Προϊστορία και όχι «μυθολογία» το κομμάτι αυτό του ελληνικού ιστορικού παρελθόντος που αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία δομήθηκε ο Ελληνικός Πολιτισμός στο σύνολό του.Το Λεξικό της Ελληνικής Προϊστορίας του Δημητρίου Κατσέλη είναι ένα εργαλείο απαραίτητο στους μελετητές, στους φοιτητές, στους εκπαιδευτικούς αλλά και σε κάθε Έλληνα που θέλει να έχει στη βιβλιοθήκη του ένα βιβλίο-πηγή όλων των προσώπων και της ιστορίας τους της Ελληνικής Προϊστορίας'
Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα...το είχα πάρει απο παλιότερο παζάρι στην Πλ.Κλαυθμώνος στα 6 ευρώ!
 
Κι εμένα μου αρέσει πολύ η μυθολογία μας. Η αλήθεια είναι πως, τώρα, μαζί με τα παιδιά τη διαβάζω. Έπεσε στα χέρια μου το, πεντάτομο, έργο του Ρισπέν. Καλογραμμένο, κατά τη γνώμη μου, και επίσης με πολύ καλή εικονογράφηση.

Να προσθέσω ότι υπάρχει και η σειρά, Η πρώτη μου μυθολογία του Φίλιππου Μανδηλαρά, για τα παιδιά.

Σε μορφή στίχων με ωραία εικονογράφηση.
 
Θα συμφωνησω με τον φαροφυλακα που ειπε( Είναι μια μεγάλη κουβέντα για την οποία έχω κι εγώ άποψη μα φοβάμαι πως είναι πολύ πολύ εύκολο να ξεγλιστρήσει).
Ειναι μια συζητηση που μπορει να φαει χρονια με αντιπαραθεσεις και συμφωνιες.Παντως να ξερετε οτι στην Ελληνικη μυθολογια παιζουν μεγαλο ρολο τα ονοματα των πρωταγωνιστων.(Αντίνοος - Ευρύμαχος - Αμφίνομος - Αγέλαος)λιγοι απο τους μνηστηρες της Πηνελοπης.Ο πρωτος στοχος του Οδυσσεα (Αντι-νοος=αντινοηση να μην σκεφεσαι καθαρα),ο δευτερος στοχος (Ευρυ-μαχος=αυτος που μαχεται με καθε τροπο)ο τριτος(Αμφι-νομος=αυτος που ερμηνευει οπως θελει τους νομους)μετα(Αγε-λαος=αυτος που αγει τον λαο που τον παρασυρει).Αυτα και αλλα πολλα διδακτικα εχει η Οδυσσεια.
 
Προσωπικά έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με τις Ευρωπαϊκές μυθολογίες (κυρίως Κέλτικη, Σκανδιναβική, Σαξονική και Ελληνική) αλλά κατά καιρούς και με μυθολογίες των αυτοχθόνων Αμερικάνων! Πιστεύω πως η Ελληνική μυθολογία είναι σίγουρα από τις πιο πλούσιες! Δεν είναι τυχαίο που όλοι οι ξένοι ιστορικοί, ερευνητές κλπ αγαπούν την Ελληνική μυθολογία!
Μην μπερδευόμαστε όμως, άλλο μυθολογία, άλλο παραμύθι! Η μυθολογία είναι κάτι που υποτίθεται ίσως έχει γίνει ίσως και όχι και δεν έχει σχεδόν καμία ιστορική βάση με βάσει ανακαλύψεις κυρίως, δεν είναι για να δώσει κάποιο ηθικό δίδαγμα όπως ένα παραμύθι! Και την Τροία μέχρι σχετικά πρόσφατα την θεωρούσαν μυθολογία μέχρι ο Σλίμαν να βρει την Τροία!
Εγώ προσωπικά προτιμώ να διαβάζω τα κείμενα στην αρχική τους μορφή και όχι με την "γνώμη" ή την "κριτική" διαφόρων οι οποίοι συχνά συγχέουν τα συναισθήματα τους με το ιστορικό κομμάτι με αποτέλεσμα να ξεφεύγουν από την αρχική μορφή των κειμένων είτε αρνητικά είτε θετικά είτε καλοπροαίρετα είτε κακοπροαίρετα και αυτή την τακτική την ακολουθώ σε όλες τις μυθολογίες όπου αναζητώ πρωτίστως τα αρχικά κείμενα!

Για να μην κουράζω και ξεφεύγω από το θέμα, προσωπικά από την Ελληνική μυθολογία βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες όπως η Κενταυρομαχία με τους Λαπίθες και σίγουρα την Αργοναυτική Εκστρατεία, όπου μπορείς να βρεις ένα σορό μυστήρια, πέρα της δράσης! Επίσης με εντυπωσιάζει η Τιτανομαχία και η Γιγαντομαχία όπου είναι τρομερό πως οι θεοί απεικονίζονται τόσο καλά, οι χαρακτήρες τους, τα ελαττώματα τους κλπ! Επίσης έχω συζητήσει με αρχαιολόγο το βιβλίο του Λουκιανού ο οποίος περιγράφει τρομερά πράγματα για την εποχή του! Από κει και πέρα και ο Ηρακλής έχει μια μεγάλη μυθολογία που δε μένει στους 12 άθλους, υπάρχει και συνέχεια όπως η συμμετοχή του στην Αργοναυτική Εκστρατεία σύμφωνα με τον Πίνδαρο, αλλά και η διάσωση του Θησέα στον Άδη από τον Ηρακλή! Σημαντική μυθολογική πηγή είναι ο Ησίοδος με το έργο Θεογονία που αναφέρεται στην Ελληνική αντίληψη για την δημιουργία του κόσμου! Επίσης μιας και είμαι λάτρης των μυθικών πλασμάτων, στην Ελληνική μυθολογία μ'αρέσει να ερευνώ για τους κενταύρους, όπως ο Κένταυρος Χείρωνας, για τις νηρηίδες, τους σάτυρους, σφίγγες, τους τιτάνες και άλλα περίεργα πλάσματα όπως ο Κέρβερος, ο Τάλως κλπ!

Αν κάποιος ξεκινούσε να διαβάζει για την Ελληνική μυθολογία, θα πρότεινα να αρχίσει με ένα πλάνο, δηλαδή πχ πρώτα Θεογονία, μετά για ημίθεους, μετά για ήρωες κλπ! Αυτό θα βοηθήσει πολύ στο να υπάρχει μια σχετική συνοχή των πραγμάτων αλλά και στην μεταπήδηση σε ξένες μυθολογίες! :)
 
Ένα αξιόλογο έργο πάνω στην ελληνική μυθολογία είναι ένα δίτομο που είχε εκδόσει ο κάκτος αν θυμάμαι, Ελληνικοί Μύθοι του Ρόμπερτ Γκρέιβς. Αναφέρει όλες τις εκδοχές του εκάστοτε μύθου,αναφορές σε παρόμοιους μύθους άλλων λαών για δανεικά στοιχεία και με μια πολύ ωραία ανάλυση.Η Θεογονία που αναφέρει ο φίλος παραπάνω είναι απλά φοβερή.Κάποιος αμύητος ίσως χαθεί λίγο με τα πολλά ονόματα που αναφερεί στα γεννεαλογικά δέντρα,αλλά η ανάγνωση (και μελέτη) επιβάλλεται για τους λάτρεις του είδους.Must που λένε. Επίσης,μην ξεχνάμε ότι σημαντική πηγή είναι και οι τραγωδίες και τόσα άλλα, όπως τα Αργοναυτικά του Απολλώνιου.(που σίγουρα θα συναρπάσουν τον Δασοφύλακα)

Πάντως,ώς μια πρώτη επαφή με την μυθολογία μας,συνηθίζω να προτείνω την Ελληνική Μυθολογία του Τσιφόρου,ως πολύ ευχάριστο και εύκολο ανάγνωσμα για "νεοεισερχόμενους".Αν τους αρέσει και θέλουν να εμβαθύνουν,δεν έχουν παρά να ακολουθήσουν τους δρόμους που τους ανοίγονται.
 
Πάντως,ώς μια πρώτη επαφή με την μυθολογία μας,συνηθίζω να προτείνω την Ελληνική Μυθολογία του Τσιφόρου,ως πολύ ευχάριστο και εύκολο ανάγνωσμα για "νεοεισερχόμενους".Αν τους αρέσει και θέλουν να εμβαθύνουν,δεν έχουν παρά να ακολουθήσουν τους δρόμους που τους ανοίγονται.
Ναι ρε συ φίλε!! Λατρεμένο βιβλίο με χιούμορ και ουσία!!!
 
Το βιβλίο του Richard Buxton ''Οι ελληνικοί μύθοι.Ένας ολοκληρωμένος οδηγός'' από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ είναι κατά τη γνώμη μου το καλύτερο βιβλίο για να σε μυήσει στο κόσμο της μυθολογίας.Πιστεύω ότι το βιβλίο είναι αρκετά κατανοητό,ευανάγνωστο και το κυριότερο;Έχει άριστη εικονογράφηση.

Ο κόσμος των θεών και των ηρώων είναι πράγματι μοναδικός.Τώρα το πώς εκλαμβάνει ο καθένας την ελληνική μυθολογία είναι δικό του θέμα.Εδώ οι αρχαίοι δεν συμφωνούσαν ως προς την φύση τους,τις ιδιότητες τους και την προέλευσή τους.

Το σίγουρο είναι πιστεύω ότι οι ήρωες(π.χ Θησέας,Ηρακλής) αποτελούσαν ένα είδος μίμησης και απόδειξης της υπεροχής του ελληνικού κόσμου έναντι των ξένων και βαρβάρων.Όταν λέω του ελληνικού κόσμου εννοώ τους Ίωνες,Αχαιούς,Δωριείς και Αιολείς.Οι θεοί από την άλλη δημιουργήθηκαν όχι για την μίμηση αλλά να υπάρχει στον άνθρωπο η αίσθηση της ντροπής,του σεβασμού,του μέτρου και της ταπεινότητας.Και όταν λέω θεοί εννοώ κάθε είδους αντικείμενο,ζώο,πνεύμα,άνθρωπο που ονόμασε ο άνθρωπος ''θεό'' κατά την διάρκεια των αιώνων.
 
Top