Διαβάζετε μονογραφίες πολιτικής/στρατιωτικής ιστορίας;

Θα ήθελα να συζητήσουμε σε αυτό το καινούριο νήμα, βιβλία που εξετάζουν ιστορικά γεγονότα από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Όταν λέμε μονογραφία, εννοούμε συνήθως μια ιστορική μελέτη που έγινε είτε από έναν επαγγελματία ιστορικό είτε από έναν ερασιτέχνη φιλίστορα είτε ακόμα από κάποιον που συμμετείχε στα ιστορικά γεγονότα μιας περιόδου και προσπαθεί να τα καταγράψει με αναστοχασμούς, κάνοντας έναν απολογισμό, είτε αποκαθιστώντας την ιστορική αλήθεια (σύμφωνα με τη δική του άποψη πάντα). Οι βιβλιοθήκες στην Ελλάδα είναι κυριολεκτικά γεμάτες από μονογραφίες μη-ιστορικών που αναφέρονται κυρίως στα ιστορικά γεγονότα της δεκαετίας του '40 (πόλεμος-κατοχή-εθνική αντίσταση-εμφύλιος) το οποίο είναι ένας πρώτης τάξεως υλικό για νέους μελετητές της σύγχρονης ιστορίας. Δεν θα σταθώ ιδιαίτερα σε αυτούς αλλά σε μονογραφίες ιστορικών-ερευνητών (είτε είναι επαγγελματίες ιστορικοί είτε όχι) οι οποίοι γράψανε εργασίες που αναφέρονται σε μεγάλες ή μικρότερες ιστορικές περιόδους είτε σε κάποια συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα θεωρώντας ότι αποδίδουν την ιστορική αντικειμενικότητα.

Στην Ελλάδα όσον αφορά τη σύγχρονη πολιτική ιστορία υπάρχουν 2 σημαντικά ρεύματα ιστοριογραφίας που βρίσκονται σε αντιπαράθεση:

Το πρώτο έχει να κάνει με την ιστορική αποτίμηση της δεκαετίας του '40 έτσι όπως αναπτύχθηκε την περίοδο της μεταπολίτευσης (και κυρίως τη δεκαετία του '80) και εκπροσωπείται στην κορυφή του από τους ιστορικούς Φλάισερ-Νικολακόπουλο-Μαργαρίτη-Κρομμύδα και στην ουσία αποκαθιστά τους πατριωτικούς τίτλους του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ αντιμετωπίζοντας προγενέστερες κρατικές προπαγανδιστικές θέσεις (π.χ ΕΑΜοβουλγαρισμός, προδοτική στάση των κομμουνιστών κ.ο.κ).

Το δεύτερο ρεύμα,που άρχισε να αναπτύσσεται στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του '90,εκπροσωπείται κυρίως από τους Καλύβα-Μαρατζίδη-Στάικου και αποτελεί εφαρμογή ενός ευρύτερου προτύπου ιστοριογραφίας που είναι γνωστό ως "νέο κύμα". Βασικά χαρακτηριστικά του είναι μια ερμηνεία των γεγονότων της κατοχής και του εμφυλίου με αιχμή του δόρατος το ΚΚΕ, το οποίο θεωρείται ως κόμμα που επιδίωκε να καταλάβει την εξουσία με τη βία εξολοθρεύοντας τους πολιτικούς του αντιπάλους. Τα τελευταία χρόνια είναι κυρίαρχο τόσο στα πανεπιστημιακά ιδρύματα όσο και στο δημόσιο λόγο μέσω ιστορικών εκπομπών.



Έχει ενδιαφέρον να συζητήσουμε για μονογραφίες της δεκαετίας του '40 και να πει καθένας από δω μέσα τι έχει διαβάσει και τι συμπεράσματα έβγαλε. Εμένα μου αρέσει πάρα πολύ η μονογραφία του καθηγητή του ΑΠΘ Γιώργου Μαργαρίτη ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 και είναι ένα ογκώδες δίτομο έργο. Από ιστορία της ελληνικής επανάστασης έχω διαβάσει το μνημειώδες ιστορικό έργο του Γιάνη Κορδάτου Η κοινωνική σημασία της ελληνικής επανάστασης του 1821 και ένα πιο πρόσφατο του Λύσσανδρου Παπανικολάου ο κοινωνικός χαρακτήρας του 1821. Για την περίοδο της αρχαιότητας και του βυζαντίου δεν έχω διαβάσει κάποια μονογραφία και θα ήθελα να μου προτείνετε κάτι που έχετε διαβάσει και το θεωρείτε "αξιόλογο".


