Σελεφά
Κοινωνός

Μπαίνοντας ζεστά στον κόσμο του Stormlight Archive (Το Αρχαίο του Θυελλόφωτος στα ελληνικά) του Brandon Sanderson, νομίζω ήρθε η ώρα να σχολιάσω την απαράδεκτη ελληνική έκδοση.
Το πρώτο βιβλίο της σειράς The Way of Kings είναι στα αγγλικά 1007 σελίδες η μεγάλη έκδοση (paperback και hardback) 1258 μικρή έκδοση τύπου pocket (mass market).
Ο εκδοτικός Φανταστικός Κόσμος αποφάσισε επειδή είναι πολλές οι σελίδες πάνω από 1000 σελίδες όπως γράφει στο Σημείωμα του μεταφραστη, να το χωρίσουν το βιβλίο όχι σε 1 όχι σε 2 όχι σε 3 αλλά σε 4 τόμους. Οι διαστάσεις μεταξύ της μεγάλης αγγλικής έκδοσης και της ελληνικής έκδοσης είναι σχεδόν ίδιες. Απλό σχόλιο αυτό, όχι ότι παίζει κάποιο ιδιαίτερο λόγο ώστε να χωριστεί σε τόμους το βιβλίο.
Σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι η σειρά θα αποτελείται από 10 βιβλία (αυτή τη στιγμή έχουν γραφτεί μόνο τα 4 πρώτα βιβλία)
και επειδή κανένα από τα βιβλία δε θα είναι κάτω των 1000 σελίδων υποθέτω -δικαιολογημένα- ότι κάθε βιβλίο θα χωρίζεται σε 4 τόμους.
Σύνολο 40 βιβλία...
Πάμε καλά; Φυσικά όταν κάποιοι διαμαρτυριθήκαμε στο facebook, οι εκδόσεις -με δημοκρατικό τρόπο- έσβησαν τα μηνύματά μας.
Ανέκαθεν ήμουν αρνητική ακόμα και στο χωρισμό των βιβλίων σε 2 τόμους, αλλά νομίζω ότι οι 4 είναι εξωφρενικά πολλοί τόμοι.
Δηλαδή το είδαμε με τις εκδόσεις Anubis που όλη σχεδόν τη λογοτεχνία του φανταστικού τη χωρίζουν σε δίτομα (Το Έπος των Φαρσιερ, Το Ταγούδι της Φωτιάς και του Πάγου, Outlander κτλ) έχουμε και τις εκδόσεις Φανταστικός Κόσμος, που από τα δίτομα (Ομιχλογέννητοι, Ο Τροχός του Χρόνου κτλ) μεταπήδησε στα τετράτομα.