Είναι η Αθήνα μια πολύ άσχημη πόλη;

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
είναι πολύ πιο ασφαλή καθώς ουσιαστικά κουμάντο κάνει η μαφία που ελέγχει αυτές τις επιχειρήσεις και δεν θέλει τυχαία κλεφτρόνια να τρομάζουν τους πελάτες και να χαλάνε τη φήμη της πιάτσας.
Και γιατι η αστυνομια δεν εχει τον ιδιο ζηλο;
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Θα πρεπε να προσλαμβανουν αμεσως τους μαφιοζους στην αστυνομια, με εξτρα μορια
 
Πάντως, μια απορία που μου έρχεται πάντα στο μυαλό, όταν μιλάω για την ασχημιά των ελληνικών πόλεων, είναι ποιο θα ήταν το κόστος για να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση. Με πολύ πρακτική λογική: πόσα χρήματα θα κόστιζε να αναδιαμορφώναμε τις σημερινές πόλεις και να τις ξαναφτιάχναμε με σωστή δόμηση και άρτια αρχιτεκτονική μέσα από το οποίο θα προέκυπτε ένα μεγαλοπρεπές αισθητικό αποτέλεσμα. Προσωπικά, και χωρίς να είμαι ειδικός στις κατασκευές, εκτιμώ ότι θα το κόστος θα ήταν κάπου στα 100-150 δις.

Με λίγο ψάξιμο στο Internet, βρήκα projects για την δημιουργία νέων πόλεων σε διάφορες χώρες. Αναφέρω μερικά από αυτά:

King Abdullah Economic City
Saudi Arabia, as you may be aware, is not short on cash. It is therefore unsurprising that its king (Abdullah bin Abdulaziz Al Saud) can afford to put $80 billion on the table to finance a new city in his name that will hold an incredible 2 million people.

Songdo, South Korea

With 80,000 apartments and 60 million square feet of office and retail space, it may be no idle boast. The $40 billion development will open in 2015 – and will probably only attract residents with deep pockets, as the average apartment will cost half a million dollars.


Προφανώς, θα ήταν ουτοπικό να βρεθούν 100 δις από το κράτος και να αρχίζει να ξαναφτιάχνει όλες τις ελληνικές πόλεις ταυτόχρονα. Το πιο ρεαλιστικό σενάριο, θα ήταν η χώρα να περάσει έναν δεύτερο "χρυσό αιώνα" όπου θα ανοικοδομούσε όλες τις πολεις με ένα μακροπρόθεσμο πλάνο, όπου θα είχε στηθεί ένα πρόγραμμα υποδομών μέσα από το οποίο θα υπήρχε ετήσια χρηματοδότηση ύψους 2 δις για την "αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των πόλεων" για τα επόμενα 50-60 χρόνια. Δηλαδή μέσα στις επόμενες δυο γενιές θα είχαμε πετύχει τον στόχο.

Και τώρα που ολοκλήρωσα την ταλαιπωρία σας με τις φαντασιώσεις μου, θα βγω έξω για μια βόλτα για να ξαναβρεθώ στην μίζερη και άσχημη ελληνική πραγματικότητα που όμως έχουμε μάθει να απολαμβάνουμε...
 
Last edited:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Δεν νομίζω πως υπάρχει πλέον σωτηρία.

Ένα κάποιο μέτρο θα ήταν να θεσπιστούν αρχιτεκτονικές οδηγίες, τουλάχιστον σε πόλεις όπου υπήρχε κάποιος ρυθμός και κάποια αισθητική. Π.χ. οι ορεινές πόλεις (Ιωάννινα, Καστοριά κτλ.) είχαν έναν συγκεκριμένο ρυθμό. Βέβαια, τα παλιά σπίτια, κατά αυτόν τον ρυθμό, ήταν π.χ. διώροφα. Πιστεύω πως εάν οι αρχιτέκτονες το μελετούσαν, θα μπορούσαν να βρουν κάποια λύση για τις οικοδομές, που όμως να δένει με το αρχιτεκτονικό ύφος της πόλης. Οπότε θα μπορούσαν να υπάρχουν οδηγίες ή έστω κίνητρα για να ακολουθείται η αισθητική κι αρχιτεκτονική της πόλης, τουλάχιστον σε νέες ανοικοδομήσεις.

