Διάβασα ένα άρθρο στο Βήμα, που μου έκανε εντύπωση και σκέφτηκα να το μοιραστώ μαζί σας και να μου πείτε κι εσείς τη γνώμη σας.
Πρόκειται για μια έρευνα του καθηγητή Thomas Kirkwood, διευθυντή του Ινστιτούτου για τη Γήρανση και την Υγεία του πανεπιστημίου του Νιουκάσλ στην Βρετανία, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά πως:
Πολύ ενδιαφέρον μου φάνηκε το παρακάτω κομμάτι:
Προσωπικά το πιστεύω πολύ πως είναι -κατά ένα μέρος- στο χέρι μας να ζήσουμε περισσότερα χρόνια, με λίγη περισσότερη προσοχή στην καθημερινότητά μας, λίγη μεγαλύτερη επαφή με τη φύση, το πράσινο και τον καθαρό αέρα (και, πάντα κατά τη γνώμη μου, λίγη περισσότερη σχέση με τον Θεό), λιγότερο άγχος, περισσότερη χαρά και ηρεμία, μπόλικη αγάπη από και προς τους άλλους ανθρώπους, περισσότερη αυτοπεποίθηση και πολύ πολύ λιγότερο φόβο και μοιρολατρία.
Ποια είναι η δική σας άποψη επ'αυτού του θέματος; Σας φαίνεται πολύ τραβηγμένο να μιλάμε για ζωή χωρίς θάνατο; Εσείς προσπαθείτε να ζείτε πιο υγιεινά και αν ναι, τι ακριβώς κάνετε και θα προτείνατε και στους υπόλλοιπους να κάνουν; Επίσης αλλάξατε ποτέ κάτι στη ζωή σας και να δείτε διαφορά (πχ. αν κόψατε το κάπνισμα, αν ξεκινήσατε γιόγκα, αν μετακομίσατε στην επαρχία, κλπ.);
πηγή:http://www.tovima.gr/science/article/?aid=455077
Πρόκειται για μια έρευνα του καθηγητή Thomas Kirkwood, διευθυντή του Ινστιτούτου για τη Γήρανση και την Υγεία του πανεπιστημίου του Νιουκάσλ στην Βρετανία, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά πως:
Με πιο απλά λόγια, ο λανθασμένος τρόπος ζωής μας, το άγχος, οι καταχρήσεις, οι δικές μας λάθος αποφάσεις και κινήσεις είναι που μας οδηγούν πιο γρήγορα στα γεράματα και στη συνέχεια στο θάνατο.δεν υπάρχει πρόγραμμα θανάτου γραμμένο στο DNA μας. Πώς συμβαίνει λοιπόν να γερνάμε και να πεθαίνουμε; Συσσωρεύοντας βλάβες, όπως γίνεται και με ένα αυτοκίνητο που χρησιμοποιείται καθημερινά.
Πολύ ενδιαφέρον μου φάνηκε το παρακάτω κομμάτι:
Όντως στη σημερινή εποχή όλοι οι άνθρωποι είναι συμφιλιωμένοι με το θάνατο, κάπως σα να έχουν κάνει ένα συμβόλαιο πως μόλις θα φτάσουν σε κάποια ηλικία μετά θα είναι "με το ένα πόδι στον τάφο", θα νιώθουν διαρκώς οτι αρρωσταίνουν ακόμα κι αν είναι απολύτως υγιείς, θα το περιμένουν και θα κάνουν σχέδια γι'αυτό. Αν όμως το σώμα όντως δεν είναι προγραμματισμένο να πεθαίνει, μήπως εμείς οι ίδιοι φταίμε που πεθαίνουμε; Επειδή το πιστέψαμε και το αποφασίσαμε και από εκεί κι έπειτα δεν προσέχουμε καθόλου τον εαυτό μας, τη διατροφή μας, την άσκηση και τη σωματική μας υγεία γιατί είμαστε πεπεισμένοι πως ότι και να γίνει θα πεθάνουμε οπότε "ότι φάμε, ότι πιούμε κι ότι αρπάξει ο....";«Το γήρας αποτελεί μια από τις αλήθειες της ζωής την οποία όλοι αντιλαμβανόμαστε, και μάλιστα πολύ νωρίς. Εκεί γύρω στην ηλικία των 3 ετών τα παιδιά διαπιστώνουν ότι διαφέρουν από τους παππούδες τους και πολλές φορές επίσης συνειδητοποιούν ότι το γήρας οδηγεί στην απώλεια των παππούδων αρχικά και αργότερα και στη δική τους. Αυτή ακριβώς η αποδοχή του γήρατος και του θανάτου ως βεβαιοτήτων της ζωής είχε οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι το ανθρώπινο σώμα είναι προγραμματισμένο να πεθάνει» σημείωσε ο βρετανός ερευνητής και προσέθεσε: «Πρόκειται περί τεραστίου λάθους: το σώμα ΔΕΝ είναι προγραμματισμένο να πεθάνει, δεν υπάρχει καμία γενετική ένδειξη γι’ αυτό, όπως επίσης δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός που οδηγεί το σώμα με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή του».
Προσωπικά το πιστεύω πολύ πως είναι -κατά ένα μέρος- στο χέρι μας να ζήσουμε περισσότερα χρόνια, με λίγη περισσότερη προσοχή στην καθημερινότητά μας, λίγη μεγαλύτερη επαφή με τη φύση, το πράσινο και τον καθαρό αέρα (και, πάντα κατά τη γνώμη μου, λίγη περισσότερη σχέση με τον Θεό), λιγότερο άγχος, περισσότερη χαρά και ηρεμία, μπόλικη αγάπη από και προς τους άλλους ανθρώπους, περισσότερη αυτοπεποίθηση και πολύ πολύ λιγότερο φόβο και μοιρολατρία.
Ποια είναι η δική σας άποψη επ'αυτού του θέματος; Σας φαίνεται πολύ τραβηγμένο να μιλάμε για ζωή χωρίς θάνατο; Εσείς προσπαθείτε να ζείτε πιο υγιεινά και αν ναι, τι ακριβώς κάνετε και θα προτείνατε και στους υπόλλοιπους να κάνουν; Επίσης αλλάξατε ποτέ κάτι στη ζωή σας και να δείτε διαφορά (πχ. αν κόψατε το κάπνισμα, αν ξεκινήσατε γιόγκα, αν μετακομίσατε στην επαρχία, κλπ.);
πηγή:http://www.tovima.gr/science/article/?aid=455077