Όπως γίνεται με κάθε νήμα εδώ μέσα, πιάνω τον εαυτό μου να υποβάλλομαι σε ασκήσεις που μου απασχολούν το μυαλό αρκετά μέσα στη μέρα, καλή ώρα να ψάξω να βρω λέξεις από "εξωτικές" γλώσσες που χρησιμοποιούμε, ή τι μ'αρέσει και τι δε μ'αρέσει, να σκεφτώ ωραία κόμικς και γελοιογραφίες και τα σχετικά. Ίσως όλες αυτές οι "ασκήσεις" να είναι μια ωραιότατη μάχη κατά του Αλτσχάιμερ, οπότε από μένα είναι ναι.
Θα παραθέσω εδώ ό,τι μου ήρθε στο μυαλό/έψαξα και βρήκα, με κύρια πηγή την wikipedia, όπου και έκανα κόπι-πέιστ (όχι δεν άνοιξα λεξικά, γλωσσολογικές μελέτες κλπ, δεν έχω σκοπό να κάνω ποστ-μεταπτυχιακό προσώρας).
Ρωσικά
σαμάνος < γαλλική chaman < ρωσική шаман (šamán)
σαμοβάρι < ρωσική самовар (samovar)
τσάρος < βουλγαρική цар (tsar) ή ρωσική царь (tsar’) < παλαιά εκκλησιαστική σλαβονική цѣсарь (tsěsarĭ) < λατινική Caesar
Αρμένικα
αλαλούμ < αρμενική աղալ (αλέθω· τοπική ενικού: աղալում: ałalum)
τσιφτετέλι < τουρκική çiftetelli < çift (ζευγάρι) (< περσική جفت (joft: ζευγάρι)) + telli (< tel + li < οθωμανικά τουρκικά تل (tel: νήμα) < αρμενική թել (tʿel: νήμα) < παλαιά αρμενική թել (tʿel: νήμα))
Αλβανικά
μπαμπέσης < αλβανική pabesë (ύπουλος)
μπέσα < αλβανική besa (αόριστη μορφή του besë) < πρωτοαλβανική *baitši
πλιάτσικο < αλβανική plaçkë (=λάφυρο) < σλαβική pljatška
καλαμπόκι < μεσαιωνική ελληνική καλαμπόκι < αλβανική kallamboq
φλογέρα < αλβανική flojere < αρωμουνική fluiarã / fluearã < λατινική flaturalis < flatura, θηλυκό του flaturus, μετοχή ενεργητικού μέλλοντα του ρήματος flo < πρωτοϊταλικά *flaō < πρωτοϊνδοευρωπαϊκή *bʰleh₁- (φυσώ)
.............................................
Θα παραθέσω εδώ ό,τι μου ήρθε στο μυαλό/έψαξα και βρήκα, με κύρια πηγή την wikipedia, όπου και έκανα κόπι-πέιστ (όχι δεν άνοιξα λεξικά, γλωσσολογικές μελέτες κλπ, δεν έχω σκοπό να κάνω ποστ-μεταπτυχιακό προσώρας).
Ρωσικά
σαμάνος < γαλλική chaman < ρωσική шаман (šamán)
σαμοβάρι < ρωσική самовар (samovar)
τσάρος < βουλγαρική цар (tsar) ή ρωσική царь (tsar’) < παλαιά εκκλησιαστική σλαβονική цѣсарь (tsěsarĭ) < λατινική Caesar
Αρμένικα
αλαλούμ < αρμενική աղալ (αλέθω· τοπική ενικού: աղալում: ałalum)
τσιφτετέλι < τουρκική çiftetelli < çift (ζευγάρι) (< περσική جفت (joft: ζευγάρι)) + telli (< tel + li < οθωμανικά τουρκικά تل (tel: νήμα) < αρμενική թել (tʿel: νήμα) < παλαιά αρμενική թել (tʿel: νήμα))
Αλβανικά
μπαμπέσης < αλβανική pabesë (ύπουλος)
μπέσα < αλβανική besa (αόριστη μορφή του besë) < πρωτοαλβανική *baitši
πλιάτσικο < αλβανική plaçkë (=λάφυρο) < σλαβική pljatška
καλαμπόκι < μεσαιωνική ελληνική καλαμπόκι < αλβανική kallamboq
φλογέρα < αλβανική flojere < αρωμουνική fluiarã / fluearã < λατινική flaturalis < flatura, θηλυκό του flaturus, μετοχή ενεργητικού μέλλοντα του ρήματος flo < πρωτοϊταλικά *flaō < πρωτοϊνδοευρωπαϊκή *bʰleh₁- (φυσώ)
.............................................