Και βέβαια, οι πόλεις δεν είναι μόνο αρχιτεκτονική. Είναι πάρκα, είναι ρυμοτόμηση, είναι πεζοδρόμια με πρόβλεψη για τυφλούς και ανάπηρους κτλ.

Δεν ξέρω. Πιστεύω πως ο Έλληνας δεν είναι ώριμος για κάτι τέτοιο. Είναι πολύ πιο έτοιμος να χτίσει ένα αυθαίρετο στην Χαλκιδική, κι έπειτα με τους γείτονές του να παλεύει να τακτοποιηθεί η εκτρωματική γειτονιά που σκάρωσε πάνω στο φιλέτο της φύσης.
 
Δεν ξέρω. Πιστεύω πως ο Έλληνας δεν είναι ώριμος για κάτι τέτοιο. Είναι πολύ πιο έτοιμος να χτίσει ένα αυθαίρετο στην Χαλκιδική, κι έπειτα με τους γείτονές του να παλεύει να τακτοποιηθεί η εκτρωματική γειτονιά που σκάρωσε πάνω στο φιλέτο της φύσης.
Ναι, αλλά σαν τη Χαλκιδική δεν έχει!
 
Πάντως, μια απορία που μου έρχεται πάντα στο μυαλό, όταν μιλάω για την ασχημιά των ελληνικών πόλεων, είναι ποιο θα ήταν το κόστος για να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση.
Δεν νομίζω πως υπάρχει πλέον σωτηρία.
Δεν ξέρω. Πιστεύω πως ο Έλληνας δεν είναι ώριμος για κάτι τέτοιο. Είναι πολύ πιο έτοιμος να χτίσει ένα αυθαίρετο στην Χαλκιδική, κι έπειτα με τους γείτονές του να παλεύει να τακτοποιηθεί η εκτρωματική γειτονιά που σκάρωσε πάνω στο φιλέτο της φύσης.
Εδώ φίλε @Βιβλιολάγνος το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν είναι σωστή η ερώτηση διότι δεν είναι το θέμα του κόστους το πρωτεύον ζήτημα.
Ούτε @Φαροφύλακας , είναι θέμα ωριμότητας -απλά (είναι κατά μία έννοια!).
Το πρόβλημα βρίσκεται σε αυτό που στη φιλοσοφία δικαίου ονομάζεi συνασπισμένα συμφέροντα. Δηλαδή, ότι τα συμφέροντα συγκεκριμένων ομάδων που έχουν συγκεκριμένη συνείδηση των συμφερόντων τους (πχ. όλοι όσοι έχουμε χτίσει σε μία δασική έκταση, όλοι όσοι γουστάρουμε να χτίσουμε όπως μας βολεύει) είναι πιο ισχυροί "παίκτες" στη διαμόρφωση δικαίου (όπου δίκαιο βάλε νόμους / κανόνες / ρυθμίσεις κλπ) από ότι είναι το κοινό συμφέρον το οποίο δεν έχει συγκεκριμένους υπερασπιστές (μη αποχαρακτηρισμός δασικών εκτάσεων, μη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, δόμηση με αυστηρό κριτήριο). Επομένως η μόνη περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο είναι μια τεράστια φυσική καταστροφή (π.χ. σεισμός) και θέσπιση και ακολούθηση των κανόνων μετά.
Ένα παράδειγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι το Αργοστόλι της Κεφ/νίας όπου μετασεισμικά ακολουθήθηκε αυστηρή δόμηση και έγινε μια όμορφή μικρή πόλη - σε αντιδιαστολή με τη χώρα της Ζακύνθου, όπου ο καθένας έκανε ότι του κ@βλωσ3 και φτιάχτηκε μια μικρή κακοχτισμένη Κυψέλη (συγγνώμη από τους Ζακυνθινούς και του Κυψελιώτες :))))).
 
