Η αντικατάσταση μίας αμειβόμενης θέσης εργασίας από μία θέση εθελοντικής εργασίας είναι όντως παγίδα για τους εργαζόμενους και πολλοί εργοδότες, είτε πρόκειται για το ίδιο το Κράτος είτε για ιδιώτες, εκμεταλλεύονται την κρίση για να μας ρίξουν σ' αυτήν.
Όμως, Χρυς, δεν συμφωνώ με αυτή τη θέση:
Επίσης, η εθελοντική προσφορά ούτε πρέπει ούτε μπορεί να υποκαθιστά τις δημόσιες λειτουργίες και υπηρεσίες που (υποτίθεται ότι) παρέχει ένα Κράτος, τουλάχιστον όπως το ξέραμε στην ηπειρωτική Ευρώπη μέχρι σήμερα. Αλλά με προβληματίζει ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, πολλές δημόσιες δομές κινδυνεύουν να διαλυθούν. Πολύ απλά, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, για τα οποία μας μίλησε η Φαίη, στη δημοτική βιβλιοθήκη μάλλον δεν θα γίνουν εάν δεν βρεθούν εθελοντές. Αποτέλεσμα: η βιβλιοθήκη θα υπολειτουργεί και οι μαθητές θα χάσουν την ευκαιρία να την επισκεφτούν. Μήπως δεν πρέπει να είμαστε τόσο αποθαρρυντικοί όσον αφορά την εθελοντική απασχόληση των πολιτών, ακόμα και σε δημόσιες υπηρεσίες, και μάλιστα στις τοπικές κοινωνίες; Δεν ξέρω, κι εγώ μέσα μου δεν έχω ξεκάθαρη απάντηση σ' αυτό το θέμα, αλλά το βάζω σαν υπόθεση εργασίας...
Όμως, Χρυς, δεν συμφωνώ με αυτή τη θέση:
Αντιθέτως, πιστεύω ότι αυτή την εποχή έχει σημασία να προσφέρουμε από το απόθεμα, ή έστω από το υστέρημα, της ψυχής μας. Για 'μένα είναι ζήτημα αλληλεγγύης, όχι εθελοντισμού, και νομίζω ότι είναι η μόνη μας ελπίδα να διατηρήσουμε μία ελπίδα μέσα σ' αυτή τη μαυρίλα.Ο εθελοντισμός δουλεύει στις προηγμένες κοινωνίες, όπου οι πολίτες είναι χορτάτοι και ικανοποιημένοι από την κύρια εργασία τους και επιλέγουν να προσφέρουν και σε έναν άλλο χώρο, από το απόθεμα της ψυχής και του συναισθήματός τους. Από μας, έτσι όπως μας κατάντησαν τι θέλουν; Μήπως μας δουλεύουν;
Επίσης, η εθελοντική προσφορά ούτε πρέπει ούτε μπορεί να υποκαθιστά τις δημόσιες λειτουργίες και υπηρεσίες που (υποτίθεται ότι) παρέχει ένα Κράτος, τουλάχιστον όπως το ξέραμε στην ηπειρωτική Ευρώπη μέχρι σήμερα. Αλλά με προβληματίζει ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, πολλές δημόσιες δομές κινδυνεύουν να διαλυθούν. Πολύ απλά, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, για τα οποία μας μίλησε η Φαίη, στη δημοτική βιβλιοθήκη μάλλον δεν θα γίνουν εάν δεν βρεθούν εθελοντές. Αποτέλεσμα: η βιβλιοθήκη θα υπολειτουργεί και οι μαθητές θα χάσουν την ευκαιρία να την επισκεφτούν. Μήπως δεν πρέπει να είμαστε τόσο αποθαρρυντικοί όσον αφορά την εθελοντική απασχόληση των πολιτών, ακόμα και σε δημόσιες υπηρεσίες, και μάλιστα στις τοπικές κοινωνίες; Δεν ξέρω, κι εγώ μέσα μου δεν έχω ξεκάθαρη απάντηση σ' αυτό το θέμα, αλλά το βάζω σαν υπόθεση εργασίας...