Διαμονή και παραμονή

Έχετε καμιά καλή ιδέα για τις περιπτώσεις που χρησιμοποιείται η κάθε μία απ' αυτές τις δύο λέξεις;
...μην αρχίσουμε να κατεβάζουμε λεξικά, όμως. Αυτό είναι το εύκολο. Θα μ' ενδιέφερε η διαίσθηση.

χμ... θαρρώ πως η λέξη παραμονή, περιγράφει κάτι πιο προσωρινό.

Με το πέρας της πρώτης διανυκτέρευσης γίνεται διαμονή.

(Αν είπα βλακεία παρακαλώ για την προστασία από τους διαχειριστές) :χαχαχα:

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Η διαμονη νομιζω εχει να κανει με ζωτικο χωρο, δηλ καπου οπου εισαι μονιμα ή προσωρινα για να κοιμηθεις, φας κλπ.

Η παραμονη ισως εχει γενικοτερη εννοια;; :χμ:

Νομιζω η διαμονη εχει να κανει οταν μενεις σε ξενο σπιτι ,ξενοδοχειο κλπ
Ενω παραμονη ειναι το ποσο καθεσαι σε καποιον χωρο

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Νομιζω η διαμονη εχει να κανει οταν μενεις σε ξενο σπιτι ,ξενοδοχειο κλπ
Ενω παραμονη ειναι το ποσο καθεσαι σε καποιον χωρο
Συμφωνώ. Διαμονή σε ξενοδοχείο, αλλά παραμονή (και αναμονή) στη στάση του λεωφορείου π.χ.

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Νομιζω ομως οτι εχω ακουσει τη φραση "παραμονη στο ξενοδοχειο" :|

Νομιζω ομως οτι εχω ακουσει τη φραση "παραμονη στο ξενοδοχειο" :|
συχνά ακούγεται επίσης και το "κατά την παραμονή του ο τάδε πολιτικός αρχηγός, στην Γερμανία πραγματοποίησε 5 ραντεβού".
Συνεπώς όχι σε μια μέρα μόνο...

Αμάρτησα για το παιδί μου και πάτησα τον όρκο σιωπής μου.
@Λευτέρη, λαλίστατος βλέπω αυτές τις μέρες, εύγε νέε μου.

Μια μικρή σημείωση και κλείνω τη μικρή παραμονή μου στο νήμα.
Τα λεξικά δεν είναι η εύκολη λύση, είναι η σωστή κίνηση, εκτός κι αν θέλεις να πούμε και το φλιτζάνι.

Σημ.2 Παραμονή Χριστουγέννων θα ξαναχτυπήσω (αλύπητα), τις πράσινες απορίες σου.

Δικό σου.
[video=youtube;UZoLUHhZhPA]http://www.youtube.com/watch?v=UZoLUHhZhPA[/video]

Τείνω να καταλήξω στο ότι η "διαμονή" σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με το χώρο ενώ η "παραμονή" με τον χρόνο. Κι αυτό γιατί το "δια" με παραπέμπει σε κάτι που θυμίζει το "ανάμεσα" ή το "δια μέσου" ενώ το "παρα" δηλώνει εγγύτητα (χρονική ; ). Τουλάχιστον στ' αυτιά μου. Η σημασία των λέξεων είναι σχεδόν ταυτόσημη, όχι απόλυτη.
Στράτη, ψάξε και βρες την έννοια της λέξης "υπεραιχμή". Αν τη βρεις στους αγαπημένους σου τυφλοσούρτες, σφύρα μου κλέφτικα

Last edited:

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Ειπα να το παρει το ποταμι, και κοιταξα ενα ονλαιν λεξικο (ελπιζοντας να μη σου χαλασω κι εγω τη διαθεση :ρ)

Πραγματικα, οι δυο λεξεις ειναι σχεδον ταυτοσημες και μπορω να πω οτι πεσαμε μεσα, μονο που ειμαστε σαν τον Κωνσταντινου που περιγραφει το προφιτερολ, ενω ο "τυφλοσουρτης" τα εξηγει καπως καλυτερα. :)))

Η διαμονη ως αφηρημενο ουσιαστικό μπορει να σχετιστει με τη διαβίωση, ενω ως συγκεκριμενο, ειναι ταυτοσημο με την κατοικια.

Η παραμονη ειναι το να βρισκεται κανεις σε ενα μερος συνεχως (ασχετως αν "διαβιωνει" εκει) ή σε κατασταση.

Last edited:
Άρα, λέγοντας ότι αντιλαμβάνομαι τη διαμονή σα σχέση με το χώρο (κατοικία, σύμφωνα με το λεξικό) και την παραμονή σα σχέση με το χρόνο (συνεχώς/κατάσταση, σύμφωνα με το λεξικό) , δεν ήμουνα και πολύ οφσάϊντ :)

Η "διαμονή" έχω την αίσθηση ότι είναι περισσότερο συνυφασμένη με την καλοπέραση. Για παράδειγμα, δεν μου πηγαίνει καθόλου η φράση, "κατά την διαμονή του στο Άουσβιτς".:όχισουλέω:

η διαφορά είναι ότι η λέξη διαμονή έχει μεταβλητή τον τόπο ενώ η λέξη παραμονή έχει μεταβλητή τον χρόνο.γιαυτο λεμε θα παραμεινω στο νησι για αλλον ενα μηνα και θα κανω διαμονη στο ξενοδοχειο.