Επίσης θα με ενδιέφερε να ανοίξει και μια συζήτηση για την στρατιωτική ιστορία δεδομένου ότι στην Ελλάδα δυστυχώς αυτός ο τομέας μονοπωλείται από εθνικιστικούς/μιλιταριστικούς/αντιδραστικούς κύκλους ή από εκδόσεις του ΓΕΣ οι οποίες είναι κατά βάση πληροφοριακές και προπαγανδιστικές και δεν προσφέρουν τροφή για περαιτέρω εξέταση σημαντικών πολεμικών συγκρούσεων με γνώμονα την αντικειμενικότητα .
 
Last edited:
Το είπες και το έκανες τελικά (και μπράβο σου). Έχω μια μικρή εμπειρία στο θέμα. Βέβαια να πω ότι λίγο έχω ασχοληθεί με την πολιτική ιστορία, έχω επικεντρωθεί στη στρατιωτική ιστορία αν και όπως λέει το γνωστό "Πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα". Καλό είναι γιατί θα αλληλοσυμπληρωνόμαστε! Και περιττό να πω ότι χωρίς να θέλω να θίξω κανέναν διαβάζω μονογραφίες από ιστορικούς εγνωσμένου κύρους και μέχρι στιγμής ξένους (αν μου διαφεύγει κάποιος σοβαρός Έλληνας ιστορικός με βιβλία στρατιωτικής ιστορίας ας με διορθώσει κάποιος - και όχι απόστρατος δεν θεωρείται προσόν από μόνο του).

Θα επανέλθω αργότερα σήμερα με τις πρώτες προτάσεις μου.
 
Σκεφτόμουν κάποτε να διαβάσω το σύγγραμμα του Καρλ Κλαούζεβιτς (1780-1831) Γερμανού στρατηγού, λέγεται μάλιστα ότι διαβάζεται σαν μυθιστόρημα... Μάλλον αυτό το θρεντ θα γίνει η αφορμή -που έψαχνα! Αν και ψήνομαι και γι' αυτό που προτείνει ο Απόλλωνας :)
 
Έχω διαβάσει το "Εισαγωγή στην ιστορία του μεταπολεμικού κόσμου" του Χατζηβασιλείου λόγω ενός μαθήματος που είχαμε στη σχολή (Διπλωματική Ιστορία), το βρήκα αρκετά ενδιαφέρον και το διάβαζα ευχάριστα. Το βιβλίο αυτό φιλοδοξεί να αποτελέσει μία ολοκληρωμένη εισαγωγή στη διεθνή πολιτική ιστορία της μεταπολεμικής περιόδου, από το 1945 έως τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Έχει διττό στόχο: αφενός να προσφέρει επαρκή πληροφόρηση για τα σημαντικότερα γεγονότα της μεταπολεμικής εποχής και αφετέρου (για όποιον ενδεχομένως επιδιώξει πληρέστερη ενημέρωση σε επιμέρους ζητήματα) να αποτελέσει τη βάση, το σημείο εκκίνησης, για μία παρόμοια αναζήτηση. Το βιβλίο αποτελείται από τρία μέρη, που εξετάζουν, αντίστοιχα, τον Ψυχρό Πόλεμο, την αποαποικιοποίηση και την άνοδο του Τρίτου Κόσμου και, τέλος, την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Έτσι, εξετάζονται γεγονότα όπως η αγγλοσοβιετική "συμφωνία ποσοστών" του 1944 για τα Βαλκάνια, η επιβολή κομουνιστικών καθεστώτων στην Ανατολική Ευρώπη, η διαίρεση της Γερμανίας, το σχέδιο Μάρσαλ, η ίδρυση του ΝΑΤΟ, ο πόλεμος της Κορέας, η ανάπτυξη των πυρηνικών οπλοστασίων, η κρίση του Σουέζ του 1956, η σοβιετική εισβολή στην Ουγγαρία, η κρίση της Κούβας του 1962, ο πόλεμος του Βιετνάμ, οι πετρελαϊκές κρίσεις του 1973 και 1979, το ζήτημα του "πολέμου των άστρων", η άνοδος του Μ. Γκορμπατσώφ, ο πόλεμος του Κόλπου. Ακόμη, το μεσανατολικό ζήτημα στις διάφορες φάσεις του, η πτώση των αποικιακών αυτοκρατοριών και τα προβλήματα του Τρίτου Κόσμου (π.χ. η οικονομική αδυναμία, οι κρίσεις του Κονγκό, της Μπιάφρας και της Αιθιοπίας, η πτώση των ρατσιστικών καθεστώτων στην Αφρική), η άνοδος της Ινδίας, το κίνημα των Αδεσμεύτων. http://www.patakis.gr/viewshopproduct.aspx?id=174540