Last edited:
Παιδιά μου αρέσει πάντως που έλεγα για το μενίδι-αχαρνές, αλλά χτες με την φωτιά ήταν δύσκολα τα πράγματα. Στη περιοχή που μένω το μόνο που έσωζε την κατάσταση ήταν το κομμάτι της Πάρνηθας που είχε διασωθεί απ την πυρκαγιά του 2007, τα Βασιλικά Κτήματα, οι Θρακομακεδόνες και η Βαρυμπόμπη. Δεν ξέρω πόσοι απο σάς γνωρίζουν καλά τη περιοχή και το γεγονός πως ήταν όντως ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου της Αθήνας και όλης της Αττικής οι ζημιές όμως είναι πράγματι ανυπολόγιστες.. Απογοήτευση, θλίψη και οργή προς παντός υπευθύνου :(
 
Τα έβλεπα χθες και σε σκεφτόμουν. :( Εύχομαι να τελειώσει σύντομα. Εσύ σε τι φάση βρίσκεσαι, έχει έρθει προς τα εσάς;
 
Χθες το απόγευμα έβρεχε στάχτες. Σήμερα το πρωί ξύπνησα με δυσπνοια. Βρίσκομαι μακριά από τις φωτιές. Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο το πράγμα βγήκε εκτός ελέγχου λόγω ανέμων (που δεν υπήρχαν) και σύμφωνα με τον Υπουργό μας, αυτές οι δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν μας (τους) βρίσκουν απροετοιμαστους. Ναι. Όπως έχουμε νορμαλοποιησει την εξαθλίωση της φτώχειας και δεν μας καίγεται καρφί, έτσι έχουμε νορμαλοποιησει και τις πυρκαγιές. Το καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι συνώνυμο της φωτιάς. Και αυτή η κατάσταση είναι κάθε χρόνο, όσο ζω και θυμάμαι. Δεν είναι οτι πέφτουμε από τα συννεφα, έχουμε την μετεωρολογικη υπηρεσία. Ξέρουμε. Είμαστε μικρή χώρα. Για 4 μήνες θα έπρεπε η προσοχή μας να είναι στραμμένη στα λιγοστά δάση που έχουμε, με καλύτερη οργάνωση, περισσότερες προσλήψεις πυροσβεστων (λέω εγώ τώρα) και κατάλληλο εξοπλισμό. Ιδεες ρίχνω.
 
Μόνο μια επισήμανση. Δεν έχουμε έλλειψη δασών. Από το 90 και μετά έχουμε συνεχή αύξηση. Γι'αυτο και έχουμε περισσότερες πυρκαγιές μαζί με την υπερθέρμανση της περιοχής μας.

Σχετικό άρθρο : http://votaniki.gr/vlastisi/symantika-oikosystimata/dasi/meiosi-kai-ayxisi-ton-dason-ta-teleytaia-25-chronia-ston-kosmo-stin-ellada-yparchei-poly-megali-ayxisi/
 
Απο χθες παρακολουθώ τελείως βουβή και μουδιασμένη. Εγώ εδώ που μένω βρίσκομαι σχετικά κοντά στο μέτωπο της Βαρυμπόμπης. Αυτό σημαίνει αρκετή στάχτη που πέφτει σαν χιόνη, ένας θολός, σχεδόν μαύρος ουρανός και μια απίστευτη όμοια με καζάνι της κόλασης ζέστη. Η κάπνα παρ' ότι όλα κλειστά είχε εισχωρήσει μέσα στο σπίτι. Φοβόμασταν μην μπαίνει λόγω του air condition μέσα και κοιμηθούμε εισπνέοντας κάτι τόσο τοξικό και δεν ξαναξυπνήσουμε. Μιλάμε για στιγμές παραλογισμού και φόβου. Οπότε κοιμηθήκαμε ανήσυχα και μέσα σε αποπνικτική ζέστη. Λυπάμαι για όλες τις ψυχές που βίωσαν αυτό που βίωσαν, που έχασαν την σιγουριά και την ασφάλεια τους, τους κόπους μιας ζωής, τα ζώα που χάθηκαν. Οργίζομαι με την άθλια, ανήθικη κυβέρνηση που τα θυσιάζει όλα στον βωμό του χρήματος. Τους σιχαίνομαι μέσα απο τα βάθη της καρδιάς μου. Έριξαν όλα τα λεφτά για να έχουν να παίζουν με τα παιχνίδια τους οι μπετόστοκοι, και όχι στο να επανδρώσουν επαρκώς την πυροσβεστική και δασοπροστασία.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
(Να σημειώσω μόνο, αυτήν την στιγμή που μιλάμε έχει πυρκαγιές στην κυριολεξία σε όλον τον πλανήτη. Είδα κάπου κι έναν χάρτη. Ίσως ψάξω να τον βρω αργότερα.)

Καλή δύναμη, εκεί.
 
