Πάντως, μια απορία που μου έρχεται πάντα στο μυαλό, όταν μιλάω για την ασχημιά των ελληνικών πόλεων, είναι ποιο θα ήταν το κόστος για να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση. Με πολύ πρακτική λογική: πόσα χρήματα θα κόστιζε να αναδιαμορφώναμε τις σημερινές πόλεις και να τις ξαναφτιάχναμε με σωστή δόμηση και άρτια αρχιτεκτονική μέσα από το οποίο θα προέκυπτε ένα μεγαλοπρεπές αισθητικό αποτέλεσμα. Προσωπικά, και χωρίς να είμαι ειδικός στις κατασκευές, εκτιμώ ότι θα το κόστος θα ήταν κάπου στα 100-150 δις.
Με λίγο ψάξιμο στο Internet, βρήκα projects για την δημιουργία νέων πόλεων σε διάφορες χώρες. Αναφέρω μερικά από αυτά:
King Abdullah Economic City
Saudi Arabia, as you may be aware, is not short on cash. It is therefore unsurprising that its king (Abdullah bin Abdulaziz Al Saud) can afford to put $80 billion on the table to finance a new city in his name that will hold an incredible 2 million people.
Songdo, South Korea
With 80,000 apartments and 60 million square feet of office and retail space, it may be no idle boast. The $40 billion development will open in 2015 – and will probably only attract residents with deep pockets, as the average apartment will cost half a million dollars.
Προφανώς, θα ήταν ουτοπικό να βρεθούν 100 δις από το κράτος και να αρχίζει να ξαναφτιάχνει όλες τις ελληνικές πόλεις ταυτόχρονα. Το πιο ρεαλιστικό σενάριο, θα ήταν η χώρα να περάσει έναν δεύτερο "χρυσό αιώνα" όπου θα ανοικοδομούσε όλες τις πολεις με ένα μακροπρόθεσμο πλάνο, όπου θα είχε στηθεί ένα πρόγραμμα υποδομών μέσα από το οποίο θα υπήρχε ετήσια χρηματοδότηση ύψους 2 δις για την "αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των πόλεων" για τα επόμενα 50-60 χρόνια. Δηλαδή μέσα στις επόμενες δυο γενιές θα είχαμε πετύχει τον στόχο.
Και τώρα που ολοκλήρωσα την ταλαιπωρία σας με τις φαντασιώσεις μου, θα βγω έξω για μια βόλτα για να ξαναβρεθώ στην μίζερη και άσχημη ελληνική πραγματικότητα που όμως έχουμε μάθει να απολαμβάνουμε...