Πρόσφατα διάβασα τη Σκοτεινή Ήπειρο του Μαζάουερ, το οποίο επίσης έχει να κάνει με την ψυχροπολεμική περίοδο αλλά αναφέρεται αποκλειστικά στις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, ενώ γίνεται και μια αναδρομή στα χρόνια του μεσοπολέμου. Με κούρασε λίγο η συχνή αναφορά σε οικονομικά στοιχεία και στατιστικά, γενικότερα όμως μου άρεσε αν και το διάβαζα επιφυλακτικά λόγω των πολτικών του καταβολών. Πάντως βλ. http://raskolnikovgr.blogspot.gr/2013/02/blog-post_23.html

Σειρά έχει το Η Ευρώπη μετά τον πόλεμο του Tony Judt για το οποίο έχω διαβάσει πολύ καλά σχόλια. http://www.biblionet.gr/book/185322/Η_Ευρώπη_μετά_τον_πόλεμο Βέβαια είναι κι αυτός των 2 άκρων οπότε επιβάλλεται προσεκτική ανάγνωση!
 
Last edited:
Καλησπέρα φίλε Βιβλιολάτρη, καλησπέρα και σ' όλους τους φίλους.
(πιστεύω φίλε βιβλιολάτρη πως είσαι το ιδανικότερο μέλος για ένα τόσο σπουδαίο θέμα).

Έχω μία αρχική ερώτηση-απορία.
Πιστεύετε κι εσείς πως η ιστορία όταν καταγράφεται, το χέρι που την αποτυπώνει, πάντα, μα πάντα, παίρνει θέση;
Εγώ λέω πως δεν γίνεται διαφορετικά. Δεν μιλάω για αντικειμενικότητα, σωστό ή λάθος, λέω για θέση.

Το κομμάτι που θα διαβάσω με προσοχή όταν κι αν το πιάσετε , που ούτε αυτό ξέρω σαν θέμα, είναι η εποχή της κατοχής και του εμφυλίου.
Σαν πρόταση θα πω πάλι το «Οι άλλοι Καπετάνιοι» / αντικομουνιστές ένοπλοι στα χρόνια της Κατοχής και του εμφυλίου. Επιμέλεια: Νίκος Μαραντζίδης, εκδόσεις: Εστία (2005).
Επίσης, το «Μαρτυρίες για τον Εμφύλιο και την ελληνική Αριστερά» Στέλιος Κούλογλου, εκδόσεις: Εστία (2005).

Σημ. Το 2ο θέλω να το πιάσω ξανά (και το 1ο) γιατί δεν το έχω τερματίσει και δεν θυμάμαι πολλά (στο 1ο).


 
Αγαπητέ Δικηγόρε καλησπέρα, αυτό πιστεύω κι εγώ, αν δεν ακούγομαι λάθος, το μόνο που θα τολμήσω να πω είναι ως: λιγότερο άδικα - περισσότερο δίκαια (αν το λέω και σωστά).
 
Βασικά άλλο τα ιστορικά γεγονότα, άλλο η ιστοριογραφία. Τα ιστορικά γεγονότα είναι αυτά που είναι, όταν ξεφεύγουμε από την απλή καταγραφή τους και προσπαθούμε να τα εντάξουμε σε ένα πλαίσιο / εξηγήσουμε/ ερμηνεύσουμε περνάμε στην ιστοριογραφία, της οποίας το αποτέλεσμα είναι αυτό που συνήθως μελετάμε για να σχηματίσουμε άποψη για την ιστορία.
 