Last edited:
@Βάγγυ ευτυχώς όχι. εγώ μένω στους πρόποδες Θρακομακεδόνων. Χτές σβήστηκε αλλά η μυρωδιά καμένου και η στάχτη υπάρχουν παντού. Παιδιά δεν ξέρω αν μπορώ να γράψω κάποια πράγματα στο συγκεκριμένο πόστ αλλά πραγματικά επειδή έχω μεγαλώσει νιώθοντας το βουνό της Πάρνηθας και την ευρύτερη περιοχή σαν σπίτι μου από χτες έχω ένα κόμπο στο λαιμό κι ένα αίσθημα οργής που δε ξέρω προς τα που να το κατευθύνω. Θεωρώ πώς έχω οικολογική συνείδηση ( προσπαθώ τουλάχιστον) και μια ιδιαίτερη αδυναμία στη φύση και εξοργίζομαι όταν βλέπω ανθρώπους γύρω μου που απ το σκουπίδι που θα πετάξουν στο δάσος μέχρι το φυσικό δέντρο που θα αγοράσουν τα Χριστούγεννα να στολίσουν το σπίτι τους δεν έχουν συνειδητοποιήσει πως ολ΄ αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας. Χτες στο κανάλι του skai ανέφεραν συνέχεια " ευτυχώς δεν υπήρξαν απώλειες".. Δεν κατανοούμε νομίζω τη σημασία του τι σημαίνει οικοσύστημα και το πώς τα καμένα δέντρα και τα νεκρά ζώα είναι αλληλένδετα με την ύπαρξη μας και με τις επόμενες γενιές.. Πολύ καλός μου φίλος που μένει στην περιοχή της Βαρυμπόμπης έφυγε αναγκαστικά απ το σπίτι του γιατί η φωτιά πλησίαζε και απ τις 13 30 που ξεκίνησε μέχρι τις 16 00 που έφυγε δεν υπήρχε πυροσβεστικό για δείγμα.. Σίγουρα δεν είναι η εκάστοτε κυβέρνηση υπαίτια για την πυρκαγιά, θυμάμαι όμως τον Μάιο που έλεγαν οι υπεύθυνοι του κρατικού μηχανισμού με σιγουριά πως θα έσωζαν το Μάτι καθώς θα ήταν πλήρως προετοιμασμένοι σε σχέση με την κυβέρνηση του Σύριζα και παρ ολ΄αυτά η Βαρυμπόμπη και οι γύρω περιοχές καήκαν με 2 μποφώρ.. Δεν πολιτικοποιώ το πρόβλημα και πραγματικά σαν πολίτης το διαχωρίζω εντελώς όσον αφορά την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση τέτοιων καταστροφών. Το αποτέλεσμα όμως είναι ένα. Η φωτιά στη Βαρυμπόμπη πήρε πολύ μεγάλη έκταση λόγω της καθυστέρησης αντιμετώπισης της κατάστασης και εν κατακλείδι τι έχουμε? Νέες φωτιές σε Εύβοια και Πελοπόννησο..
 
Καταρχήν, καλή δύναμη σε όσους βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές με την πυρκαγιά.

Το πρόβλημα με την αποτελεσματικότητα του κράτους είναι διαχρονικό και έχει να κάνει με την γενικευμένη παρακμή της νεοελληνικής κοινωνίας που είχα αναφέρει στο πρώτο σχόλιο μου. Στην περίπτωση των πυρκαγιών, το κράτος έπρεπε να είχε ενισχύσει το πυροσβεστικό σώμα με εξοπλισμούς, αεροπλανοφόρα και αύξηση προσωπικού. Επίσης, θα έπρεπε εδώ και χρόνια να είχε υλοποιήσει αντιπυρικά έργα σε όλη την χώρα και με προτεραιότητα τις περιοχές με υψηλό κίνδυνο φωτιάς.

Το γιατί δεν γίνονται τα αυτονόητα σε αυτή την χώρα έχει να κάνει με την διαχείριση δαπανών και την αποτελεσματικότητα των φόρων. Κάπου είχα διαβάσει για την δομή του ελληνικού κράτους που έκανε κριτική ότι η κεντρική κυβέρνηση απασχολεί περισσότερο προσωπικό και με καλύτερους μισθούς σε σχέση με την γενική κυβέρνηση. Δηλαδή το κράτος έχει μεγαλύτερες δαπάνες για προσωπικό και υπαλλήλους στα υπουργεία, στους δήμους, στην τοπική αυτοδιοίκηση ενώ παράλληλα υπολειτουργούν υπηρεσίες της γενικής κυβέρνησης όπως σώματα ασφαλείας, δημσία εκπαίδευση, υγεία, έλλειψη επενδύσεων σε υποδομές. Όλες αυτές οι βασικές υπηρεσίες είναι χρήσιμες και αναγκαίες για την κοινωνία και θα μπορούσαν να συμβάλουν και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας(επενδύσεις σε υποδομές).
 
