Εγκυκλοπαίδεια: χρήσιμη ή ξεπερασμένη;

Έχω και εγώ στη βιβλιοθήκη μου μια εγκυκλοπαίδεια να βρίσκεται και που και που την ξεφυλλίζω για να θυμηθώ τα σχολικά μου χρόνια. Συγκεκριμένα έχω την Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα στο μικρό σχήμα που ειχε κυκλοφορήσει κάποτε η Καθημερινή.
 
Επειδή έχω σπουδάσει με ακαδημαϊκούς και όχι με ακαδημαϊκούς ελληνικών Πανεπιστημίων, βίκι δεν υφίσταται ως είδος πληροφόρησης για το οτιδήποτε! Δόξα Το Θεό υπάρχουν άπειρα ποιοτικά διαδικτυακά σάιτ για να βρεις πληροφορίες, και αρκετά κυβερνητικά αναφορικά με θέματα υγείας.

Ναι, η εγκυκλοπαίδεια αξίζει, μόνο όμως αν ενδιαφέρεσαι να τη διαβάσεις, αν όχι, τότε πραγματικά δεν σου προσφέρει τίποτα, εκτός από το να σου πιάνει χώρο ή να δείχνεις και καλά ότι διαβάζεις.

Τώρα για την εγκυρότητα της, εντάξει, μην τρελαινόμαστε. Αν είσαι ακαδημαϊκός ίσως να σε ενοχλήσει, όμως και πάλι κατέχει τόσο βασικές και πολύτιμες πληροφορίες (συνοπτικά βέβαια) που αποτελεί πάντα μια καλή αρχή πληροφόρησης για κάποιο ζήτημα.
 
Θα μείνω για πάντα εραστής των εγκυκλοπαιδειών.Οι αναμνήσεις και τα συναισθήματα από την παιδική ηλικία, η χαρά του να παίρνεις ένα τόμο στο χέρι σου να κάθεσαι στην πολυθρόνα και να χάνεσαι σ'έναν ωκεανό γνώσεων είναι ακαταμάχητα.Κατανοώ βεβαίως απόλυτα τους μικρότερους που μεγαλώνουν...ηλεκτρονικά μία εγκυκλοπαίδεια σήμερα δεν έχει την ίδια αξία και σημασία για έναν βιβλιόφιλο αλλά κι έναν μαθητή γενικότερα.Αγοράζω ακόμη και τώρα. Η πιο πρόσφατη απόκτηση ήταν ο "Παγκόσμιος Εικονογραφημένος Άτλαντας" από το "Σκάι - βιβλίο" πολύ αξιόλογη (ισπανική) εργασία με παραπομπές και σε ηλεκτρονικές διευθύνσεις.
 
Παρ' ότι ανήκω στη γενιά του διαδικτύου, ανατρέχω ακόμα στην εγκυκλοπαίδεια, όταν θέλω να μελετήσω σοβαρά ένα θέμα. Πιστεύω πως τόσο το διαδίκτυο όσο και η εγκυκλοπαίδεια έχουν τα υπέρ και τα κατά τους. Ανατρέχοντας και στα δύο, έχεις μια πιο σφαιρική άποψη γι' αυτό που σε ενδιαφέρει. Στο σπίτι έχουμε την πάπυρος λαρούς μπριτάνικα και δεν προβλέπεται να την ξεφορτωθούμε.

Σημ. Επίσης, είναι κοινό μυστικό το ότι η βικιπαίδεια κάνει πλέον τις εργασίες των μαθητών στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου (καταραμένο κόπι πέιστ).
 
Ποτέ δεν πέταξα καμία εγκυκλοπαίδεια και πέρα από καμιά 10ρια αγαπημένα βιβλία, τις θεωρώ σημαντικό κομμάτι της βιβλιοθήκης μου και αρκετές φορές έχει τύχει να ανατρέξω σε αυτές! Προσωπικά μπορεί να συμβουλευτώ το wiki αρκετές φορές (παρόλο που δεν είναι και η πλέον αξιόπιστη πηγή), αλλά αυτό δε σημαίνει πως μια καλή εγκυκλοπαίδεια χάνει την αξία της, γιατί με αυτή την λογική ούτε τα βιβλία έχουν αξία, ούτε οι εφημερίδες, ούτε τίποτα που να τυπώνεται αφού όλα υπάρχουν στο νετ ελεύθερα! Μπορεί βέβαια να μαι γω απλά συναισθηματικός, αυτά άλλωστε γούστα είναι!
 
αλλά αυτό δε σημαίνει πως μια καλή εγκυκλοπαίδεια χάνει την αξία της, γιατί με αυτή την λογική ούτε τα βιβλία έχουν αξία, ούτε οι εφημερίδες, ούτε τίποτα που να τυπώνεται αφού όλα υπάρχουν στο νετ ελεύθερα!
Η εγκυκλοπαίδεια αν έχει χρόνια να ανανεωθεί με καινουρια έκδοση μπορεί να περιέχει και εσφαλμένα ή παραπλανητικά στοιχεία, οπότε ναι χάνει την αξία της. Η αξία της λοιπόν χάνεται όχι γιατί τυπώνεται αλλά γιατί παραπλανεί. Οπότε δεν έχει καμια σχέση με τα βιβλία και τις εφημερίδες ...
 
Μα το είπα, μια "καλή" εγκυκλοπαίδεια, για να είναι καλή, άρα δεν είναι παραπλανητική! Και αν μετά από 200 χρόνια αποδειχθεί παραπλανητική δε θα μαστε παρόντες να το δούμε, θα το κρίνουν τα παιδιά μας! Όσο για τα βιβλία και την εφημερίδα, δεν το διατύπωσα σωστά, πήγαινε σε αυτό που λένε πως είναι ογκώδεις και δύσχρηστες οι εγκυκλοπαίδειες!
 
Τί λέτε για τα επίτομα εγκυκλ. λεξικά τύπου Petit Larousse ? Αυτά είναι
έγκυρα και αξιόπιστα πολύ πιό πολύ από wiki αλλά -φευ- ελλιπή, ξεπερασμένα.
Δε σε καλύπτουν 100% όμως σε ηδονίζουν .Ενα για κάθε γλώσσα που ξέρεις κι ακόμα ένα για κάθε που μισοξέρεις.
 
Η αφεντιά μου ξέρει πως η εγκυκλοπαίδεια μάς μεγάλωσε, δεν μπορώ να διανοηθώ πως θα τη δώσω ποτέ· είναι συναισθηματικό το δέσιμο, αγορασμένες με ιδρώτα άλλου. Επίσης, ποτέ μα ποτέ, η εγκυκλοπαίδεια δεν είναι παραπλανητική, ούτε χάνει την αξία της, (η δική μου, για παράδειγμα, γράφει για τη Γιουγκοσλαβία, σήμερα άλλη γράφει άλλα, αύριο άλλα. Θα ήταν παραπλανητική αν έγραφε όπως ο Καζαμίας).

Το δεύτερο θέμα, η κυρία Βικιπαίδεια. Έχει απόλυτο δίκιο η @Ίζι· είναι ένα σπουδαίο ανθρώπινο επίτευγμα. Εδώ θα συμπληρώσω πως, ο άπειρος ή αυτός που δεν έχει σωστό μπούσουλα, θα την απορρίψει εύκολα, αντίθετα, αυτός που ξέρει πού πατάει θα τη διαβάσει εύκολα. Ό,τι κοτσάνα κι αν περιέχει μέσα θα ξέρει και να διαβάσει το πριν και το μετά.
 
Top