Εγώ θα διαφωνήσω εδώ.
Αν ο αγαπητός Αστράρχης εννοεί χρονολόγιο τότε ναι, έτσι πιστεύω κι εγώ.

Το μόνο -ίσως- ουδέτερο είναι το χρονολόγιο, όλα τ' άλλα είναι θέση.
Η ιστοριογραφία, και δυο αράδες να έχει είναι θέση (π.χ. έναρξη πολέμου, αίτια, νικητές και ηττημένοι κ.ο.κ.)
Έτσι πιστεύω τουλάχιστον.
 
Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου επίσης γνωστού (μέχρι τουλάχιστον τον επόμενο) ως «Ο Μεγάλος Πόλεμος» (The Great War). Δυστυχώς δεν έχω εντρυφήσει τόσο όσο θα ήθελα αλλά μια και φέτος αναμένεται να ασχοληθούμε με την επέτειο θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ένα εισαγωγικό θα έλεγα βιβλίο το οποίο μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Πρόκειται για το The Guns of August της Barbara Tuchman, το οποίο έχει βραβευτεί και με Πούλιτζερ το 1963.

Μπορεί να είναι «παλιό» αλλά πιστέψτε με δεν υστερεί σε τίποτα σε έρευνα και τεκμηρίωση. Το βιβλίο καλύπτει μόνο τον πρώτο κρίσιμο μήνα του πολέμου ο οποίος στην ουσία καθόρισε και τη μετέπειτα εξέλιξή του. Το βιβλίο διαβάζεται πολύ εύκολα αν και βρίθει πληροφοριών καθώς δε μένει σε στεγνή απαρίθμηση γεγονότων, ημερομηνιών, αριθμών κλπ αλλά τα δένει όλα μαζί σε μια θαυμάσια αφήγηση που ώρες ώρες θυμίζει ιστορικό μυθιστόρημα ή ταινία.

Η συγγραφέας δεν περιορίζεται μόνο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις αλλά αναλύει και την πολιτική και διερευνά το πως και γιατί πολλών αποφάσεων σε συνδυασμό με σκιαγράφηση του χαρακτήρα των ανθρώπων που της πήραν. Αναλύει σε ικανοποιητικό βαθμό και τα κύρια σημεία των πολιτικών (και της νοοτροπίας) που οδήγησαν στο ξέσπασμα του πολέμου. Διαβάζοντάς το συνειδητοποιείς ότι τελικά δεν έχουν αλλάξει και πολλά, ειδικά στη νοοτροπία μερικών λαών και ότι η ιστορία δεν έχει διδάξει σχεδόν τίποτα στους λαούς και στους ηγέτες τους. Περισσότερα για τα αίτια που οδήγησαν στον Α' ΠΠ υπάρχουν στο βιβλίο The Proud Tower: A Portrait of the World Before the War, 1890-1914 της ιδίας, το οποίο δεν έχω διαβάσει ακόμα αλλά το έχω στο πρόγραμμα.

Δυστυχώς δεν κατάφερα να εντοπίσω βιβλία της μεταφρασμένα στα ελληνικά αλλά όσοι γνωρίζετε αγγλικά (είναι γραμμένο σε πολύ απλή γλώσσα) και έχετε ενδιαφέρον για την ιστορία, προτείνω να το διαβάσετε.
 
καλησπερα σε ολη την παρεα. ξεθαβω αυτο το thread για να μην ανοιγω καινουριο.

θελω και γω να διαβασω βιβλια για τους 2 παγκοσμιους πολεμους ,τα οποια ειναι οσο πιο πληρη και αναλυτικα γινεται και να αναφερουν τα αιτια των πολεμων κι οχι μια απλη καταγραφη των μαχων. και το κυριοτερο να ειναι οσο πιο αντικειμενικα γινεται .

βλεπω οτι εχουν προταθει καποια βιβλια παραπανω. αν υπαρχει και κατι αλλο που θα ηθελε καποιος να προτεινει ειμαι ολος αυτια

ευχαριστώ
 
. και το κυριοτερο να ειναι οσο πιο αντικειμενικα γινεται .
Δεν υπάρχει αυτό.
Ο καθένας γράφει με κάποια προκατάληψη, είτε μικρή, είτε μεγαλύτερη.
Μόνο διαβάζοντας πολλά βλέπεις καλύτερα τι ίσως ίσχυε.


Έχουμε και λέμε, μια μικρή συλλογή από βιβλία που διάβασα και καλύπτουν τεράστιο φάσμα των πολέμων αυτών (και πριν/μετά):

Α' ΠΠ:
  • Blood and Iron: The Rise and Fall of the German Empire 1871-1918, Katja Hoyer
  • A Naval History of World War I, Paul G. Halpern
  • A Higher Form of Killing: Six Weeks in World War I That Forever Changed the Nature of Warfare, Diana Preston
  • Meeting the Enemy: The Human Face of the Great War, Richard van Emden
  • Artillery in the Great War, Paul Strong
  • The Great War at Sea, 1914-1918, Richard Hough
  • Castles of Steel: Britain, Germany and the Winning of the Great War at Sea, Robert K. Massie
  • Instrument of War: The German Army 1914–18, Dennis Showalter
  • Before Jutland: The Naval War in Northern European Waters, August 1914–February 1915, James Goldrick
  • The Splintered Empires, The Eastern Front 1917-1921, Prit Buttar
  • Russia's last gasp, The Eastern Front 1916-1917, Prit Buttar
  • Salute of Guns, Donald Boyd
  • Britain's Great War Experience: Life at Home and Abroad, 1914–1918, Peter Liddle
  • Private Hitler's War: 1914-1919, Bob Carruthers
  • The Guns of August: The Pulitzer Prize-Winning Classic About the Outbreak of World War I, Barbara W. Tuchman & Robert K. Massie
  • Iron Kingdom: The Rise and Downfall of Prussia, 1600-1947, Christopher Clark
  • Age of Empire: 1875-1914, Eric Hobsbawm
  • A Mad Catastrophe: The Outbreak of World War I and the Collapse of the Habsburg Empire, Geoffrey Wawro
  • Empire: How Britain Made the Modern World, Niall Ferguson
  • A Brief History of the First World War: Eyewitness Accounts of the War to End All Wars, 1914-18, Jon E. Lewis
Β'ΠΠ:
  • Bankrupting the Enemy, Edward S. Miller
  • Blackett's War, Stephen Budiansky
  • Dönitz: The Last Führer, Peter Padfield
  • Ivan's War: The Red Army at War 1939-45, Catherine Merridale
  • Mission to Tokyo: The American Airmen Who Took the War to the Heart of Japan, Robert F. Dorr
  • Clear the Bridge!: The War Patrols of the U.S.S. Tang, Richard O'Kane
  • Sink 'Em All: Submarine Warfare in the Pacific, Charles A. Lockwood & Steve W Chadde
  • Unit 731: Laboratory of the Devil, Auschwitz of the East (Japanese Biological Warfare in China 1933-45), Yang Yan-Jun & Tam Yue-Him
  • Sunburst: The Rise of Japanese Naval Air Power, 1909-1941, Mark Peattie
  • Ardennes 1944: Hitler's Last Gamble, Antony Beevor
  • Rising Sun, Falling Skies, Jeffrey Cox
  • Blazing Star, Setting Sun: The Guadalcanal-Solomons Campaign November 1942–March 1943, Jeffrey Cox
  • Morning Star, Midnight Sun, Jeffrey R. Cox
  • Berlin: The Downfall 1945, Antony Beevor
  • D-Day: The Battle for Normandy, Antony Beevor
  • Japanese Destroyer Captain, Tameichi Hara
  • The Admirals: Nimitz, Halsey, Leahy, and King—the Five-Star Admirals Who Won the War at Sea, Walter R. Borneman
  • The Battle for Tinian: Vital Stepping Stone in America’s War Against Japan, Nathan Prefer
  • Case Red: The Collapse of France, Robert Forczyk
  • The Third Reich Is Listening: Inside German Codebreaking 1939–45, Christian Jennings
  • War on the Eastern Front: The German Soldier in Russia 1941–1945, James Lucas
  • Hitler and the Nazi Darwinian Worldview:How the Nazi Eugenic Crusade for a Superior Race Caused the Greatest Holocaust in World History, Jerry Bergman
  • Stalingrad, Antony Beevor
  • The World at War, Richard Holmes
  • Leningrad: Tragedy of a City Under Siege, 1941-44, Anna Reid
  • The Hitler Years: Triumph, 1933-1939, Frank McDonough
  • The Hitler Years: Disaster, 1940-1945, Frank McDonough
  • Aftermath: Life in the Fallout of the Third Reich, 1945–1955, Harald Jähner
  • The Spanish Civil War, Hugh Thomas
  • The Making of the Atomic Bomb: 25th Anniversary Edition, Richard Rhodes
  • Rome City in Terror The Nazi Occupation 1943-44,Victor Failmezger
  • Pacific Crucible: War at Sea in the Pacific, 1941-1942/ The Conquering Tide: War in the Pacific Islands, 1942-1944/Twilight of the Gods: War in the Western Pacific, 1944-1945, Ian W. Toll
Αυτά για τώρα.
Άφησα σχεδόν όλες τις βιογραφίες, τις αναλυτικές μελέτες/βιβλία για μάχες-εξοπλισμό-τακτικές και τις ιστορίες συγκεκριμένων μονάδων.
Επίσης σίγουρα θα ξέχασα να βάλω κάμποσα καλά βιβλία που τώρα δεν είναι στο calibre.
 