Καταλαβαίνω το θυμό, το φόβο, την απογοήτευση των ανθρώπων που υπόκεινται σε αυτές τις καταστροφές. Θέλω να πω κάτι για την αποτελεσματικότητα του κράτους - η οποία είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος σε κάθε καταστροφή και η ευκαιρία να να εξαπολύονται πολιτικές επιθέσεις ένθεν κείθε. Δεν θα ισχυριστώ ότι το κράτος έχει αποτελεσματικότητα επαρκή - μάλλον δεν θεωρώ τον εαυτό μου ικανό κριτή διότι δεν μπορώ να ξέρω πράξεις και παραλείψεις, αλλά βλέπω μόνο αποτελέσματα.
Θα πω ότι τεράστιες πυρκαγιές και καταστροφές (με χιλιάδες / εκατομμύρια καμένα στρέμματα ακόμα και με θύματα) συμβαίνουν κάθε χρόνο σχεδόν σε κράτη που (τουλάχιστον θεωρητικά) έχουν καλύτερους μηχανισμούς κράτους και καλύτερη οργάνωση. ΗΠΑ και Αυστραλία είναι δύο χαρακτηριστικά συχνότατα παραδείγματα (ακόμα και Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία εάν θέλετε).
Συνεπώς το πρόβλημα είναι (και) κάπου αλλού. Το κάπου αλλού είναι στο ότι έχουμε βιάσει τον πλανήτη στον οποίο ζούμε (και συνεχίζουμε να το κάνουμε ακατάπαυστα). Όλες αυτές οι πυρκαγιές ταυτόχρονα εν μέσω καύσωνα (και χωρίς αέρα) είναι χαρακτηριστικό. Πυρκαγιές, πλημμύρες και ξηρασίες. Το λένε όλοι οι ειδικοί - Υπερθέρμανση του πλανήτη ονομάζεται και την έχουμε προκαλέσει εμείς με τον τρόπο ζωής που έχουμε. Όταν λοιπόν έρχεται η καταστροφή, είναι σαν να κατηγορούμε το γιατρό που δεν μπορεί να μας θεραπεύσει τον καρκίνο (που μπορεί τυχαίος να είναι και κακός γιατρός και να μην μας δίνει καλή θεραπεία) και όχι το γεγονός ότι κάναμε πχ. δυο πακέτα στην καθισιά μας, ή ότι πίναμε το Βόσπορο ότι τρώγαμε μόνο πλαστικά ή ότι δουλεύαμε στον αμίαντο (ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο).
Ξέρω ότι ξύνω πληγές αυτή τη στιγμή και ότι κόσμος δεν μπορεί να δει αυτή την εικόνα (διότι βλέπει απλά τα αποκαΐδια και πιάνεται η ψυχή του), αλλά κάποια στιγμή΄πρέπει όλοι να τη βλέπουμε και να αποκτήσουμε μια συνείδηση λίγο διαφορετική απέναντι στο περιβάλλον.
Ξέρω επίσης ότι πολλοί θα πουν "ωραία και τι προτείνεις;". Προτείνω το εξής απλό, μιας και δεν είμαι ο ειδικός - να ακούμε καλύτερα τους ειδικούς και να προσπαθούμε περισσότερο, ο καθένας από εμάς να ακολουθεί μία πιο φιλική στάση στην καθημερινή μας ζωή. Ενεργειακή σπατάλη και σπατάλη νερού που πρέπει να περιοριστούν μπορεί να ξεκινήσουν να περιορίζονται από τον καθένα από εμάς. Πλαστική ρύπανση μπορεί να περιορίζεται στον καθένα από εμάς (βλέπουμε ότι μας επιβάλλεται πλέον σιγά σιγά, έστω και αργά: κατάργηση πλαστικής σακούλας, καλαμακίου κλπ). Ακόμα ακόμα και το τι τρώμε. Τα μηρυκαστικά (κοινώς γελάδια) έχουν παγκοσμίως ένα τεράστιο ενεργειακό αποτύπωμα στην παραγωγή τους. Αν για παράδειγμα περιορίσουμε τα κόκκινα κρέατα στη διατροφή μας είναι ένα βήμα. Είναι εύκολο να αναθεματίζεις - είναι πιο δύσκολο αλλά πιο ουσιώδες να κάνεις πράγματα. Και όσο και αν σας φαίνονται άκυρα και άσχετα με τις πυρκαγιές (και τις πλημμύρες που ακολουθούν - χειμώνας έρχεται) δεν είναι.
 
