Διάβασε Ένα (ή και Περισσότερα) Αγαπημένο μου Βιβλίο (Μέρος Δέκα Παρά Ένα)

Διάβασα επιτέλους το "Τι είδε η γυναίκα του Λωτ;" της Ιωάννας Μπουραζοπούλου. που μου είχε προτείνει ο Χάνκυ.

Σύνοψη: καλό βιβλίο, διαβάζεται ευχάριστα και σε κρατά κολλημένο μέχρι το τέλος. Ευχαριστώ για την πρόταση!

Παρακάτω θα αναφερθώ κυρίως σε αρνητικά σημεία χωρίς αυτό να αναιρεί την "σύνοψη". Να αναφέρω οτι σπανίως διαβάζω πλέον τέτοιου είδους βιβλία. Για το συγκεκριμένο είχα ακούσει διθυραμβικά σχόλια και το είχα προς ανάγνωση (και πΧ :)).

Θεωρώ πως σε μεγάλο ποσοστό οι κριτικές ήταν πολύ καλές γιατί είναι ενα βιβλίο που δεν μοιάζει να έχει γραφτεί από Ελληνίδα συγγραφέα. (Μπορεί να κάνω και λάθος μιας και έχω διαβάσει ελάχιστα από Ελληνες).
Δημιουργεί εναν ενδιαφέρον δυστοπικο ημι-φανταστικό κόσμο ο οποίος όμως μένει σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτος. Για μένα εδώ χάθηκε σε μεγάλο βαθμό η ευκαιρία να γίνει από καλό καταπληκτικό βιβλίο. Μπορεί να φταίει οτι λόγω του "αλατιού και της ερήμου" έκαναν παραλληλισμούς με το -επικο- Dune.
Σε συνέχεια αυτού του παραλληλισμού θεωρώ πως σε αρκετά σημεία προσπάθησε να θίξει φιλοσοφικά ζητήματα χωρίς όμως να γίνεται με επιδεξιότητα.
Μου έδινε, δηλαδή, την αίσθηση οτι η συγγραφέας έφτιαξε ενα κράμα από γνωστα στοχεία (βιβλος, δυστοπικός κόσμος, λίγη φιλοσοφία για να δώσει "βάθος") μαζί με κάποιες -νομίζω- σχετικά πρωτότυπες ιδέες (επιστολόλεξο, αφήγηση μέσω επιστολών) το οποίο αν και είναι ικανοποιητικό σε κάποιο βαθμό κάπου χωλαίνει και μένουν ανεκμεταλλευτα. Για παράδειγμα ο τρόπος αφηγησης μέσα από τις επιστολές θα μπορούσε να είναι πολύ πιο ενδιαφέρον αν είχε διαφορετικό στυλ αναλόγως με τον επιστολογράφο.
Τέλος μου έλλειψε η δημιουργική, επιδέξια χρήση της ελληνικής γλώσσας (κάτι που με εξιτάρει πολλές φορές όταν διαβάζω Ελληνες συγγραφείς, βεβαια την συγκρίνω με Καραγάτση, Καζαντζάκη κλπ οπότε...)
 

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Προσωπικό λέσχης
@Τσίου την υποχρέωση του παιχνιδιού την είχα κλείσει με το Μπλε Δωμάτιο του Σιμενόν, αλλά ήρθε η ώρα να κλείσω μια άλλη εκκρεμότητα, μιας και σου είχα πει ότι είχα ξεκινήσει και τον Επικίνδυνο Οίκτο του Τσβάιχ. Δυστυχώς δεν κατάφερα να το τελειώσω και δεν ξέρω αν θα το κάνω ποτέ. Αυτό που με κούρασε προσωπικά, ήταν ότι μου φάνηκε πάρα πολύ αναλυτικός σχετικά με την κατάσταση και τα συναισθήματα των νέων και αργούσε να προχωρήσει η ιστορία. Όσον αφορά την ανάλυση ως γραφή (κι όχι ως περιεχόμενο), μου έμοιαζε σαν να διάβαζα την αντρική εκδοχή της Τζέιν Όστεν.
Φυσικά αυτό είναι κάτι που αρέσει σε άλλους, απλά δεν ταίριαξε σε μένα. Τουλάχιστον δοκίμασα και το έμαθα. :)
 
Last edited:
Καταλαβαίνω πάρα πολύ καλά τι λες. Το μελοδραματικό στοιχείο είτε θα με αφήνει αδιάφορη, είτε θα μου προκαλεί γέλιο, και έτσι θα με πετάει σχεδόν πάντα έξω (με τις κλωτΣές). Στα έργα του Τσβαιχ (πλην κάποιων διηγημάτων) δεν με ενοχλεί, λοκάρω στην καλή ανάλυση της ψυχολογίας των ηρώων, δημιουργεί βάσεις και έτσι ο έντονος συναισθηματισμός δεν μου φαίνεται ξεκρέμαστος.
(Λιώνω με την προσεγμένη διατύπωσή σου :αγαπώ:)

Εγώ... Εγώ. Αιγόκερως. Τα γνωστά. Η ντροπή των κατσικιών. Ήμουν και σίγουρη ότι θα σου έλεγα γρηγορα τις εντυπώσεις μου. Είμαι εγγύηση η άτιμη. Εχω προχωρήσει αρκετά, δεν το έχω κάψει, αλλά θα αργήσω να το τελειώσω :ένοχος:
 

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Προσωπικό λέσχης
Εγώ... Εγώ. Αιγόκερως. Τα γνωστά. Η ντροπή των κατσικιών. Ήμουν και σίγουρη ότι θα σου έλεγα γρηγορα τις εντυπώσεις μου. Είμαι εγγύηση η άτιμη. Εχω προχωρήσει αρκετά, δεν το έχω κάψει, αλλά θα αργήσω να το τελειώσω :ένοχος:
Καλύτερα βρες μια άλλη προσέγγιση, για σένα το λέω, ένστικτα είναι αυτά .. έχεις ακούσει Πεταλούδα να βρυχάται; :ρ

Το σημαντικό είναι ότι δεν το έχεις κάψει. Πάρε τον χρόνο σου, αν δεν σε καταπιέζει αυτό..
Κι όταν το τελειώσεις, αν δεν είμαι εδώ, ψάξε να με βρεις για να μου πεις πως σου φάνηκε. :χαχα:
 

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Προσωπικό λέσχης
Ναι @Ιπποπόταμος, θα ήμουν μέσα αν υπάρξουν συμμετοχές!! Και έχει άνεση χρόνου το παιχνίδι, οπότε αν και όταν ξεκινήσει, θα διαβάσω το εδώ βιβλίο, κάποια στιγμή μετά της συνανάγνωσης που θα ξεκινήσει.
 
Top