Last edited by a moderator:
Ποια βιβλία θα ξεχώριζες, από αυτά, @Πράκτωρ ΔΔ ;
Η μεγάλη πλειοψηφία που γράφω είναι καλά βιβλία, τα κακά ή μέτρια δεν κάνω καν τον κόπο να γράψω.
Ποιο προτείνω συγκεκριμένα δεν μπορώ να πω.
Είναι τι ζητάει κάποιος, γενικές και επιφανειακές πληροφορίες για τα αίτια/κατάσταση/γεωπολιτική, αναλύσεις για διάφορες πτυχές, τι οδήγησε στην κάθε σύρραξη;
Σε κάθε ζητούμενο υπάρχει και άλλη απάντηση.
Γράψε τι σε ενδιαφέρει και θα σε προτείνω (ακόμη και εάν δεν είναι στην λίστα, π.χ. βιογραφίες).

Πάντως ένας μπούσουλας για αυτά που έγραψα πάνω είναι:
Όπου βλέπεις Beevor σημαίνει καλό βιβλίο, αλλά δεν ξέρει πολλά από τεχνικές λεπτομέρειες (π.χ. όπλα/οχήματα κ.ο.κ.).
Τα δύο του Frank McDonough για την ναζιστική Γερμανία είναι επίσης πολύ καλά.
Ότι έχει το "osprey" ως εκδοτικό είναι τουλάχιστον καλό, αλλά δίνει πολύ περισσότερο βαρύτητα στις μάχες/τακτικές/υλικό, παρά σε κάτι άλλο.
Φυσικά τα βιβλία που καλύπτουν εποχές (π.χ. Blood and Iron) είναι επιφανειακά και απλά εισαγωγή στο θέμα.
 
Πρακτωρ ΔΔ σε ευχαριστω παρα πολυ.
Εννοειται πως αποκλειεται να ειναι εντελως αντικειμενικα. Για αυτο εγραψα "οσο πιο αντικειμενικα γινεται".
Ξερω μόνο τα πολύ βασικα απο την ιστορια των 2 Παγκοσμιων πολεμων , και θελω να μαθω περισσότερα. Πολλά περισσότερα.

Να φανταστεις οτι μεχρι προχτες δεν ηξερα οτι Αμερικανοι οπως ο Μπους χρηματοδοτησαν το Χιτλερ , ενω μεχρι πριν λιγα χρονια (και δεν ειμαι μικρος,ειμαι 41 χρονων) δεν ηξερα οτι Σταλιν-Χιτλερ ηταν συμμαχοι στην Α φαση του πολεμου,και ποιος ξερει ποσα αλλα βασικα πραγματα δε γνωριζω.

Δυστυχως ειδικα για το 2ο παγκοσμιο πολεμο εχω καταλαβει οτι η αντικειμενικοτητα ειναι κατι πολυ δυσκολο . Θα ηθελα ομως κατι οσο πιο αντικειμενικο γινεται ,και σε πρωτη φαση θα ηθελα να διαβασω κατι το οποιο να φωτιζει τα αιτια ,κι οχι μονο τις αφορμες,να δινει σαφη εικονα για τις γεωπολιτικες συνθηκες της καθε εποχης, παρα να δινει τεραστια βαρύτητα στις μάχες/τακτικές/υλικό, παρά σε κάτι άλλο(αρα osprey απορριπτεται προς το παρον).

Θεωρω πως για καποιον σαν εμενα που δεν εχει ιδεα απο οπλισμο,στρατο,μαχες ,τακτικες κτλ πιθανοτατα θα ηταν πολυ κουραστικο να ξεκινησει να διαβασει για τους 2 παγκοσμιους πολεμους από κατι τετοιο.Επισης αποκλειεται ενα βιβλιο να τα γραφει ολα(μαχες,τακτικες,εξοπλιμο,αιτια,επιπτωσεις,απο ολες τις σκοπιες ,φουλ αναλυτικα διοτι μαλλον θα χρειαζονταν δεκαδες χιλιαδες σελιδες).

Φυσικα και θελω να αναφερονται οι ολες οι μαχες αρκετα αναλυτικα αλλα νομιζω οτι η σημασια τους στην επιπτωση του πολεμου και η αναλυση των επιπτωσεων τους,ειναι σημαντικοτερη για μενα απο το να διαβαζω λεπτομερειες της μαχης και των εξοπλισμων που πιθανως να μην καταλαβαινω καν.

Επίσης αν ειναι εφικτο θα ηθελα τα βιβλια απο τα οποια θα κανω την αρχη για τους 2 παγκοσμιους πολεμους να διαβαζονται οσο το δυνατον πιο ευχαριστα απο την αποψη της δομης τους ,και απο λογοτεχνικης αποψεως. Το γραφω αυτο διοτι εχω διαβασει πχ πολλες αθλητικες αυτοβιογραφιες (μιας και λατρευω τον αθλητισμο) και καποιες απο αυτες ,οπως πχ του Μαραντονα ,παροτι προκειται για τεραστιους παικτες, κι εχουν ενδιαφεροντα πραγματα που γραφονται και τα οποια δε γνωριζαμε ,ειναι ασχημα γραμμενες .
Στην περιπτωση του Μαραντονα ειναι συνηθως παραληρημα χωρις αρχη μεση,τελος, κατα των πολέμιων του ή στη 2η βιογραφια του συνεχως βγαζει κομπλεξ απεναντι στο Λιονελ Μεσι,,επαναλαμβανεται πολλες φορες για πολλα πραγματα,και τα βιβλια ειναι γραμμενα λες και μιλαει σε φιλους του.
Αν δεν εισαι λατρης του ποδοσφαιρου κτλ δεν διαβαζεται τετοιο βιβλιο.Ειναι πολυ κουραστικο.Ελπιζω να καταλαβαινετε τι εννοω.Και εχω διαβασει κι αλλα τετοια απο αλλους αθλητες δυστυχως.

Οπότε θα ηθελα να αποφυγω για αρχη κατι τετοιο για τους 2 πολεμους αν και καταλαβαινω οτι η εξιστορηση των γεγονοτων απο καποιον που τα εζησε και τα αναπαραγει οπως νά'ναι χωρις δομη,εχει σιγουρα τη σημασια της και σε καμια περιπτωση δε την υποτιμω ,απλα εγω δε θα ηθελα να ξεκινησω με ενα τετοιο βιβλιο μιας και ειμαι rookie σε αυτες τις κατηγοριες.

Κατι τελευταιο που θα ηθελα να ρωτησω οποιον πιθανως να ξερει.Το βιβλιο του Χιτλερ "ο αγων μου" . παρουσιαζει καποιο ενδιαφερον,τοσο απο λογοτεχνικη αλλα και απο ιστορικη/πολιτικη αποψη? ή ειναι απλα βαρετο επαναλαμβανομενο χιτλερικο παραληρημα και μονον? σιγουρα θα εχει και παραληρημα μεσα ,αλλα με νοιαζει αν θα με βοηθησει να καταλαβω πως σκεφτοταν ο Χιτλερ και τι συνθηκες υπηρχαν εκεινη την εποχη στη Γερμανια ,κτλ.
Υπαρχει καποιο αντιστοιχο βιβλιο για το Σταλιν?Θα αξιζε να το διαβασω?