Last edited:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Βλέπω τα πράγματα όπως τα βλέπει ο @ΚρίτωνΓ
Επειδή παρακολουθώ ξένες ειδήσεις, ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα συμβαίνει κι αλλού και συχνά σε προοδευμένα κράτη. Να ξεχάσουμε πως οι μεγαλύτερες φωτιές, που κάψαν πραγματικά τα πάντα, συνέβησαν στην Αυστραλία; Όμως το βλέπεις και αλλού, π.χ. Καλιφόρνια, να κατακαίνε τα δάση χωρίς να μπορούν να σταματηθούν.

Η φωτιά, από την στιγμή που θα πάρει μπρος και θεριέψει, έπειτα είναι κλάση "φυσική καταστροφή". Μπροστά στις φυσικές καταστροφές, τσουνάμια, παγετούς κτλ. ο άνθρωπος μπορεί να αντιδράσει και να φέρει αποτελέσματα, αλλά δεν μπορεί να αποφύγει το κόστος. Απλά παίζει αντιμέτωπος με κάτι πολύ πιο ισχυρό από τον ίδιο. Εκείνη την στιγμή αντιπαλεύεις κάποιον οργισμένο θεό.

Κι είναι αυτό που λέει ο @ΚρίτωνΓ Την στιγμή που συμβαίνει οργίζεσαι, και τα βάζεις με όλους, και ειδικά ο Έλληνας πάντα τα βάζει με το κράτος, αλλά το πρόβλημα είναι και πάλι γενικότερο, μεγαλύτερο, και ξεκινάει από τον καθένα μας προσωπικά.

Π.χ. το Μάτι, που πάλι ήταν όλοι οργισμένοι με την (τότε) κυβέρνηση, δεν φτιάχτηκε πάνω στον ατομικισμό, την κακογουστιά και την κοντοφθαλμοσύνη όσων το φτιάξανε;
 
Πολύ σωστή παρατήρηση φίλε Κρίτων. Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι αποτέλεσμα της περιβαλλοντικής καταστροφής που έχει προκαλέσει η ανθρωπότητα. Προφανώς έχουν παρθεί μέτρα και πολιτικές ώστε να μετασχηματιστεί η παγκόσμια οικονομία στα καινούργια δεδομένα της "πράσινης ανάτυπξης" και ενέργειας. Ο στόχος των κυβερνήσεων, με βάση την συμφωνία των Παρισίων, είναι η μηδενική εκπομπή άνθρακα μέχρι το 2050 ώστε να σταθεροποιηθούν οι ήδη υπάρχουσες θερμοκρασίες.

Το θέμα είναι τι κάνουμε μέχρι τότε. Η ατομική ευθύνη παίζει σημαντικό ρόλο. Εγώ προσωπικά έχω σταματήσει να παίρνω πλαστικές σακούλες εδώ και χρόνια και επιλέγω τις επαναχρησιμοποιούμενες χάρτινες σακούλες για το σούπερμάρκετ. Επίσης, έχω διαφορετικό καλάθι απορριμάτων για τα πλαστικά, τα γυάλινα κλπ που πάνε για ανακύκλωση.

Όσον αφορά την κατανάλωση κρεάτος, παίζει ρόλο στην κλιματική αλλαγή, αλλά είναι πολύ μικρός, κάπου στο 10-13%. Για εμένα ο περιορισμος κρέατος έχει να κάνει πρωτίστως με την υγεία και μετά όλα τα άλλα. Τα τελευταία χρόνια, οι παγκόσμιοι οργανισμοί βγάζουν ως καλύτερη διατροφή την μεσογειακή διατροφή. Δηλαδή την παραδοσιακή διατροφή που ακολουθούμε οι Έλληνες εδώ και δεκαετίες και δεν γνωρίζαμε την αξία της.
 
Top