Δέκα χιλιάδες

Σωστό είναι "Δέκα χιλιάδες άνθρωποι", ή "Δέκα χιλιάδες ανθρώπων", γιατί είναι δέκα χιλιάδες από ανθρώπους (δέν ξέρω πώς αλλιώς να τό εξηγήσω :Ρ)? Όπως "Χίλιοι άνθρωποι" καί "Mία χιλιάς/χιλιάδα ανθρώπων"

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Και τα δυο σωστα ειναι, η γενικη ειναι πιο αρχαϊκη. Οπως οταν λεμε 'ενα μπουκαλι κρασι'

Αα, okay! Ευχαριστώ πολύ!

Αυτό με το μπουκάλι κρασί, δέν ξέρω... Εγώ δέν πίνω (ακόμα, τουλάχιστον• δέν αποκλείω κάτι για το μέλλον :Ρ), αλλά αν ήταν να ζητήσω κρασί, θα έλεγα "Δώσε μού ένα μπουκάλι κρασί", όντως. Αλλά θα ρωτούσα "Πόσα μπουκάλια κρασιού έχουμε?"

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
'μπουκαλι κρασιου' δεν αναφερεται σε ποσοτητα, αλλα ειδος. Μπουκαλι κρασιου ειναι το κρασομπουκαλο, δηλ. αδειο.

Ποσα μπουκαλια κρασι ειναι το σωστο

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Με πρόλαβε ο Αντέρωτας.

Πράγματι, μπουκάλι κρασιού μοιάζει να αναφέρεται σε κάποιο μπουκάλι ειδικά φτιαγμένο για κρασί, ασχέτως αν είναι γεμάτο ή άδειο.

Όπως π.χ. κουταλάκι του γλυκού, αναφέρεται σε συγκεκριμένο τύπο κουταλιού, ενώ κουταλάκι γλυκό, αναφέρεται σε ένα κουταλάκι που έχει γλυκό επάνω. Ομοίως κανάτα νερού μοιάζει να αναφέρεται σε κάποιον ιδιαίτερο τύπο κανάτας, ενώ κανάτα νερό μοιάζει να αναφέρεται απλά σε μια κανάτα με νερό.

Last edited:

Χρυσένια

Αρχαιολόγος του Φόρουμ
@Σαλάτας
Το σωστό είναι "δέκα χιλιάδες άνθρωποι".
Αν πεις "δέκα χιλιάδες ανθρώπων" είναι γενική διαιρετική και εννοεις "δέκα χιλιαδες απο το σύνολο των ανθρώπων"
Γενική διαιρετικη είναι και το "κουταλάκι του γλυκού", δηλαδή "από όλο το γλυκό ένα κουταλάκι". :)

@Σαλάτας
Το σωστό είναι "δέκα χιλιάδες άνθρωποι".
Αν πεις "δέκα χιλιάδες ανθρώπων" είναι γενική διαιρετική και εννοεις "δέκα χιλιαδες απο το σύνολο των ανθρώπων"
Αα, οκ. Ευχαριστώ πολύ!

Γενική διαιρετικη είναι και το "κουταλάκι του γλυκού", δηλαδή "από όλο το γλυκό ένα κουταλάκι". :)
Εδώ, νομίζω ότι είναι κουταλάκι ΓΙΑ γλυκό. Αλλιώς δεν θά 'ταν "μιά κουταλιά γλυκού" (από το γλυκό)?

Χρυσένια

Αρχαιολόγος του Φόρουμ
@Σαλάτας
Αν θες να πεις "ένα κουταλακι του γλυκού" θελοντας να εννοησεις μερος του όλου είναι γενική διαιρετική.
Αν θέλεις να δηλώσεις χαρακτηριστικό του κουταλιού , δηλ. ότι είναι μικρό κατάλληλο για γλυκό κλπ, τοτε είναι γενική της ιδιότητας.