Ευχαριστω
 
Ο Αγών μου είναι τελείως κακογραμμένο και εάν δεν ξέρεις από Α'ΠΠ, Συνθήκη των Βερσαλλιών και Δημοκρατία της Βαϊμάρης δεν θα καταλάβεις πολλά για αυτά που λέει/αναφέρει και υπονοεί.
Εάν πάρεις έκδοση με επεξηγήσεις, τότε είναι χρήσιμο να δεις τι έλεγε και γιατί/που αναφερόταν, ειδάλλως θα είναι ψιλοάχρηστο εάν δεν ξέρεις τίποτα και απλά το πιάσεις.
Για τον Στάλιν θα έλεγα την βιογραφία του Stalin: New Biography of a Dictator, Oleg V. Khlevniuk & Nora Seligman Favorov, και
Bloodlands: Europe Between Hitler and Stalin, Timothy Snyder & Τhe Great Terror, Robert Conquest για να δεις τις ομοιότητες στην αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων.


Από την πρώτη λίστα μου, τα παρακάτω είναι γενικά και πιάνουν τα αίτια ή/και την πολιτική κατάσταση που οδήγησε σε σύρραξη:
Blood and Iron: The Rise and Fall of the German Empire 1871-1918, Katja Hoyer
The Splintered Empires, The Eastern Front 1917-1921, Prit Buttar
Russia's last gasp, The Eastern Front 1916-1917, Prit Buttar
The Guns of August: The Pulitzer Prize-Winning Classic About the Outbreak of World War I, Barbara W. Tuchman & Robert K. Massie
Iron Kingdom: The Rise and Downfall of Prussia, 1600-1947, Christopher Clark
Age of Empire: 1875-1914, Eric Hobsbawm
A Mad Catastrophe: The Outbreak of World War I and the Collapse of the Habsburg Empire, Geoffrey Wawro
Empire: How Britain Made the Modern World, Niall Ferguson
Bankrupting the Enemy, Edward S. Miller
Ivan's War: The Red Army at War 1939-45, Catherine Merridale
The Hitler Years: Triumph, 1933-1939, Frank McDonough
The Hitler Years: Disaster, 1940-1945, Frank McDonough
Aftermath: Life in the Fallout of the Third Reich, 1945–1955, Harald Jähner
The Spanish Civil War, Hugh Thomas
 
Σε ευχαριστω παρα πολυ. νομιζω πως για αρχη θα ξεκινησω με καποιο αυτα που αναφερεις στην τελευταια λιστα σου και εμπεριεχει οσα οδηγησαν στον 1ο παγκοσμιο πολεμο. και μετα θα πιασω το 2ο παγκοσμιο πολεμο.
αφηνω τη βιογραφια του Σταλιν για αργοτερα και το βιβλιο του Χιτλερ για πολυ αργοτερα,αφου με βαση τις τωρινες γνωσεις μου δε θα μου προσφερει πολλα .
 
Αν και ο @Πράκτωρ ΔΔ παρεθεσε πλουσια βιβλιογραφία να προσθεσω και εγω δυο βιβλία.
"Στην κολαση των δυο πολέμων" του Ιαν Κερσοου απο εκδοσεις Αλεξανδρεια. Ενας τόμος που ασχολειται και με τους δυο πολέμους αλλα και τη περιοδο του μεσοπολεμου. Ουσιαστικά καλυπτει το πρώτο μισό του αιωνα. Αναλυει αιτια, επιπτώσεις κ.λ. Καλογραμμενο και η γραφη του Κερσοου έχει τα στοιχεια που ζητας @Νικος Λυκ.
Επισης το "Δευτερος παγκοσμιος πόλεμος" του Αντονι Μπιβορ, εκδοσεις Γκοβοστη. Ενας ογκωδης τομος που νομιζω καλυπτει τα πάντα σχετικα με τον ΒΠΠ. Να προσθεσω οτι ο Μπιβορ θεωρειται αυθεντια σχετικα με τον Β' παγκοσμιο και εχει γραψει αρκετα βιβλια που ασχολειται ξεχωριστα με τις σημαντικοτερες μαχες του πολεμου (Αρνεμ, Βερολινο, Σταλινγκραντ, Αποβαση Νορμανδιας, μαχη Κρητης κ.α.)
 
Top