Είμαι της άποψης πως βιβλίο και ταινία, πρέπει να αντιμετωπίζονται ξεχωριστά, χωρίς, δηλαδή, να κολλάμε στις λεπτομέρειες και να κρίνουμε την ταινία με βάση αυτά που έχουμε διαβάσει. Δεν είναι πάντα εύκολο να τα διαχωρίζουμε, κι εγώ δεν λέω πως το κάνω. Απλά, δεν θα πω ότι μια ταινία δεν μου άρεσε μόνο και μόνο επειδή δεν ήταν πιστή στο βιβλίο.
Για να απαντήσω στην ερώτηση το να έχεις άποψη για το βιβλίο επειδή είδες την ταινία, είναι το ίδιο με το να έχεις άποψη για την ταινία επειδή διάβασες το βιβλίο. Δηλαδή, άτοπο. Άλλο το να μην σου αρέσει η υπόθεση ή το θέμα. Το βιβλίο είναι η γραφή, είναι η περιγραφή, είναι η ατμόσφαιρα που σου αφήνει. Η ταινία είναι τα σκηνικά, οι ηθοποιοί, η φωτογραφία, η μουσική. Θεωρώ λάθος ή, καλύτερα, θεωρώ εκνευριστικό να έχει κάποιος άποψη για μια ταινία από τη στιγμή που δεν την έχει δει ή για κάποιο βιβλίο από τη στιγμή που δεν το έχει διαβάσει.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε άλλωστε, πως σκηνοθέτης και συγγραφέας έχουν διαφορετικά εργαλεία στα χέρια τους, ο συγγραφέας μπορεί να περιγράψει όσο θέλει μια σκηνή, ένα συναίσθημα, μια σκέψη, γράφοντάς τα και αφήνοντας στην φαντασία του αναγνώστη την υπόλοιπη δουλειά, ο σκηνοθέτης από την άλλη, δίνει έτοιμη την εικόνα και προσπαθεί μέσα από αυτήν να προκαλέσει τα συναισθήματα, να μεταδώσει στον θεατή τις σκέψεις του χαρακτήρα, τον ίδιο τον χαρακτήρα, χωρίς περιγραφές. Οπότε, όσο πιστή και να είναι η ταινία, δεν μπορείς σε καμία περίπτωση να ισχυριστείς πως είναι το ίδιο με το να έχεις διαβάσει το βιβλίο.