Γλώσσες του Τόλκιν

Τολκινόφιλοι!
Τι συστήνετε για όποιον ενδιαφέρεται για τη γλώσσα που κατασκεύασε ο Τόλκιν;
Συγκεκριμένα, τι βιβλία υπάρχουν στα ελληνικά αν τα έχετε διαβάσει και αν θα ήταν διασκεδαστικό για ένα φιλομάθον παιδί;

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Ωπα, τι, ποιος, που, πότε. Με φωναξατε;;;;

Λοιπον, στα ελληνικα δεν εχουν βγει πολλα. Δυο του Μηνα Τσουλη απο την Αγνωστη Κανταθ για την Κουενυα (γραμματικη και λεξικο) και ενα της Κατερινας Στυλου απο τις εκδοσεις Ψυχης τα Λαμπυρισματα. Ειχαν κυκλοφορησει οταν υπηρχε το hype για τις ταινιες, δεν εχω ιδεα αν κυκλοφορουν ακομα

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
(μόλις το διάβασα σκέφτηκα: Σου έρχεται ο Αντέρωτας! :)))) )

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Δεν μας αναφέρεις λίγο καλύτερα το πλαίσιο, π.χ. ποιος είναι ο μικρός και γενικά, κάτι που ίσως να πιάνει και μια μεγαλειώδη επεξηγηματική παράγραφο;

Αρχισαμε το χόμπιτ, με τον μικρο (7 ετών) και εγω τωρα το διαβαζω. Ενθουσιάζεται με πραγματα που εχουν κάποια πρόκληση καποια αποκρυπτογραφηση καποια αναδημιουργία. Εμαθε ότι υπάρχει η γλωσσα των ξωτικων που εφτιαξε ο τολκιν και θελει οπωσδηποτε να τη μάθει. Θα προσπαθει να γραψει με αυτή και να φτιαχνει μικρα σχεδιακια και μινι βιβλιαράκια.

Καλυτερα απο το να μαθει Κλινγκον.

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Βεβαια τα βιβλια αυτα δεν εχουν γραφτει για 7 ετων, παρουσιαζουν τη γλωσσα με τους κανονες τους, χωρις σκιτσα και δραστηριοτητες οπως τα σχολικα βιβλια αγγλικων για παιδια.

Οσον αφορα το Χομπιτ, ο χαρτης εχει Αγγλοσαξονικους ρουνους, που στις αγγλικες εκδοσεις η εισαγωγή δινει ολοκληρο το αλφαβητο. Αν το "αποκρυπτογραφησεις" βγαινει ενα κειμενο στα αγγλικα, το οποιο βεβαια αναφερεται και μεσα στην αφηγηση. Οι αγγλικες εκδοσεις επισης εχουν στην πρωτη σελιδα μια βινιέτα με Αγγλοσαξονικους ρουνους που γραφει ενα κειμενο.

Αυτα καλα ειναι για αρχη. Στον Αρχοντα περναμε σε αλλο επιπεδο

Θα προσπαθει να γραψει με αυτή και να φτιαχνει μικρα σχεδιακια και μινι βιβλιαράκια.
Το ιδιο μερακι ειχε και ο Τολκιν.

Last edited:
Μέχρι στιγμής καλά πάμε. Το βιβλίο δυστυχώς είναι γραμμένο σαν εγχειρίδιο με καταλόγους γραμματικών φαινομένων και όχι για εκμάθηση. Παρ' όλ' αυτά διασκεδάζουμε μαθαίνοντας τη γραφή. Έχω εντοπίσει μερικές ατέλειες για παράδειγμα οι εξαιρέσεις τονισμού ιεραρχούνται;

Αν μάθεις και κάτι ενδιαφέρον για τη γραμμική Β πες μου

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Για τη γραμμική Β άκουσα ένα ενδιαφέρον podcast (The Mythologist ) και αναρωτήθηκα αν υπάρχει κάτι ανάλογο και αν αυτή η γραφή θα μπορούσε να είναι παρουσιάσιμη σε ένα απλό βιβλίο για το μέσο μη-αρχαιολόγο. Υπάρχει ένας online μεταφραστής πάντως: https://linear-b.kinezika.com

Last edited:

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Εχω διαβασει 2 βιβλια για τη Γραμμικη Β, σχετικα ευκολοδιαβαστα, αλλα δε νομιζω να υπαρχει κατι πιο ευπεπτο για παιδια, εκμαθηση, ασκησεις κλπ.

Οριστε παντως ενας πειραματισμος που εκανα με Γραμμικη Β και Photoshop στο παρελθον (δε θυμαμαι τι εγραφα)

1526